4+1 προτάσεις για πεζοπορία κοντά στην Αθήνα

4+1 προτάσεις για πεζοπορία κοντά στην Αθήνα
Πηγή εικόνας: iefimerida.gr

Η Αθήνα είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις που μπορεί να επισκεφτεί κάποιος στην Ελλάδα, τόσο από άποψη πολιτισμική όσο και αισθητική. Η ιστορία της, ο πολιτισμός, οι παραλίες της Αθηναικής ριβιέρας, η νυχτερινή ζωή και η πλούσια γαστριμαργική παράδοση είναι μερικά από τα πραγματα που σας περιμένουν να ανακαλύψετε. Ωστόσο, μέρη που πάντα λέγαμε με του φίλους μας να επισκεφτούμε, μονοπάτια που έχουν φτάσει να γνωρίζουν καλύτερα τουρίστες ή επισκέπτες της πόλης μας γιατί εμείς τα θεωρούμε δεδομένα, ή πολύ απλά λόγω του κομφούζιου της πόλης και καθημερινότητας ποτέ δεν ευκαιρούσαμε, παραμένουν άγνωστα. Πάμε, λοιπόν, να ανακαλύψουμε μαζί 4+1 προτάσεις για πεζοπορία κοντά στην Αθήνα.

4+1 προτάσεις για πεζοπορία κοντά στην Αθήνα
Πηγή εικόνας: topoguide.gr

Ανακαλύψτε την Πάρνηθα

Η Πάρνηθα είναι το ψηλότερο και μεγαλύτερο σε έκταση βουνό, από τα υπόλοιπα βουνά της Αττικής, αλλά και των γειτονικών περιοχών. Η Πάρνηθα ξεχωρίζει γιατί, σε σύγκριση με τον Υμηττό και την Πεντέλη, κύριο χαρακτηριστικό της είναι η ύπαρξη πραγματικής ορεινής ενδοχώρας. Το εσωτερικό της, με άλλα λόγια, ξεχύνεται από έλατα, δροσερές πηγές, ορθοπλαγιές, καθώς επίσης και σημαντικούς πόρους όπως τα οροπέδια μεγάλης έκτασης Σαλονίκι και Βούντημα. Αν έχετε, μάλιστα, την ευκαιρία να περάσετε από το οροπέδιο του Βούντημα, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε το εντυπωσιακό εκκλησάκι προς τιμήν της Αγίας Μαρίνας. Προκειμένου να φτάσετε στην εκκλησία, πρέπει να διασχίσετε ένα στενό μονοπάτι που περιτριγυρίζεται από πυκνή βλάστηση και να ανεβείτε 40 σκαλοπάτια. Δίπλα από την εκκλησία βρίσκεται σπηλιά όπου, σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, βρέθηκε η εικόνας της Αγίας Μαρίνας.

Πηγή εικόνας: iefimerida.gr

 

Πηγή εικόνας: iefimerida.gr

Η Πάρνηθα βρίσκεται περίπου μία ώρα μακριά από την Αθήνα και είναι ένα βουνό ιδανικό για πεζοπορία, καθώς αποτελείται από καλοσυντηρημένα μονοπάτια χωρίς απότομες κλίσεις και δύσβατα σημεία, κάνοντας έτσι την βόλτα εκεί σχετικά βατή. Ο βουνίσιος αέρας που αποπνέει σε μεταφέρει κατευθείαν ξεχνώντας ότι βρίσκεσαι τόσο κοντά στην πόλη. Στην Πάρνηθα, επίσης, θα βρείτε και τα καταφύγια Μπάφι και Φλαμπόυρι, όπου διοργανώνουν πολύ συχνά πεζοπορικές εκδρομές που κυμαίνονται σε διαδρομές των 30 λεπτών ως και πολλών ωρών ανάλογα με τι επιλέγει να κάνει ο καθένας. Πέραν αυτού, όμως, μπορείτε εύκολα να κάνετε την βόλτα σας στη Πάρνηθα, αφού έχουν συντηρηθεί και σηματοδοτηθεί εκατοντάδες χιλιόμετρα μονοπάτια που διατρέχουν όλο το βουνό.

4+1 προτάσεις για πεζοπορία κοντά στην Αθήνα
Πηγή εικόνας: topoguide.gr

Πεζοπορία στον Υμηττό

Ο Υμηττός ή αλλιώς «Τρελλός» (ή Τρελοβούνι), όνομα που πιθανόν προέρχεται από τη γαλλική προσφώνηση très long (πολύ μακρύς) ξένων επισκεπτών, βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του λεκανοπεδίου της Αθήνας και υψώνεται μεταξύ του λεκανοπεδίου Αττικής και των Μεσογείων με κατεύθυνση από Β. προς Ν. από τη δίοδο του Αγίου Ιωάννου του Κυνηγού καταλήγοντας πάνω από τη Βούλα και τη Βάρη. Παρά το γεγονός ότι ο Υμηττός έχει υποστεί μία σειρά από καταστροφικές πυρκαγιές, συνεχίζει να διαθέτει πλούσιες εκτάσεις πρασίνου που συνεχώς εκτείνονται λόγω των εντατικών δεντροφυτέψεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

4+1 προτάσεις για πεζοπορία κοντά στην Αθήνα
Πηγή εικόνας: iefimerida.gr

 

Πηγή εικόνας: iefimerida.gr

Το βουνό του Υμηττού είναι ιδανικό για χαλαρό περπάτημα, έντονη πεζοπορία ή ακόμα και για τρέξιμο, αφού προσφέρει εξαιρετικά ειδυλλιακές και εύκολες διαδρομές λόγω της έλλειψης κλίσης του. Ο Υμηττός, επιπλέον, είναι ένας βιότοπος με πλούσια πανίδα και χλωρίδα, μία όαση για κάθε φυσιολάτρη μία ώρα μακριά από την Αθήνα. Εκτός από τις ομορφιές της φύσης, αξίζει να εξερευνήσετε και να επισκεφτείτε και αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και σπουδαία βυζαντινά μοναστήρια όπως για παράδειγμα η μονή Καισαριανής, η μονή Αστεριού, η μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, κλπ. Αξιόλογα φυσικά μνημεία του Υμηττού είναι τα σπήλαια που σχηματίζονται στις πλαγιές του, με σημαντικότερο και μεγαλύτερο το σπήλαιο του Αρχέδημου.

4+1 προτάσεις για πεζοπορία κοντά στην Αθήνα
Πηγή εικόνας: topoguide.gr

Πεζοπορία στα μονοπάτια της Πεντέλης

Η Πεντέλη (1.109 μ.) είναι το δεύτερο σε ύψος βουνό του λεκανοπεδίου, μετά την Πάρνηθα, υψωμένη σαν πεπλατυσμένη πυραμίδα στα βορειοανατολικά της Αθήνας. Το βουνό της Πεντέλης απαρτίζεται από πολλούς μικρούς δορυφόρους – τη Μαυρηνόρα, το Διονυσοβούνι, το Αγριλίκι, και τη Σκάρπα- σχηματίζοντας με αυτό τον τρόπο ένα αχανές ορεινό τοπίο, έντονα αστικοποιημένο και, δυστυχώς, σε μερικά σημεία ‘κακοποιημένο’. Εκτός αυτού, στα εδάφη της συγκαταλέγονται πολλά φυσικά, ημιφυσικά και πολιτιστικά στοιχεία που προσφέρουν στους κατοίκους της Αθήνας την αίσθηση τόσο της επαφής με τη γη και τη φύση όσο και με την ιστορία.

πεζοπορία κοντά στην Αθήνα
Πηγή εικόνας: iefimerida.gr

 

4+1 προτάσεις για πεζοπορία κοντά στην Αθήνα
Πηγή εικόνας: topoguide.gr

Μία περιήγηση στα μονοπάτια της Πεντέλης παίρνει διαστάσεις χιλιετιών μακράς διαρκείας, ακόμα και μέσα στη περιοχή των έρημων λατομείων που θυμίζει ζώνη καταστροφής. Ακόμα, παρά το γεγονός ότι η Πεντέλη προσφέρει στους επισκέπτες της μία ευρεία γκάμα επιλογών όσον αφορά τα πεζοπορικά μονοπάτια της, αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η δυνατότητα μίας κυκλικής διαδρομής. Με αφετερία από την πλατεία Αμαδρυάδων στη Δροσιά και μέσα από τα παλιά λατομεία του Διονύσου έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε και να εξερευνήστε μία από τις αρχαιότερες διαδρομές με 6,2 χιλιόμετρα μήκος συνολικά (περίπου 3,5 ώρες διαδρομή).

Πηγή εικόνας: monopatiapolitismou.gr

Πεζοπορία γύρω από την Λίμνη του Μαραθώνα

Η Λίμνη του Μαραθώνα βρίσκεται, ειδικά αυτή την εποχή, στα καλύτερά της, με τα ακίνητα νερά της να λαμπυρίζουν κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο και τους φτερωτούς της επισκέπτες να συνεισφέρουν το μόνιμο soundtrack στα μονοπάτια γύρω της. Η απόσταση από το κέντρο είναι μικρότερη του μισάωρου από την Κηφισιά, καθιστώντας την τον τέλειο προορισμό για ένα περπάτημα δίπλα στο φυσικό τοπίο πράσινου και γαλάζιου. Και ο Μαραθώνας προσφέρει άπλετες επιλογές σε όποιον έχει τη διάθεση να τον επισκεφτεί, ωστόσο δύο από τις ωραιότερες διαδρομές που μπορείτε να κάνετε έχουν ως επίκεντρο τους τη λίμνη.

4+1 προτάσεις για πεζοπορία κοντά στην Αθήνα
Πηγή εικόνας: iefimerida.gr

 

πεζοπορία κοντά στην Αθήνα
Πηγή εικόνας: iefimerida.gr

Εξαιρετικά ήρεμη και ειδυλλιακή διαδρομή είναι αυτή από τον Πύργο της Οινόης ως το φράγμα και πάλι πίσω. Η κυκλική αυτή διαδρομή είναι συνολικά 8,2 χιλιόμετρα και θα σας πάρει περίπου 3 ώρες να την ολοκληρώσετε. Στη εξερεύνηση σας, θα συναντήσετε ελάχιστα έως καθόλου αξιοποιημένα αξιοθέατα όπως τα Ρωμαϊκά Λουτρά, το Ιερό του Πυθίου Απόλλωνος, ένα πιστό αντίγραφο του Θησαυρού των Αθηναίων που βρίσκεται στους Δελφούς. Επιπλέον, η διαδρομή αυτή διασχίζει ένα τμήμα του πανέμορφου φαραγγιού της Οινόης με τα πλατάνια του, και καταλήγει σε ένα σημείο με πανοραμική θέα στη Λίμνη του Μαραθώνα, πριν γυρίσει πάλι πίσω, όπου έχετε την ευκαιρία εκεί να πάρετε μία ανάσα και να απολαύσετε τις κρυφές ομορφιές κοντά στην Αθήνα.

4+1 προτάσεις για πεζοπορία κοντά στην Αθήνα
Πηγή εικόνας: topoguide.gr

Ανακαλύψτε τα Γεράνεια Όρη

Τα Γεράνεια Όρη (ψηλότερη κορυφή Μακρυπλάγι, 1.351 μ.) εκτείνονται από τα Μέγαρα μέχρι το Λουτράκι και περιβάλλονται από τον Σαρωνικό, τον Κορινθιακό και τον κόλπο των Αλκυονήδων. Το όνομα του προέρχεται, σύμφωνα με την αρχαία μυθολογία, από τα πουλιά γερανοί, γιατί στον καταυλισμό του Δευκαλίωνα, ο Μέγαρος, γιός του Δία, για να σωθεί κολύμπησε προς τις κορυφές του βουνού οδηγούμενος από τις κραυγές των γερανών που πετούσαν από πάνω του.

Πηγή εικόνας: topoguide.gr

 

4+1 προτάσεις για πεζοπορία κοντά στην Αθήνα
Πηγή εικόνας: topoguide.gr

Ελάχιστα πιο μακριά, μία μόνο ώρα από την Αθήνα, τα Γεράνεια Όρη φημίζονται για τα ειδυλλιακά τους μονοπάτια και τη φαντασμαγορική θέα στη θάλασσα που απολαμβάνουν. Μια από τις ευκολότερες διαδρομές, που μπορείτε να κάνετε, είναι το γνωστό και ως Κίτρινο Μονοπάτι, που ξεκινά από τον Όσιο Πατάπιο, κοντά στο Λουτράκι, και ανηφορίζει προς την Πηγή Πίντιζα. Περνά μέσα από ανθισμένα, αυτή την εποχή, λειβάδια και πυκνά δάση, πριν καταλήξει στα Πίσια, και την φημισμένη ταβέρνα. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 6,3 χιλιόμετρα, και η διάρκειά της περί τις τρεις-τρεισήμισι ώρες.

Εν κατακλείδι, πάντα υπάρχει τρόπος να περνάμε όμορφα και δημιουργικά τον χρόνο μας. Όποιες και να είναι οι συνθήκες, οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε στις εκάστοτε αλλαγές και να παραμένουμε θετικοί.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

  • Ανακαλύψτε την Πάρνηθα. Ανακτήθηκε από: http://www.topoguide.gr/mountains/attiki/hiking_on_attiki_parnitha.php
  • Υμηττός. Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A5%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%84%CF%8C%CF%82
  • Ανακαλύψτε την Πεντέλη. Ανακτήθηκε από: http://www.topoguide.gr/mountains/attiki/hiking_on_attiki_pendeli.php
  • Πεζοπορία σε μονοπάτια της Αττικής. Ανακτήθηκε από:https://www.in2life.gr/escape/infoguide/article/328881/monopatia-attikhs-diadromes-sthn-avlh-mas.html
  • Τέλειες πεζοπορίες κοντά στην Αθήνα. Ανακτήθηκε από: https://www.in2life.gr/escape/weekend/article/620919/teleies-pezopories-konta-sthn-athhna.html

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γλυκερία Τσιβοπούλου

Ονομάζομαι Τσιβοπούλου Γλυκερία, σπουδάζω στο τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και νομίζω το παρακάτω λέει περισσότερα για το ποια είμαι από κάθετί άλλο: "To see the world, things dangerous to come to, to see behind walls, draw to each other, and to feel. That is the purpose of life." - The Secret Life of Walter Mitty

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;