Sober On Tuxedos: “Όποιος θέλει να χοροπηδήσει μαζί μας είναι ευπρόσδεκτος”

Ανέκαθεν ήμουν τηλεορασάκιας και παιδί που χάζευα τα talent show είτε για να γελάσω είτε για να πάρω μία γεύση από το όνειρο. Πάντα ήθελα να τραγουδάω. Μικρότερη ήμουν τακτική θεατής, όσο μεγάλωνα άρχισα να τα βαριέμαι. Αν θα συνέχιζα να παρακολουθώ ένα show θα κρινόταν ξεκάθαρα από τις audition. Έτσι έγινε και με το Voice στην audition που έκανε ο Στέλιος Μαγαλιός χωρίς να ξέρουμε τότε τη μπάντα του Sober On Tuxedos. Τον άκουγα να τραγουδάει και αγωνιούσα, ίσως και περισσότερο από εκείνον, αν θα γυρνούσαν τόσες καρέκλες κριτών όσες χρειάζονταν για την πρόκριση. Ο Στέλιος Μαγαλιός δεν ήταν μόνο η διαφορετική φωνή του Voice αλλά και η φωνή όλων των ροκάδων θεατών. Η ροκ κοινότητα βρήκε επιτέλους έναν “δικό της” διαγωνιζόμενο μέσα στο Voice.

Όταν, λοιπόν, παρουσιάστηκε η ευκαιρία για συνέντευξη την άρπαξα αμέσως. Μόλις είδα το όνομα των Sober On Tuxedos στη λίστα των υποψήφιων συνεντευξιαζόμενων ήθελα οπωσδήποτε να συνομιλήσω μαζί τους. Ήθελα ακόμα και αν ήξερα ότι τα προγράμματά μας δεν θα μας επέτρεπαν συνάντηση πριν από το live της 19ης Απριλίου. Έτσι, μιλήσαμε για τη μουσική τους, για την ιδεολογία τους, για το νέο δίσκο που ετοιμάζουν και για το κατά πόσο το έργο και η ζωή των καλλιτεχνών (πρέπει να) είναι αλληλένδετα.

Επιμέλεια συνέντευξης: Ζαννίνα Μαργαρίτη

 

Στο ελληνικό κοινό πρώτα συστήθηκε ο Στέλιος Μαγαλιός ως η hard φωνή του The Voice of Greece και αργότερα οι Sober On Tuxedos. Γιατί ένας ροκάς να επιλέξει ως coach του τη Βανδή;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στέλιος : Γουστάρω τρελά τους ανθρώπους που με εμπιστεύονται εξ αρχής και η Δέσποινα έκανε ακριβώς αυτό. Ήταν η πρώτη που γύρισε. Βέβαια αν υπήρχε ο Nergal (Behemoth) ως επιλογή θα διάλεγα αυτόν, αλλά αυτά συμβαίνουν στην Πολωνία!

sober on tuxedos
Πηγή: Αρχείο SOT

Οι Sober On Tuxedos είναι heavyrock, είναι grunge, είναι stoner, είναι metal.  Πού τοποθετούνται αυτές οι επιρροές στα μέλη του συγκροτήματος και ποιος ήχος υπερισχύει τελικά και βγαίνει στον κόσμο;

Στέλιος : Δεν ξέρω κατά πόσο μπορούμε εμείς να σας το απαντήσουμε αυτό το ερώτημα. Εμείς ανεβαίνουμε εκεί πάνω και παίζουμε μουσική. Το κοινό ξέρει καλύτερα από εμάς.

Είναι το μυστικό της επιτυχίας σας η φιλία;

Στέλιος : Δεν το γνωρίζω αυτό, αλλά ακόμα κι αν το γνώριζα θα το κρατούσα μυστικό.

Δεν έχετε ελληνικό στίχο στα κομμάτια σας. Πιστεύετε ότι ένα ξενόφερτο είδος πρέπει να τραγουδιέται στην μητρική του γλώσσα ή θα μπορούσε να ακουστεί το ίδιο rock και η ελληνική;

Rusty : Η μουσική όπως και όλες οι τέχνες, δεν μπορεί να στριμωχτεί σε σύνορα, γλώσσες, φυλές κ.α. Είναι μια γλώσσα από μόνη της. Παγκόσμια. Ευτυχώς. Κανένας άνθρωπος, ποτέ, δεν γοητεύτηκε από κούφιες λέξεις. Όλοι συγκινούμαστε με αυτό που κρύβεται πίσω από αυτό που λέγεται. Η μουσική δεν είναι κολλυβογράμματα και φιλολογία, είναι σύμπαν.

Σε ποια χώρα θα θέλατε να κάνετε περιοδεία, ποια θα σας ταίριαζε μουσικά και σε ποια θεωρείται θα είχατε μεγαλύτερο κοινό;

Στέλιος : Σε όλον τον κόσμο.

Τι είναι αυτό που φέρνει κόσμο στις ζωντανές εμφανίσεις μιας σχετικά ανερχόμενης μπάντας;

Στέλιος : Δεν το γνωρίζω και δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποια συνταγή για αυτό. Δυστυχώς ή ευτυχώς.

Δουλεύοντας σε εταιρεία οργάνωσης live έχω δει ανθρώπους να παραπονιούνται για την τιμή του εισιτηρίου στα rock live αλλά όχι για την είσοδο στα μπουζούκια. Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς πιστεύετε θα έπρεπε να κοστολογείται ένα rock live?

Rusty : Δε νομίζω ότι οι άνθρωποι που επισκέπτονται τα εν λόγο καταστήματα είναι άνθρωποι που θα έρθουν σε ένα Rock event. Όσο για το πως θα έπρεπε να κοστολογείται ένα Rock live γενικά, δεν είμαι εγώ ο κατάλληλος άνθρωπος να το απαντήσει αυτό. Όλα είναι σχετικά.

Sober On Tuxedos
Πηγή: Αρχείο SOT

Έχετε μια συγκεκριμένη ιδεολογία. Έχει τύχει να στηρίζουν τους Sober On Tuxedos άλλοι που δεν ακούνε rock απλά και μόνο για τη φιλοσοφία σας ή και το αντίστροφο; Έχει «φύγει» κάποια μερίδα του κοινού σας επειδή δεν συμβαδίζουν ιδεολογικά;

Στέλιος : Οποιοσδήποτε θέλει να χοροπηδήσει μαζί μας είναι ευπρόσδεκτος. Εξαιρούνται ορκ , ζεργκ, Τζεντάϊ που πήγανε με την σκοτεινή πλευρά και φασίστες.

Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει το χρωματισμένο από το πολιτικοποιημένο;

Στέλιος : Δεν ξέρω κατά πόσο μπορώ να το διακρίνω αυτό. Νομίζω ότι τα όρια είναι άλλα για τον καθένα.

Προσωπικά, έχω πάψει να συμπαθώ και, ως εκ τούτου,  να στηρίζω καλλιτέχνες εξαιτίας κάποιων συμπεριφορών τους. Δεν μπορώ να στηρίξω για παράδειγμα τον Ancelmo ή τον M. Jackson ή ακόμα και τον Μ. Θεοδωράκη από τότε που εκλέχθηκε υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου με ένα κόμμα που ήταν αντίθετο της ιδεολογίας του. Ποια είναι τελικά η σχέση έργου και προσωπικής ζωής και πόσο συνδεδεμένα είναι αυτά τα δύο;

Rusty : Η προσωπική διαδρομή και ο τρόπος ζωής ενός καλλιτέχνη σχετίζονται άμεσα με το έργο του. Είναι άλλωστε και αυτά που τον τροφοδοτούν. Η αξία του έργου όμως, δεν αλλοιώνεται από τις προσωπικές επιλογές του καλλιτέχνη σε καμία περίπτωση. Κανείς μας δεν μπορεί να αρνηθεί το μεγαλείο του Νταλί. Όσο και αν διαφωνούμε με τις πολιτικές του θέσεις.

Στέλιος : Ακριβώς. Ούτε μπορούμε να διαγράψουμε την κληρονομιά του Τσάπλιν επειδή το 1943 στα 54 του παντρεύτηκε μια δεκαοκτάχρονη, όπου η τότε κοινωνία των Η. Π. Α. δεν το αποδέχτηκε, με αποτέλεσμα να καταστραφεί η δουλειά του. Το αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τις προσωπικές απόψεις κάποιου καλλιτέχνη, την τέχνη και το έργο του δεν τα αγγίζει.

Sober on Tuxedos
Πηγή: Αρχείο SOT

Οι καλλιτέχνες είναι πνευματικοί ηγέτες. Ποια χαρακτηριστικά οφείλουν να τους διέπουν;

Στέλιος: Θα πρέπει πρώτα να αναρωτηθούμε ποιοι “πνευματικοί ηγέτες” είναι καλλιτέχνες. Ωραίοι οι τίτλοι, αρκεί να συνοδεύονται από ουσία.

Θα έλεγα πως μια εκμοντερνισμένη εκδοχή πνευματικών ηγετών είναι οι αποκαλούμενοι influencers του YouTube και όχι μόνο. Εσύ Στέλιο, έχεις κανάλι στο YouTubeκαι ανεβάζεις και TourVlogs. Αυτό είναι μια ροπή πως το influencing ή ένας εναλλακτικός τρόπος προώθησης της δουλειάς σου;

Στέλιος : Το influencing είναι μια καλογυαλισμένη μπούρδα. Ποιος επηρεάζει ποιόν? Πόσοι άραγε να έχουν σκεφτεί ότι αν μια μέρα πέσει το youTube και το Instagram, ωπ.. δεν είσαι πια μοντέλο, αγάπη.

Το TourVlog έγινε κυρίως για έναν λόγο: “To rock and roll and Have fun!” Όπως ακριβώς και οι Sober On Tuxedos.

Πόσο βοηθάνε οι δισκογραφικές στο θέμα της προώθησης; Θα επιλέγατε ποτέ να τις παρακάμψετε και να φτιάξετε έναν DIY δίσκο;

Στέλιος : Ούτως ή άλλως όλα diy γίνονται πια. Οι χρυσές εποχές της μουσικής βιομηχανίας έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Sober On Tuxedos
Πηγή: public.gr

Ο πρώτος δίσκος των Sober on Tuxedos ήταν πιο πειραματικός πάνω στη rock. Τώρα που βρήκατε την ταυτότητα σας ο νέος δίσκος αναμένουμε να έχει πιο σκληρό ήχο. Θα μπορούσατε να τον χαρακτηρίσετε metal? Σε ποιο είδος metal θα θέλατε να ανήκετε;

Rusty : Η τέχνη δεν μπορεί να κατηγοριοποιηθεί από τον δημιουργό. Αυτό είναι άλλων “δουλειά”. Οι ταμπέλες υπάρχουν για να εξυπηρετούν το κοινό και αυτό είναι καλό για το κοινό. Η μουσική των Sober On Tuxedos, δημιουργείται από πηγαία ανάγκη για επικοινωνία και αυτό είναι όλο. Είμαστε αρκετά ενθουσιασμένοι με το δεύτερο άλμπουμ, το οποίο ανυπομονούμε να μοιραστούμε με όλους εσάς.

Πέραν από τον δεύτερο δίσκο που αναμένουμε ίσως και πριν καλοκαιριάσει, πού σας συναντάμε και τι να περιμένουμε από τα live σας;

Στέλιος : Δεν μπορώ να στα αποκαλύψω όλα.. το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι ένα hint θα το πάρει όποιος βρεθεί στις 19 Απρίλη στο Live μας. Ούτως ή άλλως πάντα πάνω από το σανίδι μιλάμε. Ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενία και σας περιμένουμε όλους στις 19 Απρίλη.

 

Ευχαριστούμε πολύ τους Sober On Tuxedos για την παροχή του φωτογραφικού υλικού.

Επισκεφτείτε τη σελίδα των Sober On Tuxedos στο Facebook.

Sober On Tuxedos| Ρόδες United LIVE στο ‘Ίλιον Plus
Special Guests: Dead South Dealers

Οι Sober On Tuxedos θα “γκρεμίσουν” το ΙΛΙΟΝ plus μαζί με Ρόδες United την Παρασκευή 19 Απριλίου. Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00. Μαζί με τους Sober On Tuxedos και οι Dead South Dealers, νικητές του διαγωνισμού “Battle of the Bands”, με τον νέο τους frontman, Andre Boutos (Sonata Antartika, Wings In Motion).

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
• Προπώληση: 7€
• On Spot: 9€

*H ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ*

• Ηλεκτρονική: https://www.viva.gr/tickets/music/ilion-plus/sober-on-tuxedos-rodes-united/
WIND
Reload Stores
Seven Spots
Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης – Evripidis Bookstores
Αθηνόραμα
Yoleni’s Greek Gastronomy Center
• Viva Kiosk Συντάγματος & Τεχνόπολης
• Τηλεφωνικά στο 11876
Syd Records (Πρωτογένους 13 Ψυρρή – 210.3218374)
Metal Era (Εμ. Μπενάκη 22 Αθήνα – 210.3304133)
Esqueleto Cafe-bar (Χαρ. Τρικουπη 145 – 210.6463288)

 

Sober On Tuxedos

Η ιστορία τους ξεκινά το 2009, όταν και ρίχτηκαν με τη μία στις ζωντανές εμφανίσεις, πράγμα που άλλωστε αποτελεί και προτεραιότητά τους. Το ντεμπούτο τους, “Welcome to the Liquor Store” κυκλοφόρησε το 2016 από την Music Links Knowledge και επιβεβαίωσε ότι το ηλεκτρισμένο alternative / heavy rock / stoner μουσικό κράμα των Sober on Tuxedos δεν ήταν μόνο βαρύ και γκρουβάτο, αλλά και ξεχωριστό, φέροντας τη σφραγίδα των επιρροών τους, αλλά χαράζοντας ταυτόχρονα έναν δικό του μοναδικό δρόμο. Την έναρξη αυτού του νέου κύκλου για το σχήμα, διαδέχτηκαν οι πρώτες διακρίσεις, με το παρθενικό τους αυτό πόνημα να σκαρφαλώνει στη θέση 35 του top 75 των charts της IFPI.
Έχουν εμφανιστεί σε εγχώρια festivals μεγάλης αναγνωρισιμότητας,
αλλά και σε one-off εμφανίσεις, τόσο στην Αθήνα, όσο και την υπόλοιπη επικράτεια, στο πλευρό των Nighstalker, 1000mods , Need , Mother Of MIllions και Potergeist, μεταξύ άλλων. Επιπλέον στα τέλη του Νοεμβρίου του 2016 διοργάνωσαν το δικό τους Sober Fest γνωρίζοντας μάλιστα ιδιαίτερη ανταπόκριση από το κοινό και αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως αποτελούν μία ανήσυχη και αναβράζουσα δύναμη που δεν επαναπαύεται.
Ένα χρόνο μετά από το sold out τους στο Ιλιον Plus το οποίο ξεπέρασε κάθε προσδοκία από την προσέλευση του κόσμου και ετοιμάζοντας το δεύτερό τους album το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει περί τον Οκτώβριο του 2019, επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος την Παρασκευή στις 19 Απριλίου και θα φέρουν μαζί τους όλα εκείνα τα στοιχεία που θα έχουν ως τελεολογία, ένα δυναμικό και παθιασμένο rock show σε αφθονία!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ζαννίνα Μαργαρίτη

Ονομάζομαι Ζαννίνα και είμαι φοιτήτρια φαρμακευτικής, ραδιοφωνική παραγωγός, αθλήτρια, ταξιδιάρα ψυχή, αρθρογράφος και... πολυμίξερ. Το motto μου είναι "Manners maketh man" και ατού μου η φαντασία και η αγάπη στο ξεχωριστό. Λατρεύω τα χρώματα του Eduardo Cobra, την μαγεία της Mary Poppins και την αγνότητα του Winnie the Pooh

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;