Mesogeios: “Samba χορεύει” και δε φέρουμε καμία αντίσταση.

 

Οι Mesogeios δεν είναι σαν τους άλλους. Είναι αυτό που λέμε η αφορμή για να χορέψεις, να τραγουδήσεις, να τους ακολουθήσεις στο μουσικό τους ταξίδι. Είναι μπάντα, λέει τα πάντα, διασκευάζει, πειραματίζεται και δε δίνει μασημένη τροφή στο κοινό. Γι’ αυτό λατρεύουμε τα live τους. Το στοιχείο της έκπληξης είναι πάντα εκεί να μας συνεπάρει. Οι Mesogeios είναι τόσο δεμένοι που ότι δημιουργούν μοιάζει με αποτέλεσμα ενός. Αλλά κι εμείς είμαστε τόσο ερωτευμένοι με τη μουσική τους που γινόμαστε ένα μαζί τους. Το “Samba χορεύει” μας ταξιδεύει σε αυτούς τους έρωτες που μας κάνουν να αναστενάζουμε. Τάδε έφη η Άσπα και αναστενάξαμε. Enjoy!

Επιμέλεια συνέντευξης: Ντέμη Ρούσσα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγαπημένοι μας καλώς ήρθατε στο maxmag. Sambaχορεύει λοιπόν κι εμείς εν μέσω χειμώνα δεν αντιστεκόμαστε στο ρυθμό. Μιλήστε μας γι’ αυτή τη δουλειά.

Καλησπέρα και καλώς σας βρήκαμε. Το “Samba χορεύει” είναι το δεύτερο single των Mesogeios και κυκλοφορεί από την PlusRec από τον περασμένο Δεκέμβρη. Δείχνει να αγαπιέται αυτό το τραγούδι. Σου αφήνει μία όμορφη αίσθηση και σε κάνει να θέλεις να χορέψεις. Φυσικά και είμαστε απίστευτα χαρούμενοι γι’ αυτό. Μιλάει για το καρδιοχτύπι του έρωτα. Ξέρετε… Του έρωτα εκείνου του μοναδικού με τις πεταλούδες στο στομάχι που εύχεσαι να παραμείνει για πάντα, που δε χορταίνεις ποτέ την παρουσία του άλλου… Παρότι ο έρωτας είναι ένα γλυκόπικρο συναίσθημα θελήσαμε να τον ντύσουμε μουσικά με μία Samba. Έναν αισιόδοξο και ενεργητικό ρυθμό, μιας και ο έρωτας είναι η κινητήρια δύναμη για ζωή, η έμπνευση.

Άσπα, έχεις επιμεληθεί το Samba Χορεύει. Στίχοι, μουσική ερμηνεία. Πριν μου πεις για την έμπνευση, απάντησέ μου ειλικρινά, σε ζήλεψαν οι υπόλοιποι;

Οι υπόλοιποι όχι μόνο δεν ζήλεψαν αλλά και συνέβαλαν, ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο στην τελική μορφή του τραγουδιού. Όσων αφορά την έμπνευση, γεννήθηκε από την προσμονή του έρωτα. Είναι η στιγμή που αποχωρίζεσαι με τον αγαπημένο/την αγαπημένη σου και νιώθεις ότι σου λείπει ήδη. Ύστερα από μία τέτοια προσωπική στιγμή γεννήθηκαν οι στίχοι. Συγκεκριμένα ο στίχος «Σε θέλω» ακούσατε πόσες φορές επαναλαμβάνεται.. Άρα, καταλαβαίνετε για τι λαχτάρα μιλάμε.

Το ρεπερτόριό σας είναι διεθνές και πολύγλωσσο. Είναι μία κατεύθυνση που επιλέξατε ή που τα ακούσματά σας πήγαν την μπάντα;

Η ιδέα του Mesogeios ήταν του Χρήστου. Είχε στο μυαλό του ένα Projectπου θα παντρεύει τις μουσικές των χωρών της Μεσογείου και θα μπλέκει ηχοχρώματα ανατολής και δύσης. Στο Mesogeios ο ακροατής ταξιδεύει μουσικά από το παραδοσιακό ισπανικό Flamengo και το γαλλικό chanson, στο Χιτζάζ της Μ. Ασίας, το ελληνικό λαϊκό και παραδοσιακό τραγούδι και το τσιγγάνικο των Βαλκανίων. Όλα αυτά δοσμένα με μια κοσμοπολίτικη διάθεση που απορρέει από την ευρωπαϊκή jazz. Όλες οι εμπνεύσεις του Χρήστου έχουν ένα κοινό σημείο άλλωστε, το στοιχείο της jazz. Μόλις μου μίλησε για την ιδέα του Mesogeios και μου έβαλε να ακούσω σχετική μουσική για να καταλάβω το στυλ, το ερωτεύτηκα. Κι έτσι ξεκίνησε το μουσικό ταξίδι στη Μεσόγειο.

Είστε συναρπαστικοί επί σκηνής στον αυτοσχεδιασμό. Είναι άραγε η ενέργεια που παίρνετε από τον κόσμο; Πως προκύπτει αυτή η μοναδική ένωση, το πάρε δώσε, η δημιουργία εικόνων μέσα από νότες;

Στον αυτοσχεδιασμό η έμπνευση και η ενέργεια, πρώτα απ’ όλα, έρχονται από την ίδια τη μουσική. Όταν όμως το κανάλι ανάμεσα στην μπάντα και το κοινό είναι ανοιχτό, τότε μιλάμε για έκρηξη ιδεών στον αυτοσχεδιασμό. Η έκφραση μέσω της μουσικής είναι η πιο ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, γιατί ρίχνει τις άμυνες και έρχεται να επικοινωνήσει όλα αυτά τα συναισθήματα που δεν μπορούν να αποδοθούν με λέξεις.

προσωπικο αρχείο Mesogeios

Είστε από τις μπάντες που γκρουβάρουν. Πολλοί παίζουν σωστά αλλά δεν βγάζουν το αποτέλεσμα που θα δώσει κίνηση στα σώματα του κοινού. Αυτό είναι αποτέλεσμα προβών, δεσίματος, μαγείας ή όλων τω παραπάνω;

Ευχαριστούμε για τον όμορφο χαρακτηρισμό. Το groove είναι μεγάλη υπόθεση. Είναι αυτό που θα δώσει παλμό στο κοινό. Είναι αυτό που θα κάνει ακόμη και τον πιο δύσκολο ακροατή να σε ακούσει. Σε όλα τα είδη της jazz έτσι και στο ethnicjazz το groove είναι κάτι που απασχολεί όλους τους μουσικούς. Μονόδρομος για την επιτυχία του groove είναι η προσωπική μελέτη (μετρονόμος… πολύ κακό πράγμα, οι μουσικοί θα ταυτιστούν με αυτό) κι έπειτα το δέσιμο με τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας. Το σχήμα πλαισιώνεται από καταξιωμένους μουσικούς, η συνεργασία με τους οποίους έχει δοκιμαστεί κάτω από πολλές ώρες παιξίματος. Κι έτσι ήρθε κι έδεσε!

Επειδή διανύουμε μία ακόμη περίοδο, όπου οι καλλιτέχνες μπαίνουν στο στόχαστρο των μέτρων και η μουσική σιωπά, πιστεύετε πως θα δούμε φως; Αυτό το καλοκαίρι θα είναι αλλιώς;

Η μουσική δεν σιωπά ποτέ. Είναι μία πηγαία ανάγκη για τους περισσότερους ανθρώπους, πόσο μάλλον για τους καλλιτέχνες. Η μουσική ήταν πάντα «εκεί» και θα συνεχίσει να είναι. Δυστυχώς, ναι οι μουσικές εκδηλώσεις έχουν μπει στο στόχαστρο. Δεν είμαστε ειδικοί για να πούμε αν αυτό είναι δίκαιο ή άδικο, αναγκαίο ή περιττό. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η απαγόρευση της μουσικής είναι κάτι πολύ δυσάρεστο. Είναι μια πληγή που ελπίζουμε να κλείσει γρήγορα. Η μουσική εκτός από έκφραση είναι και μέσο βιοπορισμού για τους περισσότερους μουσικούς. Είναι μία κανονική δουλειά. Άσχετα αν είναι η καλύτερη του κόσμου και η πιο μαγική.
Εμείς επιλέγουμε να είμαστε αισιόδοξοι. Έχουμε την ανάγκη να το βλέπουμε αισιόδοξα. Τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. Δεν γίνεται άλλωστε να πάνε χειρότερα. Είμαστε όλοι ένα ως προς αυτή την επιθυμία και σίγουρα κάποια στιγμή θα γίνει πράξη.
Για αυτό το καλοκαίρι ευχόμαστε να είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να είναι. Προτιμήσαμε να μην έχουμε συγκεκριμένες προσδοκίες. Σίγουρα όμως περιμένουμε ένα πιο ξέγνοιαστο καλοκαίρι με περισσότερη μουσική.

Πώς γεννιέται μία διασκευή; Ποια είναι η δική σας αγαπημένη;

Η διασκευή είναι το εργαλείο εκείνο που μας βοηθάει να εντάξουμε αγαπημένα κομμάτια, διαφορετικού μουσικού ύφους, σε ένα κοινό ρεπερτόριο. Τις λατρεύουμε τις διασκευές. Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε για το ποια είναι η αγαπημένη μας διασκευή, αυτό όμως που με σιγουριά μπορούμε να πούμε είναι ότι το επόμενο single μας που θα κυκλοφορήσει θα είναι για μία διασκευή ενός παλιού λαϊκού τραγουδιού από τον ελληνικό κινηματογράφο, που θα τα σπάει.

προσωπικ;o αρχείο Mesogeios

Υπάρχουν εγχώριοι συνθέτες των οποίων τις δημιουργίες έχετε ζηλέψει; Τολμάτε νέες συνεργασίες έξω από τα προβλεπόμενα;

Δεν έχουμε ζηλέψει άλλους συνθέτες, ωστόσο έχουμε εμπνευστεί. Η έμπνευση του στίχου συνήθως μας προκύπτει από προσωπικές μας εμπειρίες, όμως η έμπνευσή της μουσικής σύνθεσης διαμορφώνεται από τα ακούσματά μας. Είμαστε θετικοί σε μελλοντικές μουσικές συνεργασίες. Είναι εξαιρετικά αναζωογονητικό να συμπράττεις με άλλους καλλιτέχνες επί σκηνής ή δισκογραφικά.

Περιγράψτε μας τη ζωή μιας μπάντας μέσα από λίγες προτάσεις. Πού συναντιέστε, ποιες είναι οι συνήθεις σας, τα αγαπημένα σας μέρη, οι ώρες στο στούντιο;

Αγαπημένο μας μέρος η σκηνή και αγαπημένη μας συνήθεια να παίζουμε μουσική. Η σχέση μας με τους μουσικούς είναι μακροχρόνια, στηρίζεται στον θαυμασμό, το σεβασμό και κινείται κυρίως γύρω από τη μουσική. Περνάμε ουσιαστικό χρόνο μαζί κάνοντας πρόβες, συζητώντας μελλοντικές ιδέες και ηχογραφώντας καινούργιες δημιουργίες. Τα ταξίδια με τη μπάντα είναι τα πλέον αγαπημένα μας. Έχουν πολύ γέλιο, περιπετειώδη διάθεση και περνάμε απίστευτα. Φυσικά, δεν λείπουν οι διαφωνίες. Θα ήταν υποκριτικό και ψεύτικο να πούμε πως όλα είναι ρόδινα. Κάποιες φορές η διαφορετική αισθητική του ενός από τον άλλο δημιουργεί πεδίο για διαφωνίες. Λύνονται όμως, με γνώμονα πάντα το καλό της μουσικής.

Ποια είναι η ευχή σας για το 2022;

Πρώτα απ’ όλα να είμαστε γεροί. Να έχουμε υγεία σωματική και ψυχική. Να νιώθουμε ελεύθεροι, να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, τα συναισθήματά μας και τους γύρω μας και να μην μας εμποδίζει τίποτα από το να κάνουμε όλα όσα μας εκφράζουν και μας κάνουν ευτυχισμένους. Να μπορούμε να νιώσουμε την ευτυχία, ο καθένας τη δική του, και να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο. Σίγουρα ευχόμαστε περισσότερη μουσική και να δοθεί ένα τέλος στην υγειονομική αυτή κρίση με τις κοινωνικές προεκτάσεις. Να έχουμε έμπνευση και να μπορούμε να δημιουργούμε. Επιτέλους, να είμαστε ενωμένοι και να μπορούμε να σκεφτόμαστε το συλλογικό καλό.

Mesogeios – Samba Χορεύει (Digital Single)
Κυκλοφορεί από την PlusRec | Διανομή: PanikRecords
YouTube Link: https://youtu.be/fuQObJ-yFTM (Official Video Clip)

Mesogeios
Fb Page:  https://www.facebook.com/mesogeios.musicband
Instagram:  https://www.instagram.com/mesogeios_music_band


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ντέμη Ρούσσα

Αν δε μπορείς να το πεις γράψτο. Αν δε μπορείς να το γράψεις διάβασέ το. Αν δε μπορείς να το διαβάσεις σίγουρα κάποιος το έχει πει με ένα τραγούδι...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;