Βύρωνας Τσουράπης : Η μουσική είναι η διέξοδος κι η ψυχοθεραπεία μου

Πηγή εικόνας: αρχείο καλλιτέχνη | Βύρωνας Τσουράπης

Ο Βύρωνας Τσουράπης είναι ένας νέος μουσικός δημιουργός. Η μουσική είναι το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, όπως δηλώνει.  Τον Βύρωνα Τσουράπη τον συναντούμε κάθε Τετάρτη στο αγαπημένο Μουσικό κουτί της ΕΤ. Εγώ τον πρωτοσυνάντησα λίγα χρόνια πριν σε μια μικρή μουσική σκηνή και ξεχώρισα την έντονη μουσική και σκηνική του παρουσία. Μουσική παίζει από μικρό παιδί. Οι εμπειρίες του πολλές με μουσικές μπάντες αλλά και με σπουδαίους μουσικούς όπως ο Νίκος Πορτοκάλογλου κι ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Η νέα του δουλειά «Λέξεις Μακρόσυρτες» είναι ήδη από τις αγαπημένες μας.

 

Βύρωνα Τσουράπη, τί είναι μουσική για εσένα;

Η μουσική είναι το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου μέχρι σήμερα. Είναι η δουλειά μου, η διασκέδασή μου, το χόμπι μου, το σχολείο μου, η παιδική μου χαρά, η διέξοδός μου η ψυχοθεραπεία μου.

Τα πρώτο άκουσμα που θυμάμαι συνειδητά, σε προσχολική ηλικία, ήταν τα τραγούδια της Λιλιπούπολης τα οποία ακούω ακόμα και σήμερα με μεγάλο ενδιαφέρον και θαυμασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια ήταν τα μουσικά σου ερεθίσματα και τί ακούς σήμερα στον προσωπικό σου χρόνο;

Τα πρώτο άκουσμα που θυμάμαι συνειδητά, σε προσχολική ηλικία, ήταν τα τραγούδια της Λιλιπούπολης τα οποία ακούω ακόμα και σήμερα με μεγάλο ενδιαφέρον και θαυμασμό. Στην συνέχεια ανακάλυψα στο σπίτι μία μαύρη κασέτα που έγραφε απάνω στην ετικέτα με μεγάλα γράμματα, γραμμένα με μπλε στυλό, THE BEATLES. Τότε ήταν και η πρώτη φορά που αποφάσισα ότι θέλω να ανακαλύψω και να ασχοληθώ με αυτό το μαγικό σύμπαν που ονομάζουμε μουσική..

Στη συνέχεια ήρθα σε επαφή με αυτό που λέμε «μαύρη μουσική» μέσω του soundtrack των Blues Brothers, με τα blues, το rock n’ roll, μετά ήρθε το rock, το hard rock, η funk και η λίστα μεγαλώνει από τότε μέρα με την μέρα! Σήμερα ακούω οτιδήποτε μου κερδίσει το ενδιαφέρον είτε μουσικά, είτε στιχουργικά, είτε σαν παραγωγή από όποια γωνιά του πλανήτη και αν προέρχεται..!

Μίλησέ μας για την νέα σου δουλειά.

Η νέα μου δισκογραφική δουλειά ονομάζεται «Λέξεις Μακρόσυρτες» και μόλις κυκλοφόρησε σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες και σε cd. Περιέχει 10 τραγούδια και τα 9 είναι σε στίχους και μουσική που έχω γράψει ο ίδιος. Επίσης, περιέχει και μία διασκευή του τραγουδιού «Δίψα» του Νίκου Πορτοκάλογλου, με μία εντελώς διαφορετική εκδοχή από αυτή που έχουμε συνηθίσει και που έχω την χαρά και την τιμή να συμμετέχει τραγουδώντας και ο ίδιος ο Νίκος.

Μπορείτε να ακούσετε online τον δίσκο, να προμηθευτείτε το CD και να μαθαίνετε όλα τα νέα μέσα από τις επίσημες σελίδες μου:

YouTube Channel: https://www.youtube.com/c/byrontsourapis​

Spotify: https://sptfy.com/ByronTsourapis

Facebook: https://www.facebook.com/byron.tsourapis.official

Instagram: https://www.instagram.com/byron.tsourapis/

Twitter: https://twitter.com/ByronTsourapis

Η έμπνευση δεν σε ρωτάει αν είναι κατάλληλη ή ακατάλληλη στιγμή για να σου χτυπήσει την πόρτα…

Βύρωνα Τσουράπη χρειάζεσαι χρόνο και έμπνευση για να γράψεις μουσική και στίχους ή είναι μία απλή διαδικασία για εσένα;

Δεν είναι καθόλου απλή διαδικασία..! Χρειάζεται και χρόνο και έμπνευση και πολλή δουλειά…

Η έμπνευση δεν σε ρωτάει αν είναι κατάλληλη ή ακατάλληλη στιγμή για να σου χτυπήσει την πόρτα.. μπορεί να προσπαθείς να γράψεις ή να τελειώσεις ένα τραγούδι μήνες ολόκληρους και σε κάποια στιγμή που δεν το περιμένεις να σου έρθει η ιδέα που τόσο καιρό δεν ερχόταν. Τότε πρέπει να είσαι σε εγρήγορση και να αρπάξεις τη στιγμή, να την τιθασεύσεις και να την κλείσεις μέσα σε ένα όμορφο μπουκάλι, ένα τραγούδι.

Το «Μουσικό κουτί» είναι από τα σημαντικότερα πράγματα που έχω συμμετάσχει στην ζωή μου.

Πηγή εικόνας: αρχείο καλλιτέχνη | Λέξεις Μακρόσυρτες Βύρωνας Τσουράπης

Στο «μουσικό κουτί» συνάντησες πολλά κεφάλαια της ελληνικής μουσικής σκηνής. Πόσο σημαντικό μάθημα ήταν αυτό για εσένα τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο;

Το μεγαλύτερο κέρδος θεωρώ πως είναι ότι έρχομαι σε επαφή με ένα πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής μουσικής και ως μουσικός, αλλά και ως ακροατής. Αυτό είναι πάρα πολύ καθοριστικό για έναν καλλιτέχνη να εμβαθύνει τόσο σχολαστικά στην μουσική της χώρας του.

Επίσης, πολύ σημαντική είναι και η επαφή με όλους αυτούς τους σημαντικούς καλλιτέχνες και τους μεγαλύτερους, αλλά και τους νεότερους, η συνεργασία, η συζήτηση.. Το «Μουσικό κουτί» είναι από τα σημαντικότερα πράγματα που έχω συμμετάσχει στην ζωή μου.

Τα διλήμματα είναι το αγαπημένο μου σημείο στο μουσικό κουτί. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Ελληνική ή ξένη μουσική κυρίως; 

Ξένη.

Δημιουργός ή ερμηνευτής;

Δημιουργός.

Rock ή blues; 

Rock λόγω του ότι καλύπτει ευρύτερο φάσμα.

Συναυλιακοί χώροι ή μουσικές σκηνές; 

Συναυλίακοί χώροι το καλοκαίρι και μουσικές σκηνές τον χειμώνα!

Σινεμά ή θέατρο;

Κυρίως σινεμά.

Βύρωνα Τσουράπη τί ονειρεύεσαι;

Ονειρεύομαι και ελπίζω να είμαι υγιής εγώ και οι άνθρωποι που αγαπώ! Επίσης, να φτάσουν οι «Λέξεις Μακρόσυρτες» σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και να αγαπηθούν. Τέλος, ονειρεύομαι να γράφω τραγούδια και μουσικές που να κάνουν τον κόσμο να θέλει να τα ξανακούσει, να τα συνδέει με σημαντικές στιγμές της ζωής του και να ανταμώνουμε σε συναυλίες να τα τραγουδάμε παρέα.

Πού θα σε δούμε τον χειμώνα;

Για τον χειμώνα ετοιμάζουμε ένα πολύ δυναμικό σχήμα-έκπληξη με τον Νίκο Πορτοκάλογλου για το οποίο δεν μπορώ να αποκαλύψω κάτι περισσότερο στην παρούσα χρονική στιγμή, αλλά θα ανακοινωθεί και θα ενημερωθείτε άμεσα! Επίσης, ετοιμάζω την μπάντα μου για ζωντανές εμφανίσεις μέσα στον χειμώνα για την προώθηση του δίσκου μου. Να είμαστε καλά και να μας επιτρέψουν οι συγκυρίες να βρισκόμαστε από κοντά και με ασφάλεια!

Βύρωνα Τσουράπη σε ευχαριστώ πολύ για την ωραία κουβέντα. Εύχομαι έναν όμορφο χειμώνα γεμάτο με μουσική και επικοινωνία. Καλοτάξιδη η νέα σου δουλειά και ραντεβού στις μουσικές σας παραστάσεις!

Εγώ ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία και την όμορφη κουβέντα!

Ακολουθεί βίντεο απο τη νέα δουλειά του Βύρωνα Τσουράπη


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σταυρούλα Γιώτη

Είμαι η Σταυρούλα Γιώτη...οι σπουδές μου είναι στην αρχαιολογία και στην διοίκηση πολιτισμικών μονάδων...αλλά η καρδιά μου και το μυαλό μου είναι στα βιβλία...στην ποίηση...τη μουσική...το γράψιμο...και άλλους μεγάλους έρωτες...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;