Βάσω Γουλιελμάκη: ”Οι ανθισμένες μανόλιες” μιλούν για τη μοναξιά της σύγχρονης γυναίκας

Η Βάσω Γουλιελμάκη  μας αφοπλίζει με την αυτοπεποίθηση και την ελκυστικότητά της, κι ο όποιος  την ακούει έχει την αίσθηση πως η φαντασία και η πραγματικότητα περιπλέκονται και δίνουν τη γεύση που ο καθένας επιλέγει για τη ζωή του. Μας μίλησε για τις ”ανθισμένες μανόλιες”και μας χάρισε μια νότα αισιοδοξίας.

Επιμέλεια συνέντευξης Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

 

”Οι ανθισμένες μανόλιες ” είναι μια κωμική τραγωδία για την φιλία, την μητρότητα, την απώλεια, την οικογένεια και τον έρωτα, όλες οι γυναίκες θα βρούν κάτι από την δική τους ζωή. Το έργο θεωρείται από πολλούς ένα φεμινιστικό μανιφέστο, οι χαρακτήρες και οι διάλογοι μεταφέρουν μηνύματα, πέρα από οποιαδήποτε στενά κοινωνικά στερεότυπα. Οι «Ανθισμένες μανόλιες» είναι ένα βαθιά κοινωνικό έργο που αντιμετωπίζει δραστικά τη μοναξιά της σύγχρονης γυναίκας. ένα στέρεο έργο, καλογραμμένο, με εξαιρετικούς χαρακτήρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλοι οι ρόλοι στο έργο είναι πρωταγωνιστικοί και κινούνται μέσα σε χρόνο οικειότητας και κλίμα καθημερινότητας, έτσι που το κομμωτήριο γίνεται μια μικρή και κλειστή κοινωνία. Σε μια κωμόπολη του αμερικανικού Νότου, το κομμωτήριο έχει γίνει στέκι για έξι γυναίκες της διπλανής πόρτας. Εκεί μοιράζονται τις χαρές και λύπες τους, λένε τα μυστικά τους και ανταλλάσσουν συμβουλές. Όταν μία από αυτές παρουσιάζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, οι υπόλοιπες πέντε της συμπαρίστανται με τον πιο τρυφερό τρόπο.

ΑΝΘΙΣΜΕΝΕΣΑνθισμένες μανόλιες μιλήστε μας για τον ρόλο σας στο έργο.

Ο ρόλος είναι η Κλαιρ μια γυναίκα που έχει συνηθίσει να έχει έναν σύντροφο, έναν προστάτη, μια παρέα, έναν πατέρα δίπλα της.Παντρεύτηκε σε μικρή ηλικία ,όπως λέει η ίδια με το που τελειώσει το λύκειο. Ο άντρας της ήταν ήδη φτασμένος,25 χρόνια διαφορά
έγινε κυρία Δημάρχου, έζησε στην αίγλη και στα μεγαλεία πλάι του και τώρα όλα αυτά τα χάνει και ακολουθεί μια μοναχική ζωή. Έντονη προσωπικότητα που εξελίσσεται μέσα στο έργο με στήριγμα την φιλία που έχει με τις υπόλοιπες γυναίκες του έργου, την αστείρευτη δίψα για ζωή και γνώση και το ιδιαίτερο χιούμορ της.

Ποια συναισθήματα προκαλεί η παράσταση στον θεατή;

Δεν γνωρίζω ποια συναισθήματα προκαλεί στο θεατή αφού η παράσταση δεν έχει δοκιμαστεί μπροστά στους θεατές αλλά θα σας πω ποια συναισθήματα μου γεννήθηκαν από την πρώτη ανάγνωση και κατά την διάρκεια των προβών. Είναι ένα έργο που κρύβει μέσα του μεγάλη ανθρωπιά μεγάλες αξίες όπως η φιλία που αν σε κατακλύζουν,κυλάνε στις φλέβες σου τότε λέγεσαι τυχερός άνθρωπος!

Περιγράψτε το έργο με τρεις λέξεις κυρία Βάσω Γουλιελμάκη.

Ανθρώπινο, αληθινό, γλυκόπικρο.

μανόλιες
χυτήριο

Έγκειται στους συντελεστές της παράστασης αν θα καταφέρουν να κάνουν το έργο προσιτό;

Το έργο από μόνο του είναι είναι δυνατό αλλά τίποτα δεν το κάνει προσιτό αν ο ηθοποιός δεν το μεταφέρει με τέτοιο τρόπο, δεν το κάνει δικό του, ώστε να το κάνει προσιτό και αναγνωρίσιμο.

Μεταφέρετε κάτι σε μας που ανακαλύψατε για το έργο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του κυρία Βάσω Γουλιελμάκη .

Ότι δεν είναι ένα απλό εργάκι ,είναι η ζωή όλων μας, ότι μας αφορά όλους.

Ποιος είναι ο πιο μεγάλος φόβος για σας;

Δεν έχω μεγάλους και μικρούς φόβους , δούλεψα και δουλεύω μια ζωή για να πω ότι δεν έχω φόβους. Δεν είμαι ατρόμητη ξέρω όμως γιατί με ανακαλύπτω συνεχώς ότι όταν πάει να γεννηθεί κάτι, σαν τον Μυθικό ηρώα τον Ηρακλή , του κόβω το κεφάλι. Ξαναστέκομαι στα πόδια μου και δίνω τις δυνάμεις μου και την αγάπη μου με πάθος και φαντασία.

Ανθισμένες Μανόλιες
Αποκλειστικές Φωτογραφίες Backstage, Θέατρο Χυτήριο, Ανθισμένες Μανόλιες-8.jpg

Σε τι αποφάσεις μπορεί να οδηγηθεί κάποιος μέσα από το φόβο για επιβίωση κυρία Βάσω Γουλιελμάκη ;

Οι αποφάσεις πρέπει να παίρνονται με απόσταση από το πρόβλημα δυστυχώς δεν είναι εύκολο όταν σε καταλαμβάνει ο φόβος και αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό αν δεν βρεις το κουράγιο ,τη δύναμη να σηκωθείς.

Πιστεύετε ότι η τέχνη μπορεί να σπάσει τα δεσμά της απαγόρευσης κυρία Βάσω Γουλιελμάκη;

Η τέχνη δεν έχει δεσμά κυλάει μέσα σου σαν το αίμα, δεν έχει απαγόρευση. Είμαι σίγουρη ότι κάτι καινούργιο θα γεννηθεί απ’ όλο αυτό που περνάμε όλοι μας

βασω γουλιελμακηΗ καραντίνα πόσο φθείρει την τέχνη;

Δεν υπάρχει φθορά στη τέχνη, σε εμάς υπάρχει. Αλλά πιστεύω ότι μέσα στην τρέλα μας και την φαντασία μας θα τα πετάξουμε από πάνω μας θα ξεσκονιστούμε και θα βάλουμε το κουστούμι του ρόλου μας μεταφέροντας όλα αυτά που ζήσαμε, όλα αυτά που μας ταρακούνησαν που είναι ίδια για όλους μας ,πάνω στη σκηνή.

Οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν αλλάξει σήμερα κυρία Βάσω Γουλιελμάκη   ;

Έχουν αλλάξει σίγουρα ο καθένας κλείνεται στον εαυτό του και φοβάται να εμπιστευθεί τον άλλον. Οι άνθρωποι δεν φλερτάρουν, δείχνουν την γύμνια τους μέσα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Δεν είναι ανθρώπινοι ,αληθινοί.

βασω γουλιελμακη

Μπορούμε να αντιληφθούμε την έννοια του «σ αγαπώ» κυρία Βάσω Γουλιελμάκη;

Δεν ξέρω εάν μπορούμε να αντιληφθούμε το σ αγαπώ που λέμε, εμένα με διαφέρει να μπορούμε να το πούμε. Εγώ το λέω το σ ‘αγαπώ ,το τιμώ και δεν φοβάμαι να εκτεθώ κι ας είναι κάτι που μπαίνει στο στόμα σου νωρίς για τον άλλον.Ο άλλος μπορεί να το πει να το νιώσει η μια ζωή θα κρύβεται πίσω από τα πρέπει, πίσω από τοίχους

βασω γουλιελμακηΥπάρχει μυστικό επιτυχίας για να γίνουν οι παραστάσεις sold out;

Κάποτε το είχα ρωτήσει στον Γιώργο Λεμπέση, τον μεγάλο θεατράνθρωπο, φίλο,θεατρικό παραγωγό,
-κύριε Γιώργο (πάντα στον πληθυντικό )
Κύριε Γιώργο υπάρχει συνταγή να γεμίζουν τα θέατρα;
-Βασούλα μου αν υπήρχαν τώρα θα ήμουν πλούσιος.

Ευχαριστούμε την κυρία Βάσω Γουλιελμάκη για το φωτογραφικό υλικό.Βάσω Γουλιελμάκη στο facebook εδώ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη. Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;