Planet of Zeus: “Η θεματολογία του ‘Faith in Physics’ είναι η πίστη στον άνθρωπο”

Planet of Zeus

Oι Planet of Zeus μετράνε 19 χρόνια στο μουσικό στερέωμα πλέον και με μια πορεία με εκρηκτικά live αλλά και διεθνή αναγνώριση. Το Faith in Physics είναι ένα άλμπουμ των Planet of Zeus που δηλώνει δυναμικά το “παρών” με τρόπο εμφατικό. Γι’αυτό λοιπόν, μιλήσαμε με τον Μπάμπη Παπανικολάου, τραγουδιστή των Planet of Zeus, για το πέμπτο τους μουσικό πόνημα, την πίστη στην ανθρωπότητα και τις μικρές ή μεγάλες φυλακές του καθενός μας.  Enjoy.

Επιμέλεια συνέντευξης: Γιάννης Πάσσαρης

Γιατί διαλέξατε το όνομα Faith in physics για το νέο άλμπουμ σας;

Η θεματολογία του Faith in Physics είναι η πίστη στον άνθρωπο. Η φυσική και γενικότερα η επιστήμη είναι αμείλικτη. Ο αντικειμενικότερος παράγοντας στην ζωή μας. Δε μπορείς να κρυφτείς πίσω απο την φυσική όπως πίσω απο την θρησκεία ή την ιδεολογία. Απο αυτή την άποψη ήταν ο πιο ταιριαστός τίτλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς το όνομα αντικατοπτρίζεται στο εξώφυλλο με τα ψηφιοποιημένα κτίρια; Ποιος επιμελήθηκε το εξώφυλλο και ποια η ιδέα πίσω από αυτό;

Ο Αριστοτέλης Ρουφάνης πήρε το δίσκο και τους στίχους του πρίν την κυκλοφορία. Τον άκουσε και δημιούργησε το artwork του δίσκου. Είναι αποτυπωμένο το συναίσθημα που του βγήκε ακούγοντας το.

Planet of Zeus
Planet of Zeus – Faith in Physics

Πες μας δυο λόγια για τους αφανείς ήρωες του δίσκου. Παραγωγοί, ηχολήπτες, τεχνικοί, φίλοι , οικογένεια.
Οι ηχολήπτες που ασχολήθηκαν με την ηχογράφηση του δίσκου ήταν ο Γρηγόρης Μάγος και ο Νικος Λάβδας. Ο Νίκος ασχολήθηκε και με τη μίξη και το mastering του δίσκου. Το artwork είναι δημιούργημα του Αριστοτέλη Ρουφάνη. Τα video που ντύνουν δύο απο τα κομμάτια του δίσκου είναι το ένα απο τους GNP και το άλλο απο τον Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο.

Από πού αντλήθηκε η έμπνευση για το All these happy people ; Πώς ήρθε η ιδέα με τον κλοιό γύρω από το κεφάλι του Βύρωνα; Και ποιά η σύνδεση με την νεαρή;

Η ιδέα ήταν του σκηνοθέτη, Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου. Στιχουργικά περιγράφει ακριβώς αυτό το θέμα. Την προσωπική φυλακή του καθενός που κανείς άλλος δε μπορεί να νιώσει. Αυτό μπορεί να είναι απο μια ψυχική νόσο μέχρι κάποια εξάρτηση. Καμία σύνδεση δεν υπάρχει πέρα απο το οτι σε μια σκηνή καταλαβαίνει ο ένας για τον άλλον με ένα βλέμα πως βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.

Πόσο ικανοποιημένοι είστε από το πέμπτο μουσικό σας τέκνο, το Faith in Physics;

Απόλυτα, αλλιώς δεν θα κυκλοφορούσε ποτέ.

Θα δούμε ποτέ, αν οι συνθήκες το ευνοούν, κάτι τελείως διαφορετικό από την μπάντα; Υπάρχει τέτοια σκέψη;

Δε νομίζω πως ο κόσμος έχει παράπονο απο αυτό. Είμαστε απο τις μπάντες που προσφέρουν συνεχώς κάτι διαφορετικό. Είτε το ευνοούν οι συνθήκες είτε όχι.

Planet of Zeus
Planet of Zeus

Αισθάνεσαι σαν άτομο και σαν μπάντα μερικές φορές κάπως δέσμιος του κοινού αλλα και του χώρου γενικότερα; Και πόσο επηρεάζει την ελευθερία στις κινήσεις και επιλογές της μπάντας;

Οι μπάντα πάντα δημιουργεί και πάντα λέει οτι θέλει χωρίς να λογαριάζει τίποτα. Αυτό μπορώ να το πω με παραδείγματα και όχι απλά με λόγια στον αέρα. Η μόνη μπάντα απο τη σκηνή μας που παίρνει ανοιχτά θέση με όποιο κόστος και αν έρχεται αυτό. Οπότε μπορείς να πεις πως αισθανόμαστε ελεύθεροι 100%. Αν το όχημα μέσω του οποίου δημιουργείς σε κάνει να αισθάνεσαι ανελεύθερος καλύτερα να το παρατήσεις.

Σκέψεις για να ασχοληθείς σε κάποιο solo project, σαν μονάδα ή σαν μπάντα, με άλλη κατεύθυνση και άλλη μουσική πρόταση;

Πάντα έχω τη δημιουργία μιας προσωπικής μπάντας και ενός προσωπικού δίσκου στο πίσω μέρος του μυαλού μου και θα έχουν και τα δύο εντελώς άλλη κατεύθυνση. Τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος έχουν ήδη κάποιες παράλληλες μουσικές δραστηριότητες.

Planet of Zeus
Planet of Zeus

Ποια είναι η επαφή και ενασχόλησή σου με τα social και τι αντίκτυπο πιστεύεις ότι έχουν στην κοινωνία, στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του ατόμου, ακροατή;

Κάνω τη χρήση που κάνει ο μέσος άνθρωπος για να ενημερωθώ. Έχω ξεχωρίσει καμια 20αριά ιντερνετικούς φίλους που ξέρω πως όταν ποστάρουν κάποιο άρθρο θα είναι κάτι που πρέπει να διαβάσω. Κατα τα άλλα πρέπει να πω πως κυκλοφορεί πολύ σκουπιδαριό στο διαδύκτιο και πρέπει να έχεις τις κεραίες σου συνεχώς σηκωμένες για να μην τρως τον παπά. Έτσι όπως τα κάναμε θα πω πως παίζουν μεγάλο ρόλο σε όλα αυτά που είπες. Η οικογένεια σήμερα οφείλει περισσότερο απο ποτέ να είναι δεμένη και να δίνει τα κατάλληλα εφόδια στα παιδιά.

Ποια η άποψη σου για το πώς μοιράζεται και διακινείται η μουσική στις μέρες μας; Άλλη πρόταση;

Έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα είμαι ΟΚ με την ελεύθερη μουσική για όλους. Αν κάποιος είναι συλλέκτης θα αγοράσει το δίσκο έτσι και αλλιώς.

Planet of Zeus
Planet of Zeus

Πώς ήταν γενικότερα η εμπειρία από τα live σας με τους Clutch για την μπάντα; Ποιο ήταν το σημαντικότερο πράγμα που πήρατε;

Το σημαντικότερο πράγμα που έχουμε κερδίσει απο αυτές τις συναυλίες είναι μια όμορφη προσωπική σχέση. Τα παιδιά είναι σουπερ κουλ και αξίζει κάποιος να κάνει παρέα μαζί τους. Με τους clutch έχουμε ξαναπαίξει στο παρελθόν στην Αθήνα και έχουμε κάνει και μια ευρωπαική περιοδεία μαζί στο παρελθόν. Πολύ όμορφη και διδακτική εμπειρία.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια των Planet of Zeus; Επερχόμενες συναυλίες;

Οι ημερομηνίες μας των συναυλιών μας έχουν ανακοινωθεί μέσω των σελίδων μας στα social. Θα γίνει ένα μικρό ελληνικό τουρ που θα λήξει με δύο μεγάλες συναυλίες στην Αθήνα στις 20 και 21 Δεκεμβρίου στο Fuzz. Στα πλάνα με το νέο χρόνο είναι μια ευρωπαϊκή περιοδεία μέχρι στιγμής την άνοιξη.

Οι Planet of Zeus έχουν μόλις ανακοινώσει τις πρώτες ημερομηνίες τους εντός Ελλάδας για την ζωντανή παρουσίαση του Faith in Physics και είναι οι παρακάτω:

30/11 – Ghetto / Πάτρα

Πληροφορίες: http://tiny.cc/qs5xez

13/12 – Lab Art / Βόλος

Πληροφορίες: http://tiny.cc/wr5xez

14/12 – Principal Club Theater / Θεσσαλονίκη

Πληροφορίες: http://tiny.cc/rq5xez

20/12 & 21/12 – Fuzz Live Music Club / Αθήνα

Πληροφορίες: http://tiny.cc/wt5xez

Διαβάστε παλαιότερη συνέντευξη των Planet of Zeus στο MAXMAG εδώ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιάννης Τσέπας

Nothing in life is to be feared. It is only to be understood. Now is the time to understand more, so that we may fear less. Marie Curie. Chemist, Physicist. 7 November 1867 – 4 July 1934

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;