Παύλος Κουρτίδης: “Η γενοκτονία” – Μια παράσταση με ανθρωπιστικό χαρακτήρα

««»

Ο Παύλος Κουρτίδης είχε πάντα την ανάγκη να καταγράφει εικόνες, εντυπώσεις και συναισθήματα. Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που χαμογελούν, από τους ανθρώπους που μιλούν, από τους ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. Είναι ένας ηθοποιός  με αστείρευτες δυνάμεις, ικανότητα για δράση και έμπνευση, που στη ζωή του έχει εμπεδώσει αξίες και αρχές.

Φεύγει από τα «εγώ» του και αντικρίζει κατάματα τη ζωή και τις αντανακλάσεις της. Διαθέτει πολιτισμό, πνευματικότητα, φαντασία και ανθρωπισμό.

Ο Παύλος Κουρτίδης γεννήθηκε στο Βούπερταλ της Γερμανίας και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, Ελλάδα. Η καταγωγή του είναι από την Ποντοηράκλεια του νομού Κιλκίς της κοινότητας Παιονίας. Ομιλούμενες γλώσσες Γερμανικά, Αγγλικά. Σπούδασε στο “Arts Ed London Schools”. Το 1994 μετακόμισε στην Αθήνα, Ελλάδα. Το 2005 ίδρυσε το Χοροθέατρο ‘Pavlos Kourtidis’ και το 2009 το Θέατρο ΠΚ και τα δύο με έδρα την Αθήνα.

Ο Παύλος Κουρτίδης  και η παράσταση “Γενοκτονία – Genocide”είναι  ένας ύμνος για μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές της Ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας, παρουσιάζεται σε online streaming από το  Θέατρο ΠΚ σε συνεργασία με το Θεατροκίνημα, στις 26,27 και 28 Φεβρουαρίου, από την πλατφόρμα του viva.gr. Η παράσταση παίχτηκε για δύο σαιζόν στο Θέατρο ΠΚ καθώς και  στα  Αισχύλεια και σημείωσε μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία. Το online streαming αφορά την παράσταση από το  Φεστιβάλ  Αισχυλείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σήμερα πια αισθάνομαι έτοιμος να κάνουμε αυτό το βήμα. Μια παράσταση που πρέπει να γίνει. Με μέγιστο σεβασμό να πω την ιστορία όπως μας τη διηγήθηκαν οι παππούδες μας. Τη Γενοκτονία και την προσπάθεια αφανισμού ενός ολόκληρου λαού.» Π. Κουρτίδης. 

Μία παράσταση βασισμένη σε πραγματικά ιστορικά ντοκουμέντα μέσα από τη ματιά του σημερινού Έλληνα, η οποία θα προκαλέσει, θα προβληματίσει και θα ζωντανέψει πρόσφατες μνήμες. Η «Γενοκτονία» έρχεται να πει αλήθειες μέσα από τα σώματα των ζώντων. Να υμνήσει όσους βασανίστηκαν και όσους επέζησαν.

Επιμέλεια συνέντευξης : Βασιλική Ευάγγελου-Παπαθανασίου

 

Η παράσταση «γενοκτονία» αγαπήθηκε σταδιακά από το κοινό. Περιμένατε να αγαπηθεί τόσο πολύ;

Όλες οι παραστάσεις που δημιουργείς ελπίζεις ότι θα αγαπηθούν από το κοινό και ότι θα έχουν μία όμορφη πορεία, είναι τα «παιδιά σου» και εύχεσαι το καλύτερο γι’ αυτά. Η αλήθεια είναι ότι πίστευα πολύ σ’ αυτή την παράσταση αλλά δεν ζήσαμε και αντιδράσεις που δεν περιμέναμε. Άνθρωποι με κλαμένα μάτια από τη συγκίνηση… δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από αυτό για έναν καλλιτέχνη.

 

Παύλος Κουρτίδης

Η παράσταση διαδικτυακά σε τι διαφέρει και που μοιάζει με την κανονική;

Η μόνη διαφορά για το κοινό είναι ο παλμός την ζωντανής θέασης, η ανάσα του θιάσου και του κοινού που πάλλονται στον ίδιο ρυθμό. Αυτή η αμεσότητα είναι αναντικατάστατη μεν, αλλά ειδικά τώρα ο κόσμος έχει ανάγκη την τέχνη, έστω και μέσω διαδικτυακής προβολής για όσο δεν επιτρέπεται η δια ζώσης παρακολούθηση μίας παράστασης. Είναι χρέος μας να τους την προσφέρουμε.

Πιστεύετε ότι το θέατρο απειλείται από το online ή live streaming;

Όχι, καθόλου. Και όσο ακούω ανθρώπους γύρω μου να λένε πόσο πολύ τους έχει λείψει να πάνε θέατρο, τόσο περισσότερο ελπίζω ότι ο κόσμος θα επιστρέψει στο θέατρο μαζικά. Άλλωστε όλοι ξέρουμε το προφανές, ότι αν και τα θέατρα ήταν απ’ τα πρώτα που έκλεισαν, όλοι μας τηρήσαμε όλα τα μέτρα προστασίας και οι χώροι πολιτισμού είναι από τους πλέον ασφαλείς για τον κόσμο.

 

Παύλος Κουρτίδης
Παύλος Κουρτίδης

Μετράτε πολλά χρόνια καλλιτεχνικής πορείας, έχετε κάποιο έργο αγαπημένο;

Έχω πολλά, είτε από έργα τα οποία έχω δουλέψει, ή έχω μελετήσει, είτε από έργα που έχω παρουσιάσει. Θα ένιωθα πως αδικώ όλα τα υπόλοιπα εάν επιλέξω ένα.

 

Γενοκτονία Παύλος Κουρτίδης

Υπάρχουν ανεκπλήρωτοι ρόλοι ή όνειρα στο θέατρο;

Πάντα θα υπάρχουν. Ακόμα κι αν όλα σου τα όνειρα γίνουν πραγματικότητα θα ξυπνήσει την επόμενη μέρα ένα καινούριο όνειρο στη θέση του. Είναι στην ιδιοσυγκρασία του καλλιτέχνη αυτό, το να επιζητάς καθημερινά το κάτι παραπάνω. Το επόμενο βήμα.

Ποια είναι τα σχέδια σας μόλις τελειώσει η  πανδημία του covid 19;

Προς το παρόν σκέφτομαι το σήμερα και το αύριο. Οι συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να σκεφτόμαστε και να κάνουμε σχέδια για το μεθαύριο γιατί τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά.

Γενοκτονία Παύλος Κουρτίδης

Κλείνοντας την συζήτηση μας ας επιστρέψουμε ξανά στην παράσταση «Γενοκτονία». Υπάρχει κάποια σκηνή που θυμάστε χαρακτηριστικά στη σκηνή;

Πολύ προσωπική σκηνή για μένα είναι η αρχή της παράστασης. Η παράσταση ξεκινάει χαρούμενα με έναν γάμο. Όπου βλέπουμε έναν πατέρα να παραδίδει την κόρη του στον γαμπρό. Ίσως επειδή έχω και εγώ κόρη, με αγγίζει περισσότερο. Μετά το γλέντι του γάμου ξεκινάει η τραγωδία. Είναι η ειρωνεία του πως μπορεί να αλλάξει η ζωή μας μέσα σε λίγα λεπτά, κάτι το οποίο νομίζω έχουμε γευτεί λίγο ή πολύ όλοι μας με την πανδημία.

 

Γενοκτονία Παύλος Κουρτίδης

Τι είναι αυτό, ωστόσο, που θέλετε να κρατήσει ο θεατής τώρα βλέποντας την online παράσταση;

Κάθε άνθρωπος βλέπει μία παράσταση με τα δικά του μάτια. Ευελπιστώ ότι ο κάθε θεατής όμως θα κρατήσει το δράμα που έζησαν οι άνθρωποι και οι λαοί που υπέστησαν γενοκτονίες. Γι’ αυτό και όπως έχω αναφέρει ξανά η συγκεκριμένη παράσταση έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα και στόχο της να ευαισθητοποιήσει και να γνωστοποιήσει στον κόσμο τα εγκλήματα που έχουν συμβεί απέναντι στην ανθρωπότητα.

Μια ευχή για τους αναγνώστες του περιοδικού maxmag

Εύχομαι στον κόσμο να είναι δυνατός μέσα σε όλο αυτό που ζούμε και να ξέρει ότι δεν είναι μόνος του. Είμαστε όλοι μαζί μέσα σε αυτό και θα το ξεπεράσουμε. Επίσης αγαπάμε maxmag.

Πληροφορίες για την παράσταση

Σκηνοθεσία – Χορογραφία – Φωτισμοί: Παύλος Κουρτίδης

Μουσική Επιμέλεια & Σύνθεση: Lia Hide

Σύμβουλος Έρευνας: Όμηρος Παχατουρίδης

Βοηθός σκηνοθεσίας – Χορογραφίας: Ζωή Σωτηροπούλου

Κοστούμια: Μάγδα Καλορίτη

Φωτογραφίες παράστασης: Κωστής Γωγιός

Παραγωγή: Θέατρο ΠΚ –  Download Press kit – Media kit

Επί σκηνής:

Παύλος Κουρτίδης, Ζωή Σωτηροπούλου, Χρηστος Σύγγελος, Ιωάννα-Κορίνα Παλάσκα, Χρίστος Καφετζής, Έλενα Τσικαλά-Βαφέα, Ζελίκα Μουζάκη, Θέμις Χατζή, Φωτεινή Πασσά, Μαργαρίτα Συμεωνίδου, Ιόλη Σπηλιοπούλου, Χριστίνα Μπίτου, Ελένη Δόικα, Ιουλία Δρακονταειδή, Σίλβια Ζύμα, Σάμπι Κλέτσι, Μαρία-Ματίλντα Κουρτίδου, Γιώργος Κούμπος

Συμμετέχει: η Πυρρίχιος Ακαδημία

*Η μουσική της παράστασης κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ιδαλγός και είναι διαθέσιμη :

https://epichartou.gr/products.php?cat=2

Και : https://liahide.bandcamp.com/album/genoktonia

Η μουσική της παράστασης είναι σε σύνθεση/επιμέλεια/παραγωγή Lia Hide, με τις συμμετοχές των Χρήστο Σύγγελο (λύρα, νέι, ντουντούκ), Φωτεινή Πασσά (φωνή – “Την Πατρίδα μ’ έχασα”), Aki’Base (μπάσο) και Γιώργου Ράδου (κρουστά).

Tρέιλερ παράστασης στο youtube : GENOCIDE

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:  https://www.viva.gr/tickets/theatre/streaming/genoktonia/

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26  ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 20.00

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 24 ΩΡΕΣ | ON DEMAND |

Ευχαριστούμε πολύ τον Παύλο Κουρτίδη για το φωτογραφικό υλικό.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη. Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;