Νιο.Στε.: “Άνθρωποι, νιώστε”

Οι Νιο.Στε.είναι ένα συγκρότημα hiphop από το Περιστέρι, που ξεκίνησε τη μουσική του πορεία το 2005. Αποτελείται από τους Νιόνιο (Dionysis Nioste Peiramas) και Στέλιο (Στέλιος Νιοστε Πειραματόπουλος), δύο  καλούς παιδικούς φίλους που μοιράζονται την ίδια αγάπη για τη μουσική και το ίδιο πάθος για ελεύθερη έκφραση. Ο στίχος τους έξυπνος, προκλητικός και συνάμα βαθιά πολιτικός, εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τα άγχη και τις αγωνίες μιας γενιάς που δεν τα βρήκε όλα έτοιμα. Μιας γενιάς που πρέπει να αγωνιστεί για να κερδίσει όσα της ανήκουν.

”Νιώθουμε άνθρωποι;
Άνθρωποι νιώστε!”

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Πώς γεννήθηκε το Νιο.Στε.;
Το σχήμα ξεκίνησε με άλλο όνομα ( S.R.C.) και τρία μέλη το 2005 στο Περιστέρι. Έπειτα, ο τρίτος έφυγε για Θεσσαλονίκη, μείναμε οι δυο μας και μετονομάστηκε σε Νιο.Στε. Η γειτονιά και το ότι ακούγαμε ως έφηβοι χιπ χοπ, μας έφερε κοντά τον έναν στον άλλον και συνεχίζουμε μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νιο.Στε.
Πηγή φωτογραφίας: rapnrollgr

Ευρηματικό και εύηχο το Νιο.Στε. από που πήρε το όνομά του;
Δεδομένων των αλλαγών σε ονόματα που περάσαμε, όπως σχεδόν όλα τα μουσικά σχήματα του κόσμου, καταλήξαμε σε αυτό γιατί είναι εύηχο όπως λες και παρ’ όλο που είναι απλό έχει τη δική του δυναμική ως λογοπαίγνιο της λέξης νιώστε. Βγαίνει από τα ονόματά μας, Νιόνιος – Στέλιος.

Θα θέλατε να μας παρουσιάσετε τα μέλη του συγκροτήματος και τον ρόλο τους μέσα σ’ αυτό;
Ο Νιόνιος είναι MC και ο Στέλιος είναι MC και παραγωγός. Η συνήθης διαδικασία δημιουργίας, είναι, ακούγοντας τα beat του Στέλιου, διαλέγουμε τα κατάλληλα, γράφουμε στίχους και τα ηχογραφούμε.

Τι είναι το hip hop;Τα τελευταία χρόνια η άνοδός του είναι εκπληκτική.Που νομίζετε ότι οφείλεται αυτό;
Το hip hop σαν μουσική άρχισε το ταξίδι του το 1973 στη Νέα Υόρκη, και μετά από κοντά πενήντα χρόνια είναι η νούμερο ένα μουσική σε όλο τον κόσμο. Η άνοδος του οφείλεται σε διάφορους τομείς, και μουσικούς όσον αφορά την εξέλιξη αυτού που λέμε σύγχρονη μουσική, αλλά και κοινωνικοπολιτικούς. Για μας όμως σίγουρα το πρώτο και κυριότερο σημείο επαφής ήταν και θα είναι πάντα, ότι μιλάει κατευθείαν στον καθένα. Υπάρχει μεγάλο επίπεδο ταύτισης, με τα καλά και τα κακά που έχει αυτό φυσικά. Οπότε, ο καθένας αυτό που ακούει, το νιώθει πολύ δικό του και μπαίνει μέσα σε αυτό. Σήμερα έχει μεγάλη ανάγκη ο κόσμος, με όλα όσα γίνονται, να πάρει ένα τραγούδι και να το νιώσει δικό του.

Τι ακούσματα είχατε;Ποιοι ήχοι σας γοήτευαν;
Είμαστε από τους ανθρώπους που έχουν ακούσει και έχουν επηρεαστεί από πολλά είδη μουσικής, από το ρεμπέτικο μέχρι το πανκ, και από τον Θανάση Παπακωνσταντίνου μέχρι τον Τελόνιους Μονκ. Αλλά αυτό που μας έμπασε για τα καλά στο χιπ χοπ και μας ώθησε να πιάσουμε μικρόφωνο ήταν το χιπ χοπ των 90’s σε Ελλάδα και Αμερική.

Νιο.Στε.
Νιο.Στε.

Γράφετε τους στίχους των τραγουδιών σας;
Ναι, πάντα ο καθένας γράφει τα κουπλέ του, και τα ρεφρέν ή μαζί ή όποιος έχει γράψει κάτι πιο ταιριαστό. Το αν γράφει τα κουπλέ του, είναι σίγουρα κριτήριο για μας, όσον αφορά την ποιότητα του κάθε ράπερ.

Τι σας ενοχλεί και τι σας γεμίζει ελπίδα στο ελληνικό χιπ χοπ;
Μας ενοχλεί η εμπορευματοποίηση, με την έννοια της ευκαιριακής ενασχόλησης με το αντικείμενο, για τυχόν λεφτά ή προβολή, και το δήθεν κατασκεύασμα που κυριαρχεί στο διαδίκτυο. Μας γεμίζουν ελπίδα, τα αυτοοργανωμένα live και τα συγκροτήματα που κάνουν καλό χιπ χοπ και πλέον μαζεύουν χιλιάδες κόσμο.

Νιώθετε ότι το χιπ χοπ απευθύνεται σε νέους ή όχι;
Το χιπ χοπ απευθύνεται σε όποιον/α θέλει να ακούσει. Κανένα άλλο κριτήριο δεν υπάρχει.

Ένα ελληνικό συγκρότημα μπορεί να ανταπεξέλθει στο εξωτερικό;
Πιστεύουμε δύσκολα λόγω στίχου, όσον αφορά τα σχήματα που κάνουν ελληνόφωνο ραπ, για αυτά που κάνουν αγγλόφωνο, ναι γιατί όχι.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για σας;
Να μην αλλάξουμε την πορεία μας και να έχουμε πάντα την όρεξη να δημιουργούμε. Με δύο λέξεις η συνέπεια και η διάρκεια.

Ποια ήταν η πιο όμορφη στιγμή σας στη σκηνή;
Πολλές, αλλά μια ξεχωριστή στην καρδιά μας, είναι το live για τα πέντε χρόνια του Χιπ Χοπ Καφενέ, στο Περιστέρι το 2019, που είδαμε την πλατεία, που αράζουμε και μεγαλώσαμε, γεμάτη από κόσμο, για ένα live, που είχαμε τη χαρά να οργανώσουμε και να συμμετέχουμε.

Τι μελλοντικά σχέδια έχετε μετά τη λήξη της καραντίνας;
Συναυλίες, συναυλίες, συναυλίες και δουλειά για τον επόμενο μας δίσκο!

Νιο.Στε.
Νιο.Στε.

Τι μήνυμα στέλνετε στους αναγνώστες του maxmag;
Να έχουν υγεία και να σκέφτονται τι κάνουν πριν το κάνουν. Να αντιδρούν σε κάθε είδους φασισμό και διάκριση και να ασχολούνται με ότι αγαπάνε.

Ακούστε τα τραγούδια των ΝΙΟ.ΣΤΕ. εδώ: https://www.youtube.com/channel/UCKDyAwv7fWYdSEK84W-Hr2Q

Η σελίδα στο Instagram εδώ

Η fb σελίδα των ΝΙΟ.ΣΤΕ. εδώ: https://www.facebook.com/NioSte748/

Οι ΝΙΟ.ΣΤΕ. έχουν κυκλοφορήσει 3 ολοκληρωμένες δουλειές:
• 2013, ep ΄΄Ποιος σε έβαλε σημάδι΄΄
• 2015, lp ΄΄Ντεκουπάζ
• 2018, βιβλίο – cd ”Εν τω μεταξύ” (πειραματική δουλειά που περιλαμβάνει 5 τραγούδια του Στέλιου και 5 γραπτά του Νιόνιου με κοινούς τίτλους και θεματικές)

Ευχαριστούμε πολύ για το φωτογραφικό υλικό.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη. Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;