Συνέντευξη με τον Θέμη Γεωργούδη:”Όταν κάποιος αγκαλιάζει τη μουσική μου, είναι σαν να αγκαλιάζει ένα κομμάτι του εαυτού μου”

Ο Θέμης Γεωργούδης είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους συνθέτες και εκπροσώπους της house μουσικής στην Ελλάδα. Με το νέο του album “Phases” μας ταξιδεύει μελωδικά σε ένα καλοκαίρι που όλοι ευχόμαστε να είναι καλύτερο. Το μουσικό αφήγημα του Θέμη Γεωργούδη έχει συναίσθημα, πολλή δουλειά και ακόμα περισσότερη έμπνευση. Η μουσική του σε ταξιδεύει, σε παίρνει από το χέρι και σε οδηγεί σε φάσεις μιας εξερεύνησης στο ρυθμό της house.

Θέμη καλώς ήρθες στο MaxMag. Σε συναντάμε με το release του νέου σου album Phases”. Μίλησέ μας για αυτή τη δουλειά.

Καλώς σας βρήκα και ευχαριστώ για την πρόσκληση! Πρόκειται για ακούσματα με ύφος κυρίως deep/progressive house τα οποία γράφτηκαν τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Κατά τη γνώμη μου καθένα από τα κομμάτια του album προκαλεί συναισθήματα ελπίδας και αυτό στόχευα να μεταδώσω ως καλλιτέχνης. Η έμπνευση για τον τίτλο του album προήλθε από την παρατήρηση της πραγματικότητας, όπου οι άνθρωποι βελτιώνονται, ωριμάζουν και δημιουργούν συνεχώς νέες αναμνήσεις, αισθήματα και εμπειρίες. Το τελικό αποτέλεσμα της δουλειάς αυτής ήρθε το καλοκαίρι του 2020 και κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2021 από την Upfilter Records.

Για παράδειγμα όταν όλοι είναι ενωμένοι σαν ένα και χορεύουν,

αυτό είναι κάτι μαγικό για εμένα. Τα ξεχνάς όλα και ζεις σε μια άλλη διάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θέμη εκπροσωπείς τη house μουσική η οποία ξεκίνησε ως μία εξέλιξη της funk, soul και disco και έγινε must σε όλους τους νέους mainstream χώρους. Πιστεύεις πως το συγκεκριμένο είδος μπορεί να δεχθεί επιρροές από όλα τα είδη της μουσικής;

Θα συμφωνήσω σε αυτό. Πιστεύω πως σε οποιοδήποτε είδος μπορούν να γίνουν παραλλαγές οι οποίες καθορίζονται από τη δημιουργικότητα και την όρεξη του καλλιτέχνη. Εδώ μπορώ να προσθέσω πως ή μουσική πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένας τρόπος έκφρασης συναισθημάτων και όχι ως ένα προϊόν προς κατανάλωση. Συνεπώς θα πω πολλά μπράβο σε καλλιτέχνες που έχουν όρεξη, δημιουργικότητα και τολμούν το διαφορετικό.

Προσωπικό αρχείο Θέμη Γεωργούδη

Αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, η house περνούσε κοινωνικοπολιτικά μηνύματα για άτομα που θεωρητικά βρίσκονταν στο περιθώριο. Ήταν η underground του 80. Εσύ μέσα από τη μουσική σου κινείσαι στο ίδιο μοτίβο;

Το έμαθα πρόσφατα αυτό και χαίρομαι που ως δημιουργός house μουσικής συμβάλλω σε ένα βαθμό στην αυθεντική εξέλιξή της. Αυθεντική εννοώντας πως ό,τι γράφω έρχεται μέσα από έμπνευση και έκφραση συναισθημάτων. Επομένως θα έλεγα πως κινούμαι σε ένα παρόμοιο μοτίβο. Σε ορισμένες από τις παραγωγές μου χρησιμοποιώ φωνητικά με τα οποία στοχεύω τον προβληματισμό του ακροατή.

 

Μίλησέ μας για τη σχέση σου με τη μουσική. Τι είναι τελικά αυτό που σε έκανε να αγαπήσεις τη house Θέμη;

Η σχέση μου με τη μουσική είναι μια σχέση αγάπης που χωρίς αυτή δεν θα απολάμβανα τη ζωή μου όπως το κάνω τώρα. Πάντα ήμουν ακροατής διάφορων ειδών και από μικρή ηλικία έπαιζα κιθάρα και τραγουδούσα. Προσπαθούσα τουλάχιστον…(γελώντας). Αυτό που με έκανε να αγαπήσω τη house είναι η ατμόσφαιρα και η ενότητα που υπάρχει στον κόσμο των clubs. Για παράδειγμα όταν όλοι είναι ενωμένοι σαν ένα και χορεύουν, αυτό είναι κάτι μαγικό για εμένα. Τα ξεχνάς όλα και ζεις σε μια άλλη διάσταση. Επιπλέον, είναι ένα είδος μουσικής στο οποίο μπορείς να δεις πολλά διαφορετικά συναισθήματα, στις δημιουργίες που την εκπροσωπούν.

 

Τελικά είναι εύκολο να συνθέτεις ηλεκτρονική μουσική; Είναι γνωστό πως τα προγράμματα και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός είναι ιδιαίτερα απαιτητικός και συνεχώς εξελίσσεται.

Από ότι έχω συμπεράνει, είναι κάτι απαιτητικό, στο οποίο δύσκολα κάποιος που δεν το αγαπάει θα αφιερώσει χρόνο. Επίσης όσος καιρός και να περάσει, σε αυτό το χώρο πάντα μαθαίνεις και εξελίσσεσαι συνεχώς, είτε αυτό λέγεται producing, mixing ή mastering. Αυτό το κάνει δύσκολο, αλλά και ενδιαφέρον! Κατά τη γνώμη μου, η όρεξη και η δημιουργικότητα του παραγωγού παίζουν πρωτεύον ρόλο στο πόσο καλή μουσική θα γράψει και στη συνέχεια ο εξοπλισμός, ο οποίος μερικές φορές μπορεί να αποπροσανατολίσει τον παραγωγό από το μουσικό-δημιουργικό μέρος της δουλειάς του.

 

Ποια είναι η αγαπημένη σου χρονική περίοδος της house; Αν μπορούσες να γυρίσεις το χρόνο πίσω με ποιους δημιουργούς από το παρελθόν θα ήθελες να συνεργαστείς και με ποιους από τους νεότερους;

Θα έλεγα με ευκολία πως η αγαπημένη μου περίοδος της House είναι τα τέλη των 80’s με αρχές των 90’s, όπου τα ακούσματα σε κερδίζουν με την αυθεντικότητα των ιδεών αλλά και των ήχων. Οποιαδήποτε μουσική δημιουργία εκείνης της εποχής ήταν κάτι ξεχωριστό, κάτι που δεν βλέπουμε πολύ σε σύγχρονες δημιουργίες όπου ο ένας αντιγράφει τον άλλον, μη έχοντας σε προτεραιότητα το προσωπικό του στοιχείο. Οι δημιουργοί με τους οποίους θα ήθελα να συνεργαστώ είναι ‘Sasha’ και ‘Moby’ από το παρελθόν και ‘Hot Since 82’ από τους νεότερους.

Προσωπικό αρχείο Θέμη Γεωργούδη

Με τα υπόλοιπα είδη μουσικής ποια είναι η σχέση σου; Θα μπορούσες να κάνεις remix σε ένα λαϊκό τραγούδι; Τελικά σε εξιτάρει ο ρυθμός ή η μετουσίωση μιας μελωδίας σε κάτι πιο σύγχρονο;

Μπορώ να ακούσω και άλλα είδη μουσικής πέρα της ηλεκτρονικής, γιατί καλή μουσική υπάρχει παντού σε όλα τα είδη! Η αλήθεια είναι πως προτιμώ να επιλέγω τραγούδια για remix τα οποία με εκφράζουν και μου προκαλούν ένα vibe τη στιγμή που τα ακούσω, αλλά δεν θα απέκλεια την πρόκληση να κάνω remix σε λαϊκό τραγούδι αν η μελωδία του έβγαζε κάτι. Δεν είναι σταθερός ο τρόπος που δουλεύω από παραγωγή σε παραγωγή, αλλά θα έλεγα ότι είμαι περισσότερο ο τύπος που τον εξιτάρει η μετουσίωση μιας μελωδίας σε κάτι πιο σύγχρονο.

 

Θέμης ΓεωργουδηςΠοια είναι τα συναισθήματά σου Θέμη όταν το κοινό αγκαλιάζει τη μουσική σου είτε στα clubs, είτε στα views είτε στα social.

Το απολαμβάνω αφάνταστα! Δεν περίμενα να δέχομαι μηνύματα και κριτικές από κόσμο μετά τα release, διότι δεν ψάχνεται τόσο πολύ ο κόσμος με τη μουσική και ήταν κάτι που με ξάφνιασε θετικά! Για εμένα όταν κάποιος αγκαλιάζει τη μουσική μου, είναι σαν να αγκαλιάζει ένα κομμάτι του εαυτού μου. Γενικά είμαι πολύ φιλικός και επικοινωνιακός σε οποιαδήποτε προσέγγιση δεχθώ, είτε από άτομο που ακούει τη μουσική μου είτε από κάποιον άλλο καλλιτέχνη. Πιστεύω πως όσο ψηλά και να φτάσω στο χώρο της μουσικής, θα παραμείνω το ίδιο φιλικός και επικοινωνιακός με όλους. Στην τελική όλοι μας θέλουμε δίπλα μας άτομα με καλή ενέργεια, επομένως την ίδια ενέργεια πρέπει να προκαλούμε.

Νομίζω πως η Ελλάδα δεν έχει μεγάλο κοινό στη House, αλλά το Ελληνικό κοινό, έχει άποψη

 

Θεωρείς πως η Ελλάδα έχει κοινό που αγαπά τη house μουσική; Εσύ Θέμη τι σχέση έχεις με το κοινό σου;

 Νομίζω πως η Ελλάδα δεν έχει μεγάλο κοινό στη House, αλλά το Ελληνικό κοινό, έχει άποψη και ουσιαστική αγάπη για το συγκεκριμένο είδος μουσικής και τη σκηνή. Προσωπικά για εμένα δεν υπάρχει κοινό. Τα άτομα που ακούνε τη μουσική μου και με στηρίζουν σε αυτό, ακόμα και να μην είμαστε γνωστοί, τους θεωρώ φίλους μου.

 

Θέμη θα ήθελα να μοιραστείς μαζί μας τα συναισθήματά σου όταν συνθέτεις ένα κομμάτι. Τι μέρος του εαυτού σου βάζεις σε ένα νέο άκουσμα;

 Συνήθως πειραματίζομαι με τους ήχους και τις νότες και όταν βρω μια ακολουθία που μου δημιουργεί μια εικόνα (π.χ. το να βρίσκομαι σε ένα Club και να παίζει η μουσική), τότε ενθουσιάζομαι και θέλω να το συνεχίσω μέχρι να έχω ένα όμορφο σύνολο από ήχους, οι οποίοι στη συνέχεια θα στοιχηθούν και θα δώσουν το arrangement του κομματιού. Σε αυτό το σημείο νιώθω χαρά! Στη συνέχεια έρχεται η μίξη, όπου εκεί ο παραγωγός καλείται να αποδώσει τη σύνθεση με τον πιο καθαρό και εύηχο τρόπο. Συνεπώς, εκεί έχουμε λίγα συναισθήματα προβληματισμού, καθώς είναι ένα στάδιο που καλείσαι να πάρεις σωστές αποφάσεις για το πως θα ακούγεται η δημιουργία σου. Στη μίξη ακόμα μαθαίνω πράγματα και γίνομαι με τον καιρό καλύτερος. Αυτά γίνονται τις περισσότερες φορές. Έχει συμβεί να βλέπω ένα δυσάρεστο όνειρο, να ξυπνήσω στις 3 το βραδύ και να μετατρέψω αυτό το συναίσθημα σε μουσική. Επομένως το συναίσθημα ακόμα και αν είναι δυσάρεστο, συνδυάζεται με ευχαρίστηση, αφού γίνει η σύνθεση και η απεικόνιση της ιδέας.

 

Θέμη που μπορούμε να σε βρούμε και να σε ακούσουμε;

 Τη στιγμή αυτή βρίσκομαι στο Βελεστίνο, τον τόπο καταγωγής μου. Προς το παρόν δεν έχω προγραμματίσει να βρίσκομαι σε κάποιο event αν και θα το ήθελα. Όταν αυτό γίνει θα μαθευτεί μέσω των λογαριασμών μου στα social media. Θα με βρείτε επίσης στον Boheme Radio όπου είναι μια καινούρια ομάδα ραδιοφωνικών παραγωγών με σημείο αναφοράς την house μουσική. Η εκπομπή μου είναι κάθε Σάββατο στις 9 το βράδυ.

 

Σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη και ενδιαφέρουσα συνέντευξη!

Εμείς σε ευχαριστούμε Θέμη που μας ταξίδεψες στον κόσμο της house και συνάμα στο δικό σου μουσικό αφήγημα.

 

 

Themis Georgoudis – Phases (Album)

YouTube Playlist: http://bit.ly/3eOEpc1

 

OUT NOW!

Beatport: http://bit.ly/2Ot9DdI

iTunes: http://apple.co/3kJDwm0

Spotify: http://spoti.fi/39dVBnN

Traxsource: http://bit.ly/3tzUjuT

Junodownload: http://bit.ly/2P5Zi7N

Deezer: http://bit.ly/3eUtKMQ

Amazon Music: https://amzn.to/3tAsmD9

 

Themis Georgoudis

Instagram: https://www.instagram.com/themisgeorgoudis

Facebook: https://www.facebook.com/Themisgeorgoudismusic


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ντέμη Ρούσσα

Αν δε μπορείς να το πεις γράψτο. Αν δε μπορείς να το γράψεις διάβασέ το. Αν δε μπορείς να το διαβάσεις σίγουρα κάποιος το έχει πει με ένα τραγούδι...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;