Montes Jura: “To album μου θα περιέχει ιδιαιτερότητες, πειραματισμούς και αναζητήσεις”

Toν Montes Jura τον γνώρισα τελείως τυχαία όταν ήρθε ένας συνάδελφος να μου μιλήσει για το νέο διαμαντάκι που ξετρύπωσε. Ζητώντας μου να του δώσουμε την αξία που του έπρεπε, συμφώνησα να προβούμε σε μια εποικοδομητική χαλαρή κουβεντούλα για το ραπ, το ροκ, την κοινωνία και τα σχέδια που θα κάνουν τον Montes Jura να ξεχωρίσει.

  • Πώς από το Παναγιώτης Κανελλόπουλος καταλήξατε στο Montes Jura; Επηρεαζόμενος ίσως από το ομώνυμο rock συγκρότημα;

Αρχικά καλησπέρα σε εσάς και στους αναγνώστες σας. Το όνομα «Montes Jura» προέκυψε μετά από πολλή σκέψη περί του καλλιτεχνικού μου ψευδωνύμου. Απέκλεισα πολλά άλλα για να καταλήξω σε αυτό. Η αλήθεια είναι πως το ομώνυμο συγκρότημα το ανακάλυψα ακριβώς μόλις αποφάσισα αυτό το όνομα, κάνοντας μια αναζήτηση από περιέργεια στο YouTube. Η ιστορία του ονόματος, όμως, είναι άλλη. Montes Jura ονομάζεται μια οροσειρά στη σελήνη, δανειζόμενη το όνομά της από τα Ουράλια Όρη. Έτσι, λοιπόν, κάνοντας ένα συνειρμό ανάμεσα στη φωτεινή και σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού -the dark side of the moon που λενε και οι αγαπημένοι μου Pink Floyd- σε αντιστοίχιση με την ανάλογη φωτεινή και σκοτεινή πλευρά των ανθρώπων κατέληξα σε αυτό. Βρήκα επίσης και ένα λυρισμό στο άκουσμα, ενώ ταυτόχρονα μου θύμισε και το όνομα μιας προσωπικά αγαπημένης hip-hip κολεκτίβας, τους Jolly Roger. Επομένως, κάπως έτσι, Montes Jura.

Montes Jura
  • Πώς περνάμε από τον μύθο στην ποίηση; Πώς το καταφέρνει το πρώτο σου single?

Η «Από Μύθο Ποίηση» είναι ένα παιχνίδι με τις λέξεις στον τίτλο που αντανακλά την ψυχή του κομματιού. Τόσο στην αρχή, όσο και στο τέλος, αλλά και ανάμεσα στα κουπλέ, παρεμβάλλονται αφηγήσεις. Είναι στίχοι από ποιήματα που έχω γράψει, οπότε εξού και η ποίηση. Το rap για μένα είναι μια μορφή ποίησης. Μιας ποίησης ωμής και άμεσης, χωρίς ωραιοποιήσεις, που μοιάζει με ασθμαίνοντα λόγο. Πώς λέμε με το γάντι; Ακριβώς το αντίθετο. Θίγει αυτό που θέλει να θίξει και το καταγράφει απλά, λιτά κι απέριττα, όπως το έχει στο μυαλό του ο εκάστοτε καλλιτέχνης. Ίσως καλύτερα να της ταιριάζει ο όρος αντιποίηση που της δίνει ο ΛΕΞ. Ο μύθος είναι η ιστορία πίσω από την ποίηση. Είναι ο λόγος που τη δημιουργεί, το γεγονός που γεννά την ανάγκη για έκφραση. Δεν έχει την έννοια του ψεύτικου, της μυθολογίας, αλλά μιας ιστορίας. Και ακριβώς επειδή είναι ο πυρήνας, η γενεσιουργός αιτία της έκφρασης, γι’αυτό και η απαγγελία υπάρχει στην αρχή και στο τέλος, για να αγκαλιάζει το κομμάτι. Όλο μαζί, βέβαια, διαβάζεται Απομυθοποίηση. Για μένα είναι μια πολύ κρίσιμη κατάσταση, στην οποία σκέφτεσαι πιο ανοιχτά και καθαρά, όντας συναισθηματικά νηφάλιος, μια σκληρή σύγκρουση του ιδανικού με την πραγματικότητα και το ρεαλισμό.

Montes Jura
  • Το νέο κομμάτι είναι για τις σημαδεμένες γενιές. Ποια είναι η μεγαλύτερη πληγή των νέων σήμερα;

Σημαδεμένες Γενιές. Σε πρώτη ανάγνωση ίσως ακούγεται μοιρολατρικό, αλλά για μένα δεν είναι καθόλου έτσι. Γενικότερα πιστεύω ακράδαντα στην ατομική ευθύνη, αλλά υπάρχουν και φορές στις οποίες μεταφορικά σου δένουν τα χέρια και παρακολουθείς μια κατάσταση που σε αφορά άμεσα να εξελίσσεται, δίχως να μπορείς να την επηρεάσεις σε σημαντικό βαθμό. Η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα, η «απομυθοποίηση» προσώπων και καταστάσεων, η έλλειψη κινήτρων είναι για μένα τα μεγαλύτερα ζόρια με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι. Ωστόσο, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Νομίζω πως όλη αυτή η κατάσταση με την οποία ήρθαμε απότομα και σκληρά αντιμέτωποι μας κατέβασε από όποιο ροζ συννεφάκι μπορεί να είχαμε δημιουργήσει και μας έκανε πολύ πιο πρακτικούς και ευέλικτους. Και για να επιβιώσεις, πρέπει να είσαι ευέλικτος και προσαρμοστικός («Survival of the fittest», Mobb Deep).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επομένως καλό είναι να αναθεωρήσουμε τις έννοιες του καλού και του κακού και να αποδεσμευτούμε από ανούσια «πρέπει». Είμαι πάντα υπέρ του ρεαλισμού, του να κοιτάς τα πράγματα στα μάτια. Τίποτα δεν σου χαρίζεται κι αυτό το μάθαμε καλά. Ο καθένας ας παλέψει γι’αυτό που αγαπά και ας υψώσει τη γροθιά του γι’αυτό που πιστεύει.

  •  Το intro είναι από την ταινία «Ο Βασιλιάς». Αποτέλεσε έμπνευση αυτό το φιλμ για το τραγούδι και για την περσόνα σας ως Montes Jura;
Ο «Βασιλιάς» είναι μια πολύ καλή ελληνική παραγωγή με σπουδαία ερμηνεία του Βαγγέλη Μουρίκη που ακούμε και στο intro. Την έχω παρακολουθήσει κυρίως αποσπασματικά, δεν έχω αξιωθεί να τη δω ολόκληρη. Η σειρά των πραγμάτων ήταν η ανάποδη. Πρώτα δημιουργήθηκε το τραγούδι και μετά προέκυψε το intro, που για μένα λειτουργεί σαν προάγγελος του τι έπεται. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, προτείνω σε όποιον το διαβάζει να την ψάξει την ταινία.
  • Υπάρχει λόγος που είναι σκοτεινό το videoclip?

Πολύ καλή ερώτηση. Ναι, υπάρχει λόγος. Αυτό το videoclip παίδεψε πολύ το κεφάλι μου. Από το αν θα κάνουμε videoclip κατ’αρχήν, έως το πώς θα το κάνουμε. Σίγουρα σκοπός μου δεν ήταν να προβληθούμε εμείς. Ήθελα κάτι που να δένει με το ύφος του κομματιού και να μην λειτουργεί αυτό που βλέπει ο ακροατής-θεατής εις βάρος αυτού που ακούει. Ήθελα το επίκεντρο να είναι οι στίχοι, το μήνυμα που θέλω να προβάλλω. Έτσι, λοιπόν, και μετά από συζήτηση με το σκηνοθέτη μας, καταλήξαμε σε αυτό το αποτέλεσμα.

Montes Jura

  • Πως καταλήξατε να συνδυάζετε ροκ και ραπ, φαινομενικά αντίθετα είδη; Τι σας έκανε να πιστέψετε σε αυτήν την σύνθεση;

Στην πρώτη ερώτηση ήδη έκανα αναφορά σε Pink Floyd και σε Jolly Roger. Καταλαβαίνετε, επομένως, ότι αυτή είναι η μουσική που ακούω, σε μια γρήγορη ανάλυση. Για μένα δεν είναι τόσο αντίθετα είδη. Έχουν πολλά κοινά υφολογικά στοιχεία, αντισυστημικό πολλές φορές στίχο όπως οι Rage Against The Machine και υπάρχουν κι άλλοι που το κάνουν, κυρίως στο εξωτερικό όμως. Πολλές φορές βλέπουμε επίσης να υπάρχουν και κάποια rap κουπλέ σε rock κομμάτια. Προσωπικά μου αρέσει πολύ και η αφηγηματική ερμηνεία, κάτι ανάμεσα σε αυτό που έχουμε ακούσει να κάνουν ο Αγγελάκας και ο Λάμπρος Φιλίππου από τους Yianneis και αυτό βρίσκει κατάλληλο έδαφος και στα δύο είδη. Στο σύνολο της μουσικής μου δεν τα διαχωρίζω, θα υπάρχουν και τα δύο, είτε μεμονωμένα, είτε ταυτόχρονα. Είναι ο τρόπος μου να εκφράζομαι και θέλω να τον κρατήσω όσο περισσότερο γίνεται ανόθευτο.

 

  • Αποσκοπείτε να συνεργαστείτε περισσότερο με τη ροκ ή τη ραπ σκηνή;

Νομίζω ότι απάντησα ήδη πάνω κάτω, ωστόσο πηγαία οπότε δουλεύω ένα κομμάτι στο μυαλό μου το βάζω περισσότερο σε hip-hop πλαίσια. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν νιώσω την ανάγκη να βγάλω ενα ρεμπέτικο π.χ. δε θα το κάνω. Δεν υπάρχουν όρια στην τέχνη και στην έκφραση, πέρα από αυτά που βάζουμε στον ίδιο μας τον εαυτό. Ωστόσο, επειδή ταυτόχρονα είναι υπό κατασκευή ένα ξεχωριστό project που χτίζουμε το οποίο θα έχει καθαρά rock ήχο, από τον Montes Jura θα ακούσετε κατά κύριο λόγο rap.

Montes Jura

  • Από την συνεργασία σας με την one man studios, πώς βρεθήκατε στα χέρια της art lab;

Η One Man Studios και ο φίλος μου ο Γιάννης που την τρέχει με βοήθησε στην μουσική κατασκευή του πρώτου μου τραγουδιού, από την ηχογράφηση ως την επεξεργασία του ήχου. Το Art Lab Studios είναι ένα εξαιρετικό studio με πολύ καλούς επαγγελματίες και ανθρώπους που μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό που είχαμε στο μυαλό μας. Δεν έχω κάποια συνεργασία που να με δεσμεύει σε κάποιο studio, επομένως το πιθανότερο είναι να δείτε κι άλλα ονόματα στην πορεία.

 

  • Ποια θεωρείτε συνεργασία ζωής;

Για να χαρακτηρίσεις κάποια ως συνεργασία ζωής, θα πρέπει να έχεις κάνει ένα μακρύ ταξίδι στο χώρο και σε μορφή απολογισμού να το κρίνεις. Δεν είμαι ακόμα στη θέση να χαρακτηρίσω κάποια ως τέτοια, αλλά είμαι σίγουρα ανοιχτός να συνομιλήσω μουσικά και με άλλους καλλιτέχνες. Οι συνεργασίες είναι κάτι το όμορφο, αν και δύσκολο ταυτόχρονα. Πάντως, σίγουρα, θα έρθουν.

 

  • Έχοντας ήδη δύο single, υπάρχουν σκέψεις για άλμπουμ; Ποια είναι τα live που ακολουθούν και τα μελλοντικά σας σχέδια ως Montes Jura ;

Η αλήθεια είναι πως με πετυχαίνετε σε μια πολύ δημιουργική περίοδο. Έχω ήδη κάποια τραγούδια τα οποία θέλω να τα παρουσιάσω σε μορφή album, που θα είναι και το πρώτο μου. Ανυπομονώ για όλο αυτό. Μέσα στο καλοκαίρι θα γίνουν κάποιες ηχογραφήσεις και θέλω να πιστεύω ότι δε θα αργήσουμε πολύ. Θα είναι πάντως ένα album με ιδιαιτερότητες, με πειραματισμούς και αναζητήσεις. Το σχέδιό μου είναι να πηγαίνουμε μπροστά βήμα-βήμα και κάθε μας βήμα να το πατάμε γερά. Τώρα προέχει το album και τα lives θα έρθουν αμέσως μετά το release. Οπότε, τα λέμε σύντομα! Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία, ήταν χαρά μου.

 

Ευχαριστούμε πολύ τον Montes Jura για την παροχή του φωτογραφικού υλικού.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ζαννίνα Μαργαρίτη

Ονομάζομαι Ζαννίνα και είμαι φοιτήτρια φαρμακευτικής, ραδιοφωνική παραγωγός, αθλήτρια, ταξιδιάρα ψυχή, αρθρογράφος και... πολυμίξερ. Το motto μου είναι "Manners maketh man" και ατού μου η φαντασία και η αγάπη στο ξεχωριστό. Λατρεύω τα χρώματα του Eduardo Cobra, την μαγεία της Mary Poppins και την αγνότητα του Winnie the Pooh

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;