Βασιλική Μαύρου : “Αλίμονο αν δεν υπάρχει Άι Βασίλης”

Η Βασιλική Μαύρου είναι μια συγγραφέας που με το βιβλίο της “το ρολόι του Αϊ Βασίλη” μας προξενεί χαρά, γιατί τα παιδιά  την κάνουν  να είναι πάντα γεμάτη, νέα, ζωντανή. Η αίσθηση ότι σε πιστεύουν και ότι αφουγκράζονται αυτά που τους λες είναι μοναδική και υπέροχη.Η Βασιλική Μαύρου πιστεύει στον Αϊ Βασίλη και με το βιβλίο της “Το ρολόι του Αϊ Βασίλη”σίγουρα θα πιστέψουν και οι πιο δύσπιστοι.

Το ρολόι του Αϊ Βασίλη” ένα μια χριστουγεννιάτικη περιπέτεια για τις σημαντικές αξίες της ζωής μας: τη συνεργασία, την ενσυναίσθηση, τη δύναμη της αγάπης, της συγχώρεσης και της πίστης.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το ρολόι του Αϊ Βασίλη». Μιλήστε μας για το βιβλίο σας.

Πρόκειται για μία ιστορία που εκτυλίσσεται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο χωριό του Άγιου Βασίλη και απαντά στο ερώτημα, που αιώνες τώρα βασανίζει την ανθρωπότητα, πώς δηλαδή ο Άγιος Βασίλης προλαβαίνει σε μία και μόνο νύχτα να μοιράσει τα δώρα σε όλα τα παιδιά του κόσμου.

Ο ήρωας της ιστορίας μας, ο Ταγκ, το ξωτικό που είναι υπεύθυνο για το μαγικό ρολόι, πιστεύει ότι η δική του δουλειά είναι πιο σημαντική από όλων των άλλων ξωτικών, που ασχολούνται με την κατασκευή και το στόλισμα των δώρων. Επειδή ο Άγιος Βασίλης και τα υπόλοιπα ξωτικά δεν έχουν την ίδια γνώμη, θυμώνει, πηγαίνει στους καλικάντζαρους και τους αποκαλύπτει το μυστικό για το μαγικό ρολόι. Η αγωνία κορυφώνεται, αν θα καταφέρουν οι καλικάντζαροι να καταστρέψουν την πιο αγαπημένη γιορτή των ανθρώπων…

Βασιλική Μαύρου
Βασιλική Μαύρου

Πότε ξεκινήσατε να γράφετε παραμύθια και με ποιο έναυσμα;

Η συγγραφή δεν ήταν ποτέ στα σχέδιά μου ή στις επιδιώξεις μου, προέκυψε πριν από λίγα χρόνια, όταν συμμετείχα σε ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής. Αυτό, σε συνδυασμό με την ενθάρρυνση της δασκάλας μου και την παρότρυνση των δικών μου ανθρώπων, ήταν τελικά το έναυσμα για την ενασχόλησή μου με την παιδική λογοτεχνία.

Πιστεύετε ότι η εικονογράφηση είναι σημαντική για ένα παραμύθι;

Η πρώτη επαφή του παιδιού με το βιβλίο είναι οπτική, συνεπώς η εικονογράφηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Είναι αυτή που θα προσελκύσει τον μικρό αναγνώστη να ανοίξει το βιβλίο και στη συνέχεια θα γίνει οδηγός του σε ένα φανταστικό ταξίδι. Νομίζω ότι στο συγκεκριμένο παραμύθι η Ρένια Μεταλληνού, με την υπέροχη δουλειά της, κατάφερε να το πετύχει.

Βασιλική Μαύρου
Βασιλική Μαύρου

Χριστούγεννα, η πιο μεγάλη γιορτή του χρόνου. Γράψατε ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι, τι σας εμπνέει σε αυτή τη γιορτή;

Τα Χριστούγεννα είναι η ωραιότερη γιορτή του χρόνου. Δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που να μην τον συνεπαίρνουν τα φώτα, οι μυρωδιές, ο Άγιος Βασίλης, η ατμόσφαιρα, τα ξωτικά, τα δώρα, οι καλικάντζαροι, τα γλυκά, η ζεστασιά των ανθρώπων, τα οικογενειακά τραπέζια, τα στολισμένα δέντρα… Όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης.

Τελικά τι μένει στα παιδιά από τα παραμύθια;

Δεν είναι απαραίτητο να μένει πάντα κάποια γνώση στα παιδιά από τα παραμύθια. Είναι η τρυφερή αγκαλιά, το ταξίδι της φαντασίας με τις λέξεις, η ονειροπόληση με τις εικόνες,
η χαρά και τα υπόλοιπα συναισθήματα, που τελικά μετράνε.

Βασιλική Μαύρου
Βασιλική Μαύρου

Η συνεργασία, η συγχώρεση, η πίστη φωτίζουν το ρολόι του Αϊ Βασίλη. Τα παιδιά μας πόση ανάγκη έχουν στη ζωή τους από τις αξίες της ζωής;

Η αγάπη και η πίστη έχουν τόσο μεγάλη δύναμη, ώστε να κινούν τους δείκτες του μαγικού ρολογιού του Άγιου Βασίλη. Οι αξίες της μεταμέλειας και της συγχώρεσης, της συνεργασίας και της ενσυναίσθησης, για τις οποίες επίσης μας μιλάει το παραμύθι, είναι εξίσου σημαντικές για τη ζωή τόσο των παιδιών μας όσο και για τη δική μας.

Τι απαντάτε σε όσους σας ρωτάνε αν υπάρχει Άι Βασίλης;

Γιατί, δεν υπάρχει;; Αλίμονο αν δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης!
Νομίζω ότι όλοι, μικροί και μεγάλοι, έχουμε την ανάγκη να πιστεύουμε στον Άγιο Βασίλη και σε όλη τη μαγεία που «κουβαλάει». Δεν είναι απλώς μία φιγούρα που φέρνει τα δώρα, είναι η χαρά και η ελπίδα που αυτός συμβολίζει.

Η αγάπη κάνει το “ρολόι του Αϊ Βασίλη” να γυρίσει. Για εσάς τι είναι αγάπη;

Πολλοί στοχαστές προσπάθησαν να εξηγήσουν τι είναι αγάπη, όμως είναι πολύ δύσκολο να «κλειστεί» σε έναν ορισμό. Για μένα είναι το φιλιά, οι αγκαλιές, τα ζεστά λόγια. Το σίγουρο πάντως είναι ότι την αγάπη είτε τη βιώνουμε είτε την προσφέρουμε, μας κάνει εξίσου ευτυχισμένους.

Βασιλική Μαύρου
Βασιλική Μαύρου

Τι ευχή θα κάνετε στον Άγιο Βασίλη για τις μέρες που έρχονται;

Μια και μιλούσαμε για την αγάπη, εύχομαι ο Άγιος Βασίλης στον μαγικό του σάκο να κουβαλά πάντα αγάπη και να τη σκορπά απλόχερα!

Παραμονές Πρωτοχρονιάς! Στο χωριό του Άγιου Βασίλη οι προετοιμασίες συνεχίζονται με πυρετώδη ρυθμό. Αλλά κάτι φοβερό θα συμβεί: ο Ταγκ, το ξωτικό που είναι υπεύθυνο για το Μαγικό Ρολόι και πιστεύει ότι η δουλειά του είναι σημαντικότερη όλων, θυμώνει, επειδή ο Άγιος Βασίλης και τα υπόλοιπα ξωτικά δεν έχουν την ίδια γνώμη… Κι αποφασίζει να πάει στους καλικάντζαρους και να τους αποκαλύψει το μυστικό, για το πώς ο Άγιος Βασίλης προλαβαίνει σε μία και μόνο νύχτα να μοιράσει δώρα σε όλα τα παιδιά κόσμου! Θα καταφέρουν, άραγε, οι καλικάντζαροι να καταστρέψουν την ωραιότερη γιορτή του χρόνου; Μια χριστουγεννιάτικη περιπέτεια για τις σημαντικές αξίες της ζωής μας: τη συνεργασία, την ενσυναίσθηση, τη δύναμη της αγάπης, της συγχώρεσης και της πίστης.

 

Ευχαριστούμε για το φωτογραφικό υλικό την κυρία Βασιλική Μαύρου.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρωτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Απο τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;