Γιώτα Καλαμαρά:”Τα βλέπω”

 

Η Γιώτα Καλαμαρά είναι  ταλαντούχα συγγραφέας και μέσα από τις ιστορίες των βιβλίων της μάς δείχνει το φωτεινό και αισιόδοξο πρόσωπο μιας  φιλίας. Οι βασικοί άξονες τους οποίους θέλει να επικοινωνήσει μέσα από τα βιβλία της ,η Γιώτα Καλαμαρά είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, τα ψυχικά αποθέματα, και το εύρος των δυνατοτήτων μας, τα όρια που θέτουμε στον εαυτό μας και μας εμποδίζουν να πάμε παρακάτω.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευάγγελου-Παπαθανασίου

Το βιβλίο “Τα βλέπω “είναι η πρώτη σας προσωπική δουλειά, κυκλοφορεί από εκδόσεις Γράφημα και εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Θα ήθελα να μας πείτε πως ήταν αυτό το συγγραφικό ταξίδι κυρία Γιώτα Καλαμαρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σας ευχαριστώ θερμά για την φιλοξενία και τις ευχές. Το ταξίδι ήταν σχετικά ταραχώδες, μέχρι τη συνεργασία μου με τις εκδόσεις Γράφημα. Αρχικά, γράφτηκε στα πλαίσια ενός project κάποιου εκδοτικού, που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Το βιβλίο έμεινε στο συρτάρι μου σχεδόν 3 χρόνια. Η εύρεση εκδοτικής στέγης δεν ήταν και τόσο εύκολη υπόθεση.

 

Ο ήρωας του βιβλίου σας ο Δημήτρης, καταδυναστεύεται από πάθη που συνδυαζόμενα, είναι υπερβολικά καταστροφικά για τον ίδιο και πολύ περισσότερο για τους δικούς του.Θα θέλατε να μιλήσετε για αυτόν;

Ο Δημήτρης είναι ένας άντρας που είναι αυτοκαταστροφικός. Τα πάθη του τον ορίζουν και τον κάνουν επικίνδυνο για τους γύρω του. Η οικογένειά του υποφέρει και εκείνος όχι μόνο δεν συνειδητοποιεί πόσο κακό κάνει, αλλά θεωρεί πως η συμπεριφοράhttps://www.maxmag.gr/book/quot-imisys/αυτή που αρμόζει. Είναι ένας άνθρωπος τοξικός. Θεωρεί τις γυναίκες υποδεέστερες, άξιες μόνο για να υπηρετούν και να εξυπηρετούν τους άντρες.

 

“Τα βλέπω” είναι χαρακτηριστική έκφραση σε μία παρτίδα πόκερ. Ο τίτλος του βιβλίου είναι εμπνευσμένος από το συγκεκριμένο παιχνίδι;

Ναι, είναι εμπνευσμένος από το πόκερ, ωστόσο έχει και άλλα νοήματα, πιο βαθιά, που σχετίζονται με την υπόθεση του βιβλίου.

 

Ποια είναι η άποψη σας για την χαρτοπαιξία κυρία Γιώτα Καλαμαρά;

Η χαρτοπαιξία είναι μια αρρώστια που καταστρέφει ζωές.

 

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει γλωσσάρι όρων Πόκερ έχετε γνώσεις πόκερ κυρία Γιώτα Καλαμαρά;

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, όταν ξεκίνησα να γράφω το βιβλίο δεν γνώριζα ούτε τα βασικά. Χρειάστηκε να κάνω μεγάλη και επισταμένη έρευνα για να μπορέσω να κατανοήσω το παιχνίδι και την ψυχολογία των παικτών. Το γλωσσάρι το έβαλα ακριβώς για να μπορεί κάθε αναγνώστης που δεν γνωρίζει το παιχνίδι, να αντιλαμβάνεται τι γίνεται.

 

 

Γιώτα Καλαμαρά
Γιώτα Καλαμαρά, προσωπικό αρχείο

Οι γυναίκες στην ιστορία του βιβλίου δεν παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο γιατί;

Θέλησα να επικεντρωθώ στη ζωή του εθισμένου στα πάθη, Δημήτρη. Να καταγράψω τις σκέψεις, τις κινήσεις και τις ενέργειες ενός προβληματικού ανθρώπου. Να αποδώσω όσο καλύτερα μπορώ τις συνέπειες των πράξεών του και τον ψυχισμό του.

 

 

 

Έχετε γράψει διηγήματα που έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς και περιλαμβάνονται σε ανθολογίες. Θα ήθελα να μας πείτε λίγα λόγια και για αυτή την εμπειρία σας.

Έχω λάβει μέρος σε έξι ανθολογίες, κατόπιν διαγωνισμών. Η εμπειρία είναι απίστευτη. Οι διακρίσεις μου έδωσαν τη δύναμη να συνεχίσω να προσπαθώ και να βελτιώνομαι.

 

 

Ποια επίθετα θα χρησιμοποιούσατε για να το χαρακτηρίσετε;

Σκοτεινό, σκληρό και ρεαλιστικό.

 

Ποιο ήταν το πρώτο ερέθισμα που έπλασε στο μυαλό σας την υπόθεση του νέου βιβλίου σας;

Η ανάγκη να γράψω μια σκοτεινή ιστορία που θα μπορούσε να συμβαίνει ακριβώς δίπλα μας.

 

Μέσα στο βιβλίο σας το πραγματικό μπλέκεται με το φανταστικό;

Ναι. Η λογοτεχνία του φανταστικού με τραβάει πολύ. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, θέλησα να την εμπλέξω για να αποδώσω και την δικαιοσύνη που άρμοζε.

 

Ποιος από τους ήρωες του βιβλίου είναι ο αγαπημένος σας και ποιος σας «παίδεψε» πιο πολύ, διότι απείχε πολύ από τον δικό σας ψυχισμό;

Με παίδεψε ο πρωταγωνιστής. Γέμιζα πίκρα και οργή κάθε φορά που έγραφα τα «κατορθώματά» του. Στον αντίποδα, αγάπησα τη σύζυγό του. Πόνεσα μαζί της και την συμπόνεσα σαν να ήταν δικός μου άνθρωπος.

 

Γιώτα ΚαλαμαράΗ εποχή μας θα μπορούσε να σας εμπνεύσει για κάποιο επόμενο μυθιστόρημα;

Συμβαίνουν τόσα πολλά στην εποχή που ζούμε που θα μπορούσα να γράψω ακόμα και μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας!

 

Όταν τελειώνετε τη συγγραφή του κάθε βιβλίου σας, ποιο είναι το συναίσθημα που σας κατακλύζει και πώς αποφορτίζεστε απ’ αυτό, για να προχωρήσετε στη συγγραφή του επόμενου βιβλίου σας;

Αισθάνομαι ολοκλήρωση. Αποχαιρετώ τους πρωταγωνιστές μου και πάω παρακάτω.

 

 

Υπάρχει κάποιο βιβλίο που σας επηρέασε συγγραφικά κι έμεινε χαραγμένο στη μνήμη σας;

Δεν μπορώ να πω ότι έχω επηρεαστεί από κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο. Έχω αρκετά βιβλία στην βιβλιοθήκη μου που αγαπώ και μου έχουν δώσει το καθένα και από κάτι.

 

Στην εποχή της κρίσης η λογοτεχνία και η ανάγνωσή της τι μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο;

Διέξοδο. Σφηνάκια χαράς και φανταστικών ταξιδιών.

 

Αφήνεστε στις επιλογές της μοίρας ή η ίδια κατευθύνετε τη μοίρα σας;

Επειδή πιστεύω ότι είμαστε οι επιλογές μας, κατευθύνω η ίδια τη μοίρα μου.

 

 

Να σας δίνω λέξεις και να μου δίνετε σκέψεις, κυρία Καλαμαρά;

Φυσικά!

Αγάπη : Δίνει ουσία στη ζωή μας. Βασικό συστατικό!

Πάθος : Μπορεί να καταστρέψει.

Έρωτας : Αναζωογόνηση.

Ιστορία : Απαραίτητη.

Μύθος : Φαντασία, Ελλάδα.

Βόλεμα : Στάση ζωής που σε ρίχνει σε αδράνεια

Φιλία : Η αληθινή φιλία είναι ευλογία.

Φιλί : Ανθρώπινη επαφή

 

 

 

Σας ευχαριστώ θερμά.

Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι για την φιλοξενία.

Ευχαριστούμε τη Γιώτα Καλαμαρά για το προσωπικό της αρχείο.

Γιώτα Καλαμαρά στο Instagram εδώ

Γιώτα Καλαμαρά στο Facebook εδώ

 

 

 

 

 

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη. Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;