Κοινοί θεοί της Ελληνικής και Αιγυπτιακής μυθολογίας

Ο Αιγυπτιακός και ο Αρχαιοελληνικός πολιτισμός, είναι πλούσιοι σε μύθους, ιστορίες και παραδόσεις. Μάλιστα και οι δύο αρχαίοι πολιτισμοί, παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες ως προς τη μυθολογία τους. Μελετώντας τους δύο αρχαίους λαούς, σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται οι θεοί της Αρχαίας Αιγύπτου και της Αρχαίας Ελλάδας και οι μεταξύ τους ομοιότητες.

                                                                                     Ρα

Ήταν ο θεός του ήλιου και ο σημαντικότερος θεός των Αιγυπτίων. Απεικονίζεται με κεφάλι γερακιού. Θεωρείται δημιουργός των ανθρώπων και πατέρας των πάντων. Ο Ρα λέγεται ότι καθόταν επάνω σε έναν πανάρχαιο λόφο και από εκεί δημιούργησε τους θεούς. Ο Ρα παρουσιάζει κοινά σημεία με τον Δία, ο οποίος σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, είναι ο θεός του κεραυνού και πατέρας των θεών του Ολύμπου και των ανθρώπων.

                                                                                    Άθωρ

θεοί
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Συσχετίζεται με τη θεά Αφροδίτη, καθώς είναι η θεά του έρωτα, της ομορφιάς και της γονιμότητας. Η Άθωρ ήταν κόρη του Ρα και σύζυγος του Ώρου. Απεικονίζεται με μαλλιά χωρισμένα σε μακριές πλεξίδες και κέρατα αγελάδας στο κεφάλι της.

                                                                                            Ώρος

θεοί
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Από τους πιο σημαντικούς Αιγύπτιους θεούς, ο Ώρος σύμφωνα με τον μύθο ήταν θεός του ουρανού και εκδικήθηκε τον θάνατο του πατέρα του και έσφαξε τον θείο του Σετ ( ο οποίος συνδέεται με το χάος και το σκοτάδι) αναλαμβάνοντας τη θέση του βασιλιά της Αιγύπτου. Μάλιστα οι πρώτοι Φαραώ, παρουσίαζαν τον εαυτό τους ως μετενσάρκωση του Ώρος, όπως και ο ολύμπιος θεός Απόλλωνας, λατρεύονταν ως θεοί του φωτός. Ο Ώρος απεικονίζεται συνήθως με κεφάλι γερακιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

                                                                                             Άνουβις

θεότητα
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Παρόμοια με τον θεό Έρμη, ο οποίος οδηγούσε τις  ψυχές των ανθρώπων στον Άδη, όπως του είχαν ορίσει οι θεοί. Ο Άνουβις απεικονίζεται σαν μαύρο τσακάλι και άνοιγε το δρόμο για να μεταβούν οι νεκροί στον άλλον κόσμο.

                                                                                                   Θωθ

θεότητα
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Ο Θωθ, περιγράφεται σαν θεός με κεφάλι ίβιδας (ιερό πουλί των Αιγυπτίων) και είναι ο προστάτης της σοφίας και της γραφής, καθώς εκείνος έφερε τη γνώση στους ανθρώπους. Παρομοιάζεται με την θεά Αθηνά, θεά της σοφίας και της γνώσης.

                                                                                               Ίσις

Πηγή εικόνας: pinterest.com

Οι Έλληνες εξομοίωναν την Ίσιδα, άλλοτε με τη Δήμητρα και άλλοτε με την Ήρα ή τη Σελήνη. Ήταν σύζυγος του Όσιρι, η οποία πήρε τα κομμάτια του  δολοφονημένου νεκρού συζύγου της και έφτιαξε την πρώτη μούμια, προσφέροντας αιώνια ζωή στον θεό.

                                                                                     Πτα

Ο Πτα ήταν ο θεός της δημιουργίας και προστάτης των τεχνιτών. Παρομοιάζεται με τον Ήφαιστο, θεό της φωτιάς μεταλλουργίας και της τέχνης του χαλκού.

                                                                                     Όσιρις

θεότητα
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Ο Όσιρις, αδελφός και σύζυγος της Ίσιδας, δολοφονήθηκε από τον αδελφό του Σεθ, αναστήθηκε όμως από την Ίσιδα και έγινε Κύριος του Κάτω Κόσμου. Αντιστοιχεί στο θεό  Άδη αφέντη των νεκρών του κάτω κόσμου.

                                                                                          Μπεστέτ

θεοί
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Η Μπεστέτ, όπως και η ελληνική θεά Εστία ήταν η θεά – προστάτιδα του σπιτιού. Συχνά απεικονίζεται με μορφή γάτας.

                                                                                          Όνουρις

 Θεός του πολέμου και του κυνηγιού. Συσχετίζεται με το θεό Άρη και ονομαζόταν και  ‘σφαγέας των εχθρών‘. Ο Όνουρις, απεικονίζεται ως άντρας ,φορώντας ένα στέμμα με τέσσερα φτερά, κρατώντας δόρυ ή λόγχη, ή κάποιες φορές με κεφάλι λιονταριού, που αντιπροσωπεύει την δύναμη και την εξουσία.

                                                                                            Ρενενουτέτ

Πηγή εικόνας: pinterest.com

Αντίστοιχα με τη Δήμητρα, τη θεά της γεωργίας. Η Ρενενουτέτ ήταν θεά της τροφής και της συγκομιδής, συνήθως απεικονίζεται ως κόμπρα ή ως γυναίκα με το κεφάλι κόμπρας.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

https://el.wikipedia.org


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνα Βενιζέλου

Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο Πατρών στο τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία. Πλέον ολοκληρώνω το μεταπτυχιακό μου στην Φιλοσοφία, στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από μικρή μου άρεσε να εκφράζομαι μέσω της γραφής. Αγαπώ τα βιβλία, τη φιλοσοφία, το θέατρο και τα ταξίδια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;