Όταν λίγο αίμα αρκεί για να “μεταμορφώσουμε τον κόσμο”

Μια εκδήλωση που ξεκινά να «μεταμορφώνει τον Κόσμο» προς το… καλύτερο αφού σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο κάθε άνθρωπος μπορεί να συμβάλλει στη μεταμόρφωση της πραγματικότητας μας. Μια συνέντευξη ομαδική, για ένα γεγονός που θα λάβει χώρα για πρώτη φόρα στην χώρα μας με τη συμμετοχή ανθρώπων της διπλανής πόρτας με εισιτήριο… λίγο από το αίμα μας ή αγαθών πρώτης ανάγκης που θα δοθούν σε ευπαθείς ομάδες. Η εκδήλωση «Μεταμορφώνοντας τον Κόσμο» θα λάβει χώρα στις 17 Μαρτίου 2018, στο θέατρο Κνωσσός (Κνωσσού 11, Αθήνα) από τις 8μμ έως τις 11μμ, με ώρα προσέλευσης 7.30μμ. Έπειτα, ακολουθεί ένα εκπληκτικό party στους ρυθμούς των Discopath, με ελεύθερη είσοδο για όλους τους συμμετέχοντες, στην Στοά OldCity (Πατησίων 99).

Οι εμπνευστές αυτής της ιδέας είναι μια ομάδα ανθρώπων με ένα κοινό σκοπό, αυτόν της δημιουργίας. Η εταιρεία «Μεταμορφώσις ΑΜΚΕ» είναι μια εταιρεία διοργάνωσης σεμιναρίων που βοηθά στην αυτοβελτίωση ενός ατόμου σε κοινωνικό, επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο.

Επιμέλεια Συνέντευξης: Γιώτα Γιδαροπούλου

 

 • Πως μπορεί κάποιος να λάβει πρόσκληση για να συμμετέχει;

Όποιος επιθυμεί να παρευρεθεί στο “Μεταμορφώνοντας τον Κόσμο”, μπορεί να συμπληρώσει την ειδική αίτηση συμμετοχής στο www.metamorfonontastonkosmo.gr και να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσης, μπορεί να υλοποιήσει τηλεφωνική κράτηση της θέσης του στο τηλέφωνο : 6947909470  ή να αποστείλει email που να δηλώνει την επιθυμία συμμετοχής του στο contact@metamorfonontastonkosmo.gr.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας  λόγω των περιορισμένων θέσεων.

Σε κάθε περίπτωση η ομάδα του «Μεταμoρφώνοντας τον Κόσμο» θα βρίσκεται δίπλα του  για να τον κατατοπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

 • «Δίνοντας αίμα χαρίζεις ζωή» τολμώ να προσθέσω στην ιδέα σας σαν εισιτήριο για την είσοδο στην εκδήλωση, καθώς και υλικά αγαθά, αλλά αφού συγκεντρωθούν, σε ποιους φορείς θα δοθούν;

 Πράγματι, βασική προϋπόθεση για να μπορείς να έχεις μια ολοκληρωμένη ζωή είναι να …ζεις.

Με τον κωδικό εθελοντικής αιμοδοσίας 14597, οι συμμετέχοντες μπορούν να δώσουν αίμα στο πλησιέστερο προς αυτούς κεντρικό νοσοκομείο . Οι φιάλες αίματος που θα συλλεχθούν θα χαρίσουν ζωή και δυνατότητες ευημερίας, δημιουργίας και πλήθους άλλων σε ανθρώπους που το χρειάζονται.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι συμπολίτες μας που σε καθημερινή βάση επισκέπτονται τα νοσοκομεία της χώρας μας για μεταγγίσεις και επεμβάσεις, ενώ αγωνιούν αν υπάρχει
διαθεσιμότητα αίματος που ανταποκρίνεται στην ομάδα τους. Σε αυτούς τους ανθρώπους θα δοθεί το αίμα που θα προσφερθεί εθελοντικά και θα διατεθεί σε όλα τα νοσοκομεία με βάση τις αντίστοιχες ανάγκες που διακρίνει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Αναφορικά με τα υλικά αγαθά που θα προσφερθούν από όσους δεν μπορούν να γίνουν εθελοντές αιμοδότες, θα διατεθούν κατόπιν ψηφοφορίας με το πέρας της εκδήλωσης σε κάποιες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στο  www.metamorfonontastonkosmo.gr .

Άλλωστε, τι πιο όμορφο από το να διαλέγουν οι ίδιοι που θα διατεθούν και πέραν της νοοτροπίας συνεισφοράς, να ενισχύεται και το αίσθημα της συλλογικής απόφασης;

 

 • Ο τίτλος της εκδήλωσης, όπως προείπαμε, είναι «Μεταμορφώνοντας τον Κόσμο». Πώς εσείς, σαν ηγετικό μέλος αυτής της προσπάθειας, φαντάζεστε αυτήν τη μεταμόρφωση;

Η ομάδα μας ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση, την εφαρμογή της φιλοσοφίας του μεγάλου επιστήμονα και εκπληκτικού οραματιστή Buckminster Fuller,  όπου έχοντας έντονες επιρροές  από τον Σωκράτη, με περίφημο και περίτεχνο τρόπο είχε πει: «Ποτέ δεν αλλάζεις τα πράγματα πολεμώντας την υπάρχουσα πραγματικότητα. Για να αλλάξεις κάτι, χτίσε ένα νέο μοντέλο που καθιστά το υπάρχον μοντέλο ξεπερασμένο».  Αυτή είναι η Μεταμόρφωση. Αυτό είναι που κάνουμε. Χτίζουμε νέα μοντέλα που κάνουν τα προβληματικά μοντέλα του σήμερα ξεπερασμένα και στο επίκεντρο της προσέγγισής μας θέτουμε το γνώθι σ’ αυτόν.

Με τις δεξιότητες της αυτεπίγνωσης και της επίγνωσης, και αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, η εκδήλωση «Μεταμορφώνοντας τον κόσμο», έχει ως στόχο να ανοίξει νέους ορίζοντες για τον καθένα, σχετικά με τις δράσεις που μπορεί να πάρει, ώστε να ζει βιώνοντας ανώτατα επίπεδα ελευθερίας και δύναμης.  Κάθε άνθρωπος που ζει με αυτό τον τρόπο, ακούσια επηρεάζει και τους συνδαιτυμόνες του. Συχνά, δεν θυμόμαστε τι ακριβώς μας λένε οι άνθρωποι, αλλά σχεδόν με βεβαιότητα θυμόμαστε το πως νιώθουμε μαζί τους.
Σε κοινωνικό επίπεδο, η εκδήλωση ανοίγει στους ανθρώπους τη δυνατότητα πέρα από την δημιουργία έμπνευσης, να δράσουν για άλλους ανθρώπους, για την κοινωνία, για την ανθρωπότητα.
Σύμφωνα με τον Stefano ELio D’ Anna:  «η ζωή μιας χώρας μόνο επιφανειακά οδηγείται από τις κυβερνήσεις». Στην πραγματικότητα η μοίρα τους αποφασίζεται χάρη στην ακεραιότητα λίγων.  Όταν αυτοί οι άνθρωποι δεν υπάρχουν, η τύχη τεραστίων περιοχών του πλανήτη είναι ήδη προκαθορισμένη.
Η μεταμόρφωση είναι μια κατάσταση. Κατάσταση ευημερίας και ολοκλήρωσης, που οδηγεί σε πλήθος δράσεων που δημιουργούν νέους τρόπους λειτουργίας του πως γίνονται τα πράγματα, αντί να αντιδράμε στους παλιούς, μη λειτουργικούς τρόπους για εμάς.

Στην πραγματικότητα η μεταμόρφωση είναι μια απλή διαδικασία. Τόσο απλή που συχνά μας τρομάζει. Παρόλα αυτά, ο αντίκτυπος της είναι τεράστιος και δεν σταματάει ποτέ. Αντανακλά συνεχώς το είδωλο της μέσα από δράσεις που μεταμορφώνουν, σκέψεις που κινητοποιούν, εκφράσεις που βρίσκουν έδαφος. Άλλωστε, αν δεν αποκαλείται μεταμορφωμένη η  ζωή των πασχόντων, των συγγενών τους, των ίδιων των γιατρών, όλων όσων σωθούν και  συνεχίσουν όποιο έργο κάνουν και αν ακόμη η δυνατότητα του να γίνουν οι ίδιοι – αφότου αποκατασταθεί πλήρως η υγεία τους- εθελοντές αιμοδότες ή οι συγγενείς τους και χαρίζουν σε άλλους ζωή, τότε τι αποκαλείται;
Άνθρωποι έρχονται με χαρά να συνεισφέρουν σε συνανθρώπους μας, δωρίζοντας  το αίμα τους ή αγαθά και βιώνουν την δύναμη της προσφοράς, καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες. Αυτή η πράξη τους, τους επιβεβαιώνει πόσο υπέροχοι είναι και ακριβώς επειδή είναι υπέροχοι μπορούν να δημιουργήσουν υπέροχες στιγμές για όλους. Γι’ αυτό, μια από τις διαστάσεις της μεταμόρφωσης είναι η κοινωνική συνεισφορά, καθώς η παρουσίαση των δράσεων που θα παρακολουθήσουν οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσει το γόνιμο έδαφος για να μπορούν να μεταμορφώνουν και οι ίδιοι τους εαυτούς τους, τους άλλους και την κοινωνία μας. Η απόδειξη του «γίνεται» κάποιες φορές είναι αρκετή για δραστηριοποιηθεί και να βρει νόημα πλήθος συνανθρώπων μας.

Η μεταμόρφωση είναι μια διαδικασία απλή, τόσο απλή όσο και μια ουσιαστική επικοινωνία. Αυτή τη στιγμή, εσείς σαν ΜaxMag, δίνετε την δυνατότητα στους αναγνώστες σας να βιώσουν τι σημαίνει να ζεις μια ζωή που αξίζει και είσαι περήφανος γι’ αυτήν. Μια απλή διαδικασία, όπως αυτή της συνέντευξης, δημιουργεί ευκαιρίες για ανθρώπους που επιθυμούν να εξελίξουν τον τρόπο σκέψης και δράσης τους και να βοηθήσουν και άλλους. Σε αυτό το πλαίσιο, το σύνολο της κοινωνίας μας και καθ’ επέκταση του κόσμου μας συναντά τον καλύτερο του εαυτό. Σας ευχαριστούμε μιας και σε αυτού του είδους την μεταμόρφωση, συμβάλλετε και εσείς τώρα.

 

 • Τι δραστηριότητες θα λάβουν χώρα στη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης;

Θα παρουσιαστούν 6 συν 1 ομιλίες από ανθρώπους της διπλανής πόρτας, άνθρωποι εμπνευστές των πιο πετυχημένων κοινωνικών project των τελευταίων ετών, μιλούν και μεταφέρουν την έμπνευση τους στο ακροατήριο, έχοντας οι ίδιοι επιτύχει την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και την υπέρβαση σε προσωπικό επίπεδο.

Στόχος των ομιλιών είναι η ανάδυση των αρχών για το πώς δημιουργούνται οι συνθήκες πραγμάτωσης των ιδεών, μέσα από μια έκθεση εφαρμογών, συνδέοντας την προσωπική ανάπτυξη και ευημερία με τις αρχές της προσφοράς και του εθελοντισμού. Η δομή της εκδήλωσης δημιουργεί πλαίσιο αλληλεπίδρασης με τους συμμετέχοντες, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν παιχνίδια και άλλες εκπλήξεις συνεισφοράς που περιμένουν το ακροατήριο.

Με το πέρας της εκδήλωσης ακολουθεί γενέθλιο party, όπως επιλέγουμε να το αποκαλούμε, καθώς η πρώτη υλοποίηση του «Μεταμορφώνοντας τον Κόσμο», γίνεται με αφορμή τα 10 χρόνια παρουσίας της ΑΜΚΕ Μεταμόρφωσις και γίνεται η ευκαιρία να γιορτάσουν γνωστοί και άγνωστοι μέσα από το κοινό έδαφος της ανάπτυξης, της συνεισφοράς και της αγάπης.

 

 • Πιο συγκεκριμένα, αναφέρετε έναν «άκρως διαδραστικό τρόπο αντίληψης και σκέψης», ποιος ακριβώς θα είναι αυτός;

Είναι ο τρόπος που αναδεικνύει την σημασία της υπέρβασης μέσα από τις δυνατότητες του κάθε ανθρώπου και τα αποτελέσματα αυτής. Στην πραγματικότητα η αντίληψη και η σκέψη τοποθετούνται στο τι συμβαίνει και όχι στο τι θα θέλαμε να συμβαίνει ή τι μας εξυπηρετεί να συμβαίνει. Άκρως διαδραστικός σαν τρόπος διότι μέσα από τις ομιλίες ο ακροατής λαμβάνει κάθε απαραίτητη πληροφορία που μπορεί να αξιοποιήσει και να προχωρήσει σε άμεση δράση. Η τρίωρη αυτή εκδήλωση δεν έχει την μορφή τυπικής παρουσίασης ή διδασκαλίας, αλλά καλεί τον συμμετέχοντα να αναγνωρίσει τις δυναμικές του μέσα από τις παρουσιάσεις δράσεων που έχουν κάνει την διαφορά στην κοινωνία μας και αναδεικνύουν την σημασία της διάδρασης του εαυτού μας με τους άλλους, είτε σε πλαίσιο ομάδας ή κοινότητας.

 

 • Ποιο είναι το περιεχόμενο των ομιλιών και πως αυτό θα είναι ωφέλιμο για το κοινό;

Το περιεχόμενο των ομιλιών συνθέτουν οι:

1)Ηλίας Ανανιάδης-Κατηρτσιγιανόγλου, ο δημιουργός του “Surfers4Life”, μια ομάδα δράσης που γεννήθηκε από το όραμα ενός καρκινοπαθή να διασχίσει μια θάλασσα για να ενδυναμώσει την κοινότητα των ανθρώπων που εμπλέκονται με τον καρκίνο θα μας μιλήσει θέτοντας ως θέμα: «Η ανθρώπινη εμπειρία, που βρισκόμαστε και τι ζητάμε».

2)Έφη Πυργιανάκη που ενέπνευσε την δημιουργία της ομάδας «Συνταξιούχοι εν δράσει» της οποίας έργο είναι η ενεργοποίηση των συνταξιούχων ώστε να προχωρούν σε δράσεις που τους ολοκληρώνουν και προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο θα μας αφυπνίσει με την ομιλία της «Γνώρισε τον συνταξιούχο που ζει στο κεφάλι σου».

3)Βασίλης Ρουμελιώτης που δημιούργησε το “supp.ART.ing students”, μια ιδιωτική πρωτοβουλία καλλιτεχνών για να βοηθήσουν  μαθητές που υποσιτίζονται μέσα από την καλλιτεχνική τους δραστηριότητα. Στην παρουσίασή του, θα μοιραστεί το πώς κατάφερε μια ομάδα άνω των 35 καλλιτεχνών να εκθέσουν στην Νέα Υόρκη, τα έσοδα της οποίας κάλυψαν τις ανάγκες σίτισης 300 μαθητών σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, πώς δηλαδή το δικό του ταξίδι συνεισφοράς συντέλεσε στην αυτοβελτίωσή του.

4)Έρη Παυλάκη, η δημιουργός του Δικτύου «Είμαι ακόμα παιδί», για να είναι δίπλα στα παιδιά που μεγάλωσαν και μεγαλώνουν απότομα και βρίσκονται σε ορφανοτροφεία και ιδρύματα, Με τίτλο ομιλίας: «Είμαι ακόμα παιδί… ένα personal story που τείνει να γίνει social success» θα μας εισάγει στο όραμά της και θα μας εξηγήσει πώς πέτυχε να έχει ενεργή παρουσία στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Προστασίας Παιδιού στον Πόρο και σε πολλά άλλα ιδρύματα χαρίζοντας αγάπη και χαμόγελα στα παιδιά.

5)Ειρήνη Κουρτζέλλη, η ζωγράφος που αποφάσισε όχι μόνο να ζωγραφίζει για τα παιδιά που τόσο αγαπάει, αλλά να δημιουργήσει την ομάδα «Ζωγράφοι σε δράση για τα παιδιά», μια ομάδα που είναι πάντα σε εγρήγορση, ζωγραφίζει τοίχους νοσοκομείων, σχολείων και ιδρυμάτων που φιλοξενούν παιδιά και θα αναδείξει τι σημαίνει για αυτά τα παιδιά να βρίσκονται σε έναν χώρο με χρώμα… Ο τίτλος της ομιλίας της είναι: «Περισσότερα χρώματα, περισσότερα χαμόγελα για τα παιδιά…»

6)Κωνσταντίνα Αλιπράντη, μέσα από την ομιλία της «Μεταμόρφωση και ανάπτυξη με εργαλείο τον πολιτισμό και τον εθελοντισμό» αναδεικνύει την βιωματική προσέγγιση των δραστηριοτήτων με κεντρική ιδέα τη δημιουργία διαδρομών προσεγγίζοντας θέματα αρχιτεκτονικής, λαογραφίας, μουσικής, εικαστικών και περιβάλλοντος. Αυτό το τριήμερο, βιωματικό, πολιτιστικό φεστιβάλ διοργανώνεται από ομάδα εθελοντών και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Μάρπησσα της Πάρου.

Επιπρόσθετα, θα υπάρξει άλλος ένας ομιλητής του οποίου το όνομα θα αποτελεί μια από τις εκπλήξεις της εκδήλωσης και θα έχουν την χαρά οι παρευρισκόμενοι να αλληλεπιδράσουν μαζί του. Στην αρχή και το ενδιάμεσο των ομιλιών θα υπάρχει διαδραστικό παιχνίδι, ενημέρωση για την σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας, ακόμη και… αγκαλιές! Το μόνο βέβαιο είναι πως το περιεχόμενο της εκδήλωσης θα ανοίξει νέες δυνατότητες ποικιλοτρόπως για το κοινό.

 

 • Τι πιστεύετε θα είναι το πιο σημαντικό που θα λάβει κάποιος όντας παρών σ αυτό το γεγονός;

Βλέποντας ανθρώπους καθημερινούς της διπλανής πόρτας να δημιουργούν θαυμάσιες δράσεις που αγγίζουν, κινητοποιούν και εμπνέουν, εκτός από ομάδες ανθρώπων, αλλά και ο ίδιος ο παρευρισκόμενος, φεύγοντας από εκεί θα πάρει κάποιες ιδέες ή κατευθυντήριες γραμμές  ως προς το πώς μπορεί να δημιουργήσει και ο ίδιος αντίστοιχες δράσεις ή και να συμμετέχει στις ήδη υπάρχουσες που θα δει εκεί. Όντας παρών σε αυτό το γεγονός, θα λάβει έμπνευση, θα συνειδητοποιήσει ότι όταν μιλάς για ιδέες που σε εμπνέουν και αναλαμβάνεις δράση μέσα από αυτές, νιώθεις πλήρης κι  μέσα από αυτήν την πληρότητα, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, μπορεί να μεταμορφώσει τον κόσμο μας,

 

 • Ποιες είναι οι βλέψεις σας με το πέρας της εκδήλωσης;

Αυτή η εκδήλωση δημιουργείται πρώτη φορά με αυτήν την μορφή στην Ελλάδα. Έχουν υλοποιηθεί ξανά εκδηλώσεις με κοινά χαρακτηριστικά, όπως είναι τα γνωστά TEDx, με την διαφορά πως στο «Μεταμορφώνοντας τον Κόσμο» πρωταγωνιστούν  απλοί, καθημερινοί άνθρωποι, και όχι απαραίτητα  πετυχημένοι ή επώνυμοι. Μας εμπνέει να δείξουμε ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να συντελέσει στην μεταμόρφωση του κόσμου μας. Και έτσι να μπορεί να ταυτιστεί κάθε άνθρωπος, μιας και έχουμε δει μέσα από τις εκπαιδεύσεις μας στην πράξη, τα πολλαπλά οφέλη από την κινητοποίηση που  δημιουργείται μέσω των παρουσιάσεων  στους παρευρισκομένους και την ανάληψη δράσης για την ζωή όλων μας.   Όραμά μας η επανάληψη αυτής της εκδήλωσης και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, που διψάνε για νέες ιδέες, και έχουν διάθεση για δράση.
 

 

Ο Διονύσης Μπουγάς είναι ένα από τα ηγετικά στελέχη της «Μεταμόρφωσις ΑΜΚΕ» έχει σπουδάσει Ψυχολογία, έχει ειδικευτεί στην Ψυχοθεραπεία Gestalt και στη Ν. Υόρκη εξειδικεύτηκε στις δυναμικές ομάδων ψυχαναλυτικού τύπου, όπου και ανακάλυψε το Life Coaching και το έφερε στην Ελλάδα τα τελευταία 8 χρόνια σε μορφή σεμιναρίων. Στα πλαίσια αυτής της συνέντευξης απάντησε σε μερικές ερωτήσεις προσωπικά.

 • Κύριε Μπουγά, ας αναφερθούμε λίγο σε εσάς, στην Ελλάδα προς το παρόν τουλάχιστον, δεν είναι ευρέως γνωστός ο όρος «Life Coaching», μπορείτε μέσα λίγες λέξεις, να μας εξηγήσετε τη σημασία του;

Με λίγες λέξεις θα έλεγα ότι έχει την σημασία που θέλει να του δώσει κάποιος.

Φαντάζομαι  πως δεν χρειάζεται να εξηγήσω τη σημασία που μπορεί να έχει ένας προπονητής για να πας στους Ολυμπιακούς αγώνες, έτσι δεν είναι; Λαμβάνουμε ως δεδομένο ότι έχει πραγματική για εμάς σημασία. Κάποιες φορές το ίδιο άθλημα μπορεί να γίνεται σαν χόμπι  και δεν θεωρείται ότι χρειάζεται η παρουσία ενός προπονητή. Αυτό είναι υπέροχο, αν θέλει όμως να ανεβάσει την απόδοση του, βρίσκει νόημα στο να έχει έναν προπονητή στο πλευρό του. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το life coaching, απλά αντί για αθλήματα, αφορά τομείς της ζωής σου που θες να ανέβει η απόδοση σου, προσωπικούς, επαγγελματικούς και εν τέλει κοινωνικούς.

 

 • Έχοντας σπουδάσει ψυχολογία, ποιο κατά την γνώμη σας είναι το κίνητρο που ωθεί έναν Έλληνα της κρίσης προς τα εκεί;

Γενικά μιλώντας, 2 είναι τα κίνητρα στην ζωή. Το είχε πει και ο Freud: «Έρως και Θάνατος». Αυτό μεταφράζεται πιο απλά σε: «Ευχαρίστηση και  Πόνος». Ότι συμβαίνει, συμβαίνει είτε για να νιώσουμε κάποια ευχαρίστηση, είτε για να αποφύγουμε κάποιο πόνο. Οπότε, αναφορικά με την ερώτησή σας, ένας Έλληνας της κρίσης αν θα πάει προς το life coaching, νομίζω ότι  είναι  το κίνητρο του πόνου. Τι εννοώ; Όταν ζορίζουν τα πράγματα, διερευνούμε λύσεις και νέους τρόπους . Για την ακρίβεια, αν δεν υπάρξουν στιγμές που αφήνουμε τις ζώνες άνεσης στην ζωή μας, δεν μπαίνουμε εύκολα στην διαδικασία να ανακαλύψουμε νέους τρόπους. Καθ’ επέκταση δεν αναπτυσσόμαστε χωρίς να αφήσουμε κατά μέρος την άνεσή μας.

Λόγω κρίσης, παραμένω αισιόδοξος και αναγνωρίζω πως θα πάμε καλύτερα, απλά μέχρι τότε, θα αντιστεκόμαστε στις αλλαγές με διάφορους τρόπους. Φυσικά, δεν αποκλείω πως αρκετοί συνάνθρωποι οδεύουν προς τα εκεί έχοντας κίνητρο την επιδίωξη της ευχαρίστησης.

 

 • Τι προσφέρετε εσείς στα μαθήματα που θεωρείτε ότι μεταμορφώνει τη ζωή και τον τρόπο σκέψης ενός ατόμου;

«Το τίποτα».

Αστειευόμενος  και σοβαρά απαντώντας, αυτό είναι που μας διαφοροποιεί. Δεν προσφέρουμε μοναδικές γνώσεις. Άλλωστε στην εποχή μας υπάρχει αφθονία γνώσης. Σε βαθμό που συχνά αντί να βοηθάει, δυσχεραίνει  το επίπεδο του τι γνωρίζουμε, αντί να εστιάζουμε στο τι συμβαίνει, εν τέλει, με την ζωή μας. Γιατί οι νέοι είναι περισσότερο δραστήριοι κι ας μην γνωρίζουν πως ακριβώς γίνονται τα πράγματα; Παράλληλα, αναρωτηθείτε πώς γίνεται όσο φορτώνουμε γνώσεις και εμπειρίες, να περιορίζουμε την κινητικότητα μας, και να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στο να σκεφτόμαστε, μελετάμε, συζητάμε για το πώς θα μπορούσαν να γίνουν τα πράγματα; Αυτό λοιπόν που προσφέρουμε είναι στην ουσία, το να ξαναγυρνάμε στην παιχνιδιάρικη φύση μας ως ανθρώπινα όντα, που ούτως ή άλλως την είχαμε από το παρελθόν όλοι μας σαν παιδιά. Γι αυτό λέω ότι δεν προσφέρουμε τίποτα, ίσα ίσα που απλά παίρνουμε τους περιορισμούς από τους ανθρώπους.

 

 • Για εσάς, τι σημαίνει εθελοντισμός;

Όταν βλέπω μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους  να είναι εθελοντές σε δράσεις, συν- κινούμαι. Στην ζωή δεν ξέρεις τι πρωτίστως να εμπιστευτείς. Μερικές φορές εμπιστεύομαι την σοφία των χρόνων. Οπότε, σκέφτομαι ότι αφού ένας ηλικιωμένος αφιερώνει τον χρόνο του να βοηθάει εθελοντικά, κάτι σημαίνει. Δεν είναι τυχαίο. Κι εκεί επιβεβαιώνεται ότι το νόημα για τα ανθρώπινα όντα που πολλοί τρέχουν να το βρουν στην άλλη άκρη του κόσμου (όπως κι εγώ κάποτε), είναι στην συνεισφορά προς τον πλησίον σου. Ότι κι αν πετύχεις στην ζωή σου, αν δεν συνεισφέρεις σε άλλα όντα, τότε εσύ δεν θα βιώνεις ικανοποίηση και ολοκλήρωση. Οπότε, θα μπορούσαμε να το δούμε ακόμη και ως μια εγωιστική τάση να θρέφεις τον εαυτό σου με ικανοποίηση και νόημα!

Τελευταία αναπτύσσεται ιδιαίτερα ο εθελοντισμός, σε κοινωνικό επίπεδο και σκέφτομαι, σε τι βαθμό επηρεάζει ο θεσμός της οικογένειας που δεν είναι όπως ήταν στο πρόσφατο παρελθόν. Παρ’ όλα αυτά, αναπληρώνεται με μεγαλύτερες οικογένειες που δίνουν την ευκαιρία του εθελοντισμού.

Η ίδια η οικογένεια είναι ένα παράδειγμα εθελοντισμού. Δη, για την μητέρα. Έχετε ακούσει φαντάζομαι ότι είναι η πιο δύσκολη δουλειά του κόσμου το να είσαι μητέρα. Γιατί δουλεύεις 24ώρες την ημέρα και κάθε εβδομάδα,  για τα πρώτα χρόνια συνεχόμενα, χωρίς άδειες, χωρίς ασφάλιση, και χωρίς να αμείβεσαι ούτε καν τις υπερωρίες. Αν δεν είναι εθελοντισμός αυτό, τότε τι είναι;

 

 • Ποιες είναι οι επόμενες δράσεις που ετοιμάζετε;

Τι να σας πω; Είναι έκπληξη μάλλον και για εμάς. Πιο συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2018 μια εκδήλωση όπως το «Μεταμορφώνοντας τον Κόσμο», αλλά μεγαλύτερης έκτασης, όπου θα συμμετέχουν περισσότεροι ομιλητές και θα δώσει την ευκαιρία σε ακόμη περισσότερο κόσμο να κινητοποιηθεί σε σχέση με τη ζωή του και τις δράσεις του για την κοινωνία μας.

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώτα Γιδαροπούλου

Η Γιώτα Γιδαροπούλου γεννήθηκε ένα μεσημέρι μιας Τετάρτης τον Μάρτιο του 1990 στο νοσοκομείο της Βεροίας. Έχει σπουδάζει στο 1ο Δημόσιο ΙΕΚ Θεσσαλονίκης στο τμήμα «Δημοσιογραφίας, Συντάκτες και Ρεπόρτερ». Το πάθος της με την συγγραφή ξεκίνησε από μικρή ηλικία αφού έγραφε θεατρικά έργα που τα παρουσίαζε με τους φίλους για ηθοποιούς στην γειτονιά της. Η μεγάλη της αγάπη είναι η ποίηση και τα βιβλία. Όνειρο της είναι να εκδώσει το δικό της βιβλίο ή ποιητική συλλογή. Τα χόμπι της είναι το θέατρο, τα βιβλία και ο εθελοντισμός αφού πιστεύει πως ο καλύτερος τρόπος να σπαταλήσεις τον χρόνο σου είναι βοηθώντας κάποιον άλλον.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;