O WD (Wild Drawing): “Η Street art είναι το νέο ρεύμα στη σύγχρονη Τέχνη”

WD (Wild Drawing)O WD (Wild Drawing) γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μπαλί της Ινδονησίας κι έχει πτυχία στις Καλές Τέχνες και στις Εφαρμοσμένες Τέχνες. Η δράση του στο δρόμο ξεκινάει το 2000, παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν έπαψε να δουλεύει στο εργαστήριό του. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις κι έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις ή φεστιβάλ σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική. Επίσης, έργα του συμπεριλαμβάνονται σε επιλεγμένες εκδόσεις για τη Street art ανά τον κόσμο.
Το καλλιτεχνικό και κοινωνικό του background Ανατολής – Δύσης συνδυάζεται με μοναδικό τρόπο και αυτό είναι που κάνει τα έργα του ιδιαίτερα αναγνωρίσιμα. Ο WD (Wild Drawing) εστιάζει στις μεγάλης κλίμακας τοιχογραφίες με κύριο μέσο για τη δημιουργία τους ρολό και spray και πάντα προσπαθεί να αλληλεπιδρά με το σημείο όπου εργάζεται ενσωματώνοντας διάφορα στοιχεία που υπάρχουν σ᾽αυτό, ώστε να υπάρχει τελικά αρμονία ανάμεσα στο έργο και το σημείο που αυτό δημιουργήθηκε. Η δουλειά του που χαρακτηρίζεται από στοιχεία ρεαλισμού, κυρίως αναμορφική, είναι επηρεασμένη από comics, graphic novels και fantastic art, ενώ κοινωνικά φαινόμενα, lifestyle, φύση και τέχνη αποτελούν πηγές έμπνευσής του.
Ο WD έχει βάση του την Αθήνα. Αυτό που αγαπάει στο δρόμο είναι η ελευθερία έκφρασης, η επικοινωνία του με τον κόσμο και βέβαια το γεγονός ότι η Street art είναι προσβάσιμη στον οποιοδήποτε χωρίς κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτισμικούς ή άλλους περιορισμούς. Επιπλέον, μέσα από τη δουλειά του στο δρόμο έχει την ευκαιρία μιλήσει για το μεγάλο θέμα της επανοικειοποίησης του Δημόσιου Χώρου. Όλα αυτά αντισταθμίζουν τον εφήμερο χαρακτήρα της τέχνης του – αν τον ενδιέφερε να κάνει έργα που να αντέχουν στο χρόνο, θα έκανε μόνο πίνακες.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

 

WD (Wild Drawing)

Τι σημαίνει Street art; Τι ιδιαιτερότητες έχει;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Street art είναι το νέο ρεύμα αυτή τη στιγμή στη σύγχρονη Τέχνη κι έχει μεγάλη δύναμη, αφού βρίσκεται στο Δημόσιο Χώρο και είναι προσιτή από όλους χωρίς κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτισμικούς ή άλλους περιορισμούς. Δε χρειάζεται να διαθέσεις έξτρα χρόνο ή χρήμα για να πας σε μια γκαλερί ή ένα μουσείο, έρχεσαι σε επαφή με την Τέχνη καθώς πας στη δουλειά σου, στο σχολείο ή απλά περπατάς στην πόλη.
Ιδιαιτερότητες; Πολλές! θα αναφέρω δυο-τρεις μόνο. Το να βάφεις στο δρόμο πρώτα από όλα είναι παράνομο – εκτός από τις φορές που σε καλούν κάπου να το κάνεις – με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Δουλεύεις με ζέστη, με κρύο ή με βροχή όταν υπάρχουν προθεσμίες. Είτε κάνεις παράνομο είτε κάνεις νόμιμο είσαι πάντα εκτεθειμένος και έτοιμος για το οτιδήποτε, θετικό ή αρνητικό.
Πάντως έχω πολλές ωραίες και ανθρώπινες στιγμές να θυμάμαι, και χαίρομαι πολύ γι᾽αυτό!

WD (Wild Drawing)

Ποια υλικά χρησιμοποιείτε για να έχετε ένα ανεξίτηλο αποτέλεσμα;

Ο στόχος μου δεν είναι ένα ανεξίτηλο αποτέλεσμα, δεν είναι αυτό που με ενδιαφέρει, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μια τόσο εφήμερη τέχνη. Όσο για τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι πλαστικά χρώματα και λίγα σπρέι για το φινίρισμα.

WD (Wild Drawing)

Πόσο χρόνο χρειάζεστε για να τελειώσετε ένα έργο;

Αυτό διαφέρει κάθε φορά. Εξαρτάται από το μέγεθος του τοίχου, τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας και βέβαια από το σχέδιο. Συνήθως είναι γύρω στη βδομάδα.

WD (Wild Drawing)

Πόσο δύσκολο είναι για έναν καλλιτέχνη που δουλεύει με εικόνες να αδράξει την προσοχή ενός κορεσμένου θεατή;

Κορεσμός υπάρχει για την εικόνα-διαφήμιση που μας κατακλύζει, όχι όμως για την εικόνα-τέχνη. Αυτό που συμβαίνει στο δρόμο, η Τέχνη, είναι κάτι άλλο, είναι κάτι πολύ δυνατό, ζωντανό και φρέσκο. Τουλάχιστον αυτή είναι η εμπειρία μου, και μέσα από τα σχόλια και τις αντιδράσεις των ανθρώπων όταν βάφω κλπ. Από εκεί και πέρα ο κάθε δημιουργός έχει τον δικό του προσωπικό τρόπο να εκφράζεται και να επικοινωνεί με τους ανθρώπους.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τον δημιουργό:

wdstreetart.com

ig: wd_wilddrawing

fb: WD street art

insagram:  instagram.com/wd_wilddrawing

φωτογραφίες ©Wild Drawing


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη. Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;