Πάμπος Ευσταθίου: «Ένα μεγάλο κοινό πρόβλημα των ανθρώπων, είναι οι Διαπροσωπικές τους σχέσεις»

Πάμπος Ευσταθίου
Πάμπος Ευσταθίου

Ο Πάμπος Ευσταθίου είναι ένας αναγνωρισμένος συστημικός ψυχοθεραπευτής και ψυχολόγος, ο οποίος εδρεύει στη Λευκωσία της Κύπρου. Είναι απόφοιτος του Open University of London. Το πτυχίο που έχει είναι στην ψυχολογία. Το 2014 ξεκίνησε την εκπαίδευση στην Συστημική/Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική στο «Συστημικό Ινστιτούτο Κύπρου».

Είναι ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA). Επίσης, έχει αποκτήσει το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Ψυχοθεραπείας (ECP). Την περίοδο 2015-16 διατέλεσε μέλος της προπονητικής ομάδας ανδρών της Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου. Ακόμη, υπήρξε μέλος της υποστηρικτικής ομάδας των ακαδημιών της.

Ως συστημικός ψυχοθεραπευτής/ψυχολόγος προσφέρει μια πληθώρα υπηρεσιών. Μεταξύ άλλων, κάνει συμβουλευτική γονέων, παιδιών και εφήβων. Βοηθάει ζευγάρια, κάνει όμως και ατομικές θεραπείες. Εφαρμόζει μία καινοτόμο συστημική ψυχοθεραπευτική μέθοδο στον αθλητισμό. Τέλος, επιδίδεται σε βιωματικά εργαστήρια και συνεδρίες, όπου εκπαιδεύει εκείνους που επιθυμούν να εμβαθύνουν στον κόσμο της ψυχολογίας. Είναι ένας άκρως θετικός άνθρωπος και υποστηρίζει πως

Πάμπος Ευσταθίου: Κανείς πρέπει να επισκέπτεται τον ψυχολόγο όταν καταστεί αναγκαίο, διότι είναι κάτι το φυσιολογικό.

Επιμέλεια συνέντευξης για το MAXMAG: Ξανθή Κιούση

1. Τι σας ώθησε στο να ασχοληθείτε με την συστημική προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία;

Από παιδί μου άρεσε πάντα να παρατηρώ τις συμπεριφορές των ανθρώπων. Πως η συμπεριφορά επηρεαζόταν και άλλαζε αναλόγως πλαισίου. Πως η συμπεριφορά των άλλων απέναντι τους καθόριζε πολλές φορές την συμπεριφορά τους. Επίσης, πως η δική τους συμπεριφορά επηρέαζε την συμπεριφορά του πλαισίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάμπος Ευσταθίου
Πάμπος Ευσταθίου

Όταν είχα τελειώσει το πτυχίο στην Ψυχολογία, έπρεπε να διαλέξω κάποια μετεκπαίδευση, ώστε να μπορώ να εργαστώ αυτόνομα. Το αγαπημένο μου μάθημα στο πανεπιστήμιο ήταν η Κοινωνική Ψυχολογία. Η Συστημική Ψυχοθεραπευτική προσέγγιση ήταν μια από τις διάφορες επιλογές που είχα. Θα έλεγα πως με βάση τα πιο πάνω, ήταν η προσέγγιση η οποία μου ταίριαζε περισσότερο. Με βάση μάλιστα πάντα τα ενδιαφέροντα μου στον κλάδο, τον τρόπο σκέψης μου, αλλά και αντίληψης και φιλοσοφίας μου για την ζωή και τους ανθρώπους. Περισσότερο θα έλεγα πως με διάλεξε, παρά πως την διάλεξα.

2. Γιατί δεν επιλέξατε κάποια άλλη προσέγγιση;

Οι περισσότερες προσεγγίσεις ήταν για εμένα πολύ περιοριστικές σε σχέση με το εύρος ενασχόλησης. Ήταν όμως και αντίθετες με τα δικά μου πιστεύω ως προς το πως θα μπορούσα να είμαι όσο πιο χρήσιμος γίνεται στους ανθρώπους.

Θεωρώ την Συστημική προσέγγιση ως την πιο ολοκληρωμένη, αλλά και ως την πιο ουσιαστική, λαμβάνοντας υπόψη πως οι άνθρωποι δεν βλάστησαν και μεγάλωσαν στο πουθενά κουβαλώντας εκ γενετής διάφορες διαταραχές και προβλήματα. Από πριν καν γεννηθούν, η ζωή τους είναι συνυφασμένη με ένα τεράστιο δίκτυο ανθρώπων, με πολιτισμικό πλαίσιο πεποιθήσεων, αρχών και αξιών σημαντικό για αυτούς.

Όλα αυτά, σε συνδιασμό με το πως ο ίδιος ο άνθρωπος τα αντιλαμβάνεται, τα επεξεργάζεται και επιλέγει, ανάλογα και με τις επιρροές και αντιδράσεις του εκαστοτε πλαισίου, επηρεάζουν στην διαμόρφωση του ποιος θα είναι.

Επίσης, ως προσέγγιση προσφέρει απλόχερα την ευκαιρία, να εφαρμοστεί επιτυχώς με την μορφή του coaching. Αυτό μπορεί να γίνει σε διάφορα πλαίσια όπως εταιρείες, οργανισμούς, στον αθλητισμό, αλλά και σε επίπεδο προσωπικής ανάπτυξης και επίτευξης στόχων.

Με λίγα λόγια, η συγκεκριμένη προσέγγιση δεν ασχολείται μονο με διαταραχές και προβλήματα. Ασχολείται με οτιδήποτε αφορά τον κάθε άνθρωπο ή και ομάδα ανθρώπων, κάτι που μου προσφέρει την ευκαιρία να ασχοληθώ με τον Άνθρωπο σε κάθε επίπεδο και από κάθε πλευρά και οπτική του.

3. Ποια ήταν τα προβλήματα που απασχολούσαν τους ανθρώπους πριν την πανδημία;

Τα προβλήματα που απασχολούσαν τους ανθρώπους πριν την πανδημία, επί της ουσίας δεν ήταν και πολύ διαφορετικά από ότι και με την πανδημία. Και αναφέρομαι στα ουσιαστικά βαθύτερα προβλήματα, και όχι στους επιφανειακούς καθημερινούς προβληματισμούς.

Ένα μεγάλο κοινό πρόβλημα των ανθρώπων, είναι οι Διαπροσωπικές τους σχέσεις. Είτε είναι ερωτικές, φιλικές, επαγγελματικές, ειτε ακομη και οι σχέσεις παιδιού-γονέα. Η δυσλειτουργία του Συστήματος, είτε του εσωτερικού του καθενός, είτε του εξωτερικού Συστήματος, οι σχέσεις δηλαδή με τους Σημαντικούς Άλλους.

Οι διάφορες διαταραχές όπως κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, διαταραχές λήψης τροφής, ύπνου, άγχους, ψυχώσεις κ.λπ, δεν είναι τίποτα άλλο παρά το σύμπτωμα που “επιλέγει” υποσυνείδητα το άτομο για να αναδείξει την όποια δυσλειτουργία.

Πάμπος Ευσταθίου: Οι γονείς πρέπει  διαχειριστούν την δική τους πιθανή δυσφορία από την πανδημία για να βοηθήσουν τα παιδιά τους»

4. Εξακολουθούν να τους απασχολούν τα ίδια προβλήματα μετά από την πανδημία;

Όπως προανέφερα πιο πάνω, τα ίδια προβλήματα απασχολούν τους ανθρώπους και μετά από την πανδημία. Η βασική διαφορά είναι πως με την πανδημία, βγήκαν απλά στην επιφάνεια. Αναδείχθηκαν, μιας και οι διάφοροι περιορισμοί απέκλεισαν τα όσα οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν, ώστε να ξεφύγουν ή και να αποφύγουν τα προβλήματα τους, μιας και έβρισκαν εύκολα διέξοδο από αυτά.

Μην ξεχνάμε πως αρκετά από τα περιοριστικά μέτρα, είναι ενάντια στην ίδια την φύση του Ανθρώπου. Ως κοινωνικά όντα, η απομόνωση και η αποχή από την ανθρώπινη επαφή και κοινωνικοποίηση, ήταν και είναι ένας καταλυτικός παράγοντας που ήρθε να επιβαρύνει την ήδη προϋπάρχουσα κατάσταση, καταπιέζοντας την Ανθρώπινη φύση και ανάγκη, και ταυτόχρονα τον ίδιο τον Άνθρωπο.

5. Πώς αντιμετωπίζουν τα παιδιά την κατάσταση που επικρατεί με την καραντίνα; 

Τα παιδιά, αναλόγως ηλικίας και τρόπου ζωής πριν την πανδημία, έχουν επηρεαστεί αναλόγως, άλλα λιγότερο άλλα περισσότερο. Οι βασικότερες επιπτώσεις αφορούν, όπως και τους ενήλικες, την ζημιά που προκαλεί η έλλειψη κοινωνικοποίησης και επαφής. Επιπροσθέτως, η απομάκρυνση σε αρκετές περιπτώσεις από αγαπημένα πρόσωπα, αλλά και η μη εκτόνωση της συσσωρευμένης ενέργειας που έχουν τα παιδιά.

Επίσης, σοβαρό αντίκτυπο έχει και ο χρόνος που αναγκαστικά περνούν μπροστά από οθόνες, είτε αφορά εκπαίδευση, είτε αφορά ελεύθερο χρόνο, μιας και οι επιλογές τους έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.

6. Με ποιο τρόπο μπορούν οι γονείς να διαχειριστούν την στάση των παιδιών και πώς μπορούν να τα βοηθήσουν σε περίπτωση που εκείνα δυσκολεύονταν να ανταπεξέλθουν;

Το πρώτο που πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι πρώτα να διαχειριστούν την δική τους πιθανή δυσφορία που μπορεί να νιώθουν λόγω της κατάστασης. Αυτό θα τους βοηθήσει να διαχειριστούν αλλά και να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Αν οι ίδιοι δεν είναι καλά, τότε είναι πιθανόν να υπάρχει έλλειψη υπομονής, κατανόησης και καθαρού μυαλού.

Ας μην ξεχνούν πάνω από όλα πως είναι παιδιά. Και ως παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους, έχουν διαφορετικές ανάγκες, δεξιότητες, και επίπεδο αντίληψης από τους ενήλικες. Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν το παιδί, και όχι να ζητά ο γονιός από το παιδί κατανόηση.

Από εκεί και πέρα, όπου και όσο είναι εφικτό, περάστε χρόνο μαζί τους. Εστιάστε σε δραστηριότητες, όπου θα μπορούν να εκτονώσουν την ενέργεια τους και θα τα απομακρύνουν από τις οθόνες. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργείτε ταυτόχρονα ένα δέσιμο με το παιδί σας.

7. Μπορείτε να εξηγήσετε στους αναγνώστες πως κάποιοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν με θετικό τρόπο την καραντίνα;

Όσο παράξενο και να ακουστεί, η καραντίνα έχει και τα θετικά της. Ο περισσότερος κόσμος έκανε παράπονα για την έλλειψη χρόνου. Είτε αφορούσε την διεκπεραίωση κάποιων εργασιών, είτε για την ενασχόληση με την οικογένεια τους, είτε ακόμη και για να ασχοληθούν με τον ίδιο τους τον εαυτό. Οπότε ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, να ασχοληθούν με όλα όσα δεν είχαν χρόνο να ασχοληθούν πριν.

Σε ένα πιο γενικό επίπεδο, το οποίο δεν αφορά μόνο την καραντίνα, πολύ βοηθητικό και λυτρωτικό θα έλεγα, είναι η επικέντρωση και ενασχόληση με τα όσα μπορεί κάποιος να αλλάξει, και να μην ασχολείται με τα όσα δεν μπορεί να αλλάξει.

Με αυτό τον τρόπο, αποφεύγει να πέσει στην παγίδα να αναλωθεί σε καταστάσεις που δεν εξαρτώνται από τον ίδιο, κάτι που θα προκαλούσε αρνητικότητα, δυσφορία, αλλά και χάσιμο χρόνου.

Σε αντίθεση πάντα με την θετικότητα που δημιουργεί η ενασχόληση με όσα εξαρτώνται από τον ίδιο, τόσο σε σωματικό, όσο και σε γνωστικό-συναισθηματικό επίπεδο.

8. Πως μπορεί ένας ενήλικας να διαχειριστεί τα συναισθήματα που του προκαλεί ο εγκλεισμός;

Όπως ανέφερα πιο πάνω, ο τρόπος είναι η επικέντρωση στα όσα μπορεί να κάνει, και όχι στα όσα δεν μπορεί.

Ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι στην διαχείριση των συναισθημάτων, είναι η αποδοχή τους.

Είναι απολύτως φυσιολογικό οι άνθρωποι κάτω από αυτές τις καταστάσεις να νιώθουν δυσφορία, καταπίεση, ακόμα και θυμό πολλές φορές.

Και αυτό είναι που πρέπει να αποδεκτούν, πως είναι εντάξει να μην είναι εντάξει. Να επιτρέψουν στον εαυτό τους να νιώσει. Τα συναισθήματα είναι και πρέπει να είναι αποδεκτά, τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά. Είναι όμως σαν το ελατήριο. Όσο τα καταπιέζεις, τόση ενέργεια συσσωρεύουν ώστε να αντιδράσουν ώστε να εκφραστούν. Αφήστε τα να βγουν, με ένα τρόπο λειτουργικό για όλους. Όσο πιο λίγα, τόσο πιο εύκολη η διαχείριση τους. Μην τα μετατρέψετε σε ελατήριο.

9. Είναι αισιόδοξα τα μηνύματα από εδώ και πέρα;

Θέλω να πιστεύω, ως αισιοδοξος άνθρωπος, πως υπάρχουν αρκετά αισιόδοξα μηνύματα, αν μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την όλη κατάσταση προς όφελος μας. Να κρατήσουμε στη ζωή μας τα όσα χρήσιμα μας βοήθησαν, να εκτιμήσουμε τα όσα σημαντικά στερηθήκαμε, και να έρθουμε σε επαφή με τις ανάγκες που αναδείχθηκαν ή και αναδύθηκαν μέσα από την όλη κατάσταση. Και όταν τα πετύχουμε αυτά, θα ξαναγίνουμε πιο ανθρώπινοι Άνθρωποι, και όχι απλά ρομπότ που λειτουργούν μηχανικά και να διεκπεραιώνουν διάφορες εργασίες και εντολές.

10. Κλείνοντας, τι θα συμβουλεύατε τους αναγνώστες τού MaxMag όσο αναφορά τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην ζωή τους; 

Για τους περισσότερους είναι μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Μια κατάσταση που παρόλο που έχει κάποια θετικά, στο σύνολό της αποσυντονίζει. Επίσης, έχει διαταράξει τις ισορροπίες τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Το θετικό είναι ότι οι Άνθρωποι έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται και να επιβιώνουν, χρειάζεται όμως χρόνος.

Για αρκετό καιρό οι άνθρωποι θα ζούνε με κατάλοιπα της πανδημίας, με σημαντικότερη την έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στην ίδια την ζωή. Κάτι το οποίο θα δημιουργεί αβεβαιότητα, φόβο, ανασφάλεια, μιας και η πανδημία μας έδειξε πως τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, και πως τα πάντα μπορούν να ανατραπούν από στιγμή σε στιγμή.

Ταυτόχρονα, αυτό είναι εξίσου λυτρωτικό. Λυτρωτικό επειδή αν γίνει αποδεκτό αυτό το συμπέρασμα, τότε η όλη φιλοσοφία για την ζωή μπορεί να αλλάξει προς όφελος, απολαμβάνοντας και ζώντας περισσότερο την ίδια την ζωή.

Πολλοί άνθρωποι ίσως χρειαστούν βοήθεια να μπορέσουν να διαχειριστούν τα κατάλοιπα και τις επιπτώσεις, και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Είναι κάτι που αφορά όλους, κάτι που το πέρασαν όλοι, έστω και με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, και εδώ είναι που χρειάζεται η γενναιότητα και το θάρρος, ώστε κάποιος να μην διστάσει να ζητήσει βοήθεια αν νιώσει ότι την χρειάζεται.

 Σας ευχαριστώ θερμά και ολόψυχα

Πάμπος Ευσταθίου

Συστημικός Ψυχοθεραπευτής

Ο Πάμπος Ευσταθίου βρίσκεται στο:  https://www.facebook.com/psychotherapies4all/ – http://psychotherapies4all.blogspot.com/?m=1&fbclid=IwAR3M03YMSAGy1wWAPpsRJlimma4cHL6CFlhrB24tX7F_asrwWM-3oQnX9tM

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ξανθή Κιούση

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της μόδας, πλέον όμως δραστηριοποιούμαι γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας και αρθρογραφίας. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποτελώ μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;