Πάνος Τόγιας: “Στην Αγγλία άλλαξε ολόκληρη η φιλοσοφία μου για το φαγητό”

O Πάνος Τόγιας είναι ένα από τα πρόσωπα που ξεχώρισε στο περσινό Masterchef . Το ταλέντο και η αγάπη του για την μαγειρική ήταν φανερά από την αρχή και ήταν αυτά που τον οδήγησαν λίγο πριν τον τελικό . Ο «Πανούλης», όπως τον αποκαλούσε ο μέντορας του στο παιχνίδι, Λεωνίδας Κουτσόπουλος, είναι 24 χρονών και έχει καταγωγή από την Κάρυστο. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει ζήσει και εργαστεί στο Λονδίνο σε βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο , ενώ μετά το παιχνίδι έπιασε δουλειά ως executive chef στο εστιατόριο «ῥοῦς (Rous)» στην Κύπρο, μαζί με την πρώην συμπαίκτρια του , Σπυριδούλα Καραμπουτάκη. Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε, μας μίλησε για την σχέση του με την μαγειρική , το Masterchef, τα όνειρα και τα σχέδια του για το μέλλον.

Επιμέλεια συνέντευξης: Νικολέττα Καστρινάκη

 

Σε γνωρίσαμε μέσω από το Masterchef. Έναν χρόνο μετά την συμμετοχή σου στο παιχνίδι και έχοντας εμφανιστεί 2 φορές ως καλεσμένος στην φετινή σεζόν του παιχνιδιού, πως θα περιέγραφες όλη αυτήν την εμπειρία;
Νομίζω με την Σπυριδούλα έναν χρόνο μετά είχαμε το succes story του δικού μας Masterchef , κάναμε ακριβώς αυτά που θέλαμε . Είμαστε executive Chefs σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια, κάνουμε φαγητό που θέλουμε και ο κόσμος μας στηρίζει γι’αυτό .Και έρχονται και άλλα πράγματα που δεν μπορώ να μιλήσω ακόμα γι’αυτά .
Είχαμε και από πριν ένα πολύ δυνατό βιογραφικό και οι 2 μας . Εγώ είχα 4 εστιατόρια στο βιογραφικό μου με αστέρια Μichelin στο παρελθόν μου σε ένα από αυτά και σαν junior sous chef που αυτό είναι κάτι πολύ δυνατό για την πορεία μου. Το Μasterchef με βοήθησε να αποδείξω στον κόσμο ότι δεν χρειάζεται να πας 30-40 χρονών, για να είσαι καλός στην δουλειά σου , γιατί στην Ελλάδα υπάρχει αυτή η προκατάληψη . Μάλιστα, ο ένας από τους σεφ που είχα στο Λονδίνο βραβεύτηκε με αστέρι Μichelin, όταν ήταν 23 χρονών ….Έπρεπε να σπάσει αυτό το στερεότυπο και νομίζω ότι κατάφερα να αλλάξω την γνώμη αρκετού κόσμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως εξελίχθηκε η ζωή σου μετά το παιχνίδι;
Η ζωή μου μετά το παιχνίδι άλλαξε τελείως. Ο κόσμος με αναγνωρίζει στον δρόμο και μου δείχνει πολλή αγάπη, γι’αυτό κάτι που είναι πολύ όμορφο και σε κάνει καθημερινά όλο και πιο χαρούμενο.

Έχοντας εργαστεί σε διαφορετικές κουζίνες ,δηλαδή σε Αγγλία, Ελλάδα και Κύπρο, ποια σου τραβάει περισσότερο το ενδιαφέρον και γιατί;
Νομίζω θα πω Αγγλία, αλλά ίσως και να μην είμαι αντικειμενικός, γιατί αγαπάω αυτό το μέρος, μου έδωσε την ευκαιρία της εξέλιξης. Εκεί έμαθα να μαγειρεύω και εκεί άλλαξε ολόκληρη η φιλοσοφία μου για το φαγητό.

Πότε και πως κατάλαβες ότι θες να ασχοληθείς με την μαγειρική;
Τελείως τυχαία ,αφού στα 16α γενέθλια μου αποφάσισα να κάνω το τραπέζι στους φίλους μου και όσο μαγείρευα είπα ότι θα ήταν κάτι που θα μπορούσα να το κάνω σε όλη μου την ζωή , και, έτσι, πήρα την απόφαση.

Στην audition του Masterchef είπες ότι χαρακτηρίζεις τους ανθρώπους με ένα υλικό Με αφορμή αυτό θα παίξουμε ένα παιχνίδι . Θα σου πω κάποιες λέξεις και θα τις χαρακτηρίσεις με κάποιο υλικό ή με μία συνταγή: ζωή , έρωτας, όνειρα, οικογένεια, Πάνος Τόγιας, Ελλάδα ;
Ζωή: ελαιόλαδο
Έρωτας: μούρα
Όνειρα : αχινός
Οικογένεια : λευκή σοκολάτα
Πάνος Τόγιας : εστραγκόν
Ελλάδα : ελιά
Ελαιόλαδο είναι η ζωή μας . Μούρα ,γιατί πιστεύω ότι η γλυκόξινη γεύση τους είναι οι νότες που χρειάζεται ο έρωτας. Ο αχινός είναι οοοοονειρικός. Αγνή καθαρή λευκή γλυκάδα, όπως και η αγάπη. Εστραγκόν πολύ αρωματικό και γευστικό, σε κάποιους αρέσει και σε άλλους όχι. Φυσικά ,ελιά, γιατί την βρίσκουμε παντού.

Ποια υλικά χρησιμοποιείς συχνότερα και ποια σε δυσκολεύουν στην διαχείριση τους;
Δεν μου αρέσει καθόλου ο σολομός. Αγαπάω το βούτυρο , τον ταραμά , τα φρούτα και λατρεύω αρκετά και κάποια ασιατικά, όπως την σόγια.

Πάνος Τόγιας
Πάνος Τόγιας

Ποιο είναι το αγαπημένο σου είδος κουζίνας;
Μ’ αρέσει το fusion, δηλαδή, το πάντρεμα κουζινών .Μ’ αρέσει και η γαλλική και η ισπανική και η ασιατική και η σκανδιναβική. Γι’ αυτό μ’ αρέσει να κάνω ένα ωραίο και ιδιαίτερο πάντρεμα ,φυσικά με μέτρο ,και, όταν αυτό έρχεται από μόνο του δεν θα βάλω υλικά μέσα που δεν θα δώσουν κάτι στο φαγητό απλά , για να πω «α! έβαλα και αυτό, για να το παίξω κάποιος».

Ποιο είναι το motto σου;
«Ζήσε δημιουργικά, και αν είσαι δημιουργικός, μην φοβάσαι τίποτα.»

Έχεις κάποιον σεφ ως πρότυπο;
Έχω αρκετούς, αλλά νομίζω ο κορυφαίος για εμένα είναι ο Magnus Nilson. Κάνει κάτι το μοναδικό και εκείνος, αν δεν κάνω λάθος, έγινε σεφ σε αρκετά νεαρή ηλικία .

Εκτός από την μαγειρική, ποιες άλλες ασχολίες έχεις; Πως περνάς τον ελεύθερο σου χρόνο;
Σίγουρα καφές. Χαχα νομίζω όλοι οι Έλληνες αγαπάμε τον καφέ. Μ’ αρέσει πολύ η ροκ μουσική , τα κοκτέιλ ,και το περπάτημα.

Πάνος Τόγιας
Πάνος Τόγιας

Ποια είναι τα όνειρα και οι φιλοδοξίες σου;
Το όνειρο μου είναι να έχω το δικό μου εστιατόριο, να κάνω το φαγητό που αγαπάω και να είναι υγιής επιχείρηση και μετά σίγουρα μια βράβευση Michelin .

Ποια είναι άμεσα μελλοντικά σου σχέδια;
Κανονίζουμε κάποια πράγματα με την Σπυριδούλα και μια εκπομπή που φτιάχνουμε με τον Γιώργο Ορφανό και την Σπυριδούλα. Ακόμα είμαστε στο στάδιο που φτιάχνουμε τον πιλότο, αλλά υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από 2-3 κανάλια που αυτό είναι πολύ θετικό και, ίσως, να μας δείτε σύντομα να ξαναμαγειρεύουμε στους δέκτες σας…

 

Τον ευχαριστούμε θερμά για το φωτογραφικό υλικό!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νικολέττα Καστρινάκη

Hello ,dear fellows!! :) Με λένε Νικολέττα ( αλλά όλοι με φωνάζουν ''Νικόλ'').Είμαι απόφοιτη του ΔΕΠΣ Παντείου .,23 χρονών , Δίδυμος στο ζώδιο (κουβαλάω την "τρέλα" του ζωδίου μου ΣΑΦΩΣ) και ,γενικά ,είμαι ένας πολύ θετικός και χαρούμενος άνθρωπος(σε σημείο υστερίας). Αυτά!! :)

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;