Στέφανος Λιάμος:“ ΕΠΙΔΕΞΙΟΙ Κ#ΛΟΙ” με κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο

 

Ο Στέφανος Λιάμος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1971.Το ταξίδι του σε αυτό το μαγικό κόσμο της μουσικής άρχισε σε πολύ μικρή ηλικία και προβλέπεται να είναι πολύ μεγάλο καθώς δείχνει να έχει όλα τα απαραίτητα προσόντα για μια μεγάλη καριέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Ο Στέφανος Λιάμος τα πρώτα μαθήματα κιθάρας τα πήρε απ΄τον πατέρα του και από παιδί ξεκίνησε να γράφει τραγούδια και σαν έφηβος με φίλους του να συμμετέχει σε ντουέτα με έντεχνα και rock group.

 

Σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά , ενώ παρακολούθησε μαθήματα Jazz Αρμονίας και Κιθάρας , Κλασσικής Κιθάρας και ενορχήστρωσης συμφωνικής ορχήστρας.

 

Έχει επίσης διδάξει κιθάρα σε ωδεία της Θεσσαλονίκης και σε ιδιαίτερα μαθήματα. Εκτός από κιθάρα παίζει μπουζούκι (6χορδο – 8χορδο) και ούτι.

 

Ως μουσικός ο Στέφανος Λιάμος έχει εμφανισθεί για πολλά χρόνια σε live εμφανίσεις στην Θεσσαλονίκη και στο εξωτερικό παίζοντας ελληνική ( έντεχνα και ρεμπέτικα) και ξένη μουσική (rock ,blues , jazz standards).

 

Στέφανος ΛιάμοςΠαράλληλα με την μουσική του δραστηριότητα , εργάσθηκε ως τραπεζικός υπάλληλος επί 20 χρόνια.

 

Τα τελευταία 5 χρόνια ο Στέφανος Λιάμος ζει και δραστηριοποιείται στην Αυστρία.

 

Τον Σεπτέμβριο του 2021 κυκλοφόρησε το πρώτο του single “ ΕΠΙΔΕΞΙΟΙ Κ#ΛΟΙ” από κύκλο τραγουδιών του με κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο στο στίχο.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

 

Πότε, πως και γιατί ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική;

 

Ξεκίνησα από παιδί να μαθαίνω κιθάρα. Από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού ο πατέρας μου έδειξε τρεις βασικές συγχορδίες. Τα πήρα πολύ εύκολα, όσο πιο μικρός ξεκινάς τόσο καλύτερα, δεν σου φαίνεται βουνό η εξάσκηση!! Με αυτές τις τρεις συγχορδίες ξεκίνησα να γράφω απλά τραγούδια γιατί ως αρχάριος ακόμη δεν μπορούσα να παίξω άλλα πράγματα. Η τραγουδοποιΐα χωρίς να καταλάβω μου έγινε μία εμμονή. Όταν οι φίλοι μου μετρούσαν τα παγωτά και τα μπάνια που κάναν το καλοκαίρι , εγώ μετρούσα τα τραγούδια που έγραψα. Είναι το αίσθημα της δημιουργίας που σε κάνει να νοιώθεις γεμάτος, είναι οι παρατηρήσεις για τον εαυτό και το περιβάλλον σου , είναι η εξωτερίκευση των συναισθημάτων σου στο χαρτί, είναι που όσο εντρυφείς σε μια Τέχνη τόσο εντείνεται η απόλαυση που σου προσφέρει. Ψάχνεις κι αναρωτιέσαι πως θα γίνεις ολοένα καλύτερος. Η Μουσική και οι Τέχνες είναι ένα μονοπάτι για την αυτογνωσία γιατί ακολουθεί την ίδια διαδικασία όπως όταν χρειάζεται να καταβάλεις προσπάθεια για να βελτιώσεις τον εαυτό σου. Η λεπτομέρεια που κοιτάς να διορθώσεις, σου βγάζει περισσότερες λεπτομέρειες που πρέπει να κοιτάξεις. Μακρύς ο δρόμος…

Ποιες ήταν οι πιο ενδιαφέρουσες γνωριμίες που έκανες στα χρόνια που είσαι στο χώρο της μουσικής;

Είχα την τιμή να συνοδεύσω ως κιθαρίστας σε κύκλο συναυλιών της , την κα Βούλα Σαββίδη μία από τις ερμηνεύτριες του μεγάλου Μάνου Χατζιδάκι. Συνεργασία-σχολείο και μία βαθύτατη εκτίμηση και φιλία.

Το πρώτο σου single “ ΕΠΙΔΕΞΙΟΙ Κ#ΛΟΙ” από κύκλο τραγουδιών σου με κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο στο στίχο κυκλοφόρησε το Σεπτέμβρη. Γιατι τώρα; Τι σε ενέπνευσε;

Είναι το πρώτο single από έναν κύκλο τραγουδιών με κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο που θ’ ακολουθήσει .

Στο συγκεκριμένο περιγράφω την κατάσταση και το πολιτικό αδιέξοδο που ζούμε, που απ’ότι βλέπω υπάρχει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Σε επόμενα τραγούδια κάνω απολογισμό και σε άλλα προτείνω την δική μου ματιά στα πράγματα. Τώρα είχα το κατάλληλο υλικό που θα ήθελα πραγματικά να μοιρασθώ με τον κόσμο! Το μήνυμα μου . Κι ακολουθούν και άλλα..

Στέφανος ΛιάμοςΣτην σημερινή Ελλάδα του «κοινωνικού πανικού» επιβιώνει ένας δημιουργός;

Δεν μπορεί να επιβιώσει ο μουσικός , πολλώ δε μάλλον ο δημιουργός . Ο δημιουργός το μόνο που μπορεί να κάνει είναι ό,τι μπορεί καλύτερο , να είναι ο εαυτός του και με την βοήθεια της τεχνολογίας να προωθήσει μια προσεγμένη δουλειά του , να επενδύσει σε μια δουλειά που πιστεύει και ποιος ξέρει , ίσως καταφέρει να επιβιώσει από αυτό που αγαπά. Ο,τι κάνεις θα το κάνεις με την δουλειά σου και τελικός κριτής είναι ο κόσμος.

Υπάρχουν οι δυνατότητες να επικοινωνήσει την τέχνη σου;

Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες μέσω της τεχνολογίας να παρουσιάσεις με ευκολία την δουλειά σου στον κόσμο και ως εκ τούτου υπάρχει επίσης τεράστια πληροφορία . Νομίζω όμως όταν αξίζει η δουλειά σου , θα προχωρήσει.

Πώς επηρέασε η διάδοση του Internet τηΣτέφανος Λιάμος μουσική βιομηχανία και τους καλλιτέχνες τα τελευταία χρόνια; Είναι σύμμαχος ή εχθρός για τους νέους καλλιτέχνες;

Σαφέστατα είναι σύμμαχος. Το internet είναι μια παγκόσμια βιβλιοθήκη. Αν θέλω τώρα π.χ ως μουσικός να βγάλω στην κιθάρα ένα κομμάτι το βρίσκω στο Υoutube και το μαθαίνω. Όταν ήμουν έφηβος πριν 35 χρόνια , για να κάνω κάτι τέτοιο εξαρτιόταν κυρίως αν ο δισκοπώλης της γειτονειάς το έβρισκε το κομμάτι να το γράψει σε κασέτα , δεν συζητάμε για παρτιτούρες ή ταμπλατούρες. Δεν υπήρχαν οι πηγές σε ευκολία όπως διατίθενται σήμερα. Κι αν μιλήσουμε για παλαιότερες γενιές ακόμη δυσκολότερα.

Η τεχνολογία βοηθάει την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα του μουσικού. Οχι την μουσικότητα, την αντίληψη που προέρχεται από την συνεύρεση με άλλους μουσικούς.

H τεχνολογία εξελίσσεται και συνεχώς μας εκπλήσσει.

Στέφανος ΛιάμοςΠοιο θεωρείς το σημαντικότερο πρόβλημα της σημερινής ελληνικής κοινωνίας;

Η ανεργία στους νέους !

Φοβάμαι θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά αυτό στο μέλλον όλοι μας ,αν αναλογισθούμε το αναλογικό σύστημα συντάξεων. Στην Ελλάδα προ χρηματοπιστωτικής κρίσης , δουλεύανε 1,7 εργαζόμενοι για να πληρωθεί μία σύνταξη. Σήμερα ο 1 στους 2 νέους είναι άνεργος. Είμαστε μια χώρα που το μοναδικό μας εξαγώγιμο προϊόν είναι μετανάστες, Έλληνες μετανάστες όπως εγώ που ζω στην Αυστρία τα τελευταία 5 χρόνια.

Την ελληνική κοινωνία αν προσπαθούσα να την δω ως ένα σώμα , σαν να ήταν ένας άνθρωπος θα έλεγα ότι βρίσκεται δυστυχώς σε κατάσταση πλήρους σύγχυσης. Απάθεια , ακηδία, παράτημα , ασυνεννοησία , ματαιοδοξία , προσκολλήσεις , εγωισμοί και πολύς θυμός.

Στέφανος ΛιάμοςΗ μουσική και το τραγούδι παίζουν ρόλο, περνούν μηνύματα σε περιόδους κρίσης;

Εφόσον φέρουν αυτά τα μηνύματα φυσικά . Υπάρχουν τραγούδια που έχουν γίνει σύνθημα και κίνημα.

Ποια είναι τα σχέδια σου .Ετοιμάζεις κάποιες εμφανίσεις με νέα projects;

Αυτό τον καιρό είμαι στο studio ηχογραφώ τα επόμενα μου τραγούδια από τον ίδιο κύκλο και είμαι επικεντρωμένος εκεί προς το παρόν. Είναι η πιο δημιουργική στιγμή στην δουλειά ενός δημιουργού και την απολαμβάνω !

Στέφανος Λιάμος στο Facebook εδώ

Στέφανος Λιάμος Instagram εδώ

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη. Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;