5+1 οικονομικοί προορισμοί στην Ευρώπη

οικονομικοί προορισμοί
Πηγή εικόνας : keepcalmandposters.com

Πολλές φορές σκεφτόμαστε να οργανώσουμε ένα ταξίδι, αλλά συνήθως ο οικονομικός παράγοντας μας κάνει να διστάζουμε να ταξιδέψουμε στις «γνωστές» πόλεις όπως είναι το Παρίσι, το Λονδίνο και άλλες. Η Ευρώπη δεν αποτελείται μονάχα από τις χώρες που ακούμε συχνά ή βλέπουμε στην τηλεόραση. Αντιθέτως, αποτελείται από πολλά ανεκμετάλλευτα διαμάντια που δεσπόζουν σε θέσεις στρατηγικής σημασίας στην καρδιά ή και όχι της Ευρώπης. Υπάρχουν οικονομικοί προορισμοί στην Ευρώπη και σας τους προτείνουμε παρακάτω.

Προορισμός Νο1 : Βουδαπέστη, Ουγγαρία

Βουδαπέστη οικονομικοί προορισμοί
Πηγή εικόνας: goaway.gr

Η πόλη χωρίζεται σε δύο μέρη, στην Βούδα και στην Πέστη. Κάποτε, ήταν δύο εντελώς διαφορετικές πόλεις που σαν σύνορο μεταξύ τους είχαν τον ποταμό Δούναβη. Η Ουγγαρία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση όχι όμως και στην ζώνη του ευρώ. Το τοπικό τους νόμισμα είναι το φιορίνι. Οπότε, πριν ταξιδέψετε στη Βουδαπέστη μεριμνήστε να κάνετε την μετατροπή στο συνάλλαγμα. Ένα ευρώ ισούται με περίπου 305 φιορίνια. Άξιο αναφοράς είναι πως μπορείτε να πληρώσετε με ευρώ, απλώς η χρέωση θα είναι διπλάσια απ΄ό,τι με φιορίνι.

Η Ουγγαρία, ελκύει ως επί το πλείστον φοιτητές. Έχει έντονη νυχτερινή ζωή και αμέτρητες επιλογές για διασκέδαση. Στο κομμάτι της διαμονής, η Πέστη είναι πιο οικονομική συγκριτικά με την Βούδα. Όσον αφορά την μετακίνηση, υπάρχει τράμ, λεωφορείο και μετρό. Οι αποστάσεις στα κεντρικά κομμάτια μπορούν να πραγματοποιηθούν με τα πόδια.

Αν επιθυμείτε να επισκεφθείτε το Κοινοβούλιο της χώρας, να έχετε μαζί σας ταυτότητα/ διαβατήριο. Η επίσκεψη για κατοίκους εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δωρεάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tip: Αν βρεθείτε στην Βουδαπέστη, γυρίστε τα ρολόγια μια ώρα πίσω.

Προορισμός Νο2 : Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Κωνσταντινούπολη οικονομικοί προορισμοί
Πηγή εικόνας : barcelo.com

Προορισμός ιδιαίτερα αγαπητός για ιστορικούς και συναισθηματικούς λόγους σε πολλούς Έλληνες. Η Κωνσταντινούπολη αποτελεί ένα από τα ταξίδια που πρέπει να κάνεις έστω και μία φορά στη ζωή σου. Σαν θετικό, για να πειστεί κάποιος να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη, είναι η απόσταση και το πόσο οικονομικά είναι. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως δεν χρειάζεται να διαθέτεις visa για να περάσεις τα σύνορα. Αρκεί ένα διαβατήριο (νέου τύπου) ή μια ταυτότητα.

Θα χρειαστεί να κάνεις μετατροπή στο συνάλλαγμα, καθώς δεν χρησιμοποιούν ευρώ αλλά τουρκική λίρα. Για τις μεταφορές στην πόλη θα χρειαστεί να προμηθευτείτε μια προπληρωμένη κάρτα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλές φορές τα μέσα με μία χρέωση, που θα έχετε ξοφλήσει ήδη. Η κάρτα κοστίζει έξι τουρκικές λίρες, δηλαδή ένα ευρώ.

Ο καιρός στην Τουρκία είναι όμοιος με αυτόν στην Ελλάδα, με βασική διαφορά την υγρασία, που πολλές φορές είναι αποπνικτική. Εάν επιθυμείτε να επισκεφθείτε κάποιο τζαμί να προμηθευτείτε φαρδιά παντελόνια και μπλούζες με μανίκια. Οι γυναίκες πρέπει να φορούν είτε φόρεμα είτε κάποια φούστα, εξίσου μακρυά. Σε κάποια τζαμί μπορούν να σας προμηθεύσουν πριν εισέλθετε (χωρίς κάποιο κόστος).

Tip: Στην Κωνσταντινούπολη μπορείς να χρησιμοποιήσεις το open air λεωφορείο, ώστε να γνωρίσεις καλύτερα την πόλη. Έχει τρείς βασικές διαδρομές, και η τρίτη πραγματοποιείται νυχτερινές ώρες.

Προορισμός Νο3 : Κρακοβία, Πολωνία

Κρακοβία, Πολωνία οικονομικοί προορισμοί
Πηγή εικόνας : travelstyle.gr

Κερδίζει επάξια μια θέση στις πιο οικονομικές χώρες στην Ευρώπη, καθώς πρόκειται για μία χώρα με έντονη κίνηση στις erasmus σπουδές. Εφόσον έχει έντονη φοιτητική ζωή, αυτό σημαίνει ότι η διασκέδαση φτάνει στα ύψη!

Πρόκειται, για μια χώρα βγαλμένη από παραμύθι. Οι λιθόστρωτοι δρόμοι, τα γραφικά στενά και το γοτθικό στοιχείο δεσπόζουν σε κάθε σημείο της πόλης. Η Rynek Glowny, αποτελεί την κεντρική πλατεία της χώρας. Είναι η μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία ολόκληρης της Ευρώπης. Καθημερινά στους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης ξεκινούν πολυάριθμες ξεναγήσεις στην πόλη, οι οποίες είναι δωρεάν.

Όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα, με τα μουσεία που υπάρχει δωρεάν είσοδος  την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Κρακοβία. Πιο συγκεκριμένα, μία μέρα την εβδομάδα υπάρχει δωρεάν είσοδος στο κοινό.

Όσον αφορά στη μετακίνηση στην πόλη της Κρακοβίας δεν υπάρχει ιδιαίτερη δυσκολία. Φημίζεται για την καθαριότητα  της, διότι ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων χρησιμοποιεί ποδήλατα και πατίνια για τις μετακινήσεις τους. Πολλοί την έχουν χαρακτηρίσει ως η «πράσινη» πρωτεύουσα της Ευρώπης. Όποιος βρεθεί στην Κρακοβία έχει δυνατότητα να νοικιάσει ποδήλατο για να πραγματοποιήσει τις μετακινήσεις του.

Προορισμός Νο4: Βίλνιους, Λιθουανία

Βίλνιους Λιθουανία οικονομικοί προορισμοί
Πηγή εικόνας : thetimes.co.uk

Ένας εναλλακτικός προορισμός που βρίσκεται στην Δυτική Ευρώπη, είναι αυτός της Λιθουανίας. Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό, γι’αυτό και δεν έχει μεγάλο αριθμό τουριστών. Παρ΄όλα αυτά, πρόκειται για μια χώρα που είναι αρκετά ενεργή στις σπουδές erasmus. Έχει σε μεγάλο βαθμό διασκέδαση, βασισμένη ιδίως σε ευρωπαϊκά γούστα.

Σίγουρα, πρόκειται για μια ξεχωριστή χώρα που έχει μια ιδιότυπη μεσαιωνική αρχιτεκτονική. Είναι αρκετά οικονομική. Το γεγονός αυτό όμως, δεν αναιρεί το πόσο όμορφη είναι. Πολύ βασικό είναι πως η μετακίνηση μέσα στην πόλη του Βίλνιους μπορεί να γίνει με τα πόδια. Για όσους έχουν θέμα προσανατολισμού, η Λιθουανία είναι αυτό ακριβώς που ψάχνουν. Είναι τετραγωνισμένη, και να θέλει να χαθεί κάποιος πρέπει να το προσπαθήσει πολύ.

Σημείο κατατεθέν της πόλης είναι ο Λόφος των Τριών Σταυρών. Από αυτό το σημείο έχεις θέα ολόκληρη την πόλη πανοραμικά. Βρίσκεται στο νέο κομμάτι της πόλης. Μια απογευματινή βόλτα δίπλα στον ποταμό,  ανάμεσα στα πάρκα αλλά και στην παλιά πόλη μπορούν να φανούν σημεία ορόσημα στο ταξίδι σου. Το Βίλνιους, είναι γνωστό όσον αφορά το πολιτιστικό ενδιαφέρον που κρύβει.

Προορισμός Νο5 : Βαλέτα, Μάλτα

Βαλέτα, Μάλτα οικονομικοί προορισμοί
Πηγή εικόνας : seabourn.com

Από την λίστα των οικονομικών ταξιδιών στην Ευρώπη δε θα μπορούσε να λείπει η Μάλτα. Είναι ένα μικρό νησί κοντά στην Νότια Σικελία. Παρ’ότι μικρό σε μέγεθος, κρύβει μεγάλη πολιτισμική κληρονομιά. Το 2018 η Βαλέτα μαζί με την Ολλανδία μοιράστηκαν τον τίτλο της πολιτισμικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Προτείνεται για οικονομικές διακοπές, σε αρκετά κοντινή απόσταση από την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, η Βαλέτα είναι μια μικρή και πυκνοκατοικημένη πόλη. Κάθε στενό, κάθε δρόμος είναι και μία ιστορία, ένα ταξίδι στον χρόνο. Ολοφάνερη γίνεται η παρουσία των Ιωαννιτών Ιπποτών, που έχουν αφήσει ένα μοναδικό στοιχείο στην ατμόσφαιρα της Μάλτας. Γεμάτη με σκαλοπάτια και μπαρόκ οικήματα και κτίρια αλλά και ανηφόρες βγαλμένες από άλλη εποχή είναι από τα πρώτα πράγματα που θα παρατηρήσει όποιος βρεθεί στην Βαλέτα.

Θα συναντήσετε μεγάλα παλάτια να δεσπόζουν δίπλα στους λιμένες του νησιού. Τα λιμανάκια χρονολογούνται από τους φοινικικούς χρόνους. Εκεί, θα μπορέσετε να δείτε γραφικά λιθόστρωτα δρομάκια και μικρές ήσυχες πλατείες. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την χαλαρή ατμόσφαιρα του νησιού μπορούν να σας χαρίσουν ένα ταξίδι «αστραπή» πίσω στο χρόνο.

Άξιο αναφοράς είναι ο διάσημος λαβύρινθος Hal Saflieni Hypogeum. Το μοναδικό αρνητικό στο συγκεκριμένο αξιοθέατο είναι πως, λόγω του μεγάλου αριθμού επισκέψεων στο νησί, τα εισιτήρια εξαντλούνται πολύ γρήγορα. Οπότε, καλό θα ήταν να κάνετε μια ηλεκτρονική κράτηση μερικές εβδομάδες πριν έτσι ώστε να μπορέσετε να ξεναγηθείτε στις κατακόμβες και στο υπόγειο, φωτιζόμενο λαβύρινθο. Η διαμονή στην Μάλτα ανέρχεται περίπου στα 25 ευρώ την νύχτα. Ποσό αρκετά οικονομικό, αν σκεφτεί κανείς ότι στην Ελλάδα σε ορισμένες περιοχές είναι πιο ακριβά.

Tip: Μια επίσκεψη στο χωριό του Ποπάυ είναι αυτό που θα κορυφώσει τις διακοπές σας. Είναι ένα κλασσικό τουριστικό αξιοθέατο, που κάθε χρόνο το επισκέπτονται όλο και περισσότεροι.

Προορισμός Νο6 : Βελιγράδι, Σερβία

Βελιγράδι οικονομικοί προορισμοί
Πηγή εικόνας : goldmall.gr

Ένα ταξίδι πολύ διαφορετικό θα μπορούσε να κάνει κάποιος στο Βελιγράδι. Η πόλη είναι χτισμένη στην συμβολή δύο ποταμών, του Σάββα και του Δούναβη. Στη μέση των δύο αυτών ποταμών βρίσκεται το Μεγάλο Νησί του Πολέμου. Μια ακατοίκητη πλέον νησίδα που λειτουργεί ως αποικία πουλιών. Στο παρελθόν, είχε χρησιμοποιηθεί για την πολιορκία αλλά και την άμυνα της ίδιας της πόλης.

Αρκετοί που έχουν βρεθεί εκεί παρομοιάζουν το Βελιγράδι με το Παρίσι. Σημαντική διαφορά είναι πως το Βελιγράδι είναι πολύ μικρότερο και πιο οικονομικό. Στο Βελιγράδι, θα σου δοθεί η δυνατότητα να επισκεφθείς έναν από τους παλαιότερους κινηματογράφους της Ευρώπης. Πιο συγκεκριμένα, άνοιξε το 1911 και λειτουργεί μέχρι και σήμερα.

Στο Βελιγράδι θα έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε δύο διαφορετικές χώρες ταυτόχρονα. Από την μια, υπάρχουν κτίρια όπως το Παλάτι της Σερβίας και από την άλλη υπάρχουν εμπορικά κέντρα με γνωστές αλυσίδες ταχυφαγείων και καταστημάτων ένδυσης. Η πλήρης «σύγκρουση» προλεταριάτου και κεφαλαίου. Η παραπάνω αντίφαση είναι ίσως και ο λόγος που κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι επιλέγουν να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι στην Σερβία.

Η διασκέδαση στο Βελιγράδι είναι έντονη.  Άλλωστε, εκεί θα μπορέσει κανείς να συναντήσει την «καρδιά» της ζυθοποιίας. Επιπλέον, η διαμονή είναι αρκετά προσιτή και προσφέρονται ξενοδοχεία μόλις με 14 ευρώ την βραδιά.

Αυτοί λοιπόν είναι 5+1 οικονομικοί προορισμοί στην Ευρώπη, που προτείνει το MAXMAG. Ετοιμάστε βαλίτσες και επιλέξτε την χώρα που σας ταιριάζει περισσότερο.

Πηγές άρθρου:

  1. kathimerini.gr
  2. cosmorama-travel.gr
  3. happytraveller.gr
  4. clicklife.gr
  5. skyscanner.com
  6. ediva.gr
  7. citycampus.gr
  8. travelstyle.gr

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Σιόκρη

Η Χριστίνα Σιόκρη είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με αντικείμενο την Διακυβέρνηση & τις Δημόσιες πολιτικές και εξειδίκευση στον αμφίσημο όρο του φαινομένου του λαϊκισμού. Της αρέσει να τραγουδάει, να ταξιδεύει και έχει ιδιαίτερη αγάπη στα ζώα αλλά λίγο παραπάνω στο δικό της. Μότο της : Sometimes we need a little magic και being normal is boring. Με ρίζες από την πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ετοιμαστείτε να σας ταξιδέψει..

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;