Πάνος Παραβάτος (Yammas.gr): Κερνάμε για εμάς, στην υγειά μας!

Η Ελλάδα είναι ευρέως γνωστό ότι διανύει χρόνια κρίσης. Παρόλα αυτά νέες ιδέες ξεκινούν κάθε μέρα και προσπαθούν να κερδίσουν μια θέση στον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο. Νέες ιδέες που ξεφεύγουν από τα στενά πλαίσια της απλής θεωρίας και γίνονται πράξεις, γίνονται επιχειρήσεις και πολλές αυτές επιτυχημένες και γνωστές. Μια αντίστοιχη start -up είναι και η YAMMAS, μια πρωτότυπη εφαρμογή για να μπορείς πάντα να κερνάς τους φίλους σου.

 

 • Mίλησέ μας για εσένα Πάνο… Τις σπουδές και τις ασχολίες σου… 

Καταρχήν, να σας ευχηθώ καλή επιτυχία με το MAXMAG και να δείτε το site σας όπως πραγματικά το ονειρεύεστε! Το 2002 αποφοίτησα από το Universita degli studi di Messina στην Ιταλία με ειδίκευση στα οικονομικά τραπεζών. Το 2004 τελείωσα το MBA από το University of Indianapolis. Το 2012 αποχωρώ από τον τραπεζικό τομέα και δημιουργώ εταιρία συνεταιρικά, την οποία πουλάω μετά από 3 χρόνια για να ξεκινήσω… την Just One Idea. H πρώτη μου ιδέα λοιπόν είναι το yammas!

 • Σε ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές σου. Πολύ ενδιαφέρουσες και οι σπουδές σου. Πώς όμως προέκυψε η ιδέα για το Yammas;

Όταν ήμουν στο εξωτερικό και οι φίλοι μου έλεγαν ότι πηγαίνουν σε κάποιο beach bar ή σε κάποιο αγαπημένο στέκι ήθελα να βρίσκομαι εκεί μαζί τους και όταν γνώριζα τον barman του τηλεφωνούσα να κεράσει τα ποτά και όταν ερχόμουν Ελλάδα, του έδινα τα χρήματα.

Πέρυσι (2015) μια φίλη μου έκανε tag στο facebook ότι βρίσκεται σε ένα μπαράκι στην Χαλκίδα και ήθελα να κεράσω εκείνη και την παρέα της. Έτσι μπήκα στο internet για να ψάξω τρόπο, διότι δεν ήξερα κανέναν στο συγκεκριμένο μαγαζί. Στην αναζήτηση που έκανα απογοητεύτηκα διότι δεν υπήρχε τρόπος πουθενά στον κόσμο. Κάπως έτσι μπήκε το μικρόβιο για την ιδέα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 • Ποιος ήταν ο αρχικός στόχος που είχες για το yammas και πώς βλέπεις την εξέλιξή του εώς τώρα;

Το yammas είναι στα πρώτα του βήματα και η αλήθεια είναι ότι έχουμε θετική ανταπόκριση και από τα μαγαζιά αλλά και από τον κόσμο. Ο αρχικός μας στόχος ήταν να βάλουμε μαγαζιά από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδος και τα καταφέραμε μια χαρά! Στους 2,5 μήνες περίπου λειτουργίας έχουν εγγραφεί επιχειρήσεις από τη Χαλκίδα, τη Μυτιλήνη, την Καλαμάτα, την Άνδρο, τη Θεσσαλονίκη και τώρα ξεκινάμε την Αθήνα. Σύντομα θα βγουν και τα apps για IOS και ANDROID, ενώ ετοιμάζουμε και μια ακόμα μεγάλη έκπληξη που σίγουρα θα βοηθήσει και άλλο στα απομακρυσμένα κεράσματα!

 • Έχεις κάποιο συγκεκριμένο πλάνο για τα επόμενα χρόνια;

Το πλάνο μας είναι να κάνουμε το yammas γνωστό σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο! Η έκφραση Yammas έχει γίνει πια εθνική έκφραση, αφού έχουμε καταφέρει να ακούγεται σε όλο τον κόσμο και με την επίγνωση ότι είναι συνώνυμη της διασκέδασης. Το κέρασμα είναι στη φιλοσοφία του Έλληνα και τα κεράσματα πάνε και έρχονται ακόμα και σε δύσκολους καιρούς. Μέχρι και σήμερα για να γίνει ένα κέρασμα είναι υποχρεωτική η παρουσία και των 2 πελατών μέσα στην επιχείρηση. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να προσθέσουμε ένα σύγχρονο εργαλείο  σε αυτό το “παιχνίδι”!

 

 • Πώς λειτουργεί η εφαρμογή;

Η αλήθεια είναι προσπαθήσαμε πολύ με τους συνεργάτες μου να την κάνουμε εύκολη και άμεση και νομίζω ότι τα καταφέραμε.

Είναι μόνο 6 απλά βήματα για να κεράσεις:

 1. Κάνεις εγγραφή στο Yammas.gr (ΔΩΡΕΑΝ)
 2. Κάνεις αναζήτηση του μαγαζιού όπου βρίσκεται η παρέα σου.
 3. Αγοράζεις το κέρασμα το οποίο μπορεί να είναι: Σφηνάκι, Ποτό, κοκτέιλ, Κανάτα ή μπουκάλι στις τιμές που έχει δώσει το μαγαζί.
 4. Στα στοιχεία κεράσματος βάζεις το όνομα και το επίθετο με το οποίο σε αναγνωρίζει ο παραλήπτης του κεράσματος και το νούμερο τηλεφώνου ΑΥΤΟΥ που κερνάς. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό διότι έτσι θα ενημερωθεί η παρέα σου!
 5. Πληρώνεις μέσω της κάρτας και χρεώνεσαι ΜΟΝΟ το κέρασμα, όπως δηλαδή θα αγόραζες το ποτό ή το σφηνάκι στο μαγαζί.
 6. Μετά την έγκριση της πληρωμής, ένα SMS αποστέλλεται στον παραλήπτη του κεράσματος όπου τον ενημερώνει για το ποιος τον κέρασε, τι τον κέρασε μαζί με έναν κωδικό. Εκείνος με την σειρά του πάει στον barman, δείχνει τον κωδικό και παίρνει το κέρασμα του και YAMMAS!

Εδώ να προσθέσω ότι μπορούμε να κεράσουμε και τον εαυτό μας αν δεν θέλουμε να έχουμε μετρητά ή κάρτες μαζί μας!

 • Σε ποιους απευθύνεται;

Απευθυνόμαστε σε όλους εκείνους που για κάποιο λόγο δεν μπορούν να βρίσκονται με την παρέα και είναι ΑΝΩ των 18. Παραδείγματα άπειρα… Απλά θα πω μερικά από την προσωπική εμπειρία μου. Απευθύνεται σε εκείνους που βρίσκονται στο εξωτερικό και θέλουν μέσα από ένα κέρασμα να νιώσουν μέρος της παρέας, σε εκείνους που έχουν ξεμείνει στο γραφείο μέχρι αργά και βλέπουν ποσταρίσματα από φίλους να διασκεδάζουν, σε εκείνους που κάνουν σκοπιά και οι κολλητοί κάνουν μπάτσελορ, σε εκείνους που δεν θέλουν λεφτά μαζί τους ή πιστωτική κάρτα και κερνάνε τον εαυτό τους. Γονείς που θέλουν να κεράσουν τα παιδιά τους στις πρώτες φοιτητικές εξόδους.. Σε ερωτευμένους που θέλουν να εντυπωσιάσουν!

 • Γιατί πιστεύεις ότι θα ήθελαν να μπουν τα μαγαζιά στην πλατφόρμα του yammas.gr;

Μια από τις συνήθειες των πελατών σήμερα είναι να είναι μονίμως με ένα κινητό στο χέρι, να μπαίνουν στο ίντερνετ, να κάνουν check in στα μέρη που είναι, να μιλάνε και με αυτούς που δεν είναι στην παρέα τους και να ανεβάζουν φωτογραφίες με τα ποτά τους! Γιατί να μην υπάρχει η δυνατότητα να κερνάμε και απομακρυσμένα;

Στην Ελλάδα της κρίσης ακόμα και το κέρασμα έχει μειωθεί. Όλοι μας υπολογίζουμε πλέον και το λεπτό που θα ξοδέψουμε. Τώρα ερχόμαστε εμείς να πούμε ότι πλέον ένα κέρασμα μπορεί να έρθει από την άλλη άκρη του κόσμου ή από το διπλανό μαγαζί! Μην ξεχνάμε τους Έλληνες του εξωτερικού που τόσο αγαπάνε την πατρίδα μας και με την παραμικρή ευκαιρία θέλουν να βρεθούν έστω για λίγο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και παρέες!

 • Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε και πώς την ξεπεράσατε;

Η μεγαλύτερη δυσκολία σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα είναι το ξεκίνημα. Το yammas.gr είναι το μοναδικό στο κόσμο που κερνάς απομακρυσμένα. Αυτό από μόνο του το κάνει δύσκολο διότι πρέπει να αλλάξουμε μια συνήθεια αιώνων! Από την μία τα μαγαζιά να πιστέψουν σε αυτό το νέο εργαλείο που τους προσφέρουμε και από την άλλη να εκπαιδεύσουμε τους πελάτες σε μια νέα συνήθεια που πιστεύω σύντομα θα αλλάξει τα δεδομένα του κεράσματος παγκοσμίως! Εδώ θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες μου που κατάφεραν να σχεδιάσουν μια πλατφόρμα απλή και εύκολη και για τις επιχειρήσεις αλλά και για τους πελάτες!

 

 • Πώς επιλέγετε να αντιμετωπίζετε την τωρινή κατάσταση στην Ελλάδα;

Η τωρινή κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη αλλά την αντιμετωπίζω με αισιοδοξία. Από την στιγμή που αποφάσισα να μείνω στην χώρα μου αυτό που πρέπει να κάνω είναι να προσπαθήσω καθημερινά για το καλύτερο και να δίνω το 100% των δυνατοτήτων μου! Η οικονομία κάνει κύκλους και πιστεύω ότι η κατάσταση θα αλλάξει και τα πράγματα θα καλυτερεύσουν.

 • Έχετε να προτείνετε κάτι σε όλους τους νέους startupers;

Just one idea. Αν στην αρχή, μια ιδέα δεν φαίνεται τρελή, τότε δεν υπάρχει καμιά ελπίδα γι’ αυτήν, όπως έλεγε και ο Αλβέρτος Αϊνστάιν! Αν την πιστεύεις πραγματικά και έχεις το πάθος τότε θα έρθει η στιγμή που θα δεις τα αποτελέσματα. Η κρίση δημιουργεί πάντα ευκαιρίες.   Σε περίοδο κρίσης πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος 1000% στο στόχο που έχεις θέσει και να μην απογοητεύεσαι. Οι στόχοι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί και να πηγαίνεις step by step!  Και προσοχή, να πηγαίνεις μέχρι εκεί που αντέχεις οικονομικά.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;