Πολύκαρπος Φιλιππίδης: “Ο σκοπός μου στο θέατρο είναι να δοκιμαστώ σε όλα τα είδη”

Τον Πολύκαρπο Φιλιππίδη τον γνώρισα στα πρώτα -πρώτα του βήματα, τότε που η δίψα του για το θέατρο έλαμπαν στα μάτια του. Χρόνια αργότερα η λάμψη που είχα αναγνωρίσει για την υποκριτική έγινε κάτι πιο βαθύ, αγάπη. Δημιουργικός , ταλαντούχος με μια άσβεστη δύναμη, ο Πολύκαρπος Φιλιππίδης δίνει στο θέατρο την αίγλη που μας αρέσει να βλέπουμε. Τα τελευταία χρόνια έχει την τύχη και την χαρά να συνεργάζεται με την υπέροχη Κάρμεν Ρουγγέρη.

Επιμέλεια Συνέντευξης: Άννυ Σκεντέρη

 

Πότε μπήκε το μικρόβιο της υποκριτικής μέσα σου;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το θεατρο πάντα με γοήτευε. Ως παιδί πήγαινα πολύ συχνά στο θέατρο με την μητέρα μου. Κάθε παράσταση που έβλεπα ήταν για μένα μια εμπειρία. Μετά γυρνούσα στο σπίτι και αναπαρηστούσα στο δωμάτιο μου τις σκηνές που με είχαν εντυπωσιάσει ή δημιουργούσα δικές μου ιστορίες με τα παιχνίδια μου. Καθόμουν με τις ώρες και έστεινα ολόκληρες σκηνές, με ρόλους, υπόθεση, σκηνικά και κοστούμια που έφτιαχνα ή επινοούσα. Μέσα από όλο αυτό, ζούσα τρομερές περιπέτειες οπότε γευόμουν την χαρά της υποκριτικής. Θεωρώ λοιπόν ότι από μικρός είχα το μικρόβιο μέσα μου!

Ποιος είναι ο δικός σου «ιερός σκοπός» στο θέατρο;

Ο δικός μου σκοπός είναι να δοκιμαστώ σε όλα τα είδη θεάτρου.  Ιδανικά θα ήθελα να εξασκήσω τα εκφραστικά μου μέσα σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορώ να ελίσσομαι από την αρχαία τραγωδία (που είναι η λατρεία μου), στο κλασσικό και σύγχρονο ρεπερτόριο , μέχρι το μιούζικαλ.

Θυμάσαι την πρώτη παράσταση που συμμετείχες; Ποια ήταν και πως αισθάνθηκες πάνω στην σκηνή;

Η  πρώτη μου παράσταση ήταν στην πρώτη λυκείου όταν εντάχθηκα στη θεατρική ομάδα του σχολείου . Εκεί ήταν η πρώτη φορά που δούλεψα ως ηθοποιός έχοντας ένα  ολόκληρο έργο και μάλιστα κρατώντας έναν πολύ ωραίο ρόλο. Παίξαμε τους “Φοιτητές” τους Γρηγορίου Ξενόπουλου και εγώ έκανα τον Τάσο Λούζη, έναν φοιτητή  της νομικής. Θυμάμαι πως όλη η χρονική περίοδος των προβών αλλά και οι παραστάσεις ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία για μένα. Απολάμβανα την ομαδική δουλειά  και πάνω στη σκηνή ένιωθα ελεύθερος και δυνατός. Αποκορύφωμα όλων, ήταν η επιτυχία που είχαμε στους μαθητικούς καλλιτεχνικούς αγώνες. Η παράστασή μας διακρίθηκε  με το δεύτερο βραβείο σε όλη  την περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας. Αυτό για μένα ήταν ή κατάκτηση του κόσμου! Από τότε ήξερα πλέον μέσα μου ότι αυτόν τον χώρο επρόκειτο να ακολουθήσω επαγγελματικά.

Ποιο είναι το καλύτερο σχόλιο που σου έχουν κάνει;

Έχω δεχθεί πολύ όμορφα  σχόλια από τα παιδιά που παρακολούθησαν πέρυσι την Αργοναυτική εκστρατεία. Θυμάμαι όμως έναν μπόμπιρα στο τέλος μιας παράστασης που ήρθε με μεγάλο ενθουσιασμό και μου είπε ότι είμαι ο καλύτερος ηθοποιός του κόσμου. Δεν υπήρχε μεγαλύτερη επιβράβευση για μένα από αυτά τα λόγια!

Παράλληλα θυμάμαι, όταν ήμουν στη Θεσσαλονίκη και έπαιζα “Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου” του Γκαίτε, μια πολύ ιδιαίτερη παράσταση, υπήρξαν  άνθρωποι που μας ευχαριστούσαν για την κατάθεση ψυχής που πραγματοποιούσαμε την ώρα της παράστασης. Αυτά τα βλέμματα ευγνωμοσύνης και τα λόγια προς εμάς τους ηθοποιούς με είχαν συγκλονίσει.

Μίλησε μας για την παράσταση που συμμετέχεις. Ποιος είναι ο ρόλος σου;

Φέτος παρουσιάζουμε τον “Τσάρο με τη μακρυά γενειάδα”, ένα έργο της Κάρμεν Ρουγγέρη η οποία μελέτησε τον ρώσικο πολιτισμό και συλλέγοντας στοιχεία από διάφορα παραμύθια της Ρωσίας έφτιαξε αυτό το έργο . Είναι ένα υπέροχο παραμύθι με πολύ χιούμορ, γρήγορους ρυθμούς, χορό και υπέροχα τραγούδια. Τα παιδιά θα γνωρίσουν τέσσερις Ρώσους συνθέτες, τους Α.Μποροντίν,Μ. Μουσοργκσκι, Π.Τσαϊκόφσκι και Ν.Ριμσκι-Κορσακοφ. Εγώ υποδύομαι τον γιο του Τσάρου, τον πρίγκιπα Αντρέι. Παράλληλα κάνω άλλους τρεις μικρότερους ρόλους.

Πολύκαρπος Φιλιππίδης
Πολύκαρπος Φιλιππίδης

Στον ήρωα που υποδύεσαι τι ξεχωρίζεις;

Ο Αντρέι  είναι ένας κακομαθημένος νεαρός πρίγκιπας.  Εχει τα πάντα στα πόδια του και δεν μπορεί να εκτιμήσει την ανιδιοτελή προσφορά και αγάπη. Μέσα από διάφορες δοκιμασίες που περνά, εκτιμά όλα όσα περιφρονούσε και ο καλός του χαρακτήρας βγαίνει προς τα έξω. Έτσι περνάμε το μήνυμα ότι κάνουμε καλές πράξεις όχι γιατί πρέπει αλλά γιατί θέλουμε να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας και να αγαπάμε χωρίς προϋποθέσεις.

Το παιδικό θέατρο έχει άνθιση τα τελευταία χρόνια . Πώς είναι τα παιδιά σαν κοινό;

Τα παιδιά είναι το πιο αθώο και άδολο κοινό. Είναι αυθόρμητα, γεμάτα ενδιαφέρον και περιέργεια για το τι πρόκειται να παρακολουθήσουν. Η ενέργεια μας πρέπει να είναι συνεχώς υψηλή σε κάθε σκηνή αλλιώς μπορεί να βαρεθούν και να σταματήσουν να παρακολουθούν. Συνήθως γίνεται το αντίθετο. Συμμετέχουν στα δρώμενα, φωνάζοντας, γελώντας και στο τέλος της παράστασης δεχόμαστε τις πιο μεγάλες αγκαλιές. Το αίσθημα είναι μοναδικό

Πώς προέκυψε η συνεργασία με την Κάρμεν Ρουγγέρη;

Πέρυσι το καλοκαίρι η κυρία Ρουγγέρη έκανε ακρόαση για την Αργοναυτική Εκστρατεία που ανέβασε στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Έστειλα το βιογραφικό μου και με κάλεσε. Στην ακρόαση πήγα πάρα πολύ καλά αλλά δεν είχα αντιληφθεί ότι εξεταζόμουν για τον ρόλο του Ιάσονα.  Όταν μου ανακοίνωσε ότι θα έχω αυτόν τον ρόλο ένιωσα τρομερά ευτυχής. Έτσι ξεκίνησε η συνεργασία μας.

Πολύκαρπος Φιλιππίδης
Ο Πολύκαρπος Φιλιππίδης στην “Ελίζα” της Ξένιας Καλογεροπούλου, Πηγή εικόνας: thelook.gr

Ποια από τις συμβουλές που σου έχει δώσει κρατάς;

Οτι πρέπει πάντα να είμαστε αληθινοί στο παίξιμό μας, όπως είμαστε  στη ζωή μας και πως η κωμωδία παίζεται με πλήρη σοβαρότητα.

Τι είναι αυτό που θες να πραγματοποιηθεί τα επόμενα χρόνια;

Θέλω αρχικά να είμαι υγιής. Έπειτα επιθυμώ να δουλεύω στο θέατρο και να εντρυφώ  σε  ενδιαφέροντα έργα και ρόλους που θα με πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα.

 

Ευχαριστούμε πολύ τον Πολύκαρπο Φιλιππίδη για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.

 

Πολύκαρπος Φιλιππίδης πληροφορίες: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος/Πολύκαρπος Φιλιππίδης

 

Ο Πολύκαρπος Φιλιππίδης στην παράσταση “Ο Τσάρος με τη μακριά γενειάδα”:

Πολύκαρπος Φιλιππίδης
Πηγή εικόνας: talcmag.gr

«Ο τσάρος με τη μακριά γενειάδα»

Στο Θέατρο ΚΙΒΩΤΟΣ τα παιδιά και όλη η οικογένεια αυτή την φορά θα απολαύσουν ένα ρώσικο  παραμύθι με τίτλο «Ο τσάρος με τη μακριά γενειάδα», μέσα από το οποίο, θα γνωρίσουν τέσσερις Ρώσους συνθέτες, τους Α.Μποροντίν, Μ. Μουσόργκσκι, Π. Τσαϊκόφσκι και Ν. Ρίμσκι-Κόρσακοφ.

Ο Τσάρος με την μακριά γενειάδα, είναι ένα παραμύθι με πολλή ενδιαφέρουσα πλοκή, που μπορεί να κρατήσει την προσοχή μικρών και μεγάλων. Φανταστείτε, λοιπόν, μια παράσταση με τσάρους και τσαρίνες, βογιάρους και μπάμπουσκες, πρίγκιπες και πριγκίπισσες, μέδουσες, αστερίες και άλλους ήρωες της θάλασσας, ντυμένους με πολύχρωμα παραμυθένια κοστούμια, μέσα σε ολόχρυσα, από τη μια και καταγάλανα από την άλλη, σκηνικά και πλημμυρισμένη από υπέροχες μελωδίες, τραγούδια και χορούς της Ρωσίας.

Και στις δύο παραστάσεις, τα φαντασμαγορικά σκηνικά και κοστούμια  υπογράφει η Χριστίνα Κουλουμπή, την κίνηση, τις χορογραφίες και τους φωτισμούς ο Πέτρος Γάλλιας, τη μουσική προσαρμογή και τα video ο Α. Δελαπόρτας και τους στίχους ο Α. Κουλουμπής. Δύο παραστάσεις που έχουν σκοπό να ταξιδέψουν μικρούς και μεγάλους σε κόσμους παραμυθένιους από την Κρήτη έως την μακρινή Ρωσία!  

Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου

Πηγή: talcmag.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άννυ Σκεντερη

'Όπου πας ,να πηγαίνεις με όλη σου την καρδιά' Κομφούκιος..Την πρώτη φορά που είπα ότι θέλω να γίνω Δημοσιογράφος ,είναι όταν συνειδητοποίησα ότι μου αρέσει η περιπέτεια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;