mcubed: “Το έξυπνο κολάρο είναι μία καινοτομία”

Τρία αδέρφια από το Καπανδρίτι, η Ελένη, ο Παναγιώτης και η Μαρία Μαντά, ανακάλυψαν το έξυπνο κολάρο. Τι είναι αυτό; Ας τα πάρουμε όλα από την αρχή. Οι αδερφοί Μαντά δημιούργησαν την mcubed, μια δική τους startup εταιρεία ,για να μπορέσουν να ασχοληθούν με όλα όσα τους ενδιαφέρουν. Ασχολούνται με πολύ μεγάλη αγάπη και επιτυχία με τα αδέσποτα σκυλιά,τα ζώα παραγωγής και εμπορίου, γιατί έχουν σαν στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Στις αρχές Απριλίου κέρδισαν την πρώτη θέση στο μαραθώνιο καινοτομίας «crowdhackathon#Agrifood» που διοργάνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στη στήλη των συνεντεύξεων του maxmag, μιλήσαμε με την κυρία Μαρία Μαντά, συνιδρύτρια της mcubed, για την εφαρμογή,τη χρήση και για τα οφέλη του έξυπνου κολάρου. Διαβάστε και ενημερωθείτε για το καινοτόμο, έξυπνο κολάρο.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

 

Θα θέλατε να συστηθείτε στο κοινό που σας διαβάζει; Πείτε μας ποιοι είστε και τι σπουδές έχετε κάνει;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είμαστε η Ελένη, η Μαρία και ο Παναγιώτης, είμαστε αδέρφια. Σπουδάζουμε, Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ και Πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στο ΕΚΠΑ αντίστοιχα.

mcubed Πείτε μας λίγα λόγια για την mcubed , την εταιρεία σας.
Δημιουργήσαμε αυτή τη startup εταιρεία για να μπορέσουμε να μπορέσουμε να ασχοληθούμε με τα πρότζεκτ που μας ενδιαφέρουν. Ευελπιστούμε να ασχοληθούμε με τη διαχείριση αδέσποτων σκύλων, και ζώων παραγωγής και εμπορίου και με άλλες τεχνολογικές εφαρμογές με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

mcubedΑρχές Απριλίου κερδίσατε την πρώτη θέση στο μαραθώνιο καινοτομίας «crowdhackathon#Agrifood» ,που διοργάνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μιλήστε μας για την εφαρμογή που φτιάξατε.

Η εφαρμογή με την οποία κερδίσαμε στο Hackathon, αφορά στη διαχείριση και τον έλεγχο των ζώων παραγωγής. Αποτελείται από μία εφαρμογή , ένα site και ένα ένα κολάρο με αισθητήρες και GPS. Το κολάρο συλλέγει στοιχεία, όπως την τοποθεσία, τη θερμοκρασία, τους παλμούς και το οξυγόνο και ο κτηνοτρόφος μέσα από την εφαρμογή η τον υπολογιστή μπορεί να ελέγχει την κατάσταση ολοκλήρου του κοπαδιού σε πραγματικό χρόνο. Με αυτά τα στοιχεία ο κτηνοτρόφος θα μπορεί να προλαμβάνει προβλήματα και να λαμβάνει τις βέλτιστες αποφάσεις για το κοπάδι του. Στόχος είναι η βελτιωθεί ποιότητα της παραγωγής με τον πιο εύκολο τρόπο για τον κτηνοτρόφο.

mcubed
mcubed

Είναι εύκολη η χρήση της από όλους;

Η χρήση της εφαρμογής είναι πολύ εύκολη καθώς προσπαθούμε τα στοιχεία να προβάλλονται με τον πιο εύληπτο τρόπο. Ο χρήστης, επίσης, λαμβάνει ειδοποιήσεις και οδηγίες σε περίπτωση που συμβεί κάτι όπως πιθανή βιβλιογραφία η πιθανότητα νόσου κάποιου ζώου.

 Ποια είναι τα οφέλη από το έξυπνο κολάρο στους κτηνοτρόφους;

Με τη βοήθεια του κολάρου και της εφαρμογής ο κτηνοτρόφος θα μπορεί να έχει τον πλήρη έλεγχο του κοπαδιού του. Συλλέγοντας πληροφορίες για τα ζωτικά στοιχεία των ζώων μπορούμε να προλάβουμε πιθανές νόσους και την εξάπλωση τους. Μπορεί επίσης να βελτιωθεί και να αυξηθεί η παραγωγή καθώς συνδέεται άμεσα με τα ζωτικά στοιχεία που συλλέγουμε.

mcubed
mcubed – έξυπνο κολάρο

Θα βοηθήσει στις κλοπές των ζώων;

Είναι ένας από τους βασικούς λόγους που δημιουργήθηκε η εφαρμογή αυτή. Καθώς το κολάρο έχεινκακ GPS ο κτηνοτρόφος μπορεί να ελέγχει τη θέση και την κίνηση όλων των ζώων. Μπορεί, επίσης, να ορίσει μια συγκεκριμένη περιοχή μέσα στην οποία είναι περιορισμένο το κοπάδι και αν κάποιο ζώο ξεφύγει η κλαπεί από την περιοχή θα λαμβάνει αμεσως ειδοποίηση. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το GPS αυτό έχει ακρίβεια μέχρι ένα μέτρο και δεν έχει περιορισμένη εμβέλεια. Δηλαδή όπου και να βρίσκεται το ζώο ο κτηνοτρόφος μπορεί να τονίσει από τον υπολογιστή του.

mcubedΠείτε μας για τις καινοτομίες του προγράμματος.
Το πρόγραμμα μας εντάσσεται στην κατηγορία IoT. Τα κολάρα μας συλλέγουν τις πληροφορίες από τα ζωτικά στοιχεία των ζώων και τις διαθέτουν στην εφαρμογή των των ιδιοκτητών τους. Καινοτομία θεωρούμε το ότι πλέον μπορούμε να μετράμε τα ζωτικά στοιχεία των ζώων με αισθητήρες και ηλεκτρονικά πολύ μικρών διαστάσεων και να αναλύουμε αυτές τις πληροφορίες ούτως ώστε να προλαμβάνουμε έγκαιρα πιθανές αρρώστιες και προβλήματα των ζώων (πχ στρες). Πολύ σημαντική είναι και η μεγάλη αυτονομία της μπαταρίας (περίπου 6 μήνες) και η υψηλή ποιότητα κατασκευής ώστε να αντέχει στις σκληρές συνθήκες της καθημερινότητας

Εμφανισιακά πώς είναι το κολάρο; Είναι ογκώδες ή όχι;

Το κολάρο είναι πολύ απλό, ελαφρύ και καθόλου ογκώδης. Τα ηλεκτρικά που περιέχει είναι 2×4 εκατοστά και μόνο 4,5 χιλιοστά Μν πάχος και η μπαταρία είναι 1,8×6 εκατοστά και 5 χιλιοστά πάχος.

mcubedΠολύ ωραία και χρήσιμα όλα αυτά , αλλά σε ποια τιμή κυμαίνεται το κάθε κολάρο;

Το κολάρο θα κυμαίνεται μεταξύ 30-60 ευρώ και φυσικά είναι και πολλαπλών χρήσεων, δηλαδή δεν έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής και Μπόρις να φορεθεί σε παραπάνω από 1 ζώο.

Τρία αδέρφια , κάνατε το δικό σας επιχειρηματικό βήμα. Πόσο δύσκολο είναι στις μέρες μας να έχεις μια βιώσιμη επιχείρηση;

Το πρώτο βήμα είναι πολύ σημαντικό, το να έχεις δηλαδή ένα προϊόν που είναι χρήσιμο, αλλά και ιδέες και θέληση να συνεχίσεις να καινοτομείς και να δημιουργείς. Για το πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να έχεις μια βιώσιμη επιχείρηση δεν το ξέρουμε ακόμα, είναι κάτι που ανυπομονούμε να εξερευνήσουμε.

mcubed
mcubed

Το κολάρο πόσο μπορεί να βοηθήσει τα αδέσποτα ζώα;

Ενα αντίστοιχο πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί και στα αδέσποτα ζώα από το δήμο. Θα φοράνε τα αδέσποτα σκυλιά από ένα κολάρο και ο δήμος θα μπορεί να ξέρει τη θέση τους και την κατάσταση της υγείας του. Ο δήμος θα μπορεί να βλέπει στοιχεία για το σύνολο του πληθυσμού των αδέσποτων όπως, πόσα από αυτά είναι στειρωμένα, πόσα είναι υγιή, πόσα έχουν επιδείξει επιθετική συμπεριφορά και πολλά άλλα

 Γιατί ένας δήμος να υιοθετήσει το πρόγραμμα;

Με αυτά τα στοιχεία θα μπορούμε να αποφύγουμε περιπτώσεις κακοποίησης των αδέσποτων ή επιθέσεις από αδέσποτα ζώα αλλά και να μειωθεί ο πληθυσμός τους σε βάθος χρόνου και να εξασφαλίσουμε μία καλύτερη ποιότητα ζωής για αυτά τα ζώα και του ανθρώπους με τους οποίους συνυπάρχουν.

Έχετε κατά νου νέα σχέδια για το μέλλον;

Έχουμε πολλές ιδέες που θέλουμε να αναπτύξουμε στο μέλλον με την ίδια βασική τεχνολογία και στόχο να κάνουμε τη ζωή ανθρώπων και ζώων πιο εύκολη.

 

Ευχαριστούμε πολύ την εταιρία mcubed και την κ. Μαντά για την παροχή του φωτογραφικού υλικού.

Περισσότερες πληροφορίες για το “έξυπνο κολάρο” εδώ.

Facebook: m.facebook.com/pages

instagram: https://www.instagram.com/mcubed.io/

site: http://mcubed.io/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη. Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;