Σταύρος Νικολαΐδης: “Πιστεύω πως αν περάσεις από αυτή τη ζωή χωρίς να αλλάξεις, είναι σα να μην πέρασες”

Σταύρος Νικολαΐδης
Σταύρος Νικολαΐδης

Ο Σταύρος Νικολαΐδης είναι ένας καταξιωμένος Έλληνας ηθοποιός που μετράει πολλά χρόνια στο χώρο της έβδομης τέχνης. Με πολλές συμμετοχές  και πρωταγωνιστικούς ρόλους σε θέατρο τηλεόραση & σινεμά, ο Σταύρος Νικολαΐδης έγινε ιδιαίτερα αγαπητός στο ευρύ κοινό από την συμμετοχή του στην σειρά “Εγκλήματα” του ΑΝΤ1 την περίοδο 1998-2000.

Επιμέλεια συνέντευξης Παναγιώτης Μακρής

 

  • Από την πρώτη σου τηλεοπτική εμφάνιση (Φόβος και Πάθος, 1991, ΑΝΤ1) μέχρι σήμερα μετράς κοντά 30 χρόνια αξιοσημείωτης καλλιτεχνικής πορείας. Πόσο σε έχουν αλλάξει ή όχι σαν ηθοποιό αλλά και σαν άνθρωπο αυτά τα χρόνια?

Ούτε εγώ  τη θυμάμαι πια αυτή την συμμετοχή χαχαχα. Ανεξαρτήτως πορείας όμως, από τα 20 μέχρι τα 50 είναι απολύτως φυσικό να έχουν αλλάξει πάρα πολλά.  Είμαι άνθρωπος που προσπαθώ να μαθαίνω από τα λάθη μου, να γίνομαι καλύτερος και να εξελίσσομαι. Λυπάμαι τους ανθρώπους που μένουν απελπιστικά ίδιοι στον αυθορμητισμό, την ένταση και την ανωριμότητα της νεότητας. Δεν λέω να μην έχουμε ένταση και πάθη, προς Θεού, αλλά με το χρόνο αλλάζουν οι φλόγες που τις προκαλούν και ο τρόπος που τις διαχειριζόμαστε. Πιστεύω, πως αν περάσεις από αυτή τη ζωή χωρίς να αλλάξεις, είναι σα να μην πέρασες.

  • Τα «Εγκλήματα», μια πολύ επιτυχημένη σειρά του ΑΝΤ1 την περίοδο 1998-2000,  σου εξασφάλισαν μεγάλη αναγνωρισιμότητα  ως ηθοποιό  με τον ρόλο του «Μιχαλάκη Ρούπακα».   Ποια ήταν κατά την γνώμη σου τα χαρακτηριστικά του ρόλου αυτού που τον έκαναν τόσο αγαπητό στο κοινό?

Ο Μιχαλάκης είχε μια γλύκα και μια αθωότητα στον τρόπο που αντιμετώπιζε ακόμα και ακραία σεξουαλικά θέματα. Ακόμα και τα λάθη του τα προξενούσε η ανάγκη του να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Αυτά πιστεύω είναι τα στοιχεία που τον έκαναν αγαπητό και συνάμα αστείο στον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  • Πιστεύεις ότι η τηλεόραση έχει την «διάθεση» και την «υποδομή» να δημιουργήσει ξανά τόσο επιτυχημένες σειρές όπως τα «Εγκλήματα»?

Την διάθεση δεν ξέρω, γιατί η κρίση έχει αλλάξει πολλά στον τρόπο σκέψης παραγόντων και παραγωγών, την υποδομή όμως σίγουρα. Όπως και τους ανθρώπους, που έχουν μάθει με λίγα, να κάνουν θαύματα. Ήδη έχει αρχίσει και κάνει επιτυχίες, αλλά το πρόβλημα ξέρετε ποιο είναι; Δεν εμπιστεύονται το ελληνικό σενάριο. Όλες οι τότε μεγάλες επιτυχίες, μεταξύ των οποίων και τα «Εγκλήματα» βασίζονταν σε ελληνικό, πρωτότυπο σενάριο: που σημαίνει ότι ήταν γραμμένο από εμάς για μας. Σήμερα αν εξαιρέσεις τις εκπληκτικές «Άγριες Μέλισσες» και το βασισμένο σε βιβλίο «Κόκκινο Ποτάμι», όλα τα άλλα είναι ξένα σενάρια.

Σταύρος Νικολαΐδης
Αφίσα παράσταση : “Δεν βλέπω, Δεν μιλάω, Δεν ακούω”
  • Φέτος το καλοκαίρι θα σε δούμε σε περιοδεία στην θεατρική παράσταση «Δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν μιλάω». Πες μας λίγα λόγια για το έργο και τους συντελεστές.

Η ιστορία είναι γνωστή και άκρως πετυχημένη: τρεις φίλοι, ένας κουφός, ένας τυφλός κι ένας μουγκός ζουν μαζί κι αντιμετωπίζουν από κοινού τις αντιξοότητες που δημιουργεί η καθημερινότητα και οι ειδικές τους δυνατότητες. Σ’ αυτή την πρωτότυπη Βαβέλ, ο κάθε ήρωας έχει αναπτύξει τον δικό του κώδικα για να επικοινωνεί με τους άλλους. Ο κουφός, ένας χαριτωμένος σεφ, ως συνήθως είναι ο πιο κωμικός χαρακτήρας, μια που η λανθασμένη κατανόηση των άλλων προκαλεί άφθονο γέλιο. Ο τυφλός, είναι ο ωραίος της παρέας και ο πιο σίγουρος, μια και το πρόβλημά του δεν τον εμποδίζει να παραμένει γοητευτικός στις γυναίκες. Ο μουγγός, ένας ρομαντικός ποιητής με την γλύκα, την ένταση και την υπερκινητικότητα που συνοδεύει κάποιον που προσπαθεί απεγνωσμένα να τον καταλάβεις χωρίς λόγια. Η Ελπίδα, μια όμορφη, γλυκιά και δυναμική κοπέλα, που μπαίνει σαν σίφουνας στην ζωή της και τους κάνει να αναθεωρήσουν τον τρόπο που αντιμετώπιζαν την ζωή ως τώρα.

  • Πόσο θα διαρκέσει αυτή η περιοδεία και ποια μέρη της Ελλάδας θα καλύψει ?

Από μέσα Ιουλίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Σε πολλές πολλές, σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα, “Χαρδαλιά θέλοντος και κορονοϊού επιτρέποντος”!

  • Εσύ ποιο ρόλο θα υποδυθείς στην παράσταση? Υπάρχουν κοινά σημεία του Σταυρού Νικολαΐδη με αυτό τον ρόλο?

Του μουγγού. Και τα μόνα κοινά σημεία είναι ο ρομαντισμός και η ευαισθησία του, μια που και αυτός είναι καλλιτέχνης. Ποιητής για την ακρίβεια.

  • Δεδομένων των καταστάσεων και της ανασφάλειας που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού στα καλλιτεχνικά δρώμενα, είναι πιο δύσκολη και αγχωτική η προετοιμασία αυτής της καλοκαιρινής περιοδείας ή όχι? Πως το βιώνεις όλο αυτό?

Δεν είναι η προετοιμασία αγχωτική, αλλά η προσμονή του πως θα πάει, πως θα ανταποκριθεί ο κόσμος, μήπως συμβεί κάτι… Για παράδειγμα, είχαμε στο πρόγραμμα Ξάνθη, Κομοτηνή που τελικά δεν θα πάμε. Ευτυχώς έχουμε παραγωγό «τζιμάνι» που είναι πάντα σε εγρήγορση.

  • Το «Δεν ακούω, δε βλέπω, δε μιλάω» είναι εμπνευσμένο από έναν παλιό Ινδικό μύθο για την υπομονή και την μακροθυμία απέναντι στις δυσκολίες της ζωής. Αν ακολουθούσαμε σαν άνθρωποι ή πολίτες αυτά τα τρία,  θα μπορούσαμε να καλυτερεύσουμε την ζωή μας  και την κοινωνία δημιουργώντας  νέους,  πιο ασφαλείς κώδικες επικοινωνίας σαν βάση για ένα καλύτερο μέλλον ή όχι?

Στο μόνο που μπορεί να κάνει καλό, είναι στα κουτσομπολιά,  στις κακές γλώσσες και στη ζήλια για αυτό που έχει ο άλλος. Αλλιώς, το να μην ακούς, να μη βλέπεις και να μη μιλάς μπορεί να αφήσει πολύ κακό να γίνει γύρω σου. Και στην περίπτωση, για παράδειγμα, μιας κακοποίησης στο διπλανό σπίτι, αλλά και στο να αφήσεις τις αποφάσεις της  πολιτείας ανεξέλεγκτες, δημιουργώντας ανθρώπους ρομπότ, που υπακούουν τυφλά, χωρίς να αντιδρούν σε τίποτα.

Σταύρος Νικολαΐδης
Αφίσσα παράσταση : “Δεν βλέπω, Δεν μιλάω, Δεν ακούω” – Σταύρος Νικολαΐδης
  • Κάποια στιγμή αποφάσισες  να κάνεις ένα διαφορετικό βήμα στη ζωή του και να μπεις στον πολιτικό στίβο θέτοντας  υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές  του 2019 στο Δήμο Βύρωνα. Τι σε παρακίνησε ή τι σε ενέπνευσε  να κάνεις τέτοια αλλαγή στην ζωή σου?

Τι άλλο; Η θέληση να προσφέρεις, ειδικά σε έναν τομέα που κατέχεις και ασχολείσαι χρόνια, όπως είναι ο πολιτισμός. Το πρόβλημα είναι, ότι βαριέμαι αφόρητα και δεν «το έχω» κιόλας, όλον αυτόν τον προεκλογικό αγώνα,  το κυνήγι των ψήφων, την απεγνωσμένη αγωνία να ξεπεράσεις τον συνυποψήφιο ή και να τον υποσκάψεις κιόλας. Να τρέχεις, να γλύφεις, να μιλάς και να χαμογελάς στους πάντες. Άπαπα. Και μόνο που το θυμήθηκα, ανακατεύτηκα. Θα μου πεις, αυτά τα τελευταία, το να χαμογελάς και να μιλάς σε όλους, δεν το κάνεις και τώρα; Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Έρχεται ο κόσμος και μου μιλάει, επειδή ξέρει ήδη την δουλειά μου και του αρέσει. Δεν πάω εγώ με υποσχέσεις του μέλλοντος, οι οποίες μάλιστα ξέρεις μέσα σου, ότι πολλές δεν θα πραγματοποιηθούν.

  • Κλείνοντας αυτή την συνέντευξη θα ήθελες να μοιραστείς κάποια από τα μελλοντικά σου σχέδια? Ετοιμάζεις κάτι καλλιτεχνικά ή υπάρχει κάτι που θα ήθελες να κάνεις;

Τον χειμώνα εκτός απροόπτου, θα συνεχίσουμε το «Δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν μιλάω» μια που έτσι κι αλλιώς περνάμε υπέροχα με τα παιδιά και αυτό ξέρεις είναι το σημαντικότερο πια για μένα. Υπάρχουν αλλά 2 θεατρικά που συζητάω για Δευτερότριτα κι επίσης θα ήθελα πολύ να επιστρέψω δυναμικά στην τηλεόραση. Μου έχει λείψει η τηλεόραση και κάποιες  έκτακτες εμφανίσεις που κάνω κάθε χρόνο, είναι για να μου ανοίξουν την όρεξη.

Σταύρος Νικολαΐδης
Φώτο: Σταύρος Νικολαΐδης

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;