Psyanide: “Απλώς φοράμε τα “φωτεινά” μαύρα μας και ανεβαίνουμε στη σκηνή”

psyanide

Με τον ξεκάθαρα σκληρό ήχο τους, οι Psyanide, εδώ και έξι περίπου χρόνια υπάρχουν ανάμεσά μας. Ξεκινώντας από μικρά “λαϊβάκια” στην πόλη της Κατερίνης, γρήγορα μετέφεραν τον ήχο τους και στις σκηνές της Θεσσαλονίκης. Οι, Κώστας Αλβανός (κιθάρα), Κώστας Ζορμπάς (μπάσο), Διονύσης- Dion- Κλόκας (φωνητικά), Βασίλης Κουιμτζίδης (ντραμς) και Γιώργος Καραζώης (κιθάρα), έχουν μοιραστεί το stage με σημαντικά ονόματα στο χώρο της «σκληρής» μουσικής. Ξεκινώντας με τους τεράστιους (έχουμε και εμείς τις αδυναμίες μας) Rotting Christ το 2016, με τους Biohazard την ίδια χρονιά στη σκηνή του Εightball, με τους Caliban το 2017 στη σκηνή του Principal, με τους Malevolence το 2018 και πάλι βρέθηκαν στο “οχτάμπαλο”. Προσφάτως, έπαιξαν και πάλι με τους Rotting Christ (τίποτα δεν είναι τυχαίο), τον περασμένο Μάρτιο στην πόλη των Ιωαννίνων.

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησαν οι Psyanide στο maxmag, μιλήσαμε για το ιδιόρρυθμο band name που φέρουν, για το είδος που παίζουν, για τα όνειρά τους ως μπάντα και για πολλά ακόμη. Let’s circle pit begin!

Επιμέλεια συνέντευξης: Ελένη Λιάββα

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταρχάς, τι σημαίνει το όνομα σας; Και πώς το επιλέξατε;

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί μας ρωτάνε για το όνομα μας καθώς είναι μια λέξη που δημιουργήσαμε μόνοι μας. Το όνομα μας προέρχεται από το συνδυασμό δυο λέξεων. Του “psycho” που είναι η ψυχοπάθεια και του “cyanide” που είναι το δηλητήριο κυάνιο. Το Psyanide λοιπόν είναι αυτό που σε εμποδίζει και δηλητηριάζει την πραγματικότητα όπως εσύ την βλέπεις, είτε αυτό ευθύνεται σε εξωτερικούς είτε σε εσωτερικούς παράγοντες που αντιμετωπίζεις.

 Ποια ήταν η αφορμή ώστε να δημιουργήσετε το σχήμα σας;

Η βασική αφορμή φυσικά ήταν η αγάπη μας για την μουσική και πόσο μάλλον για το σκληρό ήχο. Όταν ήμασταν σε μικρή ηλικία και παίξαμε το πρώτο μας Live, τότε καταλάβαμε και τη χημεία μεταξύ μας και αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε το μονοπάτι εν ονόματι Psyanide.

 Ποιος είναι ο ήχος της μπάντας σας; Κατατάσσεστε σε κάποιο συγκεκριμένο είδος;

Θα λέγαμε ότι ανήκουμε στον σκληρό ήχο της metal μουσικής. Για να μιλήσουμε και πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία που διακατέχουν την μουσική μας είναι ρυθμικά και μελωδικά, οπότε και ονομάζουμε το είδος μας Groove Melodic Death Metal.

 

psyanide logo

Ποια υπήρξαν τα ακούσματά σας, ώστε να σας δώσουν ώθηση/ έμπνευση; Και ερχόμενοι στο σήμερα, έχουν αλλάξει;

Εννοείται ότι όταν ξεκινήσαμε να ακούμε αυτό το είδος ξεκινήσαμε με μπάντες που όλοι γνωρίζουν όπως Metallica, Iron Maiden, Slayer και άλλες. Αργότερα πήραμε και άλλα ακούσματα από μπάντες που μας έδειξαν το δρόμο για το τι θέλουμε να παίξουμε όπως Pantera, Lamb Of God, The Haunted, Machine Head και οι πιο τελευταίοι χρονικά, Gojira. Είναι μπάντες που παίξανε τεράστιο ρόλο για να αγαπήσουμε αυτό το είδος και να θέλουμε να το εξελίξουμε. Σαφέστατα η μουσική είναι ατελείωτη και συνεχώς ακούμε καινούρια πράγματα που μας εξιτάρουν και μας κάνουν να θέλουμε να προσθέσουμε και άλλα στοιχεία στη μουσική μας. Οπότε θα καταλήγαμε στο ότι δεν έχουν αλλάξει τόσο τα ακούσματά μας, παρά στο ότι προσθέτονται καινούρια συνέχεια.

Είστε επιλεκτικοί όσον αφορά τα live που πηγαίνετε είτε ως μπάντα , είτε προσωπικά;

Σαν μπάντα όπου μας καλέσουν να παίξουμε εφόσον υπάρχουν οι σωστές συνθήκες, εμείς θα είμαστε εκεί. Θέλουμε να μοιραστούμε τη μουσική μας με όσο τον δυνατόν περισσότερο κόσμο γίνεται. Προσωπικά πηγαίνουμε σε όποια συναυλία θεωρούμε ότι μας αρέσει όσον αφορά τα μουσικά μας γούστα. Βέβαια δεν είμαστε κολλημένοι, μπορεί να πάμε και σε μια συναυλία που δεν είναι metal. Δεν έχουμε κάποιο κόλλημα σ’ αυτό.

Τα μέλη ήσασταν εξ αρχής εσείς ή έχουν γίνει προσθήκες-αλλαγές;

Ως Psyanide που δημιουργηθήκαμε το 2013 έχουμε παραμείνει σταθερά τα ίδια μέλη. Θα λέγαμε ότι αυτό είναι το βασικό μας στοιχείο σαν μπάντα, η χημεία και η ενέργεια που βγάζουμε όλοι μαζί σαν ένα. Είναι πολύ σημαντικό μια μπάντα να έχει σταθερά μέλη και πόσο μάλλον κοινό σκοπό και αγάπη γι’ αυτό που θέλει να πετύχει.

psyanide - dion

 Τι πιστεύει ο καθένας από εσάς πως σας ενώνει ως μπάντα;

Αυτό που μας ενώνει όπως προείπαμε είναι ο κοινός σκοπός και η αγάπη για τη μουσική. Όταν είσαι μπάντα έξι χρόνια σταθερή στα μέλη, ξεπερνώντας όλες τις αναποδιές, δυσκολίες και διάφορες προσωπικές θυσίες που χρειάστηκαν να γίνουν, τότε πάει να πει πως είσαι κάτι παραπάνω από συγκρότημα. Έτσι και οι πέντε αισθανόμαστε ότι ανήκουμε σε μια δική μας οικογένεια. Αυτό είναι που μας ενώνει μέχρι και σήμερα σαν μπάντα όπως και η στήριξη που έχουμε από τον κόσμο. Ο οποίος όλο και αυξάνεται και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη δύναμη που μας δίνουν κάθε φορά.

Οι προσωπικές σας ζωές ενώνονται και εκτός προβών; Κάνετε παρέα; Έχετε κοινά σημεία ως άνθρωποι; εκτός της μουσικής φυσικά.

Θα λέγαμε ότι συνδέονται σε τεράστιο βαθμό. Ουσιαστικά είμαστε φίλοι, κάνουμε παρέα συνεχώς, βγαίνουμε στα ίδια μέρη και έχουμε κοινά γούστα διασκέδασης. Θα λέγαμε ότι έχουμε αρκετά κοινά σημεία σαν άνθρωποι. Σαν προσωπικότητες θα λέγαμε ότι είμαστε πέντε διαφορετικές. Ο καθένας έχει κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά όπως πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Γενικά πάντα περνάμε καλά μαζί.

Αν οι συνθήκες ευνοούσαν, θα πηγαίνατε ποτέ σε talent show ;

Δε νομίζουμε να πηγαίναμε ποτέ σε κάτι τέτοιο, όχι πως το καταδικάζουμε αλλά δεν είναι της προτίμησής μας. Βέβαια στη σκέψη μας εξιτάρει για το τι ανταπόκριση θα είχαμε, αλλά όχι! Αν γινόταν βέβαια talent show κακών αστείων και βλακείας θα πηγαίναμε, γιατί θα κερδίζαμε σίγουρα!

 Πώς είναι η σχέση σας με την εμφάνιση της μπάντας; Κοιτάτε να ντύνεστε παρόμοια; Έχετε στυλιστική ταυτότητα ή δίνετε προσοχή αποκλειστικά στον ήχο σας;

Δε θα λέγαμε ότι έχουμε κάποια στυλιστική ταυτότητα, ούτε ότι προσέχουμε τι θα φορέσουμε. Απλώς φοράμε τα “φωτεινά” μαύρα μας και ανεβαίνουμε στη σκηνή. Πιο πολύ θα λέγαμε πως εστιάζουμε στον ήχο μας και είναι αυτό που μας νοιάζει να εξελίξουμε.

Θα ήθελα να μάθω από εσάς ως νέα άτομα, ποια η γνώμη σας για τη διάδοση της μουσικής μέσω του internet; Βοηθά να  αναδειχθεί κάτι νέο ή τα πρότυπα είναι συγκεκριμένα;

Η αλήθεια είναι ότι το ίντερνετ είναι μια πολυτέλεια που δεν υπήρχε για τα παλιά συγκροτήματα. Τώρα πια μπορείς πολύ εύκολα να δείξεις τη μουσική σου στον κόσμο, έχεις πολλούς τρόπους να τη διαφημίσεις. Βέβαια όπως μπορείς να το κάνεις εσύ, έτσι μπορούν και όλες οι μπάντες του πλανήτη, με αποτέλεσμα το να φανείς και να διακριθείς να είναι πολύ δύσκολο. Πρέπει όντως να έχεις κάτι ξεχωριστό και να ευνοήσουν όλες οι συνθήκες για να φανείς και να ακουσθείς. Αν θέλεις να βρεις καινούρια μουσική και ψάξεις σωστά, σίγουρα θα βρεις αυτό που θέλεις.

 

psyanide- δίσκος

Τα σχέδια και τα όνειρα σας για το μέλλον;

Από Σεπτέμβριο αρχίζουμε τις διαδικασίες ώστε να κυκλοφορήσουμε το δεύτερο δίσκο μας, φυσική συνέχεια του πρώτου EP: A Violent stating, του ακολουθούμενου single: Theheroinside και του πρώτου μας δίσκου από τη straight from the heart records: I Declare war. Τα κομμάτια έχουν επιλεχτεί και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά μοναδικό, το όνομα του δίσκου λέμε να το κρατήσουμε για εμάς λίγο ακόμη. Οπότε στόχος είναι μέσα στην επόμενη χρονιά πολλές συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδας και σίγουρα η ηχογράφηση του δεύτερου δίσκου μας. Ανυπομονούμε να μοιραστούμε μαζί σας τη μουσική μας. WE ARE THE UNDERDOGS.

 Ευχαριστούμε το Maru Photography για τη διάθεση των φωτογραφιών.

 https://www.facebook.com/maru.photographygr/

Μπορείτε να βρείτε τους Psyanide διαδικτυακά:

https://www.facebook.com/PsyanideOfficialBand/

https://psyanide.bandcamp.com/album/i-declare-war?fbclid=IwAR0QLYbZh1_ec3BdiXY3O2YProfrxMFLmHFyJDZzweIA_jpvInEtM2MsnR4

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Λιάββα

Πτυχιούχος Διατροφολόγος- Διαιτολόγος, χορτοφάγος εκ θέσεως από τα 12 μου χρόνια. Αγαπώ τον αθλητισμό και τη φύση, παθιάζομαι με τη metal σκηνή.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;