Στέφανι Τσάκωνα: «Ο χορός είναι το μέσον για να εκφράσω το βαθύτερο κομμάτι της ύπαρξής μου»

Στεφανί Τσάκωνα

Η Στέφανι Τσάκωνα μια καταξιωμένη γυναίκα στο χώρο του χορού, με αφορμή την παράστασης της «Περί Σώματος…» στο θέατρο Olvio, μας μιλάει για την αγάπη της για τον χορό, την χοροθεατρική ομάδα «Μάγμα» που ίδρυσε η ίδια το 1996. Ακόμα, και για τις δυσκολίες που πρόκειται να αντιμετωπίσει ένας νέος χορευτής, αλλά και για την παράσταση που δεν θα ξεχάσει ποτέ.

Επιμέλεια Συνέντευξης: Χριστίνα Γεωργιάδη

 

  • Τι σημαίνει για εσάς ο χορός; Τι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με αυτόν;

Ο χορός είναι το μέσον για να εκφράσω το βαθύτερο κομμάτι της ύπαρξής μου. Αυτό που με παρακίνησε να ασχοληθώ μαζί του είναι το ότι ήταν το μόνο που δεν με έκανε να βαριέμαι. Ακούγεται κάπως αυτό που λέω, όμως αυτή είναι η αλήθεια. Όταν πήγα στην επαγγελματική σχολή ήμουν ταγμένη .. ψυχή τε και σώματι !

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

  • Το 1996 ιδρύσατε την χοροθεατρική ομάδα «Μάγμα». Τι σας ώθησε ώστε να ιδρύσετε την δική σας ομάδα;

Είχα γυρίσει από τις σπουδές μου στο εξωτερικό και επειδή είχα ήδη παρουσιάσει κάποιες χορογραφίες με επιτυχία στη Γερμανία και την Αμερική, θέλησα αυτό να συνεχιστεί κι εδώ.

 

  • Τι είναι αυτό που σας εμπνέει ώστε να δημιουργήσετε μια παράσταση;

Εμπνέομαι από μύθους, από την φιλοσοφία και την ψυχολογία από συμβολισμούς και αρχέτυπα, από κοινωνικοπολιτικά φαινόμενα, εικαστικούς καλλιτέχνες και τη μουσική.

 

  • Στο θέατρο Olvio ανεβάζετε μετά από αρκετά χρόνια προετοιμασίας την χοροθεατρική παράσταση «Περί Σώματος..». Περιγράψτε μας τα συναισθήματά σας για την παράσταση.

Η χαρά μου είναι μεγάλη! Πειραματίστηκα αρκετά χρόνια πάνω στο χορό. Με ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα και αρκετά ρίσκα θεωρώ ότι έκλεισε ένας κύκλος στη ζωή μου και άνοιξε ένας καινούργιος.

  • Τι είναι αυτό που περιμένετε από να λάβει ο θεατής από την παράστασή σας;

Να δει τα πράγματα μέσα από ένα άλλο πρίσμα

 

  • Πόσο δύσκολο είναι σήμερα για κάποιον να γίνει χορευτής; Περιγράψτε μας με λίγα λόγια την ζωή του.

Δύσκολο δεν είναι να γίνει κάποιος χορευτής. Η δυσκολία βρίσκεται στο να δουλέψεις ως χορευτής. Οι συνθήκες στη χώρα μας είναι αντίξοες. Το επάγγελμα αυτό απαιτεί πολλές θυσίες και μεγάλη πειθαρχία. Η αλήθεια είναι πως και το κλίμα της χώρας μας δεν βοηθάει σε αυτό. Κάνει αρκετή ζέστη και όλα είναι λίγο πιο χαλαρά. Σπούδασα χορό στη Γερμανία κι εκεί είχαμε 4,5 ώρες πρακτικά μαθήματα τη ημέρα. Πολλή κούραση. Όταν γύρισα στην Ελλάδα αισθανόμουν ότι έπρεπε να «χαλαρώσω» λίγο σε σχέση με τους άλλους.

 

  • Τι συμβουλή θα δίνατε στα νέα παιδιά που αρχίζουν τώρα να κάνουν τα πρώτα βήματά τους στο χώρο του χορού;

Να είναι ταπεινά. Ο χορός μοιάζει με τον ασκητισμό. Φαντάζεστε έναν μοναχό που είναι υπερφίαλος. Τι άσχημο. Πως θα πλησιάσεις το θείο κομμάτι μέσα σου;

 

  • Πριν κλείσουμε, πείτε μας, ποια παράσταση δε θα ξεχάσετε ποτέ και τι συναισθήματα σας αφήνει η σκέψη της;

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την τελευταία παράσταση που έδωσε η ομάδα της Martha Graham στο Ηρώδειο ενώ εκείνη ζούσε ακόμα και ήταν εκεί. Επειδή διδάχτηκα την τεχνική της, μέσω της παράστασης αποκαλύφθηκε όλο αυτό το μεγαλείο μπροστά μου ακόμα περισσότερο. Και βέβαια όταν βγήκε η ίδια να υποκλιθεί, 96 νομίζω χρονών πλέον ήταν, η συγκίνηση ήταν βαθειά και ουσιαστική!

 

Στέφανι Τσάκωνα

Η Στέφανι Τσάκωνα είναι καθηγήτρια χορού, performer, χορογράφος, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και πιστοποιημένη καθηγήτρια Hatha yoga.
Πτυχία από την Ακαδημία χορού “Iwanson International School of Contemporary Dance”(Μόναχο) και από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού “Ραλλού Μάνου “(Αθήνα). Σπουδές στη σχολή χορού Alvin Ailey American Dance School (Ν. Υόρκη).
Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στην Δραματική Σχολή του H. Berghof (Ν. Υόρκη) και στη σχολή “Βεάκη” (Αθήνα). Το 1996 ίδρυσε την χοροθεατρική ομάδα “Μάγμα”.
Το 2000-2015 ίδρυσε και διηύθυνε το Dance Studio Magma.
Μερικά από τα χοροθετρικά έργα που έχει παρουσιάσει είναι: “Ο δρόμος”, “Ανήρ συν γυναιξί”, “Στην σκιά και το φως” (1996), “Μεταμορφώσεις μέσα στο τίποτα” (2003), “το Λάθος” (2004), “Περί.. Ψυχής” (2005), “Jetzt” (2010), “Ιδεογράμματα Ι, ΙΙ” (2009-2013).
Το 2015 έγραψε και σκηνοθέτησε την παιδική παράσταση ‘’Η μαγική ιστορία του βιβλίου” (Θέατρο Αλκμήνη 2015-2016).

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Γεωργιάδη

Σπουδάζω στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι ωραίο να κάνεις αυτό που σ αρέσει! Χαμογελάστε σε κάθε στιγμή της ημέρας! Ένα χαμόγελο μπορεί να αλλάξει τα πάντα!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;