ΤΑΚΙΜ: “Το σημείο ταύτισης των πολιτισμών των Βαλκανίων είναι η καρδιά και η ψυχή”

SHARE

ΤΑΚΙΜ

Οι ΤΑΚΙΜ θεωρούνται οι σημαντικότεροι δεξιοτέχνες της νεότερης γενιάς στην ελληνική μουσική παράδοση. Η μουσική τους εμπνευσμένη από την παράδοση της Ελλάδας, της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, μας ταξιδεύει στο χρόνο και σε περασμένες εποχές, αναβιώνοντας την πλούσια παράδοση μας.
Τα έξι βασικά μέλη των ΤΑΚΙΜ, έχοντας μία κοινή πορεία 17 ετών και έχοντας αναπτύξει σχέσεις ζωής πλέον, καταφέρνουν πάνω στη σκηνή, με την μουσική τους, να διηγηθούν ιστορίες και να ταξιδέψουν τους θεατές σε άλλους χρόνους.
Εμείς μιλήσαμε με τον Θωμά Κωνσταντίνου και μας βοήθησε να τους γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από την συνέντευξη που παραχώρησαν στο maxmag!

Επιμέλεια συνέντευξης: Αναστασία Μιγδάνη

 

  • Όπως λέτε και οι ίδιοι, δεν είστε πλέον μία μουσική μπάντα, αλλά μια ομάδα «πρώτων μεταξύ ίσων», δεξιοτεχνών μουσικών. Πώς και πότε ξεκίνησε η ιδέα και πόσος καιρός χρειάστηκε για να μπορέσει να υλοποιηθεί;

Η ιδέα των ΤΑΚΙΜ ξεκίνησε το 2001 από τρεις εικοσάρηδες (τότε) μουσικούς και φίλους με μόνο σκοπό να παίζουμε την μουσική που πραγματικά μας άρεσε εκείνη την περίοδο.Επηρεασμένοι από τον νεόφερτο έθνικ ήχο μουσικών όπως ο Tekbilek και ο Ara Dinkjan αλλά και από την ελληνική παραδοσιακή μουσική και γενικότερα από την μουσική της ανατολικής μεσογείου και των Βαλκανίων στήσαμε μία μπάντα που να περιέχει όλα αυτά τα στοιχεία.
Οι πρώτες μας εμφανίσεις από την πρώτη στιγμή προκάλεσαν αίσθηση κυρίως στην μικρή τότε μουσική κοινότητα της Αθήνας σε ιστορικούς χώρους όπως το «Μπαράκι του Βασίλη» , το «Καφεθέατρο» , τη «Σκιά του Φεγγαριού» και το «Αλάβαστρο».

  •  Πόσα άτομα αποτελούν την ομάδα σας και τι έχει αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια;

Οι ΤΑΚΙΜ αποτελούνται από τα έξι βασικά τους μέλη των οποίων η σύνθεση δεν έχει αλλάξει από το 2005 και από πολλούς συνεργάτες που ήρθαν και έφυγαν κατά καιρούς.
Το μόνο που έχει αλλάξει από τότε είναι πως τώρα έχουμε λιγότερα μαλλιά αλλά περισσότερα παιδιά (δώδεκα αισίως τον αριθμό) αλλά κι εμείς παραμένουμε παιδιά όταν έρχεται η ώρα να πράξουμε μαζί μουσική.

Advertisement

ΤΑΚΙΜ

  •  Οι ΤΑΚΙΜ ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική. Τι ήταν αυτό, εκτός από την αγάπη σας φυσικά, που σας ώθησε να ασχοληθείτε με αυτό το μουσικό είδος;

Το βασικό μας κίνητρο ήταν και είναι η βιωματική μας σχέση με την ελληνική μουσική. Οι οικογένειες μας είναι κατά βάση «παραδοσιακές», από την άποψη πως προερχόμαστε όλοι από την επαρχία, μεγαλωμένοι μέσα στη μουσική και τα ήθη της όμορφης πλευράς της Ελλάδας.

  •  Ο ήχος σας είναι ένα πάντρεμα Ελλάδας, Βαλκανίων και Ανατολικής Μεσογείου. Πιστεύετε πως η μουσική παράδοση αυτών των λαών έχει σημεία ταύτισης και αν ναι ποια είναι αυτά;

Αν σκεφτούμε πως μέχρι πριν εκατό χρόνια δεν υπήρχαν σύνορα όπως τα ξέρουμε σήμερα, τότε είναι πολύ λογικό οι μουσικές, οι τέχνες, το φαγητό και ο τρόπος ζωής να είναι όμοια ή παρεμφερή, ειδικά εδώ στα Βαλκάνια αλλά και την «καθ’ημάς» ανατολή.
Το σημείο ταύτισης των πολιτισμών αυτών είναι η «καρδιά» και η «ψυχή». Όλα περιστρέφονται γύρω από τον άνθρωπο και την επί της ουσίας ποιότητα ζωής.

  •  Έχετε συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Μεγάλη στιγμή στην πορεία σας, θεωρώ πως ήταν η συνεργασία σας με το συγκρότημα Calexico, στο άλμπουμ τους «Edgeofthesun». Μιλήστε μας γι’ αυτή την εμπειρία;

Μία αναμφίβολα μεγάλη στιγμή για εμάς αλλά και την ελληνική μουσική γενικότερα. Δίπλα σε διεθνείς μουσικούς θρύλους όπως οι Calexico και ο Eric Burdon βρήκαμε για μια ακόμα φορά το μυστικό που μας κάνει ξεχωριστούς και μοναδικούς, την ταυτότητα μας, κάτι που στη σημερινή εποχή τείνει να ισοπεδώνεται από την παθολογική ανάγκη μας να φαινόμαστε ντε και καλά Ευρωπαίοι (λες και δεν είμαστε).

Advertisement
  •  Αυτή η συνεργασία, τελικά δικαιώνει την δύναμη της μουσικής στο να ενώνει τους ανθρώπους, όσο διαφορετικοί κι αν μοιάζουν μεταξύ τους. Συμφωνείτε;

 Η μουσική αντανακλά την ζωή, το μόνο που αλλάζει είναι η γλώσσα αλλά βαθιά στην ουσία της η μουσική είναι μία για όλους.
Με τους Calexico οι αντιστοιχίες στον τρόπο ζωής μας ήταν τρομερά έντονες με αποτέλεσμα να συνομιλήσουμε ισότιμα και εύκολα σε κλίμα χαράς και απόλυτης λαϊκότητας.

  •  Η προσωπική σας δισκογραφία αποτελείται από δύο άλμπουμ, με την επανέκδοση του πρώτου το 2018. Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο και αν ναι, μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια;

Ετοιμάζουμε μία διπλή έκδοση dvd των δύο παραστάσεων που ανεβάσαμε τα τελευταία δύο χρόνια σε συνεργασία με τον Λάμπρο Λιάβα.
Καφέ Αμάν «Ελληνική Απόλαυσις» και «Καφέ Αμάν Αμέρικα».

  •  Ζωντανέψατε φέτος, μέσα από την υπέροχη μουσική σας και έχοντας δίπλα σας σπουδαία ονόματα της παραδοσιακής μουσικής, τα καφέ-αμάν της Αμερικής. Ποιο ήταν το κίνητρο για να αναβιώσετε το κλίμα αυτής της εποχής και πόσο, πιστεύετε, άγγιξε το κοινό που το παρακολούθησε;

Η μετανάστευση και όλα όσα φέρνει μαζί της δυστυχώς παραμένει επίκαιρη.
Τα όνειρα, η ματαίωση, η μοναξιά και η δυσκολία της διαβίωσης επηρέασαν βαθιά τους Έλληνες της διασποράς του προηγούμενου αιώνα και άφησαν πίσω μουσικά «διαμάντια»τα οποία ακόμα ακούγονται το ίδιο όμορφα ειδικά μέσα από το φίλτρο που λέγεται ΤΑΚΙΜ. Η παράσταση συγκίνησε ιδιαίτερα το κοινό αλλά και εμάς τους ίδιους, τονίζοντας αθέατες πλευρές της ιστορίας μας μέσα σε ένα πλαίσιο σύγχρονο χωρίς μεμψιμοιρία και παρελθοντολαγνεία.
Είναι οι σκληρές αλήθειες που λέγονται κατά τη διάρκεια της παράστασης που κάνουν εμάς και το κοινό να γινόμαστε ένα σα να παρακολουθούμε μαζί έναν τρίτο καλλιτέχνη πίσω από τη σκηνή που είναι πάνω από όλους μας.

Advertisement
  •  Την παράσταση την παρουσιάζετε τις Τετάρτες του Δεκεμβρίου, με τελευταία εμφάνιση στις 26, στο Gazarte. Μαζί σας οι τραγουδιστές Γιάννης Νιάρχος και Κατερίνα Τζιβίλογλου και επίτιμοι καλεσμένοι ο Πετρολούκας Χαλκιάς και ο Νίκος Τατασόπουλος. Τι να περιμένει ο κόσμος που θα έρθει να σας δει;

Ο κόσμος που έρχεται ήδη στην παράσταση καταρχάς ψυχαγωγείται αλλά ταυτόχρονα εκπαιδεύεται.
Τα συναισθήματα εναλλάσσονται διαρκώς και ισορροπημένα , όπως και τα τραγούδια των Ελλήνων της Αμερικής.Το δράμα δίνει τη θέση του στην κωμικότητα με τον ίδιο τρόπο που εκείνοι οι άνθρωποι προσπαθούσαν μέσα από το τραγούδι και τη μνήμη να διασκεδάσουν την θλίψη τους.
Ιδιαίτερη είναι η στιγμή που ο Πετρολούκας Χαλκιάς ανεβαίνει στη σκηνή και μοιράζεται μαζί μας τις μουσικές αναμνήσεις του από τη Νέα Υόρκη στην οποία έζησε και εργάστηκε για σχεδόν είκοσι χρόνια, όπως και ο Νίκος Τατασόπουλος στο μπουζούκι, γιος του περίφημου «Ντίλιγκερ» Γιάννη Τατασόπουλου που επίσης έγραψε τη δική του ιστορία στα κέντρα του απόδημου ελληνισμού των Η.Π.Α. μαζί με τους υπόλοιπους θρύλους του μπουζουκιού όπως ο Χιώτης, ο Σπόρος, ο Λεμονόπουλος, κ.α.

  • Κλείνοντας, θα θέλαμε να μας πείτε ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε μία μεγάλη περιοδεία στο εξωτερικό και ταυτόχρονα μία περιοδεία στην Ελλάδα για το ερχόμενο καλοκαίρι.

 

Τελευταία παράσταση των ΤΑΚΙΜ αυτήν την Τετάρτη 26/12!

 TΑΚΙΜ //. Γιατί Γλυκό Μου Sweetheart? //. Gazarte Main Stage

Οι ΤΑΚΙΜ και η παρέα τους επανέρχονται στο Gazarte από Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου και για 4 Τετάρτες, για να μας παρουσιάζουν τη συνέχεια των περσινών sold out εμφανίσεων!

Η γοητευτική παράσταση-αφιέρωμα στη μουσική παράδοση των Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ, που επιμελείται και παρουσιάζει επί σκηνής ο Λάμπρος Λιάβας , ενθουσίασε το κοινό του Gazarte με τους ΤΑΚΙΜ και τους εξαιρετικούς τραγουδιστές Γιάννη Νιάρχο και Κατερίνα Τζιβίλογλου να ζωντανεύουν το «Καφέ-Αμάν Αμέρικα», το μουσικό έπος του Απόδημου Ελληνισμού!

Επίτιμοι καλεσμένοι στις παραστάσεις των ΤΑΚΙΜ στο Gazarte θα είναι και πάλι ο «πατριάρχης» του λαϊκού κλαρίνου Πετρο-Λούκας Χαλκιάς (που έζησε στην Αμερική την περίοδο1960-1979), καθώς και ο σπουδαίος δεξιοτέχνης στο μπουζούκι Νίκος Τατασόπουλος (γιος του περίφημου Γιάννη Τατασόπουλου – «Ντίλιγκερ» που άφησε εποχή στα κέντρα της Ομογένειας).

Τα μικρασιάτικα συρτά και οι καρσιλαμάδες συναντούν κομμάτια από το μουσικό θέατρο. Ο ρυθμός του ζεϊμπέκικου μπλέκεται με τζαζίστικες συγκοπές. Οι βαλκανικές «χόρες», οι εβραϊκοί χοροί και οι ανατολίτικες μελωδίες συνυπάρχουν με τα σουίνγκ, ενώ το ούτι και το κανονάκι παίρνουν θέση δίπλα στην αμερικάνικη μπάντα των πνευστών, με το κλαρίνο να γεφυρώνει τη Σμύρνη με τη Νέα Ορλεάνη!

Οι ΤΑΚΙΜ και η παρέα τους μας αποκαλύπτουν αυτό το σπάνιο και γοητευτικό ρεπερτόριο, που το φωτίζουν και το αναδεικνύουν μέσα από τις δυνατές αφηγήσεις του Λάμπρου Λιάβα , σπάνιο οπτικό υλικό και με την εξαιρετική δεξιοτεχνία της ομάδας και των επίτιμων καλεσμένων της!

Τιμές:
Προπώληση: Α’ Ζώνη 20€ Ι Β’ Ζώνη 16€ Ι Γ’ Ζώνη 14€ Ι Όρθιοι 10€
Ταμείο: Α’ Ζώνη 22€ Ι Β’ Ζώνη 18€ Ι Γ’ Ζώνη 16€ Ι Όρθιοι 12€
Ειδικές πρόσφορες για ομαδικές κρατήσεις.
Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:00
Ώρα έναρξης: 21.00
*** Τα εισιτήρια είναι θεάματος & δεν περιλαμβάνουν ποτό

Μπορείτε να βρείτε τους ΤΑΚΙΜ στο facebook: https://www.facebook.com/Takimband/

https://www.youtube.com/watch?v=Rg6A0DmmSE4&fbclid=IwAR3PUHsJ70RjeHYWNgZddtjRG3_y5uJmoVj1788LjsG5GfhIHM2amkN6RCs

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Από μικρή ηλικία μου άρεσε να γράφω. Στιχάκια, κειμενάκια, σκέψεις. Στο γυμνάσιο άρχισα να γράφω και άρθρα στην εφημερίδα που είχε ο μπαμπάς μου, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Αυτό το μικρόβιο, λοιπόν, φώλιασε μέσα μου κι έτσι αποφάσισα να σπουδάσω δημοσιογραφία. Τελείωσα, παντρεύτηκα, έκανα δύο υπέροχες κόρες κι όποτε έβρισκα χρόνο, έγραφα. Τι άλλο; Παρακολουθώντας σεμινάρια δημιουργικής γραφής, συνέχισα να κάνω αυτό που αγαπούσα, λίγο καλύτερα. Διαβάζω, ακούω μουσική και το βασικότερο; Ζω την κάθε μου στιγμή, σαν να είναι η τελευταία μου.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG