Βικτώρια Σαμπετάι:”Όλοι…ήξεραν, κανείς δε μίλησε”

 

Η Βικτώρια Γ. Σαμπετάι γεννήθηκε το 1969 στον Βόλο. Το «Άλμα πίστης» είναι το πρώτο της βιβλίο και διαπρέπει με το υπέροχο στυλ γραφής και έκφρασης που τη διακατέχει.

Η Βικτώρια Σαμπετάι είναι η σημερινή καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων και με αγάπη μας μιλά για το βιβλίο της “Άλμα πίστης” αλλά και τη λογοτεχνία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυρία Σαμπετάι θα θέλατε να μας συστήσετε το βιβλίο σας”Άλμα πίστης”;

Το Άλμα Πίστης είναι μια συλλογή 31 μικροδιηγημάτων που μετεωρίζονται ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, τη φαντασία και την πραγματικότητα. Οι διάφοροι αφηγητές ξεπηδούν μέσα από τις ιστορίες περιγράφοντας καταστάσεις που προσφέρουν ευκαιρία ενδοσκόπησης και τροφή για σκέψη.

Άλμα πίστης” Πιστεύετε ή όχι; 

Πιστεύω στη δύναμη του να πιστεύει κανείς στον εαυτό του. Από όλα τα μαθήματα ζωής που θα πάρει ένας άνθρωπος, αυτό είναι το πιο σπουδαίο· να πιστεύεις στον εαυτό σου ό,τι κι αν γίνει.

Όλοι…ήξεραν, κανείς δε μίλησε στο διήγημα κάνεις και στη ζωή. Γιατί δε μιλά ο άνθρωπος;

Συχνά ο άνθρωπος μιλά όταν πρέπει να σωπάσει και σωπαίνει όταν επιβάλλεται να μιλήσει. Είναι σημαντικό να μπορεί κανείς να διακρίνει τη διαφορά έχοντας υπόψιν ότι η σιωπή ενθαρρύνει τον θύτη και όχι το θύμα.

Βικτώρια ΣαμπετάιΠοιοι είναι οι αγαπημένοι Έλληνες και ξένοι συγγραφείς και πως επηρέασαν –εάν επηρέασαν- το έργο σας;

Έχω διαβάσει διάφορους Έλληνες και ξένους συγγραφείς.  Όταν μένω ευχαριστημένη από την επιλογή μου, αναζητώ και άλλα έργα του ίδιου συγγραφέα όπως για παράδειγμα ο Λεωνίδας Χατζηνικολάου ή ο Gilbert Sinoué. Δεν ξεχωρίζω κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο που να με έχει επηρεάσει και ταυτόχρονα με επηρέασαν όλα τους. Δεν είναι άραγε η ζωή μας ένα συνονθύλευμα ανθρώπων, καταστάσεων, βιβλίων…

Ο κορωνοϊος τι άλλαξε στη ζωή σας;

Αν και μου στέρησε τα ταξίδια που τόσο αγαπώ και την αγκαλιά δικών μου ανθρώπων, ο κορωνοϊός μού έδωσε την ευκαιρία να αναθεωρήσω τις προτεραιότητές μου, να εκτιμήσω ακόμα περισσότερα ό,τι έχω και να μην θεωρώ τίποτα δεδομένο.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να περάσετε στους αναγνώστες με το βιβλίο σας “Άλμα πίστης”;

Το βιβλίο επιτρέπει στους αναγνώστες να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα,  να ανακαλύψουν τα δικά τους μηνύματα σύμφωνα με προσωπικές εμπειρίες και αναζητήσεις. Το Άλμα Πίστης προορίζεται όχι μόνο για όσους σκέφτονται εκτός πεπατημένης αλλά και για όσους επιθυμούν και τολμούν να χρησιμοποιήσουν το μυαλό τους σε έναν κόσμο όπου οι συνθήκες ωθούν σε αδράνεια ψυχή τε και σώματι.

Η γυναίκα σήμερα τι φοβάται;

Το ερώτημα θα μπορούσε να είναι -η γυναίκα σήμερα γιατί να φοβάται; Και θα το προχωρήσω λίγο παραπέρα. Ο άντρας σήμερα γιατί να φοβάται; Ζούμε σε μια κοινωνία γεμάτη στερεότυπα και προκαταλήψεις. Οι άντρες δεν κλαίνε πνίγοντας την ψυχή τους στα δάκρυα. Οι γυναίκες υπομένουν τσακίζοντας τα θέλω τους. Το διήγημά μου «Επανεκκίνηση» δίνει την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα. Ctrl-Alt-Del και φτου κι απ΄την αρχή.

Ποια είναι τα δικά σας όνειρα για το μέλλον, τόσο σε επαγγελματικό-καλλιτεχνικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο;

Εύχομαι να συνεχίσω να εξελίσσομαι και ως συγγραφέας και ως άνθρωπος. Να γίνομαι διαρκώς καλύτερη όχι από τους άλλους αλλά από κάθε δική μου προηγούμενη εκδοχή.

Πώς περνάτε το χρόνο σας όταν δεν ασχολείστε με τη συγγραφή βιβλίων;

Έχω πάθος με τις ξένες γλώσσες και δεν χάνω ευκαιρία να μελετώ και να τις εξασκώ. Λατρεύω τα ταξίδια, τους περιπάτους στη φύση, το καλό φαγητό και την καλή παρέα.

Τι είναι για σας η λογοτεχνία;

Η λογοτεχνία είναι για μένα μια ανάγκη ,όχι πολυτέλεια. Μέσα από αυτήν ανοίγεται ένας ολόκληρος κόσμος δίχως σύνορα και περιορισμούς όπου οι προοπτικές είναι ατελείωτες και προκαλούν εναύσματα για στοχασμό. Η τέχνη του λόγου διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες, αγαλλιάζει την ψυχή, προσφέρει εφήμερη ανακούφιση στις δυσκολίες της καθημερινότητας και αναδεικνύει τον πλούτο και τη μεγαλοσύνη της γλώσσας.

Με ποιο τρόπο μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας το αναγνωστικό σας κοινό;

Το αναγνωστικό κοινό μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο victoria.sabetai@gmail.com και να ενημερώνεται για την πορεία του βιβλίου στην προσωπική μου σελίδα στο Facebook.

 

 

 

Θα σας ενδιέφερε να ασχοληθείτε με κάποιο άλλο είδος συγγραφής ;

Διαβάζοντας αλλά κυρίως γράφοντας, ανακάλυψα πως ενδιαφέρομαι για όλα τα είδη συγγραφής καθώς το καθένα κρύβει τη δική του ξεχωριστή δυνατότητα έκφρασης. Το χαϊκού ποίημά μου στο τέλος του βιβλίου είναι κάτι για το οποίο αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανη διότι τόλμησα να εκφραστώ βγαίνοντας  έξω από την ασφάλεια της ζώνης άνεσης.

 

 

 

Άλμα πίστηςΈχετε ήδη κάποιο επόμενο βιβλίο στο μυαλό σας;

Με το που τελείωσα το Άλμα Πίστης είχαν ήδη ξεπηδήσει στο μυαλό μου οι πρώτες σκέψεις για το επόμενο βιβλίο. Η συγγραφή αποτελεί μια μακρά διαδικασία την οποία είμαι διατεθειμένη να απολαύσω κάνοντας αυτό που αγαπώ μέχρι να επέλθει το ποθητό αποτέλεσμα ώστε εικόνες και συναισθήματα να μετουσιωθούν σε λέξεις που θα αποτυπώσω στο χαρτί..

Σας ευχαριστώ πολύ.

Το βιβλίο “Άλμα πίστης” της κυρίας Βικτωρίας Σαμπετάι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις  Γράφημα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη. Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;