Σήφης Πολυζωίδης : “Το Football είναι η ιστορία της ανθρωπότητας”

Σήφης ΠολυζωίδηςΟ Σήφης Πολυζωίδης είναι ένας αγαπημένος, ταλαντούχος ηθοποιός και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που τον φιλοξενούμε στη στήλη των συνεντεύξεων του MAXMAG . Ο Σήφης Πολυζωίδης μάς μίλησε για την παράσταση στην οποία πρωταγωνιστεί, Football, το παιχνίδι της ανθρωπότητας, τον ρόλο του, αλλά και την συνεργασία του με τον Θανάση Τριαρίδη, την οποία θεωρεί σταθμό στη καριέρα του.

 

Για τον Σήφη Πολυζωίδη, το θέατρο σίγουρα είναι ένας τοµέας που µπορεί να αναπτύξει τη δηµιουργικότητα του και του δίνει περισσότερες ευκαιρίες έκφρασης μια που μέσα από τη διαδικασία του, ανακαλύπτει συνεχώς νέες πτυχές του εαυτού του.

Η απονομή δικαιοσύνης δεν είναι κάτι το αυτονόητο ούτε και δεδομένο. Αυτό αποτυπώνεται και μέσα στο έργο. Δυστυχώς η ζωή δεν είναι καθόλου δίκαιη και οι άνθρωποι, πρέπει να είναι οπλισμένοι με υπομονή και πίστη στον εαυτό τους, εφόσον είναι διατεθειμένοι να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν το δίκιο τους και το δικαίωμα στην αλήθεια. Μπορεί η πίστη σε μια ιδέα, όπως το ότι ο καθένας παίρνει στη ζωή αυτό που του αξίζει, να μας δίνει κουράγιο, αλλά χρειάζεται προσωπικός αγώνας.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήφης Πολυζωίδης«Football, το παιχνίδι της αθωότητας» του Θανάση Τριαρίδη. Χαρακτηρίζεται ως «σκληρή ματωμένη κωμωδία». Είναι; Μιλήστε μας για το έργο.

Εγώ δεν θα το χαρακτήριζα έτσι. Εκτός αν χαρακτηρίσουμε σκληρή και ματωμένη κωμωδία την ιστορία της ανθρωπότητας γιατί μ’ αυτήν καταπιάνεται το έργο. Απλώς χρησιμοποιεί το ποδόσφαιρο σαν αφορμή και ίσως για αυτό αρέσει πολύ και στους άντρες θεατές, πράγμα που δεν συμβαίνει συχνά με θεατρικά έργα.

Ο Φ. που υποδύεστε ποιος είναι; Είναι ένας απλός κοινός άνθρωπος;

Ναι, ο Φ. είμαι εγώ ή εσείς, είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, ο οποιοσδήποτε από μας που με αφορμή το ποδόσφαιρο σκέφτεται, ανησυχεί, φανατίζεται, θυμώνει, γελάει, προβληματίζεται και βγάζει τα συμπεράσματά του.

Σήφης ΠολυζωίδηςΛίγη διάθεση για δικαιοσύνη ζητά ο Τριαρίδης στο football. Υπάρχει δικαιοσύνη στη ζωή μας σήμερα;

Αν υπήρχε μάλλον δεν θα τη ζητούσε. Διάθεση για δικαιοσύνη υπάρχει, δικαιοσύνη… κι αν υπάρχει δεν τη βλέπω.

Το football θα κάνει περιοδεία;

Το football ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, κατέβηκε στην Αθήνα, ο επόμενος σταθμός μάλλον θα είναι το Ηράκλειο της Κρήτης και σίγουρα θα ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις γιατί μας το έχουν ζητήσει αλλά δεν ξέρουμε ακόμα τις ημερομηνίες για να τις ανακοινώσουμε.

Σήφης ΠολυζωίδηςΤα τελευταία χρόνια κάνετε πολύ προσεκτικές επιλογές σε θεατρικά έργα.Όλα έχουν κάτι να πουν. Το πολιτικό θέατρο βάζει τον θεατή σε σκέψεις; Τον κάνει να αναθεωρεί;

Δεν είναι στόχος το πολιτικό θέατρο ακριβώς. Στόχος είναι το έργο να έχει να πει κάτι, να φεύγει ο θεατής από την παράσταση και να μην το ξεχνάει αμέσως. Το αν θα αναθεωρήσει ή όχι εξαρτάται από τη δική του ευαισθησία.

Είστε πολιτικοποιημένο άτομο;

Πολιτικοποιημένος ναι, κομματικοποιημένος όχι. Αλλά νομίζω πως από τη στιγμή που ζούμε σε μία οργανωμένη κοινωνία όλοι είμαστε πολιτικοποιημένοι, ο καθένας με τον τρόπο του.

Σήφης ΠολυζωίδηςΤι αποκομίσατε από τη συνεργασία σας με τον Τριαρίδη;

Πολλά! Ο Τριαρίδης είναι βαθιά σκεπτόμενο άτομο και ιδιοφυής συγγραφέας που είτε αποδέχεσαι τις ιδέες του είτε όχι σε παρασύρει στον κόσμο του. Εμένα με έκανε να γυρίσω στα εφηβικά μου χρόνια όταν διάβαζα τα πρώτα μου θεατρικά, ενθουσιαζόμουν και δεν μπορούσα να κοιμηθώ τη νύχτα.

Το 2016 «η ισορροπία του Νας» είχε κατέβει. Πώς αισθανθήκατε;

Θα απαντήσω μονολεκτικά: Ευνουχισμένος!

Έχετε πολλές δημιουργικές στιγμές στο θέατρο. Εκπλήρωσαν ένα μέρος των προσδοκιών και των ονείρων που είχατε όταν ξεκινήσατε;

Όταν ξεκίνησα δεν είχα ούτε προσδοκίες ούτε όνειρα. Στη σχολή μου το μόνο που μας έμαθαν καλά, ήταν να υπηρετούμε το θέατρο, οπότε με αυτή την έννοια έχω εκπληρώσει όλα όσα έπρεπε να εκπληρώσω.

Σήφης ΠολυζωίδηςΠοιο είναι το ζητούμενο για εσάς όταν δέχεστε μια επαγγελματική πρόταση;

Καταρχήν ένα καλό κείμενο και έπειτα μία καλή συνεργασία.

Ποιες παραστάσεις σας γοητεύουν ως θεατή;

Ως ηθοποιό οι παραστάσεις που έχουν καλές ερμηνείες, ως θεατή αυτές που με συγκινούν και έχουν κάτι να μου πουν.

Ποιοι είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν ανέβεις στη σκηνή;

Συγκεντρώνομαι στο ρόλο και αδειάζω το μυαλό μου απο οτιδήποτε περιττό.

Σήφης ΠολυζωίδηςΤι σας απογοητεύει περισσότερο στην Ελλάδα του σήμερα;

Η πολιτική… και οι πολιτικοί.

 

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Σήφη Πολυζωίδη για το φωτογραφικό υλικό.

 

Football
Το παιχνίδι της ανθρωπότητας

του Θανάση Τριαρίδη

Παίζει ο Σήφης Πολυζωίδης

Σήφης Πολυζωίδης

Το Football είναι μια “σκληρή ματωμένη κωμωδία”, ένας καυστικός μονόλογος με πολύ χιούμορ, που αναλύει την ιστορία της ανθρωπότητας μέσα από την ιστορία του ποδοσφαίρου, ξεκινώντας από το 1500 μ.Χ.

Το Football (2017) μαζί με το LEOPOLD (2017) και το HIV (2018) συγκροτούν μια άτυπη πολιτική τριλογία. Η βασική θέση αυτής της τριλογίας είναι πως οι παντοτινοί ένοχοι είμαστε οι θεατές – και πως ήρθε η ώρα να πληρώσουμε κάποιο τίμημα. Η ανάγκη του συγγραφέα να γράψει αυτά τα έργα, γεννήθηκε μετά από τα ταξίδια του στην Αφρική θέλοντας να μιλήσει για τα ταξίδια των «χορτάτων» στην «πεινασμένη» Αφρική.

Βασικός άξονας του έργου είναι ότι ο τέταρτος τοίχος δεν υπάρχει και έτσι ο ηθοποιός επικοινωνεί ευθέως με τους θεατές. Πρόκειται για ένα έργο που ήρθε να μας αφυπνίσει, να μας “μετακινήσει” από την ασφάλεια της “καρέκλας” (ως κοινό) και να μας φέρει αντιμέτωπους με τις ευθύνες μας σε σχέση με την πορεία της ανθρωπότητας.

Παρακολουθούμε λοιπόν τον “Φ.” που υποδύεται ο Σήφης Πολυζωίδης, ένα σύγχρονο άνθρωπο-φίλαθλο-οπαδό, να παραθέτει ερωτήματα για το παρελθόν, το παρόν και κυρίως για το μέλλον αυτού του κόσμου, όπου το κοινό θα κληθεί να απαντήσει… Μας μιλάει για ένα αρχαίο ένστικτο του ανθρώπου να “κλωτσάει” και για μια άγρια ψυχή που βρίσκεται θαμμένη μέσα μας και αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Εξευγενισμένοι παίκτες και εξευγενισμένοι θεατές… Και κάπου στο βάθος της συνείδησης να φωλιάζουν τα κατάλοιπα της παλιάς ψυχής… Όταν κατά καιρούς εξωτερικεύονται, τότε μιλούμε για τον χουλιγκανισμό, για την άσκοπη κοινωνική βία των μητροπόλεων, για την τρομοκρατία των γηπέδων…»

Σχόλιο συγγραφέα:

«…Και σε όσους μου λένε πως δεν “πρέπει” (“δεν έχουμε δικαίωμα”) να αγγίζουμε το κοινό στην διάρκεια της θεατρικής πράξης, έχω να απαντήσω πως διαφωνώ απόλυτα. Μπορεί να είναι επώδυνο, αλλά νομίζω πως είναι το μόνο μέλλον της θεατρικής τέχνης στην εποχή των κατασκευασμένων και μνημονικοποιημένων εικόνων. [Μνημονικοποιημένες εικόνες: οι εικόνες που αποθηκεύονται στην ηλεκτρονική μνήμη των υπολογιστών και μπορούν να αναπαραχθούν επ’ άπειρον].
Αυτή είναι η άποψή μου – χωρίς να σημαίνει πως είναι υποχρεωτικά η σωστή.»
Θ.Τριαρίδης

σκηνοθεσία: Τριαντάφυλλος Δελής
παίζει: Σήφης Πολυζωίδης
κίνηση: Πασχαλιά Ακριτίδου
μουσική: Γιώργος Οικονόμου
Στην παράσταση «συμμετέχει» με ένα τραγούδι έκπληξη το συγκρότημα The Skelters

Αθήνα
Θέατρο Χώρος
Πραβίου 6-8, Βοτανικός
τηλ. θεάτρου 210 34 26 736
τηλ.κρατήσεων 6938 188 933

Παραστάσεις
05.04 – 06.04 – 12.04 – 13.04 – 19.04 – 20.04
Ώρα: 21.00
Διάρκεια: 85′ (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων:
12 € γενική είσοδος
10 € φοιτητικο – ανέργων – 65+
8 € ομαδικό (5+ άτομα) – ατέλεια

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη. Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;