Η Μπάντα της Φλώρινας μάς συστήνει το “Μελωδίας Ροδόσταγμα”

Μπάντα της Φλώρινας
Μπάντα της Φλώρινας – Πηγή εικόνας: neaflorina.gr

Σχεδόν δύο μήνες από την κυκλοφορία του νέου μουσικού δημιουργήματος της Μπάντας της Φλώρινας των Αδελφών Βαλκάνη, βρεθήκαμε να συζητάμε με τα μέλη της για τη νέα τους δισκογραφική δουλειά. «Μελωδίας Ροδόσταγμα» είναι  ο τίτλος του δίσκου και κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group. Η Μπάντα της Φλώρινας είναι ίσως η μακροβιότερη, παραδοσιακή, μουσική μπάντα της χώρας. Με ρίζες που μετρούν πάνω από τρεις δεκαετίες, η Μπάντα της Φλώρινας παραμένει πιστή στη μουσική των χάλκινων πνευστών δημιουργώντας μια αρμονική σχέση με το παρόν. Μέσα από πρωτοποριακές μελωδίες και διασκευασμένες μουσικές συνθέσεις, η νέα γενιά των μουσικών της συνεχίζει να εξελίσσει με μαεστρία την ποιοτική της διαδρομή. Ο ήχος των Αδελφών Βαλκάνη αποτελεί αξιόλογη καλλιτεχνική συνεισφορά στην παραδοσιακή μουσική της δυτικής Μακεδονίας μαγεύοντας Έλληνες και ξένους και όχι άδικα. Η επιτυχημένη της πορεία οδήγησε τη Μπάντα σε συνεργασίες με τους Φλώρο Φλωρίδη και Χρήστο Νικολόπουλο. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτή τη συνέντευξη και για έναν ακόμη λόγο, μιας και η Μπάντα της Φλώρινας μας διδάσκει ότι η συνύπαρξη του παλιού με το καινούργιο βασίζεται πρωτίστως στη διαλογική σχέση των δύο.

Επιμέλεια συνέντευξης: Ιωάννα Ιωαννίδου

Μπάντα της Φλώρινας – Πηγή εικόνας: e-ptolemeos.gr

Η Μπάντα της Φλώρινας έχει μεγάλη πορεία στην Ελληνική μουσική παράδοση των χάλκινων πνευστών, πως καταφέρνετε να παντρεύετε τον λαϊκό ήχο με τη μοντέρνα μελωδία;

Ο συνδυασμός του λαϊκού ήχου με την μοντέρνα μελωδία επιτυγχάνεται κυρίως με την ύπαρξη της διάθεσης και της έμπνευσης για μια νέα διαφορετική μουσική δημιουργία, που να έχει απήχηση και στους νέους ανθρώπους καθώς επίσης και της μουσικής καλλιέργειας, η οποία επήλθε τόσο από τις ανάλογες  σπουδές όσο και από ερεθίσματα του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Είστε μια οικογένεια μουσικών που μετρά πολλές δεκαετίες στην καλλιτεχνική της πορεία, πως διατηρείται η συνύπαρξη παλαιών και νέων μελών στη μπάντα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καλή γνώση του αντικειμένου, το εξαιρετικό οικογενειακό κλίμα, η σοβαρότητα με την οποίαν αντιμετωπίζεται η κάθε νέα πρόκληση και η ευγενής άμιλλα, η οποία καλεί τους νεωτέρους να λάβουν χρήσιμα στοιχεία από τους παλαιοτέρους, οι οποίοι διάκεινται ευνοϊκά,  με σκοπό να προχωρήσουν ακόμα πιο πέρα, θεωρούμε ότι συμβάλλουν σημαντικά σε αυτήν την αρμονική συνύπαρξη.

Βλέπουμε ότι πέρα από οικογενειακή μουσική υπόθεση, η Μπάντα αποτελεί και στάση ζωής για εσάς. Τι ρόλο παίζει στη ζωή σας η παραδοσιακή μουσική;

Τα πρώτα μουσικά ακούσματα έχουν σχέση με την παραδοσιακή μουσική του τόπου, στον οποίον ζούμε, λόγω της ενασχόλησης  των γονέων μας με αυτήν. Η σχέση με το ανωτέρω είδος ισχυροποιήθηκε  λόγω των σπουδών και της συμμετοχής μας στις εκδηλώσεις  με αποτέλεσμα να γίνει πλέον ταυτόσημη με την ίδια μας την ζωή. Αποτελεί για εμάς στοιχείο έκφρασης και δημιουργίας.

Ποιος είναι ο μουσικός και ίσως όχι μόνο, σταθμός της Μπάντας που έχει μείνει ανεξίτηλος στη μνήμη σας;

Κατά πρώτον λόγον θεωρούμε τον παππού και πατέρα Τάσο Βαλκάνη ο οποίος είναι και ο κύριος συντελεστής δημιουργίας της Μπάντας και κατά δεύτερο λόγο τον εκλιπόντα γιό του Γεώργιο Βαλκάνη του οποίου η απουσία είναι αισθητή.

Έχετε συμμετάσχει σε δεκάδες φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Το ξένο κοινό πώς αντιδρά στην ελληνική παραδοσιακή μουσική με τα χάλκινα να κλέβουν την παράσταση;

Μπορεί τα πνευστά μουσικά όργανα να είναι στο ξένο κοινό γνωστά λόγω της χρήσης τους διεθνώς, όμως η ένταξή τους στην παραδοσιακή μουσική και η συμβολή τους σε ένα άλλο είδος το κάνει να αντιδρά πολύ θετικά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Μπάντα της Φλώρινας
Μπάντα της Φλώρινας – Πηγή εικόνα: syllogoi.com

Έχουμε δει πολλούς διαγωνιζόμενους τηλεοπτικών μουσικών διαγωνισμών να εκπροσωπούν  την παραδοσιακή μουσική, θα σκεφτόσασταν μια τέτοια συμμετοχή στο μέλλον;

Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόκληση, διότι θεωρούμε πως η ευγενής άμιλλα συμβάλλει όχι μόνο στην καλλιτεχνική μας καταξίωση, αλλά και ωθεί στην βελτίωση του μουσικού μας επιπέδου.

Ο νέος σας δίσκος με τίτλο «Μελωδίας Ροδόσταγμα» μπλέκει τα χάλκινα με μια σύγχρονη μουσική μελωδία δημιουργώντας αρμονικά μια ευφορία. Μιλήστε μας για αυτό.

Το νέο μας μουσικό έργο, ως προϊόν της μουσικής εξέλιξης και  συνδυασμού διαφορετικών στοιχείων, καλείται να συνδράμει τόσο στην ανθρώπινη ψυχαγωγία όσο και στην δημιουργία ευχάριστης διάθεσης, διότι η ζωή τουλάχιστον στην παρούσα φάση βρίσκεται σε μεγάλη κρίση και η ψυχική ευφορία είναι αναγκαία.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για τον ερχόμενο χειμώνα; Θα κάνετε ζωντανές εμφανίσεις;

Όπως γνωρίζετε η κατάσταση λόγω της ενσκήψασας πανδημίας είναι ευμετάβλητη και προκαλεί δυσκολία στον προγραμματισμό. Όμως, αν αυτή το επιτρέψει θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ψυχαγωγία και διασκέδαση στο κοινό, όπου και όποτε κληθούμε.

 

Βρείτε την Μπάντα της Φλώρινας στο facebook εδώ.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;