Τέρης Παπαμακαρίου: «Παίζοντας μπουζούκι ερμηνεύονται τα συναισθήματά μου»

Τέρης Παπαμακαρίου, μουσικός

Πηγή φωτογραφίας προσωπικό αρχείο του Τερη Παπαμακάριου

 

O Τέρης (Λευτέρης) Παπαμακαρίου είναι βραβευμένος μουσικός που ζει στη Λέσβο και συγκεκριμένα στη Σκάλα Λουτρών Μυτιλήνης. Είναι δάσκαλος μπουζουκιού και εκτός από το όργανο μπουζούκι γνωρίζει το έγχορδο μουσικό όργανο, το βιολί. Το 2006 συμμετείχε στους Περιφερειακούς Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο μπουζούκι και το δεύτερο στο βιολί. Το 2007 βραβεύτηκε για τη συμμετοχή του και τις επιδόσεις του στη συναυλία του μουσικού σχολείου Μυτιλήνης. Ο Δήμος Μυτιλήνης βράβευσε το μουσικό Τέρη Παπαμακαρίου για τις επιδόσεις του στους Περιφερειακούς Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς αγώνες, που πραγματοποιήθηκαν με τη συμβολή του τότε δημάρχου Μυτιλήνης κ. Γιακαλή Νάσο. Σε αυτήν τη συμμετοχή ο μουσικός Τέρης Παπαμακαρίου βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο στο μπουζούκι και το τρίτο στο βιολί.

Την ίδια χρόνια είχε τιμητική βράβευση για τη συμμετοχή στη συμφωνική ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία. Επιπλέον, ο μουσικός συμμετείχε στη σύγχρονη ορχήστρα του σχολείου και στην παραδοσιακή ορχήστρα στις οποίες διακρίθηκε και κέρδισε βραβεία. Ο Τέρης Παπαμακαρίου έχει συνεργαστεί με πολλούς μουσικούς και τραγουδιστές. Αρχές του έτους συνεργάστηκε με την τραγουδίστρια Πλουσία Ηλία για το νέο της τραγούδι Μείνε, στο οποίο συμμετείχε ως βιολίστας. Παρακάτω ο Τέρης Παπαμακαρίου παραχωρεί μια αποκλειστική συνέντευξη στο maxmag.gr και εξηγεί πως ξεκίνησαν όλα, ποιο ήταν το πρώτο μουσικό όργανο που έμαθε, ποια είναι τα συναισθήματά του όταν παίζει κάποιο μουσικό όργανο, πόσο έχει επηρεαστεί ο μουσικός κλάδος από την καραντίνα, τα μελλοντικά του σχέδια και πολλά ακόμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Ποιο ήταν το έναυσμα για να ασχοληθείτε με την μουσική και το μπουζούκι;

Είμαι 31 ετών και ο τόπος καταγωγής και διαμονής μου είναι η Σκάλα Λουτρών Μυτιλήνης στη Λέσβο. Η αγάπη μου για τη μουσική ξεκίνησε από πάρα πολύ μικρή ηλικία, όπου μου άρεσε να φτιάχνω αυτοσχέδια όργανα στο σπίτι και να ακούω συνέχεια μουσική. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, με τη βοήθεια των γονιών μου, να γραφτώ στον τοπικό σύλλογο του χωριού μου και να ξεκινήσω μαθήματα κιθάρας. Μετέπειτα, είδα ότι μου άρεσαν περισσότερο οι σόλο μελωδίες και ξεκίνησα να μαθαίνω μπουζούκι, σε ηλικία μόλις 11 ετών. Μετά από 2 χρόνια γράφτηκα στο Μουσικό Γυμνάσιο & Λύκειο Μυτιλήνης και εκεί ξεκίνησα να μαθαίνω σαν δεύτερο παραδοσιακό όργανο το έγχορδο βιολί.

Ξεκινήσατε να παίζετε με τετράχορδο ή τρίχορδο μπουζούκι; Ποιες οι δυσκολίες του καθενός;
Εγώ προσωπικά ξεκίνησα να παίζω με τετράχορδο μπουζούκι λόγω των λαϊκών μου ακουσμάτων και της προσωπικής μου προτίμησης. Φυσικά, το τρίχορδο είναι ουσιαστικά το αυθεντικό μπουζούκι και είναι και το πιο δύσκολο λόγω των λιγότερων χορδών του και του διαφορετικού τρόπου παιξίματός του.

Τέρης Παπαμακαρίου, μουσικός
Πηγή εικόνας: προσωπικό αρχείο Τέρη

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε η νέα σας συνεργασία με την τραγουδίστρια Πλουσία στο τραγούδι Μείνε. Πώς ήταν αυτή σας η συνεργασία με όλους τους συντελεστές του τραγουδιού; Πώς είναι η συνεργασία σας με την τραγουδίστρια Πλουσία με την οποία συνεργάζεστε το τελευταίο διάστημα;
Με την Πλουσία Ηλία μας συνδέει κάτι παραπάνω από τη μουσική. Είμαστε μαζί στην προσωπική και επαγγελματική ζωή. Τα τελευταία 2 χρόνια δουλεύουμε μαζί σε διάφορες μουσικές εκδηλώσεις, συναυλίες και μουσικές σκηνές του τόπου μας. Όσον αφορά, τη συνεργασία για το νέο μας τραγούδι «Μείνε» και με όλους τους συντελεστές του τραγουδιού ήταν εξαιρετική και γενικότερα μου αρέσει να συνεργάζομαι με καταξιωμένους καλλιτέχνες του τόπου μου.

Όπως είναι γνωστό εκτός από το ότι παίζετε μπουζούκι, διδάσκετε. Σε ποιες ηλικίες διδάσκετε και πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτό το εγχείρημα;
Διδάσκω μπουζούκι σε μικρά παιδιά που τώρα κάνουν τα πρώτα βήματά τους στη μουσική αλλά και σε ενήλικες, είτε σε έμπειρους είτε σε αρχάριους. Σίγουρα, το να διδάσκει κανείς δεν είναι όπως το να παίζει μουσική. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Θεωρώ ότι είναι ένας πάρα πολύ ευχάριστος ρόλος και ταυτόχρονα και δύσκολος, γιατί πρέπει να ξέρεις τι κάνεις και πως θα το μεταδώσεις. Ώστε να γίνει εύκολα κατανοητό στο μαθητευόμενο. Επίσης, χαίρομαι να βλέπω τους νέους ανθρώπους να έχουν εξέλιξη στον τομέα της μουσικής.

Ποια είναι η πηγή έμπνευσης σας;
Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη πηγή. Θα έλεγα, όμως, ότι μου αρέσει να ακούω όλων των ειδών μουσική. Ιδιαίτερα τη λαϊκή και παραδοσιακή – βυζαντινή μουσική από την οποία εμπνέομαι και εμπλουτίζω τον τρόπο παιξίματός μου.

Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας τα συναισθήματα έχετε κάθε φορά που παίζετε μπουζούκι;
Παίζοντας μπουζούκι ό,τι νιώθω μέσα μου μεταφέρεται, αβίαστα, στο παίξιμό μου. Όσο βλέπω ότι ο κόσμος το αντιλαμβάνεται και ανταποκρίνεται ευχάριστα τόσο μου δίνει ώθηση να βγάζω περισσότερο συναίσθημα. Είναι αλληλένδετα αυτά τα δύο. Ό,τι δίνεις, εισπράττεις.

Η παρούσα κατάσταση με την παγκόσμια κρίση του ιού έχει κλονίσει πολλούς κλάδους. Ποσό έχει επηρεάσει το μουσικό τομέα και εσάς σε προσωπικό επίπεδο;
Είναι σίγουρο ότι όλοι οι κλάδοι της οικονομίας έχουν επηρεαστεί αρνητικά. Πόσο μάλλον στο δικό μας κλάδο, τον κλάδο της μουσικής, που μας έχει πλήξει ακόμα περισσότερο. Έχουμε χάσει τη μουσική επικοινωνία με τον κόσμο για αρκετούς μήνες, έχουμε χάσει τη δημιουργικότητά μας και όλα αυτά επηρεάζουν τη ψυχολογία όλων μας. Εύχομαι πολύ σύντομα να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς και να συνεχίσουμε να διασκεδάζουμε τον κόσμο αλλά και εμείς οι μουσικοί. Το έχουμε όλοι τόσο πολύ ανάγκη.

Όπως γνωρίζουμε έχετε διακριθεί αρκετές φορές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ποια διάκρισή σας ξεχωρίζετε;
Ναι πράγματι, είχα την χαρά και την τιμή να διακριθώ μέσω του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, σε αρκετές συναυλίες και μουσικούς διαγωνισμούς. Είχα λάβει για δύο συνεχόμενες χρονιές, το πρώτο βραβείο στο μπουζούκι και το δεύτερο & το τρίτο βραβείο
στο βιολί κατά τη συμμετοχή μου στους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Περιφερειακούς Αγώνες. Επιπλέον, έλαβα βράβευση με τη
σύγχρονη και την παραδοσιακή ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου. Αυτή που έχω, όμως, ξεχωρίσει και με τιμάει ιδιαίτερα, ήταν η τιμητική βράβευση που έλαβα όταν έπαιξα το τραγούδι Οι χαρταετοί του κ. Μίκη Θεοδωράκη, με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης, στη Ρωσία.

Ποιο είναι το επόμενο σας επαγγελματικό βήμα; Προγραμματίζετε κάποια νέα συγχορδία;
Ναι έχω πολλές μουσικές μελωδίες που επεξεργάζομαι αυτήν τη στιγμή στο στούντιό μου. Είτε δικές μας είτε επανεκτελέσεις τραγουδιών και χαίρομαι πάρα πολύ που κρατάμε τη δημιουργικότητά μας, μολονότι τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί με τον κορωνοϊό.

Τέρης Παπαμακαρίου, μουσικός
Πηγή εικόνας: προσωπικό αρχείο Τέρη

Τέλος, μπορείτε να μας πείτε ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Θα ήθελα πάρα πολύ στο μέλλον να φτιάξω το δικό μου σχήμα μαζί με καταξιωμένους μουσικούς και καλλιτέχνες του τόπου μου και να το γνωστοποιήσουμε όσο γίνεται. Επίσης, θα ήθελα να ενισχύσω το στούντιο, που ήδη έχω, και να γίνει πιο επαγγελματικό. Τέλος, επιθυμώ να
συνεργαστώ επί σκηνής αλλά και σε επαγγελματικές δουλειές στο στούντιο με γνωστούς διακεκριμένους τραγουδιστές και μουσικούς.

 

Ευχαριστούμε το μουσικό Τέρη Παπαμακαρίου για αυτήν τη συνέντευξη και το φωτογραφικό υλικό!

Μπορείτε να τον βρείτε στα social media:

facebook: Terhs Papamakariou

instagram: terhs_papamakariou

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αθανασία Σκόνδρα

Γεια! Είμαι η Αθανασία ή αλλιώς Νάνσυ για πολλούς. Αγαπώ τα ταξίδια, τη φύση, τα ζωάκια, το θέατρο, το cinema, τον πολιτισμό, την Ελλάδα. Έλα να ανακαλύψουμε μαζί πολλά μέρη, στέκια και ανθρώπους της. Καλή ανάγνωση!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;