Opera Chaotique: “Το show μας είναι η προέκταση του εαυτού μας”

SHARE

Με αναπάντεχα ανατρεπτικό χιούμορ, άκρως σουρεαλιστική φαντασία και εκρηκτικές μουσικές αλχημείες, οι Opera Chaotique,  έχουν καταφέρει να χαρτογραφηθούν ως ένα απολύτως μοναδικό φαινόμενο του μουσικού στερεώματος. Το εκκεντρικό δίδυμο που καταπατά επιδεικτικά τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην όπερα, τη τζαζ, το καμπαρέ και την ποπ, δημιουργήθηκε το 2011 από τον Tenorman φωνή/αφήγηση και πιάνο και τον Voodoo Drummer στα ντραμς ξεχώρισε αμέσως για το ιδιαίτερο μουσικό στίγμα, τη μοναδική αισθητική και την σαρωτική σκηνική παρουσία τους.

Η συνέντευξή τους; Ευφάνταστη και δημιουργική , όπως οι ίδιοι! Μας μίλησαν για τη νέα μουσική παράσταση που παρουσιάζουν στο Faust, “Η κρυφή ζωή των χαμένων ποιητών”, τα τραγούδια τους, το μουσικό (και γενικότερο) στυλ τους, την εμπειρία των show τους, ενώ στο τέλος χάρισαν ένα δώρο αποκλειστικά στο maxmag: ένα ποίημα γραμμένο από εκείνους για εμάς!

Επιμέλεια συνέντευξης: Ελίνα Ιωάννου

Πώς θα χαρακτηρίζατε αυτήν την χρονική περίοδο για εσάς;

 Τριτογενής παλαιο-νεο-λιθική μπλε περίοδος. Με τρία νέα show, ένα στη λυρική, ένα με ορχήστρα στην Θεσσαλονίκη, κι ένα εντελώς ολοκαίνουριο που έχει και ελληνόφωνα.

 Νέο show: «η κρυφή ζωή των χαμένων ποιητών»! Είναι μια νέα πρόκληση να ενθουσιάσετε το κοινό με αυτήν την παράσταση;

 Δύσκολη ερώτηση, απλά κάνουμε την τέχνη μας και προσκαλούμε και προκαλούμε το κοινό να μας εμπιστευτεί για ακόμη μια φορά.

 Με τη νέα σας παράσταση ρίχνετε φως σε άγνωστες πτυχές ποιητών. Ποιες είναι αυτές οι πτυχές και με ποιον τρόπο τις χρησιμοποιείτε στο show;

Δίνουμε φως μέσα από έρευνα σε ιστορίες ποιητών και τραγουδοποιών που δεν είναι γνωστές στον κόσμο, πιο πικάντικες και με προσωπικό ενδιαφέρον, πράγματα που τους φέρνουν πιο κοντά σε όλους εμάς τους υπόλοιπους που τους θαυμάζουμε, τα κρυφά μυστικά, αδυναμίες κ.α.

Advertisement

 Οι καλλιτέχνες, και όχι μόνο, κρύβουν συχνά μια πλευρά τους με ελαττώματα έως και αυτοκαταστροφικά. Πώς διαχειρίζεται κανείς αυτήν την πλευρά του; πώς δεν την αφήνει να κατασπαράξει τη θετική του πλευρά;

Η ιστορία έχει δείξει πως όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες ήταν αυτό-καταστροφικοί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, όμως κάναν τον πόνο έμπνευση, και ίσως η ίδια η τέχνη να έσωσε τη ζωή τους.

 Το χιούμορ, είτε εναλλάσσεται με μελαγχολία είτε όχι, είναι βασικό συστατικό στις παραστάσεις σας. Ποιος ο ρόλος του στην καθημερινή σας ζωή;

 Το show μας είναι η προέκταση του εαυτού μας, είναι η υπερβολική εκδοχή μας, μας βγαίνει αυθόρμητα το χιούμορ μας που είναι βασικό συστατικό των παραστάσεων μας, παράλληλα με την αδιόρατη μελαγχολία φυσικά. Όταν αυτά τα δύο συνδυάζονται πετυχημένα τότε ιδού, να κάτι που ίσως έχει ενδιαφέρον.

Η ζωή μας είναι έτσι, μας αρέσει να γελάμε κάθε μέρα, να κάνουμε πλάκες, να λέμε αστεία, να ερωτευόμαστε και να μελαγχολούμε και πάλι να σκαρώνουμε φάρσες μεταξύ μας και να γράφουμε τραγούδια για όλα αυτά.

 Για πρώτη φορά ακούμε και ελληνόφωνα τραγούδια από εσάς. Γιατί μέχρι τώρα δεν το είχατε επιχειρήσει και τι σας ώθησε να το κάνετε αυτήν την χρονική στιγμή με αυτήν την παράσταση;

Ε, να, ζηλεύουμε κι εμείς, θέλουμε ο κόσμος στην Ελλάδα να τραγουδάει τα τραγούδια μας, χιχιχι.

Πάντα θέλουμε να εξελισσόμαστε, να προχωράμε την τέχνη μας, να αλλάζουμε, από τη στιγμή που είμαστε Έλληνες και παίζουμε στην χώρα μας αρκετά, οφείλαμε να κάνουμε κάτι που να αγγίζει περισσότερο την ψυχή τους, ίσως και την ψυχή μας.

Εμείς είμαστε πάλι, απλά έχουμε και Ελληνικό, πολύ όμορφο μάλιστα, στίχο.

Advertisement

 Οι μουσικές αλχημείες σας αναμειγνύουν διαφορετικά είδη μουσικής, όπως όπερα, καμπαρέ, τζαζ και ποπ. Ποια πτυχή τους εαυτού σας εκφράζει το καθένα από αυτά τα είδη μουσικής; Υπάρχει κάποιο είδος που αισθάνεστε να βρίσκετε πιο κοντά σε εσάς;

Στον Tenorman είναι πιο κοντά η όπερα και στον Voodoo Drummer η τζαζ, όμως η αλήθεια είναι πως ούτε όπερα ούτε τζαζ παίζουμε τελευταία, έχουμε κάνει μια δική μας συνθήκη. Πιο κοντά στο καμπαρέ ίσως ή μια steam punk θα έλεγε κανείς.

Ποιο από τα τραγούδια σας θα ξεχωρίζατε και για ποιον λόγο;

Το επόμενο που θα βγει, γιατί ένα ένα τα ξεχωρίζουμε και τα αγαπάμε. Ίσως το To the whore γιατί είναι το πρώτο που ηχογραφήσαμε ποτέ.

 Οι μουσικές παραστάσεις σας δεν περιορίζονται στην Ελλάδα, αφού έχετε δώσει παραστάσεις και σε πολλές σκηνές και φεστιβάλ του εξωτερικού. Εκτός από την Ελλάδα, σε ποια χώρα απολαμβάνετε να κάνετε live περισσότερο και γιατί;

Κάθε χώρα έχει την ξεχωριστή της απόλαυση, ίσως στη Γερμανία το κοινό είναι κάπως πιο θερμό, όσο παράξενο κι αν ακούγεται αυτό.

 Τι ρόλο παίζει στα show σας η διάδραση με το κοινό;

Είναι γνωστό πως το κοινό το αγαπάμε και το βάζουμε μέσα στο παιχνίδι, ο κόσμος γνωρίζει πια πως θα συμμετέχει με τον τρόπο του και αυτό αυξάνει το ενδιαφέρον του.

 Υπάρχει κάποια παράσταση που θα σας μείνει αξέχαστη και γιατί;

Πολλές παραστάσεις μας έχουν μείνει στη μνήμη για διάφορους λόγους, κάθε εμφάνιση μας έχει κάτι το διαφορετικό ανάλογα με τη χώρα και το χώρο. Στην Άγκυρα ας πούμε ήταν συγκινητικά και απροσδόκητα όμορφα.

Advertisement

 Πρόσφατα βρεθήκατε στην εναλλακτική σκηνή της εθνικής λυρικής σκηνής με την μουσική παράσταση «ΒΑΤΡΑΧΟΙ», σε συμπαραγωγή με την ομάδα κουκλοθέατρου Merlin. Μία παράσταση που θα ξανανέβει τον Μάιο. Μιλήστε μας για αυτήν την εμπειρία.

Ήταν μια πρόκληση για εμάς να κάνουμε κάτι τόσο δύσκολο και μεγαλεπήβολο, όμως τα καταφέραμε, παίξαμε σε ένα από τα σημαντικότερα μέρος της Αθήνας, ήταν sold out, ο κόσμος φάνηκε ενθουσιασμένος (εκτός από μερικές τομάτες φυσικά που εκτοξεύθηκαν ως συνήθως). Είναι μια παράσταση που την ονειρευόμασταν με τα παιδιά και που θα την περιοδεύσουμε σε όλον τον κόσμο, και απλά είμαστε χαρούμενοι που μας δίνετε η ευκαιρία να κάνουμε την τέχνη μας και να προσφέρουμε.

 Εμβληματικές προσωπικότητες της τέχνης των προηγούμενων ετών πρωταγωνιστούν στις παραστάσεις σας και παίζουν κομβικό ρόλο στη διαμόρφωσή τους. Θα ήθελα να μου πείτε:

  • Με ποιον θα μεθούσατε σε ένα μπαρ; Bukowski
  • Με ποιον θα κάνατε μαζί ένα ταξίδι; Εμπειρίκο
  • Με ποιον θα μοιραζόσασταν τη σκηνή; Tom Waits
  • Με ποια θα βγαίνατε ραντεβού; Anita Berber

 Πριν κλείσουμε, ας παίξουμε ένα παιχνίδι λέξεων. Από το Α έως το Ω, γράψτε μία φράση με τις παρακάτω λέξεις:

(θα σας το κάνουμε ποίημα)

Αίνιγμα ήταν ή

Βάσανο αυτή η

Γυναίκα? Τόσα

Δάκρυα χαμένα Ήταν μεγάλος

Έρωτας, αλλά η

Ζήλια τα διέλυσε όλα. Δράμα σε Πένθιμο

Ηχόχρωμα, Τόση Ένταση Όλα στα κόκκινα

Θαυμάζω την αντοχή μου. Μίλαγε διαρκώς για Ελευθερία,
Ισότητα,
Έκφραση Τι να τα κάνεις όταν ζεις σε μια

Κόλαση? Το μυαλό μου

Λαβύρινθος Χάνομαι στα

Μάτια σου, Δοσμένη

Νεότητα ή μήπως ξοδεμένη? Δεν

Ξεχνάω πως δεν χαίρομαι, δεν

Οραματίζομαι δεν περιμένωΜοιάζει με

Ποίηση που τσάκισε τον

Ρομαντισμό μου

Σαρωτικός ο λόγος σου Σαρωτικό και το άγγιγμα σου Το μόνο μου

Ταλέντο τελικά ήταν να

Υπακούω στις εξαρτίσεις μου Καμιά

Φιλοδοξία.  Όλα ένα

Χάος και μέσα του εγώ που

Ψάχνω την

Ώθηση να βρώ, για να σου πω

γλυκιά μου αγαπημένη

θυμήσου πως σ’ αγάπησα, θυμήσου

Αλλιώς, άντε γ@%*#@υ

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αρχιτέκτονας της ζωής μου και των ονείρων μου

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG