Σαββέρια Μαργιολά: «Ερωτογραφία» με κεντρικό ήρωα τον έρωτα σε όλες του τις εκδηλώσεις!

Σαββέρια Μαργιολά

 

Πριν τρία χρόνια, ενώ βρισκόμουν στο αγαπημένο μου στέκι, ακούω για πρώτη φορά ένα τραγούδι από μία γυναικεία φωνή που με μάγεψε. Ρωτώντας έμαθα τον τίτλο του τραγουδιού: “Σε ποια θάλασσα αρμενίζεις” Kαι η ζεστή, ταξιδιάρικη φωνή που το ερμήνευε άκουγε στο όνομα Σαββέρια Μαργιολά. Όταν γύρισα σπίτι, άνοιξα αμέσως τον υπολογιστή μου και άρχισα να ψάχνω, θέλοντας να μάθω περισσότερες  πληροφορίες για την υπέροχη αυτή ερμηνεύτρια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου, με μεταπτυχιακό στον “Έλεγχο του στρες και προαγωγή της υγείας” στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κόρη του γνωστού μουσικού Δημήτρη Μαργιολά και εγγονή του βιολιστή  Γιώργου Μαργιολά. “Τίποτα δεν είναι τυχαίο τελικά” σκέφτηκα, καθώς διάβαζα το βιογραφικό της. Έτσι την γνώρισα αρχικά και συνέχισα να την παρακολουθώ… Ώσπου βρέθηκα στην ευχάριστη θέση να την γνωρίσω λίγο καλύτερα μέσα από την παρακάτω συνέντευξη που μου παραχώρησε για το ΜΑΧΜΑG!

 

  • Μία κοινωνιολόγος που τραγουδάει και γράφει μουσική και στίχους… Πώς προέκυψαν οι σπουδές Κοινωνιολογίας;

Ήταν συνειδητή επιλογή να σπουδάσω. Ήταν στο πλαίσιο της προσωπικής εξέλιξης και πραγμάτων που ήθελα να γνωρίζω πιο βαθιά. Έτσι αποφάσισα να φοιτήσω στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Κοινωνιολογίας και να συνεχίσω με ένα μεταπτυχιακό πάνω στον ‘Ελεγχο του στρες και την προαγωγή της υγείας στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

  • Μεγαλωμένη σε μουσική οικογένεια, με παππού τον βιολιστή Γιώργο Μαργιολά και μπαμπά τον μουσικό  Δημήτρη Μαργιολά. Πόσο σε επηρέασε αυτό στο να ακολουθήσεις τον δικό σου δρόμο στο τραγούδι;

Ο τρόπος που μεγάλωσα, σε ένα σπίτι γεμάτο μουσική, το πώς γαλουχήθηκα μέσα στην οικογένεια μου, έπαιξε καθοριστικό ρόλο σ’ αυτήν την επιλογή ζωής. Μεγάλωνα και μεγάλωνε και η αγάπη μου για τη μουσική παράλληλα, μέχρι που η ανάγκη για έκφραση μέσα απ’ τα τραγούδια έγινε τεράστια μέσα μου.

 

 

  • Γνωρίζω πως σε μικρή ηλικία ηχογράφησες τον πρώτο σου δίσκο, μαζί με τον αδερφό σου, ο οποίος περιλάμβανε παιδικά τραγούδια. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία;

Στ’ αλήθεια υπέροχη! Ήταν το παιχνίδι μας.  Το θυμάμαι να μην έχει καμία δυσκολία και καμία έγνοια. Ενθουσιασμένοι και οι δύο στη σκέψη πως θα ακούμε τη φωνή μας στην κασέτα τραγουδούσαμε τα παιδικά τραγούδια με μεγάλη ευχαρίστηση. Το παιδί μέσα μας τραγουδούσε τότε. Η σκέψη αυτή πάντα με συγκινεί…

 

 

  • Έχεις πει σε συνεντεύξεις σου πως θεωρείς τον εαυτό σου λαϊκή – έντεχνη τραγουδίστρια. Θα σκεφτόσουν ποτέ να ηχογραφήσεις ένα δίσκο με κομμάτια παραδοσιακά ή ακόμη και jazz;

Η μουσική δεν έχει όρια και φραγμούς αρκεί να υπάρχει καλή αισθητική και γνώση, γι’αυτό και πειραματίζομαι και ακούω πολλά είδη μουσικής στον προσωπικό μου χρόνο. Δισκογραφικά έχω κάνει  συμμετοχές τραγουδώντας και διαφορετικού μουσικού ύφους τραγούδια που αισθάνθηκα ότι μπορούσα να υποστηρίξω, αλλά μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της προσωπικής μου δισκογραφίας επιλέγω να κρατώ τη μουσική μου ταυτότητα. Βρίσκω όμως πάντα ενδιαφέρουσα την πρόκληση στο διαφορετικό και έτσι δεν μπορώ να απορρίψω τίποτα για το μέλλον.

 

  • Η μέχρι τώρα πορεία σου μετράει πάρα πολλές σημαντικές συνεργασίες. Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Δημήτρης Μητροπάνος, Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Μπάσης, Μαρινέλλα και τόσοι άλλοι, που είναι αδύνατο να παραθέσουμε. Υπάρχει κάποια ή κάποιες που ξεχωρίζεις και για ποιο λόγο;

Σπουδαίες συνεργασίες που μου έδωσαν σημαντικά εφόδια για την καλλιτεχνική μου εξέλιξη και γι’αυτό αισθάνομαι πολύ τυχερή. Μου είναι δύσκολο να απομονώσω κάποια, κάθε μία είναι τόσο ξεχωριστή μέσα μου.

 

  • Η Σαββέρια Μαργιολά στην καθημερινή της ζωή πώς είναι; Υπάρχει κάτι που σε βοηθάει σε δύσκολες στιγμές; Εκτός από την μουσική φυσικά.

Πολύ φυσιολογικά πράγματα όταν μένει χρόνος φυσικά, πράγμα σπάνιο… Μου αρέσει να περνώ χρόνο με τους αγαπημένους μου ανθρώπους και να κάνω πράγματα που μου λείπουν, όπως το να πάω σινεμά, να παρακολουθήσω μια παράσταση ή να πάω για ένα ποτό σε κάποιο μικρό μπαράκι στο κέντρο της Αθήνας. Για τις δύσκολες στιγμές έχω κι εγώ τις δικλείδες ασφαλείας μου, δίνοντας λίγο παραπάνω χρόνο στον εαυτό μου… Το ρίχνω στο διάβασμα και εκτονώνομαι μέσα από το γράψιμο σκέψεων και συναισθημάτων.

 

  • Στην εποχή μας, η μουσική δείχνει να παίρνει τον εύκολο δρόμο. Ο κόσμος πιστεύετε πως έχει το κριτήριο να στηρίξει τους καλλιτέχνες που έχουν κάτι να του πούνε με την φωνή τους και όχι με την εμφάνισή τους;

Πιστεύω πως αυτό συνέβαινε πάντα απλά στις μέρες μας είναι πιο εύκολο να το αντιληφθούμε λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας. Ίσως επίσης να συμβαίνει λίγο περισσότερο σήμερα λόγω ενός ολόκληρου κατευθυνόμενου συστήματος που μας παροτρύνει στο εύκολο και στο «εύπεπτο». Θεωρώ πως το σωστό κριτήριο έχει να κάνει με την παιδεία κάθε ανθρώπου και ευτυχώς όσοι επιδιώκουν να καλλιεργούν το πνεύμα τους είναι και αυτοί που στηρίζουν οποιαδήποτε τέχνη έχει ποιότητα και καλή αισθητική.

 

 

  • Μόλις κυκλοφόρησε ο τρίτος προσωπικός σου δίσκος με τίτλο «Ερωτογραφία». Πες μας λίγα λόγια γι’ αυτή την δουλειά.

Σαββέρια Μαργιολά

 

Η «Ερωτογραφία» είναι μια δουλειά πολυσυλλεκτική συνθετικά και στιχουργικά με κεντρικό ήρωα τον έρωτα σε όλες τους τις εκδηλώσεις αφού μέσα από τους στίχους περιγράφεται η χαρά, η νοσταλγία, η αγάπη, το παράπονο, η προσμονή γι’ αυτόν. Ένας δίσκος που φανερώνει την εξωστρεφή μου διάθεση περιλαμβάνοντας από ήσυχες μπαλάντες, έντεχνα τραγούδια, μέχρι και πιο λαϊκά. Τρία χρόνια δουλεύαμε την «Ερωτογραφία» και αισθάνομαι ότι για ακόμα μια φορά καταφέραμε να εκφράσουμε όλοι μας, ο καθένας με το δικό του μοναδικό τρόπο, όλα όσα νιώθαμε, την αλήθεια μας.

 

 

 

Είναι ευτυχία  μέσα από τη διαδικασία παραγωγής ενός δίσκου να έρχεσαι  ουσιαστικά κοντά με  τόσο αξιόλογους καλλιτέχνες και να μοιράζεσαι στιγμές και συναισθήματα και τους ευχαριστώ όλους  μέσα απ’ την καρδιά μου γι’ αυτό το πολύτιμο δώρο. Εύχομαι τα τραγούδια αυτού του δίσκου να εκφράσουν αυτούς που θα τα ακούσουν όσο εμάς.

 

 

  • Ο κόσμος που σε αγαπάει, μπορεί να σε δει κάπου ζωντανά αυτή την περίοδο;

Εδώ και δύο χρόνια ταξιδεύουμε την παράστασή μας εντός και εκτός Αθηνών, με τραγούδια από την προσωπική μου δισκογραφία αλλά και με πολλά άλλα γνωστά και πολύ αγαπημένα. Έτσι ο Δεκέμβριος μας βρίσκει κυριολεκτικά on the road ενώ επιστρέφουμε για ένα live στη σκηνή του Σταυρού το Νότου, την Τετάρτη, στις 7 Δεκεμβρίου.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία στο MΑΧΜΑG και εύχομαι ολόψυχα πάντα επιτυχίες!

[punica-divider]

 

Χρήσιμα links:

Επίσημη σελίδα στο Facebook: Saveria Margiola – Σαββέρια Μαργιολά

Youtube: Savveria Margiola

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μιγδάνη Αναστασία

Από μικρή ηλικία μου άρεσε να γράφω. Στιχάκια, κειμενάκια, σκέψεις. Στο γυμνάσιο άρχισα να γράφω και άρθρα στην εφημερίδα που είχε ο μπαμπάς μου, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Αυτό το μικρόβιο, λοιπόν, φώλιασε μέσα μου κι έτσι αποφάσισα να σπουδάσω δημοσιογραφία. Τελείωσα, παντρεύτηκα, έκανα δύο υπέροχες κόρες κι όποτε έβρισκα χρόνο, έγραφα. Τι άλλο; Παρακολουθώντας σεμινάρια δημιουργικής γραφής, συνέχισα να κάνω αυτό που αγαπούσα, λίγο καλύτερα. Διαβάζω, ακούω μουσική και το βασικότερο; Ζω την κάθε μου στιγμή, σαν να είναι η τελευταία μου.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;