ΜΚΟ Μπορούμε: “Καμία μερίδα φαγητού χαμένη”

Μπορούμε

 

Ο Αλεξανδρος Θεοδωρίδης μας μίλησε για το Μπορούμε στο MAXMAG.

Το Μπορούμε είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού σε όλη την Ελλάδα.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Advertisements
Ad 14

 

Θα θέλατε να συστήσετε στο αναγνωστικό κοινό το Μπορούμε;

Το Μπορούμε είναι ο πιο εύκολος τρόπος που υπάρχει για να σώσει και να προσφέρει ο καθένας μας φαγητό προς αυτούς που το έχουν ανάγκη!

Ποιος είναι ο σκοπός του Μπορούμε;

Το Μπορούμε είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφοσιωμένη στην μείωση της σπατάλης φαγητού και την αύξηση της επισιτιστικής προσφοράς στην Ελλάδα.

Πώς λειτουργεί το Μπορούμε;

Το μοντέλο διάσωσης & προσφοράς φαγητού του Μπορούμε λειτουργεί πολύ απλά και για αυτό τόσο αποτελεσματικά. Ουσιαστικά οποιοσδήποτε βρίσκεται κάπου όπου υπάρχει περισσευούμενο φαγητό και τρόφιμα (είτε σε εταιρεία τροφίμων ή εστίασης είτε σε οποιοδήποτε άλλο σημείο) μπορεί να μας ειδοποιήσει και εμείς θα βρούμε τον πιο κατάλληλο κοινωφελή φορέα της περιοχής για να έρθει να παραλάβει τη δωρεά τροφίμων και να την προσφέρει άμεσα στους ωφελούμενους του.
Βάσει αυτού του καινοτόμου μοντέλου που άλλαξε τα δεδομένα στην μείωση της σπατάλης και την προσφορά φαγητού, είμαστε σε θέση να «δικτυώσουμε» προσφορές οπουδήποτε στην Ελλάδα ανά πάσα στιγμή σχεδόν.

ΜπορούμεΜε ποια προγράμματα προσεγγίζουμε το φαινόμενο της σπατάλης φαγητού;

Οι πυλώνες δράσης του Μπορούμε είναι ουσιαστικά δύο: 1) η πρακτική διάσωση & προσφορά δωρεών τροφίμων μέσω προγραμμάτων για κάθε στάδιο της διατροφικής αλυσίδας (χωράφι-περιβόλι, λαϊκές αγορές, χονδρικό – λιανικό εμπόριο, εταιρείες εστίασης, κλπ) και β) η ενημέρωση σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων με στόχο την αύξηση της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σχετικώς. Ιδιαίτερη μνεία στον δεύτερο πυλώνα δράσης αξίζει να δοθεί στον εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μπορούμε στο Σχολείο» μέσω του οποίου ενημερώνουμε μαθητές για τη σπατάλη φαγητού και προσπαθούμε παράλληλα να τα εμπνεύσουμε αξίες κοινωνικής αλληλεγγύης και περιβαλλοντικής προστασίας.

Διαβάστε επίσης  Κοινωνικός Σύλλογος Δέντρο Ζωής: "Στόχος μας είναι η ενεργοποίηση της δύναμης του «Εμείς»"

Πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στη μείωση σπατάλης φαγητού στην Ελλάδα;

Στο Μπορούμε είμαστε πεπεισμένοι μετά από 8 χρόνια δράσης πως όλοι μας είμαστε σε θέση να γίνουμε μέρος της λύσης αντί για μέρος του προβλήματος της σπατάλης τροφίμων.
Μπορούμε να ακολουθήσουμε τον Δεκάλογο Σπατάλης Φαγητού του Μπορούμε για να μειώσουμε δραστικά την προσωπική μας σπατάλη.
Μπορούμε να γίνουμε Πρεσβευτές του Μπορούμε ενημερώνοντας στο περιβάλλον μας για το πόσο εύκολο είναι να σωθεί το φαγητό που περισσεύει με τη βοήθεια μας, για το πώς μπορεί να γίνει ενημέρωση στο σχολείο των παιδιών μας.
Μπορούμε να γίνουμε και εθελοντές του Μπορούμε συμβάλλοντας ακόμα πιο ουσιαστικά στην πανελλήνια μείωση της σπατάλης και γίνοντας μέρος μιας δυναμικής και ευχάριστης ομάδας.
Τέλος, μπορούμε να βοηθήσουμε πάρα πολύ και απλά με τη διάδοση του μηνύματος του Μπορούμε μέσω π.χ. των social media!

ΜπορούμεΞεκινήσατε το 2011. Οκτώ χρόνια μετά, τι έχετε καταφέρει;

Η αλήθεια είναι πως όταν ξεκινήσουμε ήταν αδύνατο να φανταστούμε ότι αυτή η «προσωπική τρέλα» με τη σπατάλη φαγητού και η ανάγκη μας να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο μας θα μπορούσε να έχει τα αποτελέσματα που είχε. Κάποια από αυτά είναι:
– η δημιουργία ενός καινοτόμου και εξαιρετικά αποτελεσματικού μοντέλου διάσωσης & προσφοράς φαγητού και τροφίμων που δεν υπήρχε διεθνώς
– η διάσωση & προσφορά περισσότερων από 30 εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων
– η στήριξη περισσότερων από 600 κοινωφελών φορέων σε όλη την Ελλάδα
– η ευρεία ενημέρωση της κοινής γνώμης για ένα τόσο σοβαρό οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό θέμα, το οποίο δεν συζητούσε σχεδόν κανείς πρωτίστως
– η ενημέρωση περισσότερων από 16.000 μαθητών τα τελευταία 3 χρόνια
– η διάσωση & προσφορά περισσότερων από 250 τόνων φρέσκων φρούτων και λαχανικών από –πλέον- 27 συνεργαζόμενες λαϊκές αγορές
– η αποτροπή δημιουργίας τεραστίων ποσοτήτων αερίων του θερμοκηπίου που δημιουργούνται από τα οργανικά απορρίμματα σε χωματερές
Το πιο σημαντικό από όλα όμως είναι τα αμέτρητα χαμόγελα συνεργατών σε δωρητές και κοινωφελείς φορείς – αποδέκτες, εθελοντές και φίλους που μας έχουν στηρίξει σε αυτό το ταξίδι τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε επίσης  Για χάρη μιας ιδέας: Το πείραμα του Μίλγκραμ

Πώς νιώθετε όταν βραβεύεστε για τις δράσεις σας;

Κάπως περίεργα είναι η αλήθεια γιατί ποτέ δεν ήταν στο μυαλό μας κάτι τέτοιο και από την πρώτη μέρα ως και σήμερα το μόνο που μας απασχολεί είναι να είμαστε όσο πιο αποτελεσματικοί γίνεται για να στηρίξουμε όσο περισσότερους ανθρώπους είναι εφικτό.
Περίεργα επίσης γιατί εμείς ως οργάνωση δεν κάνουμε τίποτα μόνοι μας και δεν θα είχαμε καταφέρει απολύτως τίποτα αν δεν υπήρχαν όλοι οι συνεργάτες μας, με άλλα λόγια κάθε φορά που μας γίνετε η τιμή της βράβευσης νοιώθουμε άβολα να παραλάβουμε μόνο εμείς ένα βραβείο το οποίο ανήκει σε πολλούς περισσότερους.
Επίσης, καθότι ο απώτερος σκοπός της δράσης μας είναι κάποια μέρα να μην μας χρειάζεται κανένας επειδή θα έχει μειωθεί δραστικά η σπατάλη αλλά κυρίως επειδή δεν θα υπάρχουν άνθρωποι σε ανάγκη στην κοινωνία μας, το μεγαλύτερο βραβείο θα είναι η μέρα που δεν θα έχουμε πλέον λόγο ύπαρξης.

ΜπορούμεΥπάρχει κάποιο περιστατικό που σας έχει μείνει στο μυαλό σας, από τους ανθρώπους που βοηθήσατε με το Μπορούμε;

Η αλήθεια είναι πως οι ιστορίες που ζούμε στο Μπορούμε τα τελευταία χρόνια είναι τόσες πολλές που το δύσκολο είναι να επιλέξει κανείς μόνο μία! Μια πολύ αγαπημένη όμως είναι ένα τηλεφώνημα που δεχτήκαμε από την μαμά ενός αγοριού που είχε γενέθλια, η οποία ήθελε να προσφέρει εκτός από το φαγητό και την τούρτα γενεθλίων καθώς εξαιτίας καιρικών συνθηκών η εκδήλωση έπρεπε να ακυρωθεί.
Με τη βοήθεια μας η τούρτα δόθηκε σε κοντινό κοινωφελή φορέα που στηρίζει παιδιά, τα οποία έχουν απομακρυνθεί με εισαγγελική παραγγελία από τους γονείς τους. Κατά εκπληκτική σύμπτωση εκείνη την ημέρα ήταν γενέθλια ενός αγοριού στον κοινωφελή φορέα, το οποίο χάρηκε πάρα πολύ που τόσο απρόσμενα θα είχε τελικά και τούρτα.
Όταν αναφέραμε στην μαμά-δωρητή την ιστορία μας είπε πως το ανέφερε στο γιο της, ο οποίος χάρηκε πάρα πολύ για την –τελικώς- θετική έκβαση της ατυχίας στο πάρτι του και πως «αυτό τελικά ήταν το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να είχε λάβει».

Διαβάστε επίσης  Δήμητρα Νατσκούλη - Ας κοπάσουν οι αέρηδες που φυσάνε μέσα μου

ΜπορούμεΠώς μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σας;

Μέσω τηλεφώνου στο 2103237805, μέσω email στο info@boroume.gr και φυσικά μέσω μηνυμάτων στα social media της οργάνωσης

Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες του maxmag;

Το μήνυμα και μότο του Μπορούμε: «Καμία Μερίδα Φαγητού Χαμένη»!

 

Περισσότερες πληροφορίες για την ΜΚΟ Μπορούμε, επισκεφτείτε το site: https://www.boroume.gr/boroume/i-organosi/

Η σελίδα του Μπορούμε στο Facebook

 

Ευχαριστούμε για το φωτογραφικό υλικό το Μπορούμε.

 

ΜΚΟ Μπορούμε: 

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διάσωση & Προσφορά Τροφίμων», καθημερινά, σώζουμε φαγητό και τρόφιμα από όλους τους πιθανούς δωρητές και τα προσφέρουμε, μέσω κοινωφελών φορέων, στους ανθρώπους που βρίσκονται σε επισιτιστική ανασφάλεια.

Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε την περιβαλλοντική επιβάρυνση και παράλληλα στηρίζουμε επισιτιστικά τις πιο ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες,μας λεει ο κύριος Αλεξανδρος Θεοδωρίδης.
Προσεγγίζουμε συνολικά το φαινόμενο της σπατάλης φαγητού μέσω:
του ενημερωτικού προγράμματος «Καμία Μερίδα Φαγητού Χαμένη»
του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μπορούμε στο Σχολείο»
του προγράμματος διάσωσης περισσευούμενης αγροτικής παραγωγής «Μπορούμε στο Χωράφι»
του προγράμματος διάσωσης προϊόντων από λαϊκές αγορές «Μπορούμε στη Λαϊκή»
του εθελοντικού προγράμματος ενημέρωσης δυνητικών δωρητών τροφίμων «Μπορούμε στη Γειτονιά»
Με το πρόγραμμα «Είμαστε Οικογένεια» στηρίζουμε άμεσα, αξιοπρεπώς και με διαφάνεια τους συνανθρώπους μας με την μεγαλύτερη διατροφική ανάγκη.

Όραμα μας είναι η ανάπτυξη ενός κοινωνικού κινήματος μείωσης της σπατάλης φαγητού και ταυτόχρονα αύξησης της επισιτιστικής στήριξης ανθρώπων σε ανάγκη με βάση την εθελοντική προσφορά.

Μπορούμε

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου
Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω.
Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη.
Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

επεξεργασμένα τρόφιμα

Η επίδραση των επεξεργασμένων τροφίμων στην υγεία

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Οι
Ποδήλατο: Τα οφέλη του στην υγεία

Ποδήλατο: Τα οφέλη του στην υγεία

Το ποδήλατο αποτελεί μια καλή πηγή βελτίωσης τόσο της σωματικής,