4+1 Ευρωπαϊκοί προορισμοί με τα πιο φαντασμαγορικά καρναβάλια

Καρναβάλια ευρώπη
Πηγή εικόνας : dytikeattiki.gr

Ο καιρός περνάει, οι μέρες πλησιάζουν. Πολλοί έχουν ήδη κανονίσει την απόδραση τους σε κάποιο προορισμό για το καρναβάλι. Άλλοι ακόμη δεν έχουν κατασταλάξει και το έχουν αφήσει για τελευταία στιγμή. Υπάρχει όμως, η κατηγορία ανθρώπων που έχει προνοήσει αρκετό καιρό πριν και έχει κλείσει για κάποιο ταξίδι εκτός Ελλάδας για να γιορτάσει αυτή τη μοναδική γιορτή του χρόνου. Παρακάτω παρουσιάζονται 4+1 ευρωπαϊκοί προορισμοί με τα πιο φαντασμαγορικά καρναβάλια, ας τους «γνωρίσουμε» μαζί!

Ας ξεκινήσουμε…

Προορισμός 1: Λιουμπλιάνα, Σλοβενία

Καρναβάλια ευρώπη
Πηγή εικόνας : offsite.com

Ευρύτερα γνωστό ως «το καρναβάλι του δράκου». Περιέχει πάρα πολλές γιορτές σε κάθε κρυφή και μη περιοχή της πόλης. Έχει ως στόχο να «ξορκίσει» το χειμώνα και να φέρει την άνοιξη. Συμμετέχουν σχεδόν 40.000 καρναβαλιστές. Είναι γνωστοί ως kurents. Φοράνε πολύχρωμες στολές και αποχαιρετούν τον Φεβρουάριο με τους ρυθμούς της μουσικής. Δεν συμμετέχουν μόνο οι αρμόδιοι του καρναβαλιού, αλλά έχει την δυνατότητα να λάβει μέρος όποιος βρεθεί εκεί.

Οι εκδηλώσεις ξεκινάνε από την ιστορική πλατεία της  παλιάς πόλης , δίπλα στο Κογκρέσο. Οι kurents φοράνε προβιές και μάσκες με κουδούνες στη μέση. Χορεύουν στην μέση του δρόμου, ζητώντας από τις γυναίκες τα κασκόλ που φορούν προκειμένου να τους χαρίσουν τύχη και γονιμότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φέτος τα καρναβάλια ξεκινάνε στις 2 Μαρτίου.

Προορισμός 2: Σάντα Κρουζ της Τενερίφης, Ισπανία

καρναβάλι ευρώπη
Πηγή εικόνας : offsite.com.cy

Το καρναβάλι της Σάντα Κρούζ της Τενερίφης είναι ένα από τα διασημότερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο καρναβάλι σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα πρωτεία σε παγκόσμιο επίπεδο τα έχει το Ρίο Ντε Τζανέιρο στην Βραζιλία. Λαμβάνουν μέρος πάνω από 1.000.000 επισκέπτες για να απολαύσουν τη φαντασμαγορική γιορτή του καρναβαλιού. Ξεκίνησε το 1980 και  έχει ανακηρυχθεί σε «φεστιβάλ διεθνούς τουριστικού ενδιαφέροντος».

Το καρναβάλι φέτος ξεκινάει στις 27 Φεβρουαρίου και τελειώνει στις 10 Μαρτίου. Οι εκδηλώσεις τελειώνουν με την εκλογή της βασίλισσας του καρναβαλιού, την γιορτή της σαρδέλας και την λήξη των παρελάσεων.

Προορισμός 3: Μπινς, Βέλγιο

καρναβάλι ευρώπη
Πηγή εικόνας : forunegreece.com

Πρόκειται, για ένα από τα σημαντικότερα καρναβάλια όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά κι ολόκληρης της υφηλίου. Έχει χαρακτηρισθεί  το 2003 από την Unesco ως «αριστούργημα της προφορικής και άυλης κληρονομιάς της ανθρωπότητας». Συμμετέχουν πάνω από 1.000 ντόπιοι μασκαρεμένοι άντρες με παραδοσιακές φορεσιές, γνωστοί και ως «Gilles». Βγαίνουν στους δρόμους και χτυπάνε ξύλα με σκοπό να ξορκίσουν οριστικά τα κακά πνεύματα. Το εντυπωσιακό είναι ότι πετάνε πορτοκάλια στους θεατές για να τους «μοιράσουν» καλή τύχη και γούρι.

Κάθε γωνιά της πόλης κοσμείται από αγάλματα αρλεκίνων και πιερότων. Οι στολές των Gilles μπορούν να φορεθούν μόνο από την Τρίτη έως την Τετάρτη της Στάχτης. Απαγορεύεται ρητά να κυκλοφορούν εκτός των ορίων του Μπινς. Οι εκδηλώσεις ξεκινάνε από τις τελευταίες μέρες του Φεβρουαρίου και το αποκορύφωμα γίνεται στις 3, 4 και 5 Μαρτίου.

Προορισμός 4: Νίκαια, Γαλλία

καρναβάλι ευρώπη
Πηγή εικόνας : athens-zorpidis.gr

Στην Νίκαια φτάνουν επισκέπτες πάνω από 1,2 εκατομμύρια την περίοδο του καρναβαλιού. Η έναρξη ξεκινάει με την παρουσίαση του Βασιλιά Καρνάβαλου στην κεντρική πλατεία Μασένα. Κατά την διάρκεια του καρναβαλιού υπάρχουν βεγγαλικά και μουσική υπόκρουση. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο καρναβάλι της Νίκαιας είναι ένα έθιμο με ρίζες στο μακρινό 19ο αιώνα. Ειδικότερα, παρελαύνουν άρματα στολισμένα με άνθη της περιοχής και ακολουθεί ο γνωστός «λουλουδοπόλεμος».

Το τέλος των εκδηλώσεων γίνεται με το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου. Η έναρξη του καρναβαλιού είναι στις 16 Φεβρουαρίου και το τέλος στις 2 Μαρτίου.

Προορισμός 5: Κολωνία, Γερμανία

καρναβάλι ευρώπη
Πηγή εικόνας : gr.dreamstime.com

Είναι από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα που γίνονται στην Γερμανία. Η περίοδος που διαρκεί είναι γνωστή ως η «5η εποχή».  Επίσημη έναρξη είναι η 11η Νοεμβρίου και ώρα 11:11 ( αγγελικός αριθμός) !

Οι εκδηλώσεις εντείνονται στις τρελές μέρες του καρναβαλιού. Εκείνες τις μέρες είναι ανοιχτές όλες οι μπυραρίες και pubs. Οι Απόκριες είναι οι μέρες που περιμένουν καρτερικά όλοι ή ντόπιοι, και όχι μόνο, καθ’όλη την διάρκεια του χρόνου.

Η πρώτη μέρα είναι αφιερωμένη στις γυναίκες. Κι εφ’όσον έχουν την τιμητική τους φοράνε ωραία και βαριά φορέματα. Κατευθύνονται προς τον κεντρικότερο δρόμο της πόλης για να ξεκινήσει η πρώτη «τρελή» μέρα του καρναβαλιού. Το αποκορύφωμα είναι η παρέλαση στον κεντρικό δρόμο της πόλης με διάρκεια 3 ώρες και μια διαδρομή 6 χιλιομέτρων.

 

Η περίοδος του Καρναβαλιού είναι από τις σημαντικότερες που πραγματοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο. Γενικά, η περίοδος του Καρναβαλιού είναι από τις πιο φαντασμαγορικές και διασκεδαστικές. Παραπάνω αναφέρθηκαν 4+1 ευρωπαϊκοί προορισμοί με τα πιο φαντασμαγορικά καρναβάλια. Όποιος θελήσει να επισκεφθεί μια από τις παραπάνω περιοχές για να καρναβαλιστεί, καλό θα είναι να έχει κάνει αρκετό καιρό νωρίτερα κράτηση, έτσι ώστε να πετύχει κάποια καλή και οικονομική προσφορά.

Κι επειδή, όπως λένε, αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει, και στην Ελλάδα ζούμε «έντονα» την περίοδο του καρναβαλιού. Πιο συγκεκριμένα, στην Πάτρα, στο Ρέθυμνο, στην  Ξάνθη και στο Λουτράκι Κορινθίας.

 

Όπου κι αν επιλέξετε να περάσετε αυτές τις μέρες, να περάσετε όμορφα μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα!

 

Πηγές άρθρου:

1. cnn.gr

2.athensvoice.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Σιόκρη

Η Χριστίνα Σιόκρη είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με αντικείμενο την Διακυβέρνηση & τις Δημόσιες πολιτικές και εξειδίκευση στον αμφίσημο όρο του φαινομένου του λαϊκισμού. Της αρέσει να τραγουδάει, να ταξιδεύει και έχει ιδιαίτερη αγάπη στα ζώα αλλά λίγο παραπάνω στο δικό της. Μότο της : Sometimes we need a little magic και being normal is boring. Με ρίζες από την πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ετοιμαστείτε να σας ταξιδέψει..

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;