Πέτρος Κούρτης: “Η Μουσική και ο Πολιτισμός είναι ένας σημαντικός καθρέφτης του τόπου”

Ο Πέτρος Κούρτης, αν και απέκτησε διεθνή αναγνώριση στο ρόλο του τυμπανιστή στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004, αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ελληνική μουσική με σπουδαίες συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό.Σταθμοί που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την μετέπειτα καριέρα και πορεία του είναι το εκπαιδευτικό ταξίδι στη Βραζιλία το 1990, η συνεργασία του ως εκπαιδευτικός με το Berklee college of Music και το Med. Music Institute, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και η Ολυμπιάδα 2004, ο Γιώργος Νταλάρας , η Loreena Mckennitt, η Dulce Pontes και oι μπάντες του ΙΑΣΙΣ και ΚΡΟΤΑΛΑ.

Ο Πέτρος Κούρτης όμως δεν είναι απλά ένας καλός μουσικός αλλά ένα ανήσυχο πνεύμα που επιδιώκει να εξελίσσεται και να πειραματίζεται. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, δημιούργησε την εταιρία παραγωγής ARTVENTURE, η οποία αγγίζει περισσότερο κομμάτια δημιουργικά, σκηνοθετικά, οργανωτικά καθώς και υλοποίησης θεματικών project που περιλαμβάνουν εκτός της μουσικής επένδυσης και συμπράξεις με  καλλιτέχνες όπως χορευτές, ηθοποιούς, performers, ενδυματολόγους, σκηνογράφους και πάρα πολλούς τεχνικούς.

Εγχείρημα του Πέτρου Κούρτη τα τελευταία 6 χρόνια είναι το πρωτοποριακό ARTVENTURE CAMP, ένα 7ήμερο ιστιοπλοϊκό ταξίδι στα νερά του Ιονίου, μια καλλιτεχνική Οδύσσεια όπως την αποκαλεί, το οποίο κέρδισε και το Χρυσό Βραβείο στα Ελληνικά Βραβεία Τουρισμού 2019. Το ARTVENTURE CAMP είναι μια καλλιτεχνική δράση που συνδυάζει την Τέχνη και τη Φύση, μοιράζεται γνώσεις και συναισθήματα γύρω από την ανθρώπινη επαφή, τη Μουσική, τον εσωτερικό Ρυθμό, τη φωνή και το σώμα, τη διάθεση να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, να μοιραστούμε και φυσικά να απολαύσουμε μοναδικές διακοπές, στη θάλασσα στον ήλιο και τα νησιά του Ιονίου.

Επιμέλεια συνέντευξης: Ντιάννα Μαμή-Κούπερ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 1. Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση σας με τη μουσική; Υπήρχε μουσικό «μικρόβιο» από την οικογένεια;

Η σχέση μου με τη Μουσική, το ρυθμό και την ΚΡΟΥΣΗ γενικότερα, ξεκινάει από τη στιγμή που θυμάμαι τον εαυτό μου, παράγοντας στην αρχή θόρυβο με τα κουζινικά της μητέρας μου, μέχρι τη στιγμή που είδα για πρώτη φορά τους Τυμπανιστές της Φιλαρμονικής Λευκάδος να παρελαύνουν.

Δεν υπήρχε δεύτερη σκέψη, δεν αναρωτήθηκα ποτέ στη ζωή μου τι θα ήθελα να κάνω, να γίνω,    να ασχοληθώ. Ακολουθώ το ένστικτό μου, τους Ρυθμούς της Ζωής μου και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Τέχνη μου.  Δεν υπήρχε τόσο το Οικογενειακό Μικρόβιο όσο το Επτανησιακό φιλότεχνο μικρόβιο που ήταν πολύ εύκολο να σε παρασύρει.

 1. Πώς έγινε η επιλογή των κρουστών, μιας και δεν είναι τόσο διαδεδομένα όργανα συγκριτικά με το μπουζούκι, κιθάρα κ.α;

Δεν υπήρξε επιλογή στη δική μου περίπτωση. Ήμουν εγώ και τα κρουστά. Όλα τα άλλα μουσικά όργανα, ήταν για μένα απλά μέλη της Μουσικής οικογένειας  όπου ανήκαν τα κρουστά μου. Αν και γνώριζα ότι θα κουβαλάω μια ζωή, σε αντίθεση με έναν κιθαρίστα ή έναν κλαρινετίστα……!!

 1. Έχετε κάνει μακρινά ταξίδια για τη μουσική (όπως αυτό στη Βραζιλία). Τι αποκομίσατε από αυτά;

Το ταξίδι ήταν πάντα για μένα μια διαδικασία αυτοανακάλυψης, ένα εσωτερικό πάθος για εξερεύνηση γνώσης και συγκίνησης Μουσικής και Προσωπικής. Η Βραζιλία στα είκοσι μου ήταν μια προσωπική επανάσταση, ο σταθμός που στα 1990, με την ελάχιστη Παγκόσμια οργανωμένη εκπαίδευση στο αντικείμενο μου, μου έδωσε μια βάση για να ονειρεύομαι τη πορεία μου στο μαγικό κόσμο των κρουστών. Τα ταξίδια μου επίσης με δίδαξαν και με διδάσκουν ακόμη, το πόσο σημαντικό είναι να σέβεσαι και να δέχεσαι τη διαφορετικότητα, να εμβαθύνεις και να ανακαλύπτεις τους θησαυρούς του κάθε τόπου. Η Μουσική και ο Πολιτισμός είναι ένας σημαντικός καθρέφτης του τόπου, του Παρελθόντος του, του Παρόντος και με λίγη φαντασία και του Μέλλοντος.

 1. Γνωρίσατε διεθνή αναγνώριση μέσα από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004. Τι γεύση σας έχει αφήσει αυτή η εμπειρία;

Μου άφησε όμορφες αναμνήσεις, γνώση και υπερηφάνεια για τη Χώρα μου. Η Ολυμπιάδα με βρήκε έτοιμο σαν μουσικό και για καλή μου τύχη αρκετά ώριμο καλλιτεχνικά για να με επιλέξει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου για τη στιγμή της έναρξης. Δεν αισθάνθηκα καμία αναγνώριση και δεν την επεδίωξα είναι η αλήθεια και αν με ρωτούσατε θα σας έλεγα ότι, θα προτιμούσα ο κόσμος να γνωρίζει για μένα ότι επιμελήθηκα και ηχογράφησα, προσωπικά και με την ομάδα μου, όλα τα κρουστά της έναρξης και όχι μόνο. Η δύναμη της εικόνας και τα 50 δευτερόλεπτα στο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, ομολογώ ότι ανέδειξαν περισσότερο την υποκριτική μου διάσταση, υπό τις οδηγίες και την  καθοδήγηση του  Δ. Παπαϊωάννου και σίγουρα ήταν μια μαγική στιγμή που θα με ακολουθεί για μια ζωή.

 1. Μουσικός, δάσκαλος, ταξίδια, συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού και διεθνούς πενταγράμμου. Ποιο θεωρείτε εσείς σταθμό στην καλλιτεχνική καριέρα σας;

Πολλοί σταθμοί και διαφορετικοί. Σταθμός στη ζωή μου ήταν το 1990 η Βραζιλία. Αν δεν είχα κάνει αυτό το εκπαιδευτικό ταξίδι, ίσως όλα να ήταν διαφορετικά για μένα σήμερα. Η Συνεργασία μου σαν εκπαιδευτικός με το Berklee college of Music και το Med. Music Institute. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και η Ολυμπιάδα 2004. Ο Γιώργος Νταλάρας από το 1994 μέχρι σήμερα ήταν μια μεγάλη πηγή γνώσης και έμπνευσης. Η Loreena Mckennitt, η Dulce Pontes, oι μπάντες μου ΙΑΣΙΣ και ΚΡΟΤΑΛΑ. Νιώθω ένα Κράμα των διαφορετικών καλλιτεχνικών μου εμπειριών και σταθμών και περιμένω πάντα τον επόμενο μεγάλο σταθμό.

 1. Από πού ήρθε το ερέθισμα για να δημιουργήσετε την εταιρία ARTVENTURE, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της καλλιτεχνικής επιμέλειας, οργάνωσης και εκτέλεσης παραγωγής;

Πάντα αγαπούσα το back stage και εκτιμούσα τους ανθρώπους που έστηναν τη παραγωγή, για να ανέβουμε όλοι οι μουσικοί-καλλιτέχνες στο stage και να πραγματοποιηθεί μια καλλιτεχνική παραγωγή.  Η Artventure έρχεται να καλύψει και να στηρίξει κατά κάποιο τρόπο όλες μου τις καλλιτεχνικές ανησυχίες και το πάθος μου για τη καλλιτεχνική οργάνωση και παραγωγή. Μέσα από την artventure κάνω πράξη τα project μου, εξελίσσω και πειραματίζομαι, πάνω σε ένα κομμάτι της καλλιτεχνικής μου προσωπικότητας το οποίο είναι έξω από την ιδιότητα του Μουσικού. Η Artvneture σαν εταιρεία παραγωγής, αγγίζει περισσότερο κομμάτια δημιουργικά, σκηνοθετικά, οργανωτικά καθώς και υλοποίησης θεματικών project που περιλαμβάνουν εκτός της Μουσικής επένδυσης και συμπράξεις με  καλλιτέχνες όπως χορευτές, ηθοποιούς, performers, ενδυματολόγους, σκηνογράφους και όχι μόνο και φυσικά πάρα πολλούς τεχνικούς.

 1. Ένα πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα σας των τελευταίων 6 ετών είναι το Artventure Camp, ένα επταήμερο ιστιοπλοϊκό ταξίδι με καλλιτεχνικά μαθήματα και δράσεις. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;

 Από μια καθαρά εσωτερική ανάγκη. Το ARTVENTURE CAMP είναι μια καλλιτεχνική δράση που συνδυάζει τις μεγάλες μου αγάπες, τηn Τέχνη και τη Φύση. Η σχέση μου με την εκπαίδευση και με τις διοργανώσεις καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων ξεκινάει πριν από 25 χρόνια. Πριν 7 χρόνια και μέσα από την εμπειρία μου με τις υπαίθριες δραστηριότητες, άρχισα να σκέφτομαι τις ευεργετικές ιδιότητες της εκπαίδευσης σε φυσικό περιβάλλον, Βουνό και Θάλασσα, Φαράγγια, Καταρράκτες, παλιά Μοναστήρια και γενικά μέρη που διέθεταν φυσικό κάλος και ιδιαίτερη ενέργεια.

Η Λευκάδα είναι το μέρος που γεννήθηκα, το Ιόνιο και η σχέση μου με τη φύση, το βουνό, τη θάλασσα και την ιστιοπλοΐα, ήταν η φλόγα και στη συνέχεια ο Καμβάς για να αρχίσω να σχεδιάζω, να γράφω και να σβήνω, μιας και δεν υπήρχε προηγούμενο. 7ήμερο ιστιοπλοϊκό ταξίδι στα νερά του Ιονίου, μια καλλιτεχνική Οδύσσεια που προέκυψε και αυτή μέσα από την προσωπική μου περιπέτεια μέσα στο CAMP και μια πίστη ότι οι άνθρωποι βιώνουν πολύ έντονα συναισθήματα όταν βρίσκονται εκτός της Ζώνης ασφαλείας που τους προσφέρει η Στεριά και η διαμονή σε ένα κατάλυμα, σε αντίθεση με ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος. Επίσης είναι τόσο εντυπωσιακό, μαγικό και ταυτόχρονα ασφαλές για θαλάσσιες δράσεις το Ιόνιο, που θα ήταν άδικο να μην το τολμούσα.

 

 1. Το Artventure Camp κατέκτησε το Χρυσό Βραβείο στα Ελληνικά Βραβεία Τουρισμού 2019. Πώς αισθάνεστε για αυτό; Βλέπετε να αποδίδουν οι κόποι σας;

Περήφανος σίγουρα και ακόμη πιο σίγουρος ότι βρίσκομαι σε ένα σωστό δρόμο που έχει πολύ εξέλιξη και ανάπτυξη. Όνειρα για τη επόμενη μέρα και σκέψεις για προσκλήσεις σε σημαντικούς εκπαιδευτές απ όλο το κόσμο για τα επόμενα χρόνια. Περισσότερη εμπιστοσύνη από τους χορηγούς μας και προοπτική για νέους χορηγούς μιας και η δομή της δράσης προϋποθέτει αρκετά μεγάλο κόστος παραγωγής και ο στόχος μας είναι το κόστος συμμετοχής να παραμείνει χαμηλό. Σκέψεις επίσης, να μεταφερθεί το Artventure Camp και σε άλλες θάλασσες και σε άλλες χώρες σαν μια Καλλιτεχνική Οδύσσεια που ταξιδεύει με στόχο τη Βιωματική εμπειρία μέσα από τη Τέχνη και τη Φύση.

 1. Φέτος το 6οArtventure Camp θα πραγματοποιηθεί 25-31 Αυγούστου στη Λευκάδα. Σε ποιους απευθύνεται το Artventure Camp και γιατί να έρθει κάποιος να ζήσει αυτή την εμπειρία;

Ο ίδιος του ο τίτλος προσδιορίζει το προφίλ των συμμετεχόντων.

Στο Artventure Camp μπορούν να πάρουν μέρος καλλιτέχνες και μη. Άνθρωποι Φιλότεχνοι που σέβονται τη Φύση, αγαπούν τη Θάλασσα, τη Τέχνη και τη Περιπέτεια. Άνθρωποι που ξέρουν να μοιράζονται, να εμπνέουν και να εμπνέονται, άνθρωποι που θέλουν και ξέρουν πως να δημιουργούν ανθρώπινες σχέσεις. Επίσης οποιοσδήποτε θέλει να βιώσει μια μοναδική εμπειρία, δίπλα σε ξεχωριστούς εκπαιδευτές-καλλιτέχνες και σε ένα περιβάλλον όπως τα νησιά και τα νερά του Ιονίου που σίγουρα θα βοηθήσουν να βγει στην επιφάνεια η πιο θετική πλευρά του χαρακτήρα τους.

Το Artventure Camp ασχολείται, διδάσκει και μοιράζεται γνώσεις και συναισθήματα γύρω από την ανθρώπινη επαφή, τη Μουσική, τον εσωτερικό Ρυθμό, τη φωνή και το σώμα, τη διάθεση να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, να μοιραστούμε και φυσικά να απολαύσουμε μοναδικές διακοπές, στη θάλασσα στον ήλιο και τα νησιά του Ιονίου.

 1. Σημείο εκκίνησης λοιπόν η ιδιαίτερη πατρίδα σας, η Λευκάδα. Τι σημαίνει για εσάς ο τόπος σας;

Η Λευκάδα είναι η ρίζα μου, το μέρος που κουβαλάω μέσα μου, που αισθάνομαι ότι μπορώ να λειτουργήσω με ασφάλεια και που μπορεί να με εμπνέει και να στηρίζει με το φυσικό της κάλος και τις υποδομές της, τις καλλιτεχνικές μου δράσεις.

 1. Ποια είναι η μεγαλύτερη ψυχική ανταμοιβή για εσάς, ως δημιουργός του Artventure Camp;

Οι αγκαλιές των ανθρώπων και τα χαμόγελα τους την ημέρα του αποχαιρετισμού. Οι στιγμές που απομακρύνομαι και βλέπω όλους αυτούς τους διαφορετικούς ανθρώπους να Συνεργάζονται και να Συμπράττουν σαν να τους συνέδεε μια αιώνια φιλία και ένας κοινός δρόμος.

 1. Πώς μπορεί κανείς να δηλώσει συμμετοχή;

Εύκολα και απλά μέσα από τη σελίδα του www.artventurecamp.gr Εκεί μπορεί να βρει όλες τις πληροφορίες και αν τον ενδιαφέρει, συμπληρώνει το registration form και η ομάδα του Camp τον καλωσορίζει και τον κατευθύνει.

 

 1. Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας πλάνα;

Δεν κάνω επαγγελματικά πλάνα, με την έννοια της επένδυσης και της κερδοφορίας. Τα καλλιτεχνικά μου δημιουργήματα προσπαθώ να τα χτίζω με Επαγγελματικά standards και αυτά από μόνα τους κάποια στιγμή παίρνουν τη μορφή ενός επαγγελματικού προϊόντος.

 

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Πέτρο Κούρτη για την παροχή του φωτογραφικού υλικού.

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ντιάννα Μαμή-Κούπερ

Ονομάζομαι Ντιάννα Μαμή-Κούπερ και είμαι μια νέα, ονειροπόλα και παθιασμένη δημοσιογράφος. Έχω φοιτήσει στο τμήμα "Επικοινωνίας και ΜΜΕ " του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχω εργαστεί και εξακολουθώ να εργάζομαι για μεγάλες παραγωγές στην τηλεόραση. Μεγάλος μου έρωτας τα βιβλία, το ραδιόφωνο, η ανακάλυψη άγνωστων τόπων και η γνωριμία με οποιονδήποτε άνθρωπο έχει να μου μάθει κάτι καινούριο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;