Πέτρος Βαγιόπουλος: « Η μουσική είναι η ζωή μου »

Πηγή φωτογραφίας: αρχείο καλλιτέχνη | Ο συνθέτης Πέτρος Βαγιόπουλος
Πηγή φωτογραφίας: αρχείο καλλιτέχνη | Ο συνθέτης Πέτρος Βαγιόπουλος

 

Ο Πέτρος Βαγιόπουλος είναι Έλληνας συνθέτης. Τον έχουμε  τραγουδήσει όλοι αφού το Πότε Βούδας πότε Κούδας είναι δική του δημιουργία. Και όχι μόνο φυσικά. Τραγούδια αγαπημένα και χιλιοτραγουδησμένα όπως το Νιώσε με, το Βαλς, το Ρωσικά μου μάτια, το βαλκανιζατέρ και πολλά άλλα είναι δικά του.

Ο Πέτρος Βαγιόπουλος γεννήθηκε στους Σοφάδες Καρδίτσας. Σπούδασε μαθηματικός στη Θεσσαλονίκη και εργάστηκε ως καθηγητής μαθηματικών και ιδιοκτήτης φροντιστηρίων για πολλά χρόνια.  Η αγάπη του για τη μουσική σύνθεση ξεκίνησε όταν ήταν μαθητής. Συνεργάστηκε με τον ποιητή κα συγγραφέα Δημήτρη Χριστοδούλου αρχικά. Το 1983 γνώρισε τον Μανώλη Ρασούλη και συνεργάστηκαν για τριάντα χρόνια. Έχει επίσης συνεργαστεί με τον Γιάννη Λογοθέτη, τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον Ηλία Κατσούλη και άλλους. Τραγούδια του έχουν πει ο Νίκος Παπάζογλου, ο Ορφέας Περίδης, ο Μανώλης Μητσιάς, οι  Κατσιμιχαίοι,  η Ελένη Βιτάλη, η Γλυκερία, η Νένα Βενετσάνου, ο Κώστας Μακεδόνας και πολλοί άλλοι σπουδαίοι ερμηνευτές.

Περιμένουμε τη συνεργασία του με τους ΣΟΥΑΡέ, τον Κωστή Μαραβέγια, τον Σωκράτη Μάλαμα και άλλους αγαπημένους μας καλλιτέχνες.

Ο  κύριος Πέτρος Βαγιόπουλος  μου είπε ενδιαφέροντα πράγματα στη συνέντευξη που είχα τη χαρά και την τιμή  να μου δώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύριε Βαγιόπουλε, πώς είναι η μουσική σήμερα για σας; Συναντάτε στίχους, μουσική, ερμηνευτές που να σας λένε κάτι;  

 Κοιτάξτε… η μουσική είναι η ζωή μου. Σήμερα, χθες, αύριο… είναι πάντα το πρωτεύον η μουσική. Να φανταστείτε ότι, εγώ έκλεισα ολόκληρο φροντιστήριο στο Βόλο – ιδιόκτητο με καθηγητές – για να ασχοληθώ με τη μουσική. Και ειδικότερα με τη σύνθεση, που είναι πιο δύσκολο ακόμη.

Βέβαια… είμαι πολύ καλός γνώστης του Ελληνικού τραγουδιού και ενήμερος. Και στίχοι καλοί υπάρχουν – πολύ καλοί και στη ραπ μουσική, όμως η ραπ δεν έχει διαχρονικότητα – και μουσικές καλές υπάρχουν, μέσα στην υπερπληθώρα των τραγουδιών που κυκλοφορούν.

Ερμηνευτές πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν και σήμερα υπάρχουν πολλοί καλοί, δεν τους δίνεται η ευκαιρία, λόγω των καταστάσεων, αλλά και λόγω του ρεπερτορίου. Μερικοί είναι πολύ καλοί, είναι όμως, σε λάθος ρεπερτόριο…

Δεν είναι στην δικαιοδοσία μου και ούτε θέλω, να καθοδηγήσω κανέναν…

Παρατηρώ … ότι υπάρχουν πολύ καλοί στιχουργοί, με μερικούς, φυσικά, θα ήθελα να συνεργαστώ.

Αν έρθει ένας νέος συνθέτης ή στιχουργός σε σας θα μπείτε στη διαδικασία να ασχοληθείτε, να τον συμβουλέψετε;  

Ναι… στον συνθέτη μπορώ να πω περισσότερα πράγματα από ότι σε έναν στιχουργό, αλλά όχι με την έννοια του ”άκου εμένα που ξέρω”, αλλά του πώς έχουν σήμερα τα πράγματα στο Ελληνικό τραγούδι. Με τον στιχουργό είναι διαφορετικά. Εάν κάποιος είναι πολύ καλός, δεν ξέρεις πώς να τον βοηθήσεις… Θα μπορούσα εγώ να του κάνω τραγούδια, αλλά όμως έχω πολλές υποχρεώσεις. Έχω 12 του Ρασούλη, ”τα υπόλοιπα” ας πούμε…, 15 ποιήματα του Δημήτρη Χριστοδούλου, στίχους της Μερόπης Γραμμένου, του Δημήτρη Τσιάκα, του Βασίλη Παπαδόπουλου, του Αντώνη Πρέκα και άλλων σημαντικών στιχουργών. Παρατηρώ όμως, γιατί ασχολούμαι πολύ με το τραγούδι, ότι υπάρχουν πολύ καλοί στιχουργοί, με μερικούς, φυσικά, θα ήθελα να συνεργαστώ.

Έχετε κάποιο απωθημένο συνεργασίας; Κάποιον καλλιτέχνη που θα θέλατε να έχετε συνεργαστεί;  

Ναι, βέβαια. Είναι τόσοι πολλοί που δεν αναφέρω ονόματα, γιατί σίγουρα θα ξεχάσω αρκετούς.

Με τραγουδιστές έχω συνεργαστεί με πάνω από 50 επωνύμους και άξιους, αλλά να…, φέτος για πρώτη φορά συνεργάστηκα με τον Κωστή Μαραβέγια και σε λίγο με τον Σωκράτη Μάλαμα, την Ελεωνόρα και άλλους… Και είναι χαρά μου και τιμή μου.

Πηγή φωτογραφίας: Αγγελική Παπαϊωάννου | Πέτρος Βαγιόπουλος

Οι άνθρωποι με τους οποίους ήρθατε κοντά, ή και όχι, μέσα από τη δουλειά σας είναι σήμερα μουσικά κεφάλαια: Δ. Χριστοδούλου, Μ. Ρασούλης, Ν. Παπάζογλου, Λ. Παπαδόπουλος και τόσοι άλλοι. Το νιώθατε αυτό τότε;  

Ακόμη έχω συστολή απέναντί τους, εννοώντας τα γραπτά τους, όπως είχα και όταν τους συνάντησα. Γιατί και τότε αυτοί ήταν μεγάλο κεφάλαιο στο Ελληνικό τραγούδι. Με την πάροδο του χρόνου οι μετοχές τους ανέβηκαν ακόμη περισσότερο και φυσικά, ας πούμε, νιώθω πάρα πολύ ωραία και ευχάριστα και είναι τιμητικό που συνεργάστηκα μαζί τους.

Σεβάστηκα την επιθυμία του επί 30 χρόνια συνεργάτη μου Μανώλη Ρασούλη να γράφω σχεδόν αποκλειστικά μαζί του

Θα αλλάζατε κάτι στις ως τώρα επιλογές σας;

Ναι… Κάτι θα άλλαζα!  Λίγα όμως πράγματα…
Ένα βασικό ήταν ότι δεν συνεργάστηκα με πάρα πολλούς στιχουργούς, επώνυμους ιδίως, που ήθελαν να γράψουν μαζί μου.  Σεβάστηκα, όμως, την επιθυμία του επί 30 χρόνια συνεργάτη μου Μανώλη Ρασούλη να γράφω σχεδόν αποκλειστικά μαζί του…

Μου έμεινε, όμως, πάρα πολλή ενέργεια.. Θα μπορούσα να είχα εκδώσει περισσότερα από 500 τραγούδια και περιορίστηκα στα 150.

Σε ένα τραγούδι με τον Ρασούλη λέγαμε «Ήρθανε δύσκολοι καιροί.. Με γεια τους με χαρά τους.. Εμένα θα βρουν νικητή κι αυτοί και τα παιδιά τους..».  Καλό είναι να είμαστε λίγο αισιόδοξοι.

Πώς ήταν η εποχή του εγκλεισμού λόγω της επιδημίας για σας; Βλέπετε να αλλάζει κάτι στην από δω και πέρα ζωή μας;

Δε διέφερε η ζωή μου από ότι του υπολοίπου κόσμου, δηλαδή δεν έγραφα π.χ. πιο εντατικά τραγούδια. Απλά επιχείρησα να βάλω σε μία τάξη το υλικό μου.
Η αλλαγή ήταν – και είναι καίρια στη ζωή μου – η σύμπραξη μου με τους ΣΟΥΑΡέ. Φοβερό συγκρότημα, στο οποίο συμμετέχει και ο γιος μου ο Λευτέρης. Οι άλλοι είναι ο Αλκαίος Σουγιούλ, ο Γιάννης Δάφνος, ο Μιχάλης Δάρμας, ο Κώστας Σπυράτος και η Ανατολή Κουγιουμτζίδου. Εξαίρετοι όλοι μουσικοί, αλλά και φοβεροί στις φωνές και τα φωνητικά.

Όσο για το αν αλλάζει κάτι στη ζωή μας… Ο μεγάλος μου γιος είναι γιατρός και μου είπε να προσέχω. Και εγώ λέω σε όλους να προσέχουμε. Τίποτε ακόμη δεν έχει περάσει. Ελπίζουμε όμως! Σε ένα τραγούδι με τον Ρασούλη λέγαμε «Ήρθανε δύσκολοι καιροί.. Με γεια τους με χαρά τους.. Εμένα θα βρουν νικητή κι αυτοί και τα παιδιά τους..».  Καλό είναι να είμαστε λίγο αισιόδοξοι.

Πηγή φωνογραφίας: αρχείο καλλιτέχνη | Ο συνθέτης Πέτρος Βαγιόπουλος με τον Ορφέα Περίδη

 

Πείτε μας αν ετοιμάζετε κάτι καινούριο.

Πέρσι τον Ιούνιο κυκλοφόρησε το τραγούδι ”ΚΑΛΗΜΕΡΑ”, με τη συμμετοχή του Ορφέα Περίδη.
Φέτος, πριν ένα μήνα, το ”ΤΡΟΒΑΔΟΥΡΟΣ”, με τη συμμετοχή του Κωστή Μαραβέγια.  Στις 29 Ιουνίου θα κυκλοφορήσει το “ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΕΙ” με τους ΣΟΥΑΡέ. Αυτά τα τρία τραγούδια είναι από τον ίδιο δίσκο «ΣΜΙΛΗ», σε στίχους της Μερόπης Γραμμένου, που είναι, κατά τη γνώμη μου, πολύ καλή στιχουργός και θα βγει ο δίσκος μέχρι τέλος του χρόνου.

 Μέχρι τότε, θα κυκλοφορήσουμε μεμονωμένα άλλα δύο τραγούδια.

Στο δίσκο θα συμμετέχει και ο Σωκράτης Μάλαμας, αλλά και άλλοι επώνυμοι ερμηνευτές, με τους οποίους έχω πολύ καλές σχέσεις. Τους εκτιμώ και με εκτιμούν.

Κύριε Πέτρο Βαγιόπουλε, σας ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα! Ραντεβού στις μουσικές σκηνές! 

Ευελπιστούμε ότι, επιτέλους, θα ανοίξουν και οι μουσικές σκηνές, γιατί για τους περισσότερους του δικού μας χώρου αυτές είναι το σπίτι μας.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σταυρούλα Γιώτη

Είμαι η Σταυρούλα Γιώτη...οι σπουδές μου είναι στην αρχαιολογία και στην διοίκηση πολιτισμικών μονάδων...αλλά η καρδιά μου και το μυαλό μου είναι στα βιβλία...στην ποίηση...τη μουσική...το γράψιμο...και άλλους μεγάλους έρωτες...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;