Πρακτική Σκέψη: Μια όαση της νεότερης ιστορίας στο ελληνικό YouTube

Πηγή Εικόνας: Practical Thinking

Το διαδικτυακό κανάλι «πρακτική σκέψη» στο YouTube που μετράει σχεδόν 50 χιλιάδες συνδρομητές αποτελεί ένα παράθυρο γνώσης για τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Βασική συνταγή της επιτυχίας του αποτελεί η μεταλαμπάδευση της γνώσης ιστορικών γεγονότων μέσω κινουμένων σχεδίων και εναλλαγή ιστορικών εικόνων. Παράλληλα η ροή του λόγου είναι περιεκτική και ο θεατής φτάνει στη γνώση μέσω της επιχειρηματολογίας που χρησιμοποιείται. Όμως ποιος είναι ο κύριος πρακτική σκέψη; διάβασε τη συνέντευξη με τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από την “Πρακτική Σκέψη” και γνώρισέ τον λίγο καλύτερα!

Επιμέλεια συνέντευξης: Χρήστος Αλεξανδρόπουλος

 

Αρχικά πες μου λίγα λόγια για σένα πως ονομάζεσαι, πόσο χρονών είσαι και κάποια στοιχεία για σένα(καταγωγή, σπουδές κ.α.)

Χαίρετε! Ονομάζομαι Νικόλας και είμαι 20 ετών. Σπουδάζω στο τμήμα ιστορίας-αρχαιολογίας του ΑΠΘ και διαμένω στην πανέμορφη πόλη που με μεγάλωσε και την αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Η καταγωγή μου όμως δεν είναι από την Ελλάδα. Η οικογένεια μου ζούσε ως και το 1990 στην πρώην Σοβιετική Ένωση, συγκεκριμένα στα παράλια της σημερινής Δημοκρατίας της Γεωργίας στην πόλη Κομπουλέτι .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκεί οι προ παππούδες μου πήγαν ως πρόσφυγες μετά την γενοκτονία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας το 1922. Όμως, όταν την δεκαετία του 80’ η Σοβιετική Ένωση άρχισε να καταρρέει, άρχισαν ένοπλες συγκρούσεις στην Γεωργία. Έτσι, ως πρόσφυγες οι γονείς μου θα έρθουν αυτήν την φορά στην μητέρα πατρίδα και σήμερα μετά από πολλές δυσκολίες μπορούμε και ζούμε αξιοπρεπώς. Ως Πόντιος λοιπόν έχω και μεγάλο σόι που ήρθε από εκεί με πολλά ξαδέλφια και την ευτυχία να έχω και έναν αδελφό.

το λογότυπο του καναλιού Πηγή Εικόνας: Πρακτική σκέψη

Πες μου για τα παιδικά σου χρόνια; υπήρξε κάτι που σε σημάδεψε; Η αγάπη σου για την ιστορία υπήρχε πάντα η μεγαλώνοντας αναπτύχθηκε;

Παιδικά χρόνια

Από τα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι τους γονείς μου να παλεύουν για να μην στερηθώ τίποτα, παρά την κακή μας οικονομική κατάσταση. Εξάλλου, στην Ελλάδα ο πατέρας και η μητέρα μου ήρθαν με 5 δολάρια στην τσέπη. Μετά όμως με δουλειά και υπομονή τα πράγματα καλυτέρεψαν και έτσι οι άνθρωποι αυτοί έγιναν οι δικοί μου ‘’σούπερ ήρωες’’ της ζωής, αποδεικνύοντας μου πώς από το τίποτα, μπορείς να δημιουργήσεις τα πάντα.

Έπειτα ήρθε το σχολείο. Στα πρώτα χρόνια είχα μερικά προβλήματα όσον αφορά την επικοινωνία μου με τους συμμαθητές μου. Στο σπίτι μιλούσαμε επί το πλείστον Ποντιακά και επίσης αρκετά Ρώσικα, με αποτέλεσμα να περάσω ένα μικρό χρονικό διάστημα να ‘’μάθω’’ την νέα Ελληνική και να αποκτήσω παρέες. Όταν όμως τούτο επετεύχθη, χρειάστηκε να αλλάξω σχολείο και τότε ανακάλυψα ότι έπρεπε να καλλιεργήσω και την ικανότητα μου να είμαι κοινωνικός.

Παρόλα αυτά δεν είχα προβλήματα ως προς αυτό, καθότι γρήγορα κοινωνικοποιούμουν. Όσον αφορά αν με σημάδεψε κάτι, αυτό ήταν η ταμπέλα του ‘’Ρωσοπόντιου’’ προς το πρόσωπο μου. Την άκουγα από τους συνομήλικους μου, αλλά δεν καταλάβαινα με ποια έννοια την χρησιμοποιούν. Στο μικρό μου μυαλό αντιλαμβανόμουν ότι Ρώσοι δεν είμαστε και επειδή η γιαγιά μου πάντα μου έλεγε ότι οι Πόντιοι ήσαν τραντέλλενες (δηλαδή τριάντα φορές Έλληνες) δεν καταλάβαινα γιατί αυτό το επίθετο. Συνεπώς, μου δημιουργήθηκε η ανάγκη, που έπειτα έγινε σκοπός, να μάθω πολύ καλά την Ελληνική γλώσσα, την Ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μας, προκειμένου να αποδείξω ότι όχι… οι Πόντιοι της ΕΣΣΔ δεν είναι υποτιμητικά ‘’Ρωσοπόντιοι’’, αλλά γνήσιοι και τελευταίοι απόγονοι των Κομνηνών (όπως έμαθα έπειτα διαβάζοντας βιβλία).

Εφηβικά Χρόνια

Μέσα σε όλο αυτό το ταξίδι προς την γνώση λοιπόν, στα χέρια μου έπεφταν και βιβλία, αλλά δεν τα έδινα σημασία. Δυστυχώς το σχολείο δεν κατάφερε να μου αποδείξει την αξία των βιβλίων και στο μυαλό μου ως και τα 16 μου χρόνια βιβλίο σήμαινε βαρετό λογοτεχνικό έργο ή ακαταλαβίστικη επιστημονική μελέτη χωρίς πρακτικό ενδιαφέρον. Έτσι, όση γνώση λάμβανα, την λάμβανα από ντοκιμαντέρ και με αυτόν τον τρόπο εξοικειώθηκα από μικρός με την επεξεργασία βίντεο και την εικόνα στο ‘’γυαλί’’.

Η γνώμη μου για τα βιβλία άλλαξε, όταν στα 16 μου χρόνια έπιασα στα χέρια μου το βιβλίο ‘’Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο’’ του Γερμανού φιλοσόφου Άρθουρ Σοπενχάουερ. Τότε κατάλαβα ότι και τα βιβλία μπορούν να δώσουν πρακτικές συμβουλές για την καθημερινότητα που βελτιώνουν την ζωή μας πρακτικά. Επιπλέον, διαβάζοντας αγάπησα την λογική σκέψη και την τέχνη της επιχειρηματολογίας, με σκοπό να καταλήγω στην μια αντικειμενική, γενική και απόλυτη αλήθεια, όπως έμαθα έπειτα ότι ερευνούσε κάποτε και ο Σωκράτης. Ύστερα, ο πατέρας μου, μου έκανε δώρο το βιβλίο ‘’Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Βαβυλώνας’’, το οποίο με ξάφνιασε για το πόσο πρακτικές συμβουλές δίνει που μπορώ να τις εφαρμόσω από την πρώτη στιγμή. Έτσι, η γνώμη μου για την χρησιμότητα των βιβλίων άλλαξε κάνοντας στροφή 180 μοιρών.

Αλλαγή κατεύθυνσης και Πανελλήνιες

Στα 17 μου αλλάζω κατεύθυνση στο σχολείο. Ναι, δεν ήμουν πάντα θεωρητική… ως την Β’ Λυκείου ήθελα να μπω στην σχολή Ευελπίδων, μέχρι που ανακάλυψα ότι είχα κάνει πολύ λάθος επιλογή. Έκανα το λάθος να διαλέξω σχολή που μου αρέσει, χωρίς να σκεφτώ αν τα μαθήματα που πρέπει να δώσω μου αρέσουν… Και έτσι μάλωσα μια για πάντα με τα μαθηματικά, με τα οποία δεν είχα ποτέ τις καλύτερες σχέσεις. Στα θεωρητικά μαθήματα όμως πάντοτε ήμουν πολύ καλός και το σχολείο το πέρασα έχοντας πολύ καλές σχέσεις με συμμαθητές και καθηγητές, με τους οποίους έχω επαφή ως και σήμερα. Στα μέσα της Β’ Λυκείου κοντά στον Φεβρουάριο αποφασίζω να αρχίσω μαθήματα θεωρητικής στο φροντιστήριο και έτσι κάνω το μεγάλο βήμα στην Γ’ Λυκείου να πάω σε μια κόντρα κατεύθυνση, σε σύγκριση με όσα μάθαινα ως τότε.

Τότε είναι που θα αρχίσω να διαβάσω αρχικά υποχρεωτικά ιστορία για την ύλη των εξετάσεων και μετά από λίγο με έβρισκα να διαβάζω ώρες ολόκληρες. Από παλιά με ενδιέφερε η ιστορία και μου άρεσε, αλλά ποτέ δεν σκέφτηκα ότι θα θέλω να γίνω ιστορικός και μάλιστα να σπουδάσω στο τμήμα που είμαι. Ήταν λοιπόν το 17οέτος της ηλικίας μου ένα έτος σταθμός που τελικά από ότι βλέπω δεν με οδήγησε κάπου που δεν ήθελα. Όλα ξεκίνησαν από ένα βιβλίο που έπιασα τυχαία στα χέρια μου και μια απόφαση που τότε φάνταζε ότι οδηγεί στο αδιέξοδο. Αλλά έχοντας όπως είπα παράδειγμα τους γονείς μου στο θέμα, ήξερα ότι είναι δυνατόν από το τίποτα να δημιουργήσεις τα πάντα.

Πρακτική Σκέψη
Ο κύριος πρακτική σκέψη κατά κόσμον Νικόλας Πηγή Εικόνας : Πρακτική Σκέψη

Πως περνάς τον ελεύθερο σου χρόνο (χόμπι, αν σου αρέσουν τα ταξίδια κ.α.);

Ο ελεύθερος χρόνος μου είναι μοιρασμένος προφανώς στην μελέτη που κάνω για εμένα και το πανεπιστήμιο, την γυμναστική (με την οποία ασχολούμαι από μικρός όντας αθλητής Tae-Kwon-Do), την μουσική (γράφω και τραγουδώ ΡΑΠ με την οποία ασχολούμαι ενεργά από τα 15 μου έτη) και εν τέλει με βόλτες και δραστηριότητες εκτός του σπιτιού. Το σπίτι μου αρέσει, αλλά ώρες ώρες δεν μπορώ να κρατιέμαι μέσα χαχαχα. Αυτά ως προς τα χόμπι μου. Όσον αφορά τα ταξίδια, προφανώς και μου αρέσουν, καθότι σου ανοίγουν το μυαλό και το σημαντικότερο, σου επιτρέπουν να γνωρίζεις διαφορετικές κουλτούρες και ανθρώπους. Μέχρι τώρα έχω ταξιδέψει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Κεντρικής Ευρώπης και έχω σκοπό να ταξιδέψω πολύ στην ζωή μου.

Έχεις συνεργάτες στο κανάλι;

Όχι, το κανάλι μου το ξεκίνησα μόνος μου και με όσους καταπληκτικούς ανθρώπους συνεργάζομαι αυτό γίνεται είτε για να φτιάξουμε απλά ένα επεισόδιο για κάποια εκπομπή μας, είτε συνεργασία μέσω της φιλικής σχέσης των καναλιών μας γενικά. Με πολλούς από αυτούς είμαστε καλοί φίλοι και τους γνωρίζω και επί του προσωπικού.

Μια μαεστρία που χαρακτηρίζει τα βίντεο σου είναι πως δε μεταδίδεις στείρα γνώση άλλα ο θεατής φτάνει σε αυτήν μέσω επιχειρημάτων που παραθέτεις σε διάφορους συλλογισμούς σου. Αυτή την τεχνική σου την επιχειρηματολογία δηλαδή είναι κάτι που την είχες από παιδί; 

Την τεχνική αυτή την αποκαλώ με το σύντομο όνομα: ‘’Δώσε στον θεατή μια πληροφορία χωρίς επίθετα ή χαρακτηρισμούς και εφόσον παρουσιάζεις όλες τις πλευρές του πράγματος, ο θεατής έχει την λογική να καταλήξει στο συμπέρασμα του’’. Έχω ένα θεματάκι με το όνομα, αλλά θα βρω λύση. Ποια είναι όμως η ουσία. Μεγαλώνω σε μια χώρα που η κάθε πληροφορία, ειδικά για ιστορικά ζητήματα, χρωματίζεται από πάσης φύσεως πολιτικές ιδέες, οπτικές, απόψεις κλπ. Συνεπώς, βαρέθηκα με αυτήν την κατάσταση ως είναι λογικόν.

Κατέληξα στο ότι: ‘’Αν κάτι είναι όντως όπως είναι, δεν χρειάζεται να το σχολιάσω για να πείσω τον άλλον τι πρέπει να πιστέψει. Αρκεί να του παρουσιάσω το γεγονός’’. Εμπιστεύομαι πολύ το κοινό, γιατί αλλιώς θα ήταν αστείο να του προτρέπω να σκέφτεται. Συνεπώς εγώ δίνω την σκέτη πληροφορία και το κοινό είμαι αρκετά σίγουρος ότι έχει μυαλό να σκεφτεί τα βασικά για αυτήν. Είναι άδικο να του στερώ αυτήν την μαγική διαδικασία, προσφέροντας του ‘’μασημένη τροφή’’. Γιατί έτσι η σκέψη χάνει κάθε νόημα.

Πότε δημιούργησες το κανάλι σου ; και τι ήταν αυτό που σε ώθησε στο να το δημιουργήσεις;

:Το κανάλι μου δημιουργήθηκε ένα βράδυ του 2017 (φέτος κλείνει 3 χρόνια) όταν επέστρεψα από μια βόλτα με έναν παιδικό μου φίλο. Ήμουν νευριασμένος από την συζήτηση που είχαμε πάνω στην απουσία σκέψης από τους συνανθρώπους μας. Η συζήτηση μας για το θέμα ξεκίνησε όταν εγώ απογοητευμένος από κάποιο γεγονός που όμως δεν θυμάμαι πια (δεν ήταν και τόσο σημαντικό μάλλον) εξέφρασα την στεναχώρια μου στον φίλο μου για το ότι: ‘’οι άνθρωποι δεν σκέφτονται’’. Ο φίλος μου απάντησε: ‘’μα είναι δύσκολο να κάνεις κάποιον να σκεφτεί’’. Εκεί δόθηκε η ‘’μαγική’’ μου φράση που ήταν: ‘’Το θέμα κυρίως είναι και το ότι δεν σκέφτεται κανείς πρακτικά. Το πιο δύσκολο, είναι να τον κάνεις κάποιον να σκεφτεί πρακτικά’’.

Έτσι, γεννήθηκε το όνειρο. Το όνειρο μου να δημιουργήσω μια κοινότητα από ανθρώπους που έχουν τον ίδιο καημό μαζί μου ή απλά θέλουν να μάθουν πρακτικές γνώσεις που θα τους βοηθήσουν στην ‘’Πρακτική τους Σκέψη’’. Είχα ήδη έτοιμο και το όνομα του καναλιού αυτού εξάλλου. Με αυτόν τον τρόπο η Πρακτική Σκέψη γεννήθηκε από την νοητική αδράνεια που βλέπουμε να υπάρχει τριγύρω μας και το κανάλι αυτό ενσάρκωσε το όνειρο ενός εφήβου να βάλει το λιθαράκι του στην προσπάθεια όλο αυτό να διορθωθεί.

Γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία;

Εντελώς τυχαίο γεγονός. Αυτήν γνώριζα καλύτερα από πάντα. Αυτήν διδάχτηκα για τις πανελλήνιες και την είχα φρέσκια. Και επειδή θεωρώ ότι είναι η ιστορία που αγγίζει πιο πολύ το σήμερα. Έχω σκοπό εξάλλου να πάω και προς τα πίσω, γιατί η Βυζαντινή και Αρχαιοελληνική ιστορία μας έχει εξίσου πολύ ενδιαφέρον.

Πες μου ένα γεγονός του 19ου και του 20ου αιώνα που θεωρείς ορόσημα για την ελληνική ιστορία;

Για τον 19ο αιώνα είναι εύκολο. Προφανώς την στιγμή που οι πρόγονοι μας αποφάσισαν να ενωθούν και να πολεμήσουν για την ελευθερία του γένους μας το 1821, παρά τις όποιες μεταξύ τους διαφορές που πάντα υπάρχουν σε όλους τους λαούς. Το ζήτημα είναι το αποτέλεσμα και αυτό το βλέπουμε σήμερα. Για τον 20ο αιώνα έχω δυσκολία να αποφασίσω. Καθότι κάθε σχεδόν 5 χρόνια είχαμε και μια ημερομηνία ορόσημο για τον Ελληνισμό. Αλλά, παρόλα αυτά προσωπικά και λόγο της καταγωγής μου θα αναφέρω την καταστροφή του 1922.

Όχι μόνο για το ότι μας έκανε να καταλάβουμε ως Έθνος ότι ο Εθνικός Διχασμός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας και οδηγεί σε καταστροφή, αλλά και στο ότι η Ελλάς μπόρεσε να σώσει τα παιδιά της παρά την αναποδιά. Δεν είναι τυχαίο ότι η διάσωση των 1.500.000 περίπου Ελλήνων προσφύγων που ήρθαν στην κυρίως Ελλάδα θεωρείται το μεγαλύτερο κατόρθωμα της νεότερης ιστορίας μας! Αυτό φυσικά διότι ακόμα και στην στιγμή πλήρους αδυναμίας μας, δείξαμε αλληλεγγύη προς τα αδέλφια μας και παρά τις όποιες αρχικές προστριβές και δυσκολίες, καταφέραμε να φτιάξουμε μια καινούργια Ελλάδα. Αυτό το κλίμα ενότητας που αυτογνωσίας που εκπέμπει όπως εγώ αντιλαμβάνομαι το 1922, είναι αυτό που θέλω να περάσω και στους θεατές μου.

 

Πρακτική Σκέψη
Η animate μορφή του κύριου πρακτική σκέψη Πηγή Εικόνας: Πρακτική Σκέψη

 

Πως βιώνεις την επιτυχία του καναλιού σου (πρακτική σκέψη) ;

Χαλαρά, δεν έχω αλλάξει κάτι στον τρόπο σκέψης μου. Τα μηνύματα είναι περισσότερα, η αγάπη που εισπράττω καθημερινά με ευχές και συγχαρητήρια επίσης περισσότερη, αλλά φυσικά και οι ‘’ιδιαίτερες ευχές’’ που δέχομαι από καλούς ανθρώπους που δεν συμφωνούν με όσα λέω ή δεν τους αρέσει που τα λέω. Εγώ προσωπικά τους αγαπώ όλους και δεν έχει αλλάξει ο χαρακτήρας μου επειδή είδα μερικά νούμερα. Θα ήταν κρίμα θεωρώ κάτι τέτοιο και άδικο για τους ανθρώπους που με παρακολουθούν από όταν δεν είχα ούτε 1000 εγγραφές στην πρακτική σκέψη. Αλλά επίσης θα ήταν και άχρηστο, καθότι δεν θα ήταν καθόλου πρακτικό χαχαχα. Αφού οι θεατές μου αγαπούν τον χαρακτήρα μου, αυτό μου φτάνει και είναι ένας ακόμα λόγος να συνεχίσω να καλλιεργώ το πνεύμα μου όπως έκανα και πριν.

Η οικογένεια σου και οι φίλοι σου τι σου λένε για το κανάλι σου; Χαίρονται για σένα; σου δίνουν συμβουλές; Σου έχουν κάνει παρατηρήσεις;

Προφανώς οι γονείς μου χαίρονται όπως και ο αδελφός μου. Βέβαια, πάντα υπάρχει η συμβουλή: ‘’πρόσεχε τι λες Νικόλα, γιατί ο κόσμος σε ακούει’’. Αυτό δεν το ξεχνώ και είναι ίσως από τις πιο χρήσιμες συμβουλές που μου έχουν δώσει. Δηλαδή, να εκτιμώ το κοινό που με παρακολουθεί και να μην το εκμεταλλεύομαι για να καλύπτω τα κόμπλεξ μου ή για όποιο προσωπικό όφελος. Το όφελος μου είναι να μοιράζεται η γνώση που έχω ελεύθερα και ο κόσμος να γίνεται καλύτερος. Έτσι, όπως έλεγε και ο Πλάτων, η ευτυχία του συνόλου θα με επηρεάσει άμεσα και θα είμαι και εγώ ευτυχής.

Όσον αφορά τους φίλους μου, ιδίως αυτούς που με ξέρουν από παλιά, για πάντα θα είμαι ο Νικόλας για αυτούς. Είμαι περήφανοι για ότι κάνω και μου το λένε συχνά. Εξάλλου, είναι μέρος της ζωής μου και έπαιξαν καίριο ρόλο και αυτοί στο να γίνω αυτός που είμαι σήμερα. Η ζωή δεν έχει αλλάξει και πάλι βγαίνουμε στα στέκια μας και συζητάμε για ότι μας απασχολούσε και παλιά. Όσον αφορά τις παρατηρήσεις, όχι από κανέναν του στενού μου κύκλου δεν έχω δεχτεί αρνητικά σχόλια. Μόνο από παλιούς μου καθηγητές που έχουν αντιρρήσεις με τις θέσεις που μερικές φορές εκφράζω μέσω του καναλιού μου. Βέβαια, όλα λύνονται με μια έξοδο μαζί τους για τσίπουρα και μια καλή κουβέντα ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση των όσων λέμε χαχαχα.

Αν και δε δείχνεις το πρόσωπο σου κατά κύριο λόγο υπάρχει αναγνωσιμότητα από τον κόσμο; εάν ναι; Πως το διαχειρίζεσαι;

Κανένα απολύτως πρόβλημα ως τώρα. Δεν έχω ενδοιασμούς να δείξω το ποιος είμαι, γιατί δεν ντρέπομαι για όσα θέλω να πω. Με έχουν σταματήσει φίλοι και φίλες του καναλιού στο δρόμο και στο πανεπιστήμιο και με όλους είχα εξαιρετικές συζητήσεις. Άλλοι διαφωνούσαν μαζί μου, άλλοι συμφωνούσαν. Παρόλα αυτά από όλους εισπράττω ένα χαμόγελο, το οποίο πάντα ανταποδίδω, και την προτροπή: ‘’συνέχισε να ανεβάζεις. Μπορεί να μην συμφωνούμε σε όλα, αλλά θα συνεχίσω να σε βλέπω’’. Το χαίρομαι αυτό. Αυτό σημαίνει ότι τους προβληματίζω και ως εκ τούτου κάνω την ζωή τους καλύτερη μέσω της σκέψης.

Πέρα από τα ιστορικά βίντεο δημιουργείς και βίντεο σχετικά με την αυτοβελτίωση του ατόμου; Θα δούμε και άλλα τέτοια βίντεο στην πρακτική σκέψη;

Κάποιοι έχουν παρεξηγήσει το κανάλι μου για το ότι είναι ‘’καιροσκοπικό’’ και ότι ‘’κάνω βίντεο αυτό που πουλάει’’. Αρχικά να πούμε ότι αν σκεφτόμουν έτσι, τώρα έπρεπε να διαφημίζω βιντεοπαιχνίδια ή καλλυντικά χαχαχα. Οπότε όχι, δεν κάνω αυτό που πουλάει. Ίσα ίσα, προσπαθώ να ‘’πουλήσω’’ αυτό που μέχρι εχτές το ήξερε ο κόσμος για άχρηστο και αυτό είναι η γνώση. Η γνώση είναι ένα ταξίδι. Δεν γίνεται κάποιος να θελήσει να την κυριαρχήσει ξεκινώντας από την κορυφή, αλλά από τον πάτο.

Έτσι, με το δικό μου σκεπτικό και με τον τρόπο που εγώ κινήθηκα στον χώρο της γνώσης, πρώτα κάποιος θα μάθει να φιλοσοφεί, να βελτιώσει την προσωπικότητα του και τις σχέσεις του με τους ανθρώπους και μετά θα μπορέσει να αντιληφθεί την ‘’υψηλή’’ και πολύπλοκη γνώση των πολιτικών και ιστορικών ζητημάτων. Ο Αριστοτέλης στα τελευταία χρόνια της ζωής του ασχολήθηκε με το έργο του ‘’Πολιτικά’’, αφού πρώτα όλα τα προηγούμενα χρόνια του ασχολούνταν με την επιστήμη, την φιλοσοφία και την ψυχολογία. Κάπως έτσι φαντάστηκα και το κανάλι μου. Πρώτα τα απλά και μετά τα πολύπλοκα. Παρόλα αυτά προφανώς και θα υπάρξουν και μάλιστα σύντομα νέα βίντεο πάνω σε θέματα που με απασχόλησαν από την αρχή του καναλιού.

Βλέψεις για το κανάλι σου; Σκέφτεσαι για κάποια νέα σειρά;

Μέχρι στιγμής λειτουργώ με το πλάνο που έχω σχεδιάσει. 1ον ανάλυση βασικών αρχών φιλοσοφίας, ανθρωπίνων σχέσεων και αυτοβελτίωσης. 2ον ανάλυση των σημαντικότερων ιστορικών προσώπων της νεότερης ιστορίας μας και των περιόδων που έζησαν αυτά. 3ον κατάρριψη ‘’ιστορικών μύθων’’ ή ανάλυση αμφιλεγόμενων ιστορικών θεμάτων κάθε περιόδου που αναλύθηκε στην σειρά ‘’Η ιστορία ξέρει’’. Ζήτημα να τελειώσω όσα βίντεο έχω κατά νου ως το τέλος του 2020, ίσως και πιο νωρίς. Μια νέα σειρά που θέλω να εισάγω με το καλό την νέα χρονιά στην “πρακτική σκέψη”, είναι σειρά ανάλυσης σημαντικών μαχών της ιστορίας μας, με όνομα που δεν θα αποκαλύψω για να μην κάνω spoilτους θεατές. Υπόσχομαι επικότητα, χιούμορ και μπόλικη γνώση και από αυτήν την σειρά πάντως. Ως τότε, δίνουμε γνώση και βλέπουμε το κανάλι να μεγαλώνει και την παρέα μας να πληθαίνει.

Πρακτική Σκέψη
Ο Νίκος της πρακτικής Σκέψης σε ταξίδι του Πηγή Εικόνας : Πρακτική Σκέψη

Τα βίντεο σου φαίνονται ιδιαίτερα καλοδουλεμένα και σίγουρα απαιτούν μέρες εάν όχι και βδομάδες για να δημιουργηθούν. Έχεις κέρδη από το Youtube?

Εξαρτάται ποια βίντεο. Άλλο τα βίντεο αυτοβελτίωσης κλπ και άλλο τα της ιστορίας. Παρόλα αυτά, ένας μέσος χρόνος δημιουργίας ενός βίντεο (δεδομένου ότι εγώ κάνω έρευνα, επεξεργασία, συγγραφή κειμένου, ηχοληψία κλπ) θέλει τουλάχιστον 3 μέρες. Για κάθε 5 λεπτά ιστορικού  βίντεο που βλέπει ο θεατής εγώ έχω δουλέψει τουλάχιστον 5 ώρες κάνοντας όλα όσα ανέφερα για το κάθε λεπτό. Τα βίντεο αυτοβελτίωσης θέλουν τις μισές ώρες περίπου. Όσον αφορά τα όποια κέρδη μου, όχι. Με τα νούμερα που έχω ως τώρα δεν μπορείς να λάβεις σοβαρά ποσά στην Ελλάδα. Αλλά δεν με νοιάζει κιόλας, διότι εξαρχής ο σκοπός δεν ήταν τα κέρδη ή τα νούμερα, αλλά να δω τους συνανθρώπους μου πιο ευτυχείς από τα όσα τους μάθω και τους φανούν χρήσιμα. Τα άλλα όταν έρθουν καλοδεχούμενα, αλλά και χωρίς αυτά συνεχίζουμε ακάθεκτοι.

Ποια είναι τα σχέδια για το μέλλον σου; πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου; τι στόχους θα ήθελες να έχει πετύχει σε πέντε χρόνια;

Γενικά αποφεύγω να κάνω λεπτομερή μακροχρόνια σχέδια. Δεν έχει νόημα, καθότι κάθε στιγμή η ζωή μας αλλάζει. Αλλά, πάντα φυλώ στο πίσω μέρος του μυαλού μου ένα γενικό πλάνο. Επιθυμώ σίγουρα να έχω τελειώσει την σχολή μου και να μπω στην σχολή ξεναγών που τόσο θέλω, καθότι είναι το επάγγελμα που ονειρεύομαι να κάνω. Οπωσδήποτε να έχω κάνει τα ταξίδια που έχω στον νου όπως έχω πει και γιατί όχι να έχω μεγαλύτερη επιτυχία όσον αφορά το κανάλι και αυτό που τώρα κάνω. Πάντως, ότι και να έχω σκοπό να πραγματοποιήσω πάντα βαδίζω με βάση το ρητό: ‘’υπόταξε τον νου σου στην λογική και θα υποτάξεις τον κόσμο’’.

Σε ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη  εύχομαι τα καλύτερα και διαρκή ανοδική πορεία στο κανάλι σου !!

Τα λινκ της πρακτικής σκέψης :

instagram:

  https://www.instagram.com/praktiki_skepsi/

το κανάλι στο YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UCNzIt2rpwadPI7p94XvLkuA


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρήστος Αλεξανδρόπουλος

Μεταπτυχιακός φοιτητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο τμήμα Γεωπληροφορικής των Τοπογράφων μηχανικών. Πτυχιούχος του Πολυτεχνείου Θεσσαλίας στο τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ενδιαφέρον για θέματα που σχετίζονται με το Περιβάλλον την υποβάθμιση του καθώς και θέματα που αφορούν τον Πολιτισμό. email : xris_alex@hotmail.com

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;