Στέλλα Σαμαρά: “Η ύπαρξη του Μάνου Ελευθερίου στη ζωή μου με έκανε να αισθάνομαι σημαντική”

Στέλλα Σαμαρά
Στέλλα Σαμαρά

Η Στέλλα Σαμαρά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Στα 18 της αποφασίζει να σπουδάσει Παιδαγωγικά και έρχεται στην Αθήνα με μόνη της αποσκευή την αγάπη της για τη μουσική. Στην Αθήνα αγοράζει κρυφά από τους γονείς της ένα αρμόνιο και ξεκινά μαθήματα στο ωδείο. Η Στέλλα Σαμαρά είναι μια νεαρή γυναίκα, (παρόλο που η ίδια γελά για το μικρό της ηλικίας της) που στηρίζεται γερά στα πόδια της και πιστεύει στον εαυτό της. Την συναντήσαμε στην πιο δημιουργική της φάση, καθώς αυτή την περίοδο βρίσκεται στο στούντιο με νέα τραγούδια. Μας μίλησε για όλα, για τον έρωτα, τη μουσική, τις συνεργασίες της και τα νέα της σχέδια. Ευχαριστούμε την Στέλλα Σαμαρά για αυτή τη συνέντευξη!

Επιμέλεια συνέντευξης: Ιωάννα Ιωαννίδου

 

Εάν διαβάσει κανείς το βιογραφικό σου θα παρατηρήσει ότι έχεις καταφέρει αρκετά πράγματα στη μουσική. Ενώ γεννήθηκες μόλις το 1994, ξεκίνησες από μικρή ηλικία να μαθαίνεις κλασσική κιθάρα και πιάνο, στα 14 σου γράφεις τη δική σου μουσική, καταφέρνεις να συνεργαστείς με σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Μάνος Ελευθερίου και ο Μανώλης Μητσιάς. Μίλησε μας για αυτή τη διαδρομή. Πώς αισθάνεσαι σήμερα κοιτάζοντας πίσω;

   (γέλια!) Ε, δεν το λες και μόλις… Γεράσαμε! Σαν άνθρωπος, δεν έχω κάνει και τίποτα σπουδαίο μέχρι τώρα… ελπίζω να κάνω στο μέλλον. Το ότι βρέθηκα δίπλα σε σπουδαίους ανθρώπους δε με κάνει σπουδαία. Απλώς είχα αυτήν την τύχη. Υπάρχουν άλλοι που έχουν καταφέρει πολλά περισσότερα, σε μικρότερη ηλικία. Εγώ αισθάνομαι πως έχασα πολύ χρόνο απ’ τη ζωή μου προσπαθώντας να καταλάβω πώς λειτουργούν ουσιαστικά τα πράγματα σ’ αυτό το χώρο. Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω δηλαδή… απλώς τώρα πλέον έχω φάει πολλές φορές τα μούτρα μου και ξέρω σε γενικές γραμμές από τί να φυλάγομαι. Συνειδητοποίησα ότι αφού ξεκίνησα μόνη μου, μπορώ και να συνεχίσω μόνη μου. Πάντα στις δικές μου πλάτες στηριζόμουν. Ώρες-ώρες σκέφτομαι πόσο θα ήθελα να ξαναζήσω κάποιες στιγμές από όλες αυτές που πέρασαν. Όμως αυτό είναι το όμορφο στη ζωή ∙ το ότι πρέπει να δημιουργείς πάντα νέες στιγμές που να σε κάνουν ευτυχισμένο. Κανένας δε μπορεί να ζήσει για πάντα με τα παλιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχεις σπουδάσει Παιδαγωγικά και, μάλιστα, συνεχίζεις με μεταπτυχιακές σπουδές στη Ψυχολογία, ωστόσο η μουσική βρίσκεται έντονα στη ζωή σου. Ήξερες από μικρή ότι ήθελες να ασχοληθείς επαγγελματικά με τη μουσική;

Τελείωσαν και τα μεταπτυχιακά πλέον και δεν ξέρω τί άλλο θα κάνω… Η αλήθεια είναι ότι ήξερα από τις αρχές του λυκείου πως θέλω να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη μουσική. Όχι με το τραγούδι, κυρίως με τα θεωρητικά της μουσικής. Βέβαια, οι γονείς μου είχαν άλλη γνώμη. Δε με άφησαν να ξεκινήσω τα ειδικά μαθήματα που χρειάζονταν για να μπορώ να δηλώσω τη σχολή της Μουσικολογίας. Θυμάμαι ακόμα ότι στις ενημερώσεις που μας έκαναν στο σχολείο για να επιλέξουμε “σωστά” τις σχολές που θα δηλώναμε στο μηχανογραφικό μας, εγώ ήμουν κλεισμένη σε μια τουαλέτα κι έκλαιγα. Οπότε αποφάσισα πως θα σπουδάσω μακριά από το πατρικό μου, για να μπορώ να ασχοληθώ με τη μουσική πιο ελεύθερα. Πρώτα διαπραγματεύτηκα την πόλη που θα πάω (ώστε να βρίσκομαι μακριά) και μετά επέλεξα σχολή. Είναι πραγματικά αστείο. Μέχρι και το 2ο έτος του Παιδαγωγικού, σχεδίαζα να ξαναδώσω Πανελλήνιες, μαζί με τα ειδικά μαθήματα, για να μπορώ να δηλώσω τη Μουσικολογία. (Αυτό πρώτη φορά το παραδέχομαι!) Όμως μου άρεσε η σχολή μου κι έμεινα. Στο μεταξύ, είχα αγοράσει στα κρυφά ένα αρμόνιο και γράφτηκα στο ωδείο με λεφτά που μάζευα μια διετία πριν.

Στέλλα Σαμαρά
Στέλλα Σαμαρά

“Της ζωής μου το χρυσάφι” είναι το πρώτο σου single, σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου και μουσική δική σου. Τι αισθήματα σου άφησε αυτή η συνεργασία;

Αυτό το τραγούδι θέλω να το “δημιουργήσω” ξανά με λίγο διαφορετικό ύφος, όμως ακόμα το σκέφτομαι και το συζητάω. Η ύπαρξη του Μάνου Ελευθερίου στη ζωή μου, δεν ήταν μια απλή συνεργασία για μένα. Ήταν μια ελπίδα πως εάν περισσότεροι άνθρωποι ήταν αγνοί κι αληθινοί σαν εκείνον, αυτός ο κόσμος θα ήταν καλύτερος. Με έκανε να αισθάνομαι σημαντική. Υπήρχαν κάποιες φορές που βρισκόμασταν σε κοινωνικές εκδηλώσεις και μπορεί να με σύστηνε σε επιφανείς ανθρώπους του καλλιτεχνικού χώρου, μιλώντας με τέτοιο τρόπο για μένα, που με έκανε να αναρωτιέμαι «Εγώ είμαι αυτή;».

Αυτό δεν το βρίσκεις εύκολα εκεί έξω. Το να ακούσεις μια καλή κουβέντα, ή -πολύ περισσότερο-  το να έχεις τη στήριξη ενός τέτοιου ανθρώπου, που μέχρι πρότινος δε σε ήξερε και δεν έχει κάτι να κερδίσει από σένα, είναι σχεδόν αδύνατον. Πάντα το αντίθετο γίνεται. Αυτός είναι δυστυχώς ο κανόνας. Εκείνος ο άνθρωπος όμως, δεν ήταν σαν τους άλλους… και το είχε αποδείξει πολλές φορές.

Λίγο πριν την εκπνοή του 2019, κυκλοφόρησε το νέο σου single “Δήλωσα παραίτηση” σε στίχους και μουσική δική σου. Για τι μιλάει το τραγούδι;

Τα περισσότερα τραγούδια μου είναι απαισιόδοξα, γιατί συνήθως τα γράφω όταν βρίσκομαι σε άσχημη συναισθηματική κατάσταση. Δε θα δει κανείς εύκολα χαρούμενο στίχο από μένα. Το τραγούδι, δηλώνει αυτό που λέει κι ο τίτλος του… «παραίτηση». Κατά βάθος, μιλάει για έρωτα, αλλά τετελεσμένο και ουσιαστικά ανυπόστατο, ο οποίος κάποια στιγμή κουράζει και σε κάνει να παραιτείσαι απ’ την προσπάθεια. Εγώ προσωπικά δεν τα πάω καλά με τους έρωτες και δεν εκφράζομαι και πολύ ρομαντικά σ’ αυτά που γράφω στα τραγούδια μου πλέον. Παλιότερα εκφραζόμουν αλλιώς, τώρα συνειδητοποιώ ότι μου βγαίνει μια επιθετικότητα. Πιστεύω ότι ο έρωτας είναι η μεγαλύτερη κομπίνα που θα μπορούσε να στήσει ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Κυριολεκτικά, στραβώνεσαι και σου είναι δύσκολο να κρίνεις αντικειμενικά κάποιες καταστάσεις. Αυτό είναι στο χέρι του καθενός βέβαια… αν επιλέγει να τον ζήσει ή αν προσπαθεί να τον αποφεύγει συστηματικά.

Η μουσική σου ξυπνά μνήμες παλιάς ρεμπέτικης και λαϊκής μελωδίας. Από μικρή άκουγες αυτό το είδος;

Ίσως οι καταβολές μου ήταν τέτοιες, που με επηρέασαν. Οι προπαππούδες (από την πλευρά της μαμάς μου) ήρθαν πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη και τη Μ. Ασία, κουβαλώντας μαζί τους μια διαφορετική κουλτούρα. Οπότε από αυτήν την πλευρά της οικογένειάς μου πήρα πολλά τέτοια ερεθίσματα, αφού εκείνοι με μεγάλωσαν. Όμως θυμάμαι ότι μου άρεσαν γενικά αυτού του είδους τα ακούσματα από πολύ μικρή. Δεν ξέρω αν ήταν προσωπική επιλογή ή εάν είχα επηρεαστεί τόσο πολύ από την οικογένειά μου.

Τι να περιμένουμε να ακούσουμε στα live σου;

Συνήθως τραγουδούσα περισσότερο έντεχνα τραγούδια. Στις αρχές απορούσα κι έλεγα ότι δεν υπάρχει τίποτα χαρούμενο, ώστε να έρθει ένας άνθρωπος για να διασκεδάσει. Ήμουν μες στη μαύρη κατήφεια. Τώρα τελευταία, έμαθα και κάποια πιο χορευτικά τραγούδια, που όμως κυμαίνονται στο λαϊκό στυλ. Πραγματικά δεν ξέρω πώς θα διοργάνωνα αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα ενός live… μάλλον θα ρωτούσα κάποιον, γιατί μόνη μου δε θα έβγαζα άκρη.

Πολλοί νέοι καλλιτέχνες ξεκινούν τα επαγγελματικά τους βήματα από τα music talents shows. Θα θέλαμε να μας πεις δυο λόγια για αυτή την επιλογή και εάν πέρασε ποτέ από το μυαλό σου.

Σε συζητήσεις που κάνω, μου το ρωτάνε συχνά αυτό. Πραγματικά, δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου η ιδέα της τηλεόρασης. Ίσως επειδή τα τελευταία 7 χρόνια δεν έχω τηλεόραση και δεν της δίνω τόση σημασία. Εάν υπήρχε κάποιος άλλος λόγος μπορεί και να πήγαινα, όμως σε διαγωνιστικό πλαίσιο δεν αντέχεται όλη αυτή η έκθεση. Δεν ξέρω πού βρίσκουν το κουράγιο όλα αυτά τα παιδιά να αντιμετωπίζουν τόσο ψυχοφθόρες διαδικασίες.

Απλώς είμαι σίγουρη ότι δε θα προσφέρω κάτι σε ένα τέτοιο σόου, ούτε εκείνο θα μου προσφέρει αυτό που θέλω. Σε κάθε περίπτωση, εξαρτάται από το πού στοχεύει ο κάθε άνθρωπος. Κακά τα ψέματα, είναι ένα μέσο που βοηθάει στην προβολή, ώστε να φανείς έστω και για λίγα λεπτά. Εγώ όμως, δε θέλω να φανώ. Αρχικά ήθελα να δίνω τα τραγούδια μου και να υπάρχω διακριτικά στο μουσικό χώρο, αλλά μετά σιγά-σιγά, πείστηκα να τραγουδήσω πιο επαγγελματικά. Όμως, δεν είχα ποτέ καημό να καμαρώσω τη φάτσα μου. Δε μου αρέσει να με βλέπω, εκνευρίζομαι… αλλά δε θα χάσει και κανένας άμα δε δει πώς φαίνομαι. Πού και πού βγάζω κάποιες φωτογραφίες για να χρησιμοποιώ κι αυτές με το ζόρι.

Στέλλα Σαμαρά
Στέλλα Σαμαρά – “Δήλωσα παραίτηση”

Ήδη έχεις συνεργαστεί με μεγάλους καλλιτέχνες μέχρι σήμερα, υπάρχουν συνεργασίες που επιθυμείς να κάνεις στο μέλλον;

Έχω κάποιους ανθρώπους στο μυαλό μου, όμως δε θέλω να αναφέρω κάτι ακόμα… Πιστεύω ότι είναι σαν τις ευχές αυτό. Αν θες να πιάσει, δεν το λες σε κανέναν…

Πρόσφατα υποδεχτήκαμε τη νέα χρονιά, αν είχες τη δυνατότητα να πραγματοποιήσεις μια σου ευχή, ποια θα ήταν;

Θα ήθελα να αλλάξω τον κόσμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το 2020;

Ετοιμάζουμε στο στούντιο κάποια νέα τραγουδάκια τα οποία, εάν όλα πάνε καλά, θα κυκλοφορήσουν σταδιακά μέσα στον επόμενο χρόνο.

Από το 2018, η Στέλλα Σαμαρά ανήκει στην οικογένεια της Heaven Music και τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς κυκλοφορεί το πρώτο της single ”Της ζωής μου το χρυσάφι”, ενώ στις 12 Δεκεμβρίου γράφει το νέο της single ”Δήλωσα παραίτηση” υπογράφοντας η ίδια τους στοίχους και τη μουσική.

 

Ευχαριστούμε την Στέλλα Σαμαρά και την υπεύθυνη επικοινωνίας Μάριαν Νικολάου για το φωτογραφικό υλικό.

 

Βρείτε την Στέλλα Σαμαρά στους παρακάτω συνδέσμους:

https://www.instagram.com/stella_samara_insta/

https://www.facebook.com/stellasamara.fcb/

https://www.youtube.com/channel/UCzyptS-u8CI2-RySNh9Whbw/featured?disable_polymer=1

https://heavenmusic.gr/stella-samara/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;