Παυλίνα Χαρέλα: “Το ‘Σοφούλη’ είναι ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο θέατρο που τολμά”

Το θέατρο Σοφούλη με έδρα την Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκε το 2001 από μια ομάδα ανήσυχων καλλιτεχνών. Το εύρος των παραστάσεων που περιλαμβάνει ικανοποιεί όλους τους φιλότεχνους θεατές. Από τις εξαιρετικές παιδικές θεατρικές παραστάσεις στα έργα του παγκόσμιου κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Εμείς συνομιλήσαμε με την υπερ – δραστήρια Παυλίνα Χαρέλα, την υπεύθυνη του χώρου και του προγράμματος του θεάτρου . Ακούραστη, άνθρωπος της Τέχνης , με ιδέες που ξεχειλίζουν η Παυλίνα Χαρέλα  μιλά στο MAXMAG για το “σπίτι” της, το θέατρο Σοφούλη.

Επιμέλεια συνέντευξης: Άννυ Σκεντέρη

 

Δεν είστε απλά μια ηθοποιός αλλά αυτό που λέμε “άνθρωπος του θεάτρου”. Πώς γεννήθηκε η μεγάλη αυτή αγάπη;
Δεν γεννήθηκε η αγάπη για το θέατρο μέσα μου, εγώ γεννήθηκα με αυτή! Από την πρώτη παράσταση που συμμετείχα σε ηλικία 5 ετών μέχρι και σήμερα δεν μπορώ να με φανταστώ να ασχοληθώ με οτιδήποτε άλλο εκτός από τις παραστατικές τέχνες.

Εκτός από ηθοποιός σκηνοθετείτε επαγγελματικά εδώ και 17 χρόνια,  τι σας προσφέρει το καθένα; 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν μπορώ να τα διαχωρίσω. Για εμένα είναι έκφραση της ίδιας καλλιτεχνικής ανάγκης να «μιλήσω» μέσα από το θέατρο. Ειδικά όμως η σκηνοθεσία παιδικών παραστάσεων μου δίνει την ελευθερία να βλέπω με τα μάτια των παιδιών, να σκέφτομαι με το μυαλό των παιδιών, να αφήνω το παιδί μέσα μου ελεύθερο. Κι αυτό είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία.

Παυλίνα Χαρέλα και Αντώνης Λουδάρος, “Σκηνές από ένα γάμο”

Ο Αντώνης Λουδάρος αναλαμβάνει τα καθήκοντα του νέου Διευθυντή Προγράμματος Σπουδών και Καλλιτεχνικός Σύμβουλος του Θέατρο Σοφούλη. Πώς προέκυψε η συνεργασία και πώς αισθάνεστε για αυτήν;
Με τον Αντωνη Λουδάρο γνωριζόμαστε χρόνια και ψάχναμε όλον αυτόν τον καιρό τρόπους να συνεργαστούμε. Η αρχή έγινε με την παράσταση «Σκηνές από ένα γάμο», που θα συνεχιστεί και φέτος στο Θέατρο Σοφούλη μετά από τις συνεχόμενες sold out παραστάσεις της Άνοιξης. Εκεί είδαμε πως δεν μας ενώνει απλά μία συμπάθεια και φιλική σχέση αλλά μια ταύτιση καλλιτεχνική. Στο πλαίσιο αυτό προέκυψε και η περεταίρω συνεργασία μας, ώστε μαζί να πάμε το θέατρο και τη θεατρική εκπαίδευση ένα βήμα παραπέρα

Παυλίνα Χαρέλα και Αντώνης Λουδάρος, “Σκηνές από ένα γάμο”

Ποιες παραστάσεις θα ανέβουν φέτος στο Θέατρο Σοφούλη;
Έχουμε ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα και φέτος με δικές μας παραγωγές, μετακλήσεις επιλεγμένων παραστάσεων από την Αθήνα αλλά και συνεργασίες με ταλαντούχους δημιουργούς της πόλης μας, τόσο στην κεντρική όσο και στην παιδική σκηνή. Φέτος πήραμε τα δικαιώματα της παράστασης «Μικροί κύριοι – Μικρές Κυρίες: Η δύναμη της φιλίας», μια παιδική παραγωγή πολύ μεγάλη. Θα συνεχιστεί το έργο «Σκηνές από ένα Γάμο», στο οποίο παίζουμε με τον Αντώνη Λουδάρο. Τέλη Σεπτεμβρίου και αρχές Οκτωβρίου φιλοξενούμε τον Γιώργη Κοντοπόδη και την Μαρσώ Φίλη στη θεότρελη διαδραστική κωμωδία «Ελεύθερο Ζευγάρι». Συνεργαζόμαστε επίσης με τις ομάδες Redicolo, Theatraction, Novan Theatre και άλλους ταλαντούχους δημιουργούς της πόλης. Την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα θα φιλοξενούμε stand up comedy. Επίσης έχουμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε και το International Micro μ Festival 2019, με προβολές ταινιών μικρού μήκους. Διοργανώνουμε πλήθος εκδηλώσεων για φέτος για τις οποίες θα ενημερώνεστε σταδιακά.

Πόσα εργαστήρια θα έχετε και σε ποιους απευθύνονται;

Και φέτος όπως κάθε χρόνο από το 2002 στο Θέατρο Σοφούλη πραγματοποιούνται θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες. Υπάρχουν τμήματα για παιδιά κάθε ηλικίας, από νήπια έως εφήβους και φυσικά τα τμήματα των ενηλίκων. Επίσης εκτός από τα τακτικά εργαστήρια, στο πρόγραμμα υπάρχουν και εξειδικευμένα σεμινάρια για επαγγελματίες και μη. Συγκεκριμένα στο πρόγραμμα για το πρώτο τρίμηνο είναι το σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής της βραβευμένης σεναριογράφου και συγγραφέα Αλεξάνδρας Μπελεγράτη και το Masterclass του Αντώνη Λουδάρου για την δυναμική των δύο επί σκηνής. Λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα μας theatrosofouli.gr.

Παυλίνα Χαρέλα και Αντώνης Λουδάρος, “Σκηνές από ένα γάμο”

Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει και πολλές παιδικές παραστάσεις. Πώς συνεισφέρει το θέατρο στα παιδιά;

Τα παιδιά είναι οι αυριανοί πολίτες. Μέσα από τις παιδικές μας παραστάσεις φροντίζουμε να αναδεικνύονται οι αξίες της φιλίας, της ευγένειας, του σεβασμού στο διαφορετικό. Με τον τρόπο αυτό, το θέατρο διδάσκει χωρίς να είναι αυστηρά «διδακτικό». Είναι μια ψυχαγωγία για όλη την οικογένεια που ευαισθητοποιεί, ενεργοποιεί και δίνει έναυσμα για ωραίες συζητήσεις με το παιδί και αυτό που λέμε «ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά». Σύμφωνα με έρευνες ψυχολόγων, το θέατρο βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τη φαντασία αλλά και τον λόγο τους, βελτιώνοντας την πνευματική, κοινωνική και συναισθηματική νοημοσύνη τους. Το θέατρο είναι εκπαιδευτικός οργανισμός και φορέας κοινωνικοποίησης, προβάλλει τις υψηλές αξίες και σφυρηλατεί συνειδήσεις.

Οι τοπικοί θίασοι που επιλέγετε τι προσφέρουν στο θέατρο Σοφούλη;
Η Θεσσαλονίκης είναι μία πόλη με τεράστιο καλλιτεχνικό δυναμικό που ψάχνει χώρο έκφρασης. Ομάδες που δεν φοβούνται να πειραματιστούν και ντύνουν τις παραστάσεις τους με πολλή αγάπη και μεράκι. Είναι τιμή μας να προτιμούν τον χώρο μας για να παρουσιάσουν τις δουλειές τους.

 

Παυλίνα Χαρέλα και Αντώνης Λουδάρος, “Σκηνές από ένα γάμο”

Το κοινό της Θεσσαλονίκης υποστηρίζει τις παραγωγές σας. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα στοίχημα για εσάς ώστε να ανταποκριθείτε στον κόσμο;

Φυσικά, αυτό είναι και ο λόγος που κάθε χρόνο προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι και να προσφέρουμε το κάτι παραπάνω, από κάθε άποψη, στους φίλους του Θεάτρου Σοφούλη. Τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί μια έκρηξη συνεργασιών και μεγάλων παραγωγών στον χώρο μας, έχουμε βάλει ένα ισχυρό στοίχημα, με δύο μεγάλες παραγωγές σε παιδική και κεντρική σκηνή, και ο κόσμος δείχνει να ανταποκρίνεται.

Παυλίνα Χαρέλα και Αντώνης Λουδάρος, “Σκηνές από ένα γάμο”

Είναι η Θεσσαλονίκη μια πολιτιστική πόλη;
Μόνο το γεγονός πως λειτουργούν στην πόλη μας τουλάχιστον 30 γνωστές αίθουσες όπου παίζεται θέατρο, σημαίνει κάτι.

Παυλίνα Χαρέλα και Αντώνης Λουδάρος, “Σκηνές από ένα γάμο”

Κλείνοντας, τι καινούργιο και διαφορετικό έχει να προσφέρει το θέατρο Σοφούλη στο κοινό της Θεσσαλονίκης;

Αισθάνομαι περίεργα να πω εγώ τι καινούριο έχει να προσφέρει το Θέατρο Σοφούλη. Μπορώ όμως να πω με σιγουριά πως ό,τι πιο φρέσκο, καινούριο, ζωντανό στον χώρο της Τέχνης, ο θεατής θα το βρει στο Θέατρο Σοφούλη. Είναι ένα ελεύθερο, ανεξάρτητο θέατρο που τολμά και με δικές του παραγωγές αλλά και με συνεργασίες με τα πιο «φρέσκα» μυαλά της πόλης!

 

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Παυλίνα Χαρέλα για την παροχή του φωτογραφικού υλικού.

 

Εδώ μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα των παραστάσεων του Θεάτρου Σοφούλη.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άννυ Σκεντερη

'Όπου πας ,να πηγαίνεις με όλη σου την καρδιά' Κομφούκιος..Την πρώτη φορά που είπα ότι θέλω να γίνω Δημοσιογράφος ,είναι όταν συνειδητοποίησα ότι μου αρέσει η περιπέτεια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;