Βασίλης Μπαμπανιάρης: “Αγαπάω ό,τι με κάνει να ονειρεύομαι”

Βασίλης Μπαμπανιάρης

Ο Βασίλης Μπαμπανιάρης είναι ο σημερινός καλεσμένος στη στήλη των συνεντεύξεων.

Με ανεξάντλητη ενέργεια, με γνώμονα την αισιοδοξία, τη μουσική και την επιθυμία του για γνώση ο Βασίλης Μπαμπανιάρης μπήκε στον χώρο της μουσικής γνωρίζοντας τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει, αλλά αποφάσισε να βαδίσει αυτό το μονοπάτι με το πάθος της ανάγκης να εκφράσει όσα τριγυρίζουν στο μυαλό του.

Βασίλης Μπαμπανιάρης κατάγεται από το Συκούριο Λαρίσης & μεγάλωσε στο Λουτράκι Κορινθίας.
Ξεκίνησε την καριέρα του ως μουσικός στην παιδική φιλαρμονική παίζοντας τρομπέτα,  για να συνεχίσει με σπουδές κλασσικής και ηλεκτρικής κιθάρας, jazz αρμονίας, ενορχήστρωσης  και μαθήματα φωνητικής.

Με μουσικές επιρροές όπως ο Λοϊζος και ο Χατζηδάκης, ο Θεοδωράκης και ο Ξυλούρης, αλλά και κλασσικά ακούσματα της διεθνούς μουσικής Rock σκηνής, μεγάλωσε με ερεθίσματα ετερόκλητα αλλά εξίσου σημαντικά, αφού η μουσική για εκείνον δεν έχει όρια και πλαίσια, ταμπέλες και σύνορα.. δεν είναι, παρά ένα μέσο που  ενώνει και η μαγεία της βρίσκεται στο συναίσθημα που είναι ικανή να δημιουργήσει και να μεταδώσει…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιμέλεια συνέντευξης : Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

 

“Είναι αλήθεια πως ό,τι αγαπάω,
το μετράω με το χθες κι όλο πίσω γυρνάω”. Βασίλη Μπαμπανιάρη σας καλωσορίζουμε με τους στίχους σας.Ποια είναι όλα αυτά που αγάπησε ο Βασίλης Μπαμπανιάρης;

Καλώς σας βρήκα και σας ευχαριστώ για το κάλεσμα αυτό. Όλα αυτά που αγάπησα (και αγαπάω) βρίσκονται κρυμμένα σε απλές και καθημερινές στιγμές. Στο να μοιράζεσαι μια αγκαλιά με ένα άνθρωπο δικό σου για παράδειγμα. Ή στο να παίζω μουσική, να έχω την αίσθηση δηλαδή ότι δημιουργώ. Αγαπάω τις γεύσεις, τις μυρωδιές, τις ωραίες μουσικές, τους ανθρώπους που νοιάζονται, αγαπάω τη νύχτα και το ημίφως, αγαπάω ό,τι με εμπνέει και μου δίνει ώθηση, αγαπάω ό,τι με κάνει να ονειρεύομαι…

Ο “μαχητής“είναι ένα τραγούδι που έχει μια ιστορία.Τι σας ενέπνευσε κύριε Μπαμπανιάρη για να γράψετε για τα νεογνά που είναι σε θερμοκοιτίδα;

Σημαντικό ρόλο έπαιξε η γνωριμία μου με την πρόεδρο του Ηλιτόμηνου την κα Λέλα Βαβουράκη η οποία με το δικό της μοναδικό τρόπο μου έδειξε ένα κόσμο που δεν είχα ιδέα ότι υπήρχε, αυτόν των πρόωρων νεογνών. Έγραψα λοιπόν με πολύ αγάπη ένα τραγούδι σαν νανούρισμα για τους γονείς που είναι δίπλα στους πραγματικούς μαχητές που είναι αυτά τα μωρά που παλεύουν με αντίπαλο το χρόνο για να κρατηθούν στη ζωή. Αξίζει να ενημερωθείτε για το έργο και τις δράσεις του Ηλιτόμηνου το οποίο ειδικεύεται στη φροντίδα των πρόωρων νεογνών και είναι μέλος του δικτύου οργανώσεων γονέων από όλη την Ευρώπη που δρουν συντονισμένα με το EFCNI, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογνών.

Ποιον καλλιτέχνη θαυμάζετε κύριε Μπαμπανιάρη;

Θαυμάζω και εμπνέομαι από καλλιτέχνες που έβγαλαν ατόφιο το πάθος τους και αποτυπώθηκε η ψυχή τους μέσα από την τέχνη τους. Ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης, ο Ξυλούρης, ο Τσιτσάνης, ο Χατζής και από την άλλη ο Σπρίνγκστιν, ο Παπακωνσταντίνου ο Μόρρισον και ο Ντύλαν φαινομενικά ετερόκλυτοι μεταξύ τους, αυτό όμως που τους κάνει να ακούγονται τόσο όμορφα και αρμονικά στα αυτιά μου είναι η πεντακάθαρη ψυχή τους.

«Αγάπη». Ένα άλλο τραγούδι του Βασίλη Μπαμπανιάρη. Τι είναι για εσάς η αγάπη;

Είναι ένα χαμόγελο ζεστό, όπως λέω και στο τραγούδι. Αγάπη είναι το πρώτο κλάμα ενός μωρού που γεννιέται, είναι η γλυκιά ανάμνηση των ανθρώπων που έχουμε χάσει και δεν έχουμε ξεχάσει. Αγάπη είναι να προσπαθείς καθημερινά να κάνεις αυτόν τον κόσμο καλύτερο για αυτούς που αγαπάς. Αγάπη είναι να νοιάζεσαι, να φροντίζεις και να μοιράζεσαι.

Εκτός από το ταλέντο, ποιά άλλα χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας μουσικός, για ν` αντηχήσει το έργο του στο κοινό όλη την εσωτερική του αλήθεια;

Πρέπει να είναι ο ίδιος αληθινός. Η τέχνη απευθύνεται στο συναισθηματικό νου του καθενός, οπότε το συναίσθημα που εκπέμπει σαν ένας άλλος πομπός ο καλλιτέχνης πρέπει να είναι ειλικρινές. Αν και ακούγεται εύκολο αυτό δεν είναι γιατί χρειάζεται να σκάψεις βαθιά μέσα σου και να ξεγυμνώσεις την ψυχή σου, να βρεις τις δικές σου αλήθειες που πολλές φορές δε θες καν να αντιμετωπίσεις, να τις βγάλεις προς τα έξω και να τις χωρέσεις σε ένα στίχο ή μια μελωδία . Αν τα καταφέρεις τελικά, είναι πολύ όμορφο το συναίσθημα αυτό, να γράφεις δηλαδή ένα τραγούδι που το έχεις βιώσει ο ίδιος και αυτό να βρίσκει ανταπόκριση και να αγγίζει ανθρώπους που δε γνωρίζεις και δεν έχεις επαφή μαζί τους με άλλο τρόπο.

Ποιοι έχουν επηρεάσει περισσότερο τη μουσική σας;

Εκτός από τους καλλιτέχνες που ανέφερα πριν, αυτοί που επηρέασαν και επηρεάζουν τη μουσική αλλά και τους στίχους που γράφω είναι οι άνθρωποι που έχω συναντήσει και συναναστραφεί μαζί τους από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Μου αρέσει να παρατηρώ τους ανθρώπους, να αποκωδικοποιώ τον τρόπο που συμπεριφέρονται, μου αρέσει να αναλύω την αλληλεπίδραση μαζί τους (αν και ως επι το πλείστον αυτό λειτουργεί υποσυνείδητα). Σε γενικές γραμμές όσες πιο πολλές εμπειρίες βιώνω τόσο περισσότερο επηρεάζομαι από αυτές. Ωριμάζω και μαζί μου ωριμάζουν τα τραγούδια που γράφω. Ή τουλάχιστον εύχομαι να συμβαίνει αυτό.

Υπάρχει κάποιο καλλιτεχνικό απωθημένο που σας προκαλεί; Τι θα θυσιάζατε για να το πραγματοποιήσετε κύριε Μπαμπανιάρη;

Απωθημένο είναι κάτι που προσπάθησες πολύ να το καταφέρεις και τελικά δεν μπόρεσες. Προσωπικά ότι προσπαθώ να πετύχω το καταφέρνω τελικά, εννοείται πάντα με πολύ κόπο και σκληρή δουλειά. Δε θα θυσίαζα όμως κάτι σημαντικό που ήδη έχω για να πραγματοποιήσω κάτι που θέλω και δεν έχω. Όντας ολιγαρκής σαν άνθρωπος, θεωρώ ότι οι προσωπικές μου ανάγκες είναι καλυμμένες και η μόνη ίσως ανάγκη που παραμένει ακάλυπτη είναι να γίνομαι καλύτερος μέσα από τη μουσική που παίζω και συνθέτω, αφού αυτή είναι μια διαδικασία που δεν τελειώνει ποτέ.

Πώς περνάτε την ημέρα σας;

Ειδικά αυτό το διάστημα προετοιμαζόμαστε εντατικά μαζί με την μπάντα μου τους Sepia για τα live του χειμώνα, μη γνωρίζοντας βέβαια ακόμα το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με τον κορονοιό και τις απαγορεύσεις στο χώρο της τέχνης.

Πώς συνδυάζονται τέχνη και βιοπορισμός;

Η τέχνη δεν έχει πάρει ακόμα σε αυτό τον τόπο τη θέση που της αξίζει. Και ειδικά τους τελευταίους μήνες με την κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας τα πράγματα έχουν χειροτερέψει. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων του χώρου της τέχνης έχουν μείνει χωρίς δουλειά και πρέπει να βρεθεί άμεσα μια χρυσή τομή και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να λειτουργήσουν ξανά ομαλά τα θέατρα και οι μουσικές σκηνές αυτό το χειμώνα. Αλλιώς οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές και θα επηρεάσουν αρνητικά ολόκληρη την κοινωνία.

 

Πού έχει στρέψει το βλέμμα του ο Βασίλης Μπαμπανιάρης; Έχετε αντλήσει τη θεματική για την επόμενη δουλειά σας;

Το βλέμμα μου -όπως όλων μας- είναι στραμμένο στην επικαιρότητα και σε όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η εποχή που ζούμε είναι γεμάτη από πρωτόγνωρες καταστάσεις για όλους μας που πρέπει όμως να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία και κριτική σκέψη. Σίγουρα επηρεαζόμαστε από τα γεγονότα που ζούμε σε μεγάλο βαθμό, πόσο μάλλον ένας καλλιτέχνης ο οποίος εκ φύσεως επηρεάζεται περισσότερο από τα πάντα. Οπότε ναι, υπάρχει αρκετό υλικό για πολλές επόμενες δουλειές που θα έρθουν.

Βασίλης Μπαμπανιάρης

Ευελπιστείτε πώς θα σας δούμε σύντομα σε νέα τραγούδια κύριε Βασίλη Μπαμπανιάρη;

Ύστερα από αρκετό καιρό προετοιμασίας και ανάμεσα σε πολλές ζωντανές εμφανίσεις τα τελευταία χρόνια, κατάφερα να ετοιμάσω και να ολοκληρώσω το τρίτο μου προσωπικό album με τίτλο «Η Γέφυρα» όπου θα περιέχει δέκα τραγούδια που πραγματεύονται την αγάπη και το θάνατο, το ανεκπλήρωτο και την ελπίδα. Το album θα κυκλοφορήσει μέσα στο Σεπτέβρη και εύχομαι να αγαπηθεί από τους ανθρώπους που θα το αφουγκραστούν.

Βρείτε τον Βασίλη Μπαμπανιάρη στο Facebook εδώ.

 

Περισσότερα για τον Βασίλη Μπαμπανιάρη εδώ.

 

Ευχαριστούμε πολύ τον Βασίλη Μπαμπανιάρη για το φωτογραφικό υλικό.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη. Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;