Πάνος Ζώης: “Η συνεργασία μου με την Ελευθερία Αρβανιτάκη είναι από αυτά που κρατάς για πάντα σαν φυλαχτό”

SHARE

Ζώης, ένας άνθρωπος που αγαπάει αυτό που κάνει, αν και κάποιες φορές η πραγματικότητα τον κάνει να ξεχνιέται. Ποτέ, όμως, δεν αποκλίνει από τον στόχο. Αυτό που κάνει είναι γεμάτο αγάπη, ταλέντο, μεράκι, ενθουσιασμό. Τι άλλο να χρειάζεται ένας καλλιτέχνης;

Μουσικός, με το πρώτο του δίσκο να ετοιμάζεται, αλλά και ηθοποιός, καθώς θα τον βρούμε ως Πάντσο στην παιδική παράσταση Δον Κιχώτης.

Είχαμε την τιμή να μιλήσουμε εδώ, στο Maxmag και να τον ρωτήσουμε για όλες τις εμπειρίες του στον χώρο.

Επιμέλεια Συνέντευξης: Νίκη Δούκα

Σε λίγο καιρό θα βγει ο πρώτος σου δίσκος, με το πρώτο τραγούδι «Βαρκούλα μου» να έχει ήδη κυκλοφορήσει. Πως νιώθεις γι’ αυτό το νέο βήμα;

Νομίζω πως κάθε νέο βήμα συνοδεύεται πάντα από ενθουσιασμό και προσμονή. Γιατί οι κόποι σου αποκτούν σχήμα και δίνουν καρπούς. Εν προκειμένω ο ενθουσιασμός μου είναι διπλός. Γιατί είναι ο πρώτος προσωπικός δίσκος που ετοιμάζω. Οπότε για μένα είναι κάτι πρωτόγνωρο, όση εμπειρία κι αν έχω πάνω στο κομμάτι των ζωντανών εμφανίσεων. Να πούμε ότι η σύνθεση και οι στίχοι του κομματιού είναι της Σοφίας Νάτσιου, η οποία και θα γράψει όλα τα τραγούδια αυτού του δίσκου, με εξαίρεση ίσως μια μικρή έκπληξη. Η «Βαρκούλα μου» λοιπόν ήδη άνοιξε πανιά και ελπίζω να αγαπηθεί από τον κόσμο και να τραγουδηθεί. Ήδη έχουμε δεχτεί πολλά θετικά σχόλια που μας δίνουν δύναμη για τη συνέχεια.

Είσαι και στην παράσταση Δον Κιχώτης σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου. Υποδύεσαι, μάλιστα, τον Σάντσο Πάντσα, τον πιστό ακόλουθο του Δον Κιχώτη. Πώς θα περιέγραφες την εμπειρία της παιδικής παράστασης;

Από την πρώτη στιγμή που μπήκα σ’ αυτό τον χώρο μου άρεσε να προκαλώ τον εαυτό μου και να μην απορρίπτω εμπειρίες. Η παιδική παράσταση λοιπόν ήταν μία από αυτές. Το πρώτο πράγμα που με ώθησε να το κάνω, είναι η αγάπη μου για τα παιδιά. Είναι οι πιο ειλικρινείς και αυθόρμητοι θεατές. Η ευθύνη που έχω απέναντι τους με κάνει να νιώθω πιο δημιουργικός και χρήσιμος. Η συνεργασία μου με την Σοφία Σπυράτου είναι μια μοναδική εμπειρία. Γιατί είναι ένας άνθρωπος δοτικός, επαγγελματίας και με τρομερή φαντασία. Και την ευχαριστώ από καρδιάς που μου εμπιστεύτηκε τον ρόλο του Σάντσο Πάντσα, ο οποίος απαιτούσε πολλή μελέτη και ατέλειωτες ώρες προβών. Ελπίζω να φανώ αντάξιος των προσδοκιών της όπως επίσης και του κοινού.

Advertisement

Στο παρελθόν, έχεις συνεργαστεί σε μια περιοδεία και με την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Πώς περιγράφεις αυτή την εμπειρία; Τι αποκόμισες από αυτήν;

Η συνεργασία μου με την Ελευθερία Αρβανιτάκη είναι από αυτά που κρατάς για πάντα σαν φυλαχτό. Την θαύμαζα από μικρό παιδί και ήταν ένας από τους λόγους που αγάπησα το Τραγούδι. Όποτε όλο αυτό για μένα ήταν αρκετά καρμικό. Έζησα ένα αναπάντεχο και έντονο καλοκαίρι, γιατί κάναμε μια περιοδεία με πολλούς σταθμούς σε Ελλάδα και Κύπρο. Είναι ένας πολύ ζεστός και απλός άνθρωπος σε σχέση με το καλλιτεχνικό μεγαλείο που κουβαλάει. Πήρα πολλά μαθήματα από εκείνη και θα τα κουβαλάω πάντα βαθιά μέσα μου. Το σημαντικότερο που αποκόμισα από εκείνη και θέλω να μοιραστώ είναι ότι η απλότητα είναι πάντα πιο ελκυστική.

Ποιους καλλιτέχνες σε θέατρο και μουσική, θαυμάζεις και γιατί; Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σου πρότυπα;

Μπορούμε να μιλάμε για μέρες. Είναι μεγάλη η λίστα των ανθρώπων που θαυμάζω σ’αυτό τον χώρο και κάθε μέρα προστίθεται και κάποιος. Θαυμάζω τους ανθρώπους με πηγαίο ταλέντο. Τους ιδεαλιστές καλλιτέχνες με ριζοσπαστικές ιδέες. Αυτούς που δεν μας τους πλασάρουν με το ζόρι και που έχουν να δηλώσουν κάτι με το ταλέντο τους και με τη στάση ζωής τους. Υπάρχουν αρκετοί, απλά πρέπει να έχουμε την διάθεση να τους ψάξουμε. Σαν ακροατές/θεατές έχουμε γίνει αρκετά παθητικοί και βολευόμαστε στο εύκολο. Έτσι σε ένα πιο μεταφορικό πλαίσιο, το καλλιτεχνικό μου πρότυπο είναι να έχει η τέχνη μου λόγο ύπαρξης.

Αν έπρεπε οπωσδήποτε να διαλέξεις ένα από τα δύο, θα ήταν το θέατρο ή η μουσική;

Δεν νομίζω ότι θα έμπαινα στην διαδικασία να διαλέξω ένα από τα δύο. Τα αγαπώ και τα δύο γιατί έχουν κοινό στόχο και παρόμοια διεργασία. Το Θέατρο είναι κάτι που σπούδασα και το πονάω ιδιαίτερα γιατί το γνωρίζω και ως θεωρία και ως πράξη. Η μουσική είναι η ζωή μου. Την αγάπη μου για το τραγούδι την ανακάλυψα ασυνείδητα από πολύ μικρός και θέλοντας και μη με επέλεξε πριν το επιλέξω. Οπότε στόχος μου κάθε φορά είναι να κάνω καλές συνεργασίες και να δίνω το 100% του εαυτού μου είτε είναι στο θέατρο είτε είναι στο τραγούδι.

Advertisement

Ποια από τις συνεργασίες που έχεις κάνει μέχρι στιγμής, μπορείς να καταχωρήσεις στον φάκελο με τα αγαπημένα σου;

Νομίζω η συνεργασία μου με την Ελευθερία Αρβανιτάκη ήταν η πιο έντονη και με στιγμάτισε προσωπικά γιατί ήταν αναπάντεχη και πρωτόγνωρη. Επίσης, πρόσφατα συνεργάστηκα με την Αρετη Κετιμέ. Ένα κορίτσι που έχει χρυσή καρδιά, τεράστιο ταλέντο και ήθος. Τέλος, η συνεργασία που έχω αυτή τη στιγμή με την Σοφία Νάτσιου είναι εξίσου έντονη και διδακτική και εύχομαι ο χρόνος να το αποδείξει. Γιατί έχουμε βρει έναν τρομερό κώδικα επικοινωνίας και σε προσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο. Και την ευχαριστώ μέσα απο την καρδιά μου που με πιστεύει και με στηρίζει.

Ως νέος στον χώρο, πόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίσεις και να αναδειχθείς;

Η εξέλιξη του καθενός είναι ένα μοναχικό μονοπάτι που πρέπει να το διανύεις απρόσκοπτα και καθημερινά ακόμα κι αν είναι χωματόδρομος. Δεν πρέπει να σε επηρεάζει τίποτα. Οπότε στο κομμάτι της προσωπικής μου εξέλιξης δεν με επηρεάζει ούτε η οικονομική κρίση, ούτε οι συνθήκες, γιατί προσπαθώ να τις δημιουργώ εγώ. Από την άλλη, το κομμάτι της ανάδειξης δεν με απασχολεί πλέον. Γιατί πλέον κατάλαβα ότι δεν ξεχωρίζει αυτός που αξίζει αλλά αυτός που το απαιτεί. Κι εγώ δεν είμαι εδώ για να απαιτήσω. Είμαι εδώ για να κάνω αυτό που αγαπώ και αν ξεχωρίσω θα είναι μια μικρή έκπληξη.

Ποια είναι η γνώμη σου για τα τηλεπαιχνίδια ανάδειξης ταλέντων; Εσύ θα επέλεγες ποτέ αυτόν τον τρόπο να αναδειχθείς;

Σε γενικές γραμμές, η γνώμη μου για τα τηλεπαιχνίδια ανάδειξης ταλέντων δεν είναι καλή. Δεν συμφωνώ με τον τρόπο που προωθούν τους νέους καλλιτέχνες και δεν πιστεύω στην αγνή πρόθεση τους. Είναι μια βιομηχανία γρήγορης εναλλαγής ταλέντων που στο τέλος δεν σου μένει τίποτα παρά μόνο οι κριτές. Προσωπικά δεν θα επέλεγα αυτό τον δρόμο, χωρίς βέβαια να κατακρίνω κάποιον που το επιλέγει. Αντιθέτως έχουν περάσει μεγάλα ταλέντα από αυτά τα παιχνίδια. Εξαρτάται από το τι θέλει να πετύχει ο καθένας και τι θεωρεί σημαντικό.

Advertisement

Ποια είναι η πιο δύσκολη στιγμή που αντιμετώπισες μέχρι τώρα, στην καριέρα σου;

Οι πιο δύσκολες στιγμές που περνάει κάποιος σε αυτό τον χώρο νομίζω είναι η αβεβαιότητα και η οικονομική αστάθεια. Δεν σου υπόσχεται κανένας οτι θα έχεις δουλειά και του χρόνου. Όποτε όλο αυτό σου δημιουργεί μια ανασφάλεια και μια ψυχολογική ανισορροπία. Πρέπει να έρθεις αντιμέτωπος με όλες τις εκφάνσεις του εαυτού σου και να τις αγαπήσεις αν θέλεις να επιβιώσεις. Να πατάς γερά στα πόδια σου και να ξέρεις τι αξίζεις.

Είσαι στο θέατρο, έχεις τον πρώτο σου δίσκο στα σκαριά και κάνεις περιοδείες και εμφανίσεις. Ποιο είναι το μυστικό για να τα προλαβαίνεις αλλά και να τα απολαμβάνεις όλα;

Δεν θα σου πω ψέματα. Είναι στιγμές που δεν τα απολαμβάνω όλα όπως θα ήθελα και στον βαθμό που θα έπρεπε. Γιατί το μυαλό υπακούει, το σώμα όμως όχι.. Αλλά τις περισσότερες φορές απολαμβάνω την κάθε στιγμή και νιώθω ευλογημένος που κάνω τόσα πράγματα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο μυστικό από το να αγαπάς αυτό που κάνεις. Να αγαπάς τους ανθρώπους που συνεργάζεσαι και να δημιουργείς τις συνθήκες μέσα στις οποίες θα νιώθεις συμβατός.

Όταν κάποιος ακούει το όνομα Πάνος Ζώης, τι θέλεις να σκέφτεται;

Ωραία ερώτηση. Θα ήθελα το όνομα μου να συνδεθεί με τη δουλειά μου. Να ταξιδεύουν μέσα από αυτή, να ονειρεύονται, να παρηγορούνται, να επουλώνουν τις πληγές τους και να εξελίσσονται. Σε προσωπικό επίπεδο θα ήθελα να σκέφτονται ότι είμαι ένας καλός άνθρωπος με ήθος και αξίες που προσπαθεί να κάνει κάτι καλύτερο γι’ αυτή την κοινωνία με όσα μέσα διαθέτει.

Πού μπορεί να σε βρει ο κόσμος και να ενημερώνεται για τις νέες σου δουλειές;

Ευτυχώς το διαδίκτυο είναι σύμμαχός μας σε αυτό το κομμάτι. Οπότε, όποιος επιθυμεί, μπορεί να ενημερώνεται για τις εμφανίσεις μου, είτε από την σελίδα μου στο facebook, είτε από το προσωπικό μου profile. Εδώ κι εδώ.

Ποια είναι τα μελλοντικά επαγγελματικά σου σχέδια; Όνειρα; Φιλοδοξίες;

Αυτό που εύχομαι είναι να βρίσκω συνέχεια λόγους να αγαπώ αυτό που κάνω. Να απολαμβάνω την κάθε στιγμή, ακόμα και την αποτυχία. Να συνεργάζομαι με ανθρώπους που θα έχουν να με διδάξουν πράγματα. Και το πιο σημαντικό. Να πετυχαίνω αυτά που επιθυμώ αλλά ποτέ εις βάρος των άλλων.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημοσιογράφος στα σκαριά. Χωρισμένη στα 3: Ελευσίνα // Θεσσαλονίκη // Λυών. Είμαι απλός άνθρωπος, δώστε μου ένα βιβλίο, μια ταινία, εισιτήρια για πολλά ταξίδια και σοκολάτα και θα είμαι ευτυχισμένη.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG