Μυρτώ Ξανθοπούλου:”Από την περίθαλψη στην υιοθεσία, το Stray.gr είναι εκεί στα πιο δύσκολα περιστατικά”

SHARE

Stray.gr

Η Μυρτώ Ξανθοπούλου, εκπρόσωπος του σωματείου Stray.gr, μας μίλησε στη στήλη των συνεντεύξεων για την ομάδα τους και για το σκοπό του Stray.gr που είναι η ευζωία των αδέσποτων ζώων, η στείρωσή τους, η υιοθεσία τους και η εφαρμογή και βελτίωση των σχετικών νόμων προς όφελος των ζώων.

Καθότι τα περιστατικά ζώων στο δρόμο είναι πάρα πολλά, προτεραιότητα δίνεται πάντα σε ζώα των οποίων η επιβίωση απειλείται άμεσα – τραυματισμένα, κουτάβια, εγκαταλελειμμένα ζώα. Το Stray.gr δεν πραγματοποιεί ευθανασίες σε κουτάβια, ή σε άρρωστα ζώα που έχουν τη δυνατότητα θεραπείας.

Η αγάπη για τα ζώα είναι διάχυτη παντού στα λόγια της εκπροσώπου του Stray.gr και εύχομαι η συνέντευξη αυτή να αφυπνίσει τις συνειδήσεις όλων μας και να γίνουμε πιο δοτικοί ,πιο ανθρώπινοι και πιο ευαισθητοποιημένοι πολίτες στο φλέγον ζήτημα των αδέσποτων ζώων.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Stray.grΠείτε μας λίγα λόγια για το σωματείο σας, το Stray.gr.

To Σωματείο Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Stray.gr είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, με σκοπό την προσφορά βοήθειας στα αδέσποτα ζώα της Αττκής. Η ομάδα αποτελείται από 15 ενεργά μέλη και περίπου 20 περιστασιακούς εθελοντές με κοινό παρονομαστή την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα αδέσποτα ζώα. Σκοπός του σωματείου μας είναι η ευζωία των αδέσποτων ζώων, η στείρωσή τους, η υιοθεσία τους και η εφαρμογή και βελτίωση των σχετικών νόμων προς όφελος των ζώων.

Stray.gr
Πηγή εικόνας: OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ποια η αποστολή σας;

Η περίθαλψη αδέσποτων ζώων αποτελεί το σημαντικότερο μέρος του έργου μας. Από τη στιγμή που το σωματείο μας θα ενημερωθεί για ένα ζώο που χρειάζεται βοήθεια, είτε από κάποιο μέλος μας, είτε από άλλο σωματείο, είτε από κάποιον φιλόζωο, είτε από το ευρύτερο κοινό, σπεύδουμε στο χώρο προκειμένου να παράσχουμε βοήθεια στο ζώο. Στα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά, απαιτείται άμεση μεταφορά του ζώου στον κτηνίατρο από τους εθελοντές μας. Συνεργαζόμαστε στενά με πολλούς κτηνιάτρους σε όλη την Αττική. Καθότι τα περιστατικά ζώων στο δρόμο είναι πάρα πολλά, προτεραιότητα δίνεται πάντα σε ζώα των οποίων η επιβίωση απειλείται άμεσα – τραυματισμένα, κουτάβια, εγκαταλελειμμένα ζώα. Το Stray.gr δεν πραγματοποιεί ευθανασίες σε κουτάβια, ή σε άρρωστα ζώα που έχουν τη δυνατότητα θεραπείας. Αντιθέτως, αναλαμβάνει δύσκολες εγχειρίσεις χτυπημένων αδέσποτων ζώων (π.χ. με σπασμένα πόδια, λεκάνη ή σπονδυλική στήλη), καθώς και ζώα με κάποια, εκ γενετής ή από ατύχημα, αναπηρία (όπως σκυλιά με τρία πόδια, τυφλά, κουφά κτλ).

Advertisement

Σκοπός του σωματείου είναι η υιοθεσία των ζώων που σώζει από το δρόμο. Όλα μας τα ζώα έχουν το δικό τους προφίλ στην ιστοσελίδα του σωματείου με φωτογραφίες, προφίλ, την ιστορία τους – και ανανεώνονται συχνά. Αγγελίες των ζώων μας επίσης προωθούνται εντατικά σε όλα τα ΜΜΕ και στη σελίδα μας στο facebook. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στις υιοθεσίες, τις οποίες πραγματοποιούμε πάντα πολύ προσεκτικά, μετά από συμπλήρωση σχετικής και λεπτομερούς αίτησης και επιτόπια επίσκεψη και γνωριμία με τις υποψήφιες οικογένειες. Πάντα για τις υιοθεσίες μας διατηρούμε ενημερωμένο και λεπτομερές αρχείο με τα στοιχεία των οικογενειών, ενώ διατηρούμε σχέσεις μαζί τους και ενημερωνόμαστε για την πορεία της υιοθεσίας, ειδικά τον πρώτο χρόνο.

Πόσα ζώα έχετε σώσει; Ποια είναι τα αποτελέσματα της δράσης σας;

Το 2018 πραγματοποιήσαμε 100 στειρώσεις και βρήκαμε σπίτι σε περισσότερα από 150 ζώα (σκύλους και γάτες). Από το 2002 που ιδρύθηκε το Stray.gr έχει καταφέρει να βρει σπίτι σε περισσότερα από 2.500 αδέσποτα ζώα, με δράσεις του στην περιοχή της Αττικής.

Stray.gr
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Σας υποστηρίζουν κάποιες εταιρείες και αν ναι, με ποιον τρόπο;

Το Stray.gr δεν λαμβάνει κανενός είδους κρατική επιχορήγηση ή άλλη βοήθεια από την Πολιτεία και συντηρείται αποκλειστικά από τις συνδρομές και τις δωρεές από μέλη, φίλους και κάποιες επιχειρήσεις που περιστασιακά προσφέρουν δωρεές, χορηγίες ή είδη που χρειάζόμαστε (φάρμακα, τροφές κλπ). Ιδιαίτερα σημαντική είναι η βοήθεια εταιρειών στη διεξαγωγή των μπαζάρ μας, όπου μας προσφέρουν είδη και υπηρεσίες προς πώληση ή προς διάθεση στο λαχνό μας.

Τι σημαίνει αδέσποτο ζώο; Τι ανάγκες έχει και ποια είναι η ζωή του;

Αδέσποτα είναι τα κατοικίδια ζώα (σκύλοι και γάτες) που ζουν για τον ένα ή τον άλλο λόγο στο δρόμο. Οι βασικοί λόγοι για τους μεγάλους αριθμούς αδέσποτων ζώων στη χώρα μας είναι η εγκατάλειψη ζώων στο δρόμο και η αναπαραγωγή τους, εφόσον δεν είναι στειρωμένα. Παρότι δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία, υπολογίζεται πανελλαδικά ότι ζουν περισσότερα από 500.000 αδέσποτα (εκ των οποίων οι 100,000 στην Αττική) και αυξάνονται ραγδαία – όλο και περισσότερα ζώα εγκαταλείπονται στους δρόμους (πολύ περισσότερα από τις υιοθεσίες) – επιπλέον τα αδέσποτα αναπαράγονται συχνά – φανταστείτε ότι μια σκύλα έχει 2 γέννες το χρόνο και σε κάθε μια μπορεί να γεννήσει ακόμα και 10 κουτάβια. Το πιο λυπηρό είναι ότι το καθένα έχει μέσο όρο ζωής 1.5 – 2 χρόνια περίπου – ενώ σε φυσιολογικές συνθήκες οι σκύλοι ζουν ως και τα 10-15 χρόνια. Τα κατοικίδια έχουν ανάγκη τον άνθρωπο, τη φροντίδα και την αγάπη του, και δεν μπορούν να επιβιώσουν στο δρόμο. Τα αδέσποτα ταλαιπωρούνται πολύ στο δρόμο, σωματικά και ψυχολογικά και κινδυνεύουν καθημερινά. Με την κρίση, όλο και περισσότερα ζώα εγκαταλείπονται στους δρόμους. Ένα ζώο που ζούσε σε σπίτι και βρίσκεται ξαφνικά στο δρόμο, εκτός από το τραγικό ψυχολογικό σοκ που του δημιουργείται, έχει ελάχιστες πιθανότητες να επιβιώσει.

Advertisement

Stray.grΟι άνθρωποι αγαπάνε τα ζώα; Γιατί κάποιοι τα βασανίζουν; Πώς θα τους σταματήσουμε;

Η νοοτροπία απέναντι στα ζώα στην Ελλάδα, παρότι βελτιώνεται, έχει σημαντικές προοπτικές αλλαγών. Στο σύνολό μας, οι Έλληνες δεν ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για τα ζώα και την ταλαιπωρία τους στο δρόμο εγκαταλελειμένα, στα μπαλκόνια και τις ταράτσες, δεμένα στον ήλιο ή το κρύο. Τα περιστατικά κακοποιήσεων, παρά τους πλέον αυστηρούς νόμους, συνεχίζονται. Πρέπει όλοι μαζί να προσπαθούμε ώστε οι νόμοι να εφαρμόζονται. Σε περιστατικά κακοποίησης, είτε ενεργητικής κακοποίησης (βασανισμός ή χτύπημα) είτε παθητικής (εγκατάλειψη, κακές σνθήκες διαβίωσης), είναι δική μας η ευθύνη (με καθοδήγηση από κάποιο σωματείο) να τα καταγγείλουμε στην Αστυνομία – η οποία είναι υποχρεωμένη να ανταπεξέλθει.

Αν δει κάποιος ένα αδέσποτο, πώς μπορεί να βοηθήσει;

Αδέσποτα υπάρχουν πολλά – προτεραιότητα δίνουμε σε όσα δεν μπορούν να επιβιώσουν στο δρόμο – χτυπημένα, ανάπηρα, εγκαταλελειμένα, κουτάβια κλπ. Σε μια τέτοια περίπτωση, απευθυνόμαστε σε κάποιο σωματείο για βοήθεια και καθοδήγηση, αλλά σημαντικό είναι να συμμετάσχουμε στην προσπάθεια – οι πρώτες ανάγκες είναι η επίσκεψη στον κτηνίατρο για διάγνωση πιθανών ασθενειών, και η φιλοξενία του σε κάποιον ασφαλή χώρο. Αναρτούμε αγγελία με τη βοήθεια του σωματείου και προωθούμε για να βρεθεί μια νέα οικογένεια για το ζώο.

Σχετικά με την υιοθεσία αδέσποτων ζώων, πιο εύκολα υιοθετείται σκύλος ή γάτα και γιατί;

Δεν υπάρχει κανόνας. Άλλες οικογένειες θέλουν γάτες και άλλοι σκύλο. Άλλοι πιστευουν πως η γάτα είναι πιο ανεξάρτητη και με λιγότερες ίσως ανάγκες φροντίδας, άλλοι πως ο σκύλος είναι πιο συναισθηματικός και πιστός. Τα σωματεία έχουν περισσότερα σκυλιά από γάτες γιατί οι γάτες, συγκριτικά, επιβιώνουν πιο εύκολα στο δρόμο, ενώ περισσότερα περιστατικά σκύλων χρίζουν άμεσης παρέμβασης.

Stray.grΠιο μεγάλο πρόβλημα έχουμε στην Αθήνα ή στην επαρχία;

Και τα δύο. Η Αθήνα (ή μάλλον η Αττική) έχει πολύ περισσότερα ζώα αδέσποτα, όμως στην επαρχία οι περιπτώσεις κακοποίησης είναι περισσότερες και δυσκολότερα εφαρμόζεται ο νόμος.

Advertisement

 Οι νόμοι σε ποιο βαθμό εφαρμόζονται;

Δυστυχώς όχι αρκετά, παρότι η κατάσταση βελτιώνεται και η Αστυνομία ανταποκρίνεται ολοένα και περισσότερο. Η κοινωνία δυστυχώς αποσιωπά συχνά τα περιστατικά κακοποίησης, ενώ χωρίς την εφαρμογή του νόμου όσον αφορά τα τσιπ, οι εγκαταλείψεις, παρότι παράνομες, δεν διώκονται.

Πόσες καταγγελίες έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχουν την ημέρα;
Είναι δύσκολο να το ορίσουμε εμείς αυτό – το γνωρίζει η Αστυνομία και η Εισαγγελία. Δεν είναι πολλες και δεν είναι καθημερινές. Μακάρι να ήταν περισσότερες.

Stray.grΠώς μπορεί να γίνει κάποιος εθελοντής και πού μπορεί να βοηθήσει;

Εθελοντής γίνεται κανείς πολύ εύκολα, σε επικοινωνία μαζί μας είτε στο facebook είτε στο info@stray.gr είτε συμπληρώνοντας τη φορμα στην ιστοσελίδα μας. Μπορεί να βοηθήσει με πολλούς τρόπους, συχνά ή περιστασιακά, ανάλογα με τις δεξιότητες, το χρόνο και την όρεξή του. Χρειαζόμαστε βοηθεια σε μεταφορές και φιλοξενίες, καθώς επίσης στην διαχείριση των αγγελιών και του facebook, στην διοργάνωση των μπαζάρ και άλλων εκδηλώσεών μας, και σε πολλά άλλα, τα οποία μπορούμε να συζητησουμε μαζί.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα αδέσποτα ζώα και την ομάδα σας;

Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων! Ειτε με δωρεά, με την προσφορά ειδών που χρειαζόμαστε (φάρμακα, τροφές), είτε ως εθελοντής, η κάθε βοήθεια στο έργο μας είναι πολύτιμη. Φυσικά όποιος σκέφτεται υπεύθυνα να αποκτήσει ένα ζώο μπορεί να δει τις φάτσες μας εδώ και στο facebook – και το πιο απλό, αλλά σημαντικό, είναι να επικοινωνούμε όλοι τη σημασία της φροντιδας και υιοθεσίας αδέσποτων αλλά και τη δράση του Stray.gr!

 

Ευχαριστούμε πολύ την εκπρόσωπο του Stray.gr για το φωτογραφικό υλικό.

Επισκεφτείτε το Stray.gr εδώ

Επισκεφτείτε το Stray.gr στην επίσημη σελίδα του στο facebook εδώ

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρωτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Απο τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG