Νόρα Πυλόρωφ:”Έρωτας Μάγος”

Η Νόρα Πυλόρωφ η Θεσσαλονικιά συγγραφέας είναι μαζί μας στη στήλη των συνεντεύξεων και μας μιλά για το βιβλίο της,τη συγγραφή και τον έρωτα.Το βιβλίο της”Έρωτας μάγος” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά γράμματα.

Η Νόρα Πυλόρωφ μας εξομολογείται ότι αγαπά τα παλιά αντικείμενα και δένεται μ’ αυτά.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευάγγελου Παπαθανασίου

«Έρωτας μάγος» μιλήστε μας για το βιβλίο σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το βιβλίο διαπραγματεύεται τη δύναμη του έρωτα, τα τερτίπια του, τις παγίδες που στήνει στους ανθρώπους. Δεν είναι όμως ένα αμιγώς ερωτικό βιβλίο. Μιλάει για ανθρώπινες σχέσεις, για το πώς ο τρόπος που μεγαλώσαμε, που μας μεγάλωσαν δηλαδή, καθορίζει τις κατοπινές μας πράξεις, τις αποφάσεις, πόσο το παρελθόν μας δημιουργεί αδιέξοδα, άλυτα πολλές φορές. Το βιβλίο επικεντρώνεται στην αδυναμία μας να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας όταν αυτά έχουν στραπατσαριστεί από οδυνηρές καταστάσεις στο κοντινό και μακρινό παρελθόν και πόσο η αδυναμία αυτή μπορεί να λειτουργήσει σαν τροχοπέδη στη σχέση ανάμεσα σε Άντρα και Γυναίκα.

«Και τα γυαλιά σαν τη ψυχή μου, αδέσποτα και εύθραυστα»

Τα γυαλιά κόβουν τη ψυχή σας κυρία Νόρα Πυλόρωφ;

Φάνηκε στο βιβλίο ότι έχω μια αδυναμία στα παλιά αντικείμενα, αντικείμενα που χάσαν τον ιδιοκτήτη τους, αντικείμενα αδέσποτα. Σαν τη Βη, την ηρωίδα μου. Κι αυτή παραδέρνει σαν αδέσποτο.

Αγαπώ πολύ και τα παλιά γυάλινα πράγματα, βάζα, κούπες, μποτίλιες. Από χρωματιστό γυαλί.

Το γυαλί όμως είναι εύθραυστο. Σπάζει εύκολα. Και κόβει όταν σπάσει.

Τα υπόλοιπα δικά σας…..

«Οι μοναχικοί άνθρωποι είναι σαν τους υπνοβάτες. Νιώθουν σίγουροι όσο δεν τους ενοχλεί κανείς». Η μοναξιά σας φοβίζει ή σας ηρεμεί;

Δυστυχώς με φοβίζει όσο τίποτε στον κόσμο. Μακάρι να ήταν αλλιώς.

«Οι ουλές μας μας δείχνουν που έχουμε βρεθεί, δεν καθορίζουν που θα πάμε»; Πιστεύετε ότι οι ουλές και τα σημάδια της ψυχής είναι βραβεία ζωής;

Θεωρίες, να τις λέμε και να παρηγοριόμαστε. Και τα σημάδια και οι ουλές είναι αποτέλεσμα πόνου και εσωτερικού πιλατέματος. Εντάξει, μαθαίνεις, γίνεσαι πιο έμπειρος, πιο σοφός. Μ ’αυτό, τι; Η οδύνη υπήρξε και ο απόηχος κουδουνίζει ακόμα στα αυτιά μας.

Γίνεται να παντρευτούν οι άνθρωποι που έχουν τυπική σχέση αλλά να είναι ευτυχισμένοι;

Νομίζω ότι σε έναν τυπικό γάμο δεν γίνεται να είναι ευτυχισμένοι οι σύντροφοι. Θα ψάξουν για εναλλακτικές λύσεις ό,τι και να σημαίνει αυτό. Για την ευτυχία ή για ευτυχισμένες στιγμές χρειάζονται δύο που να τους ενώνει μια ουσιαστική σχέση κι ας έχει σκαμπανεβάσματα.

Η ελλειμματική οικογένεια του ήρωα τον βάζει σε περιπέτειες και έχουν ένα χάσμα αγεφύρωτο. Σήμερα στις οικογένειες τι πήγε στραβά και υπάρχει τέτοιο συναισθηματικό κενό;

Η χειραφέτηση όσο και να αποτέλεσε μεγάλη νίκη της γυναίκας επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις σχέσεις ανάμεσα στα δυο φύλα. Η γυναίκα απέκτησε την αυτονομία που δικαιούνταν, επωμίστηκε όμως ακόμα μεγαλύτερα βάρη, ο άντρας συρρικνώθηκε και συχνά ένιωσε να ευνουχίζεται από την καινούργια σιγουριά και ενδεχομένως και επιθετικότητα της συντρόφου του. Οι γυναίκες απαιτούν, οι άντρες συχνά δεν μπορούν να δώσουν. Νομίζω η φόρμουλα δε βρέθηκε ακόμα

Μια γυναίκα μπορεί να μείνει μ’ έναν άντρα από ανάγκη;

Βεβαίως. Συχνό φαινόμενο των προηγουμένων δεκαετιών. Σήμερα είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα. Υπάρχουν λύσεις για τη γυναίκα, δύσκολες συχνά, αλλά είναι θέμα κουράγιου και αποφασιστικότητας

Η γυναικεία ταυτότητα έχει χαρτογραφηθεί;

Όχι, πολλά θέματα είναι ακόμα ταμπού, και αναφέρομαι ιδιαίτερα στη γυναικεία σεξουαλικότητα και στο δικαίωμα της γυναίκας να απολαμβάνει τον έρωτα όπως ο άντρας

Νόρα ΠυλόρωφΓιατί τόσες γυναικοκτονίες σήμερα; Τι πρέπει να αλλάξουμε ακόμη;

Για όλους τους λόγους που ανέφερα παραπάνω. Σκληρή ανατροφή, βία στην οικογένεια, ελλειμματική φροντίδα, μοναξιά, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, υπερκαταναλωτισμός, περισσότερες υλικές απαιτήσεις «επιφανειακότητα» και ευκολία στις σεξουαλικές σχέσεις.

Τελικά θα αλλάξουμε τον κόσμο;

Επειδή είμαι του μισογεμάτου ποτηριού, θα έσπευδα παλιότερα να πω ευκολότερα «Ναι». Με όλα αυτά που συμβαίνουν τα περιβαλλοντικά, τις εκρήξεις βίας, τις ενδοοικογενειακές διενέξεις και ασυμφωνίες, τις προκαταλήψεις και τον ρατσισμό, θα έλεγα ένα «Ννννννννννννναι» με πολλές, μα πάρα πολλές επιφυλάξεις.

Ζείτε στην όμορφη Θεσσαλονίκη. Τι σας αρέσει πιο πολύ σ’ αυτή την πόλη;

Η θάλασσα, οι Σαλονικιοί και το χιούμορ τους και ότι ακόμα κρατάμε μια πιο χαλαρή στάση απέναντι στα δρώμενα.

Νόρα ΠυλόρωφΈρωτας μάγος Νόρα Πυλορωφ

Ένας πετυχημένος και γοητευτικός άντρας κάνει μια απρόσμενη πρόταση γάμου στη γραμματέα του, με την οποία έχει τυπική σχέση. Χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά απολύτως ερωτική προσέγγιση μεταξύ τους. Η νεαρή γυναίκα προβάλλει αντίσταση στην αρχή, όμως παρά τη συναισθηματική του ψυχρότητα τον θέλει όσο τίποτε στον κόσμο. Αποδέχεται λοιπόν την πρότασή του και αρχίζει για τους δυο ένα επικίνδυνο παιχνίδι με τη φωτιά και μια αδιέξοδη σχέση κυριαρχίας και υποταγής. Η συμβίωσή τους θα φέρει στην επιφάνεια παλιές ρωγμές και αναπηρίες, σκοτεινά πάθη και τραυματικές εμπειρίες από το δικό του μυστηριώδες παρελθόν και την περίεργη σχέση του με τον δίδυμο αδελφό του και το δικό της αγεφύρωτο χάσμα με την ελλειμματική οικογένειά της. Οι εύθραυστες ισορροπίες όμως διαταράσσονται και αλλάζει το σκηνικό, με την ηρωίδα να διαχειρίζεται ό,τι την πόνεσε και τη στιγμάτισε, και να ορίζει πια αυτή τους κανόνες.

 

«”Δείξε μου”, του λέει, όπως του είχε πει ακόμα μια φορά, μόνο που τώρα είναι αλλιώς, τώρα πρέπει αυτός να δοκιμαστεί, πρέπει να την κάνει ευτυχισμένη, να της δείξει τα μυστικά του σμιξίματος, να λατρέψει το κορμί της, να είναι εκείνος που θα την κάνει γυναίκα. Γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να την κρατήσει.»

 

Η ανάγνωση του βιβλίου γίνεται μια συναρπαστική περιπέτεια, αλλά και αφορμή για προβληματισμό πάνω στις αχαρτογράφητες περιοχές της γυναικείας ταυτότητας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Νόρα Πυλόρωφ για το φωτογραφικό υλικό

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη. Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;