Μάριος Καρακατσάνης: “Δεν βάζω ποτέ όρια στον εαυτό μου. Η δυσλεξία ήταν απλά ένα εμπόδιο”

Ο Μάριος Καρακατσάνης, γεννημένος στον Πειραιά, ήξερε από μικρή ηλικία ότι η αγάπη που τον διακατείχε για το μεταφυσικό και το ανεξήγητο θα τον οδηγούσε αναπόφευκτα στη συγγραφή. Και μπορεί να φαντάζει απλό και συχνό φαινόμενο ένα παιδί να θέλει να γίνει συγγραφέας αλλά ο Μάριος είχε να αντιμετωπίσει ακόμη μια δυσκολία… τη δυσλεξία. Μια δυσκολία που δεν τον απέτρεψε να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα αλλά αντιθέτως τον έκανε να δουλεύει επίμονα για 22+ χρόνια.

Ο Μάριος Καρακατσάνης, βραβευμένος από την UNESCO, που έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 8 βιβλία, με πρότυπο του τον Stephen King, με την έντονη φιλανθρωπική του δράση είναι ο συγγραφέας που αξίζει να γνωρίσεις γιατί προάγει το μήνυμα της ελπίδας. Ο,τι επιθυμεί ο κάθε άνθρωπος μπορεί να το πετύχει αρκεί να δουλεύει σκληρά και επίμονα και να πιστεύει στον εαυτό του.

Επιμέλεια συνέντευξης: Ντιάννα Μαμή-Κούπερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Πότε ήρθατε για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τη συγγραφική ανησυχία; Υπήρχε κάποιο πρόσωπο που σας μύησε στη συγγραφή;

Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την ευκαιρία αυτή που μου δίνετε μέσα από το περιοδικό σας. Η πρώτη φορά που ανακάλυψα την συγγραφική μου αυτή ανησυχία, ήταν σε ηλικία 13 ετών όπου έγραφα τις πρώτες μου μικρές ιστορίες. Δεν είχα κανέναν να με μυήσει σε αυτό, όπως και μέχρι σήμερα δεν έχω κάποιον μέντορα που να με βοηθά. Όλες οι ιστορίες που θα διαβάσετε μέσα από τα βιβλία μου, είναι ανόθευτες και βγαίνουν μέσα από εμένα. Καλές ή κακές είναι ολόδικες μου και είμαι απόλυτα περήφανος για αυτό.

Πόσο δύσκολο είναι για κάποιον που έχει δυσλεξία να αφιερώσει τη ζωή του στον γραπτό λόγο;

Κάποιος θα έλεγε ακατόρθωτο. Ίσως και να είναι. Όμως όταν παλεύεις 22+ χρόνια γράφοντας κυριολεκτικά ασταμάτητα, κάποια στιγμή η προσπάθεια αυτή θα αποφέρει καρπούς. Υπομονή χρειάζεται και κυρίως επιμονή.

Η δυσλεξία λειτούργησε ως αποτρεπτικός παράγοντας ή σας πείσμωσε περισσότερο να ασχοληθείτε με τον χώρο;

Από την φύση μου είμαι ένας άνθρωπος που δεν του αρέσει να του λένε τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει. Τα όρια τα θέτω μόνο εγώ στον εαυτό μου και συνήθως… δεν βάζω ποτέ όρια. Η δυσλεξία ήταν απλά ένα εμπόδιο. Τα κάγκελα αν θέλετε που κρατούσαν δέσμια την φαντασία μου πάνω στο χαρτί. Βρήκα όμως να αποδράσω από αυτή την φυλακή, αν και ακόμα κολυμπάω στα παγωμένα νερά της ελευθερίας μου.

Μάριος Καρακατσάνης
Μάριος Καρακατσάνης

Τα βιβλία σας εστιάζουν στο μεταφυσικό στοιχείο. Ποιες ανησυχίες σας οδηγούν να γράψετε για το ανεξήγητο;

Ανέκαθεν με έλκυε το παράξενο και το μεταφυσικό. Από όσο μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου ως μικρό παιδί, πάντα πίστευα πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται ή όπως μας το παρουσιάζουν και πως ότι δεν φαίνεται δεν σημαίνει και ότι δεν υπάρχει. Αυτές οι ιδέες πάντα με συγκλόνιζαν και έπαιρναν τεράστια έκταση στο παιδικό μυαλό μου. Αργότερα μεγαλώνοντας και με την βοήθεια του ίντερνετ, κατάφερα να εξερευνήσω τον αχανή όσο και γοητευτικό κόσμο του ανεξήγητου και του μεταφυσικού. Έτσι έφτασα στο σημείο να γράφω πλέον μέσα από τα βιβλία μου τις δικές μου ανησυχίες, απόψεις αλλά και εμπειρίες!

Ποια είναι η πηγή της έμπνευσης σας;

Η απλή καθημερινότητα. Μια λέξη που θα ακούσω, κάτι που θα δω στον δρόμο, ακόμα και μια συζήτηση με φίλους.

Έχετε εκδώσει μέχρι στιγμής 8 βιβλία. Αν έπρεπε να προτείνετε μόνο 1 από αυτά στους αναγνώστες, ποιο θα ήταν αυτό;

 Η Άμυ. Διότι είναι ότι πιο ανθρώπινο και με πληθώρα κοινωνικών μηνυμάτων που έχω γράψει ως τώρα. Ακόμα και τα μεταφυσικά στοιχεία του, στο τέλος επεξηγούνται απόλυτα φυσιολογικά. Ακριβώς για αυτούς τους  λόγους το έχει ξεχωρίσει και το αναγνωστικό κοινό.

Μάριος Καρακατσάνης
Μάριος Καρακατσάνης

Ποιος συγγραφέας αποτέλεσε το πρότυπό σας και έχετε διδαχθεί πράγματα διαβάζοντας τον;

Ο Stephen King. Δυστυχώς λόγω της δυσλεξίας και την διάσπαση προσοχής που προκαλεί, εκτός των άλλων, δεν έχω καταφέρει να διαβάσω γενικότερα κανένα βιβλίο. Εννοείτε ούτε και τα δικά μου. Πάρα μόνο την ώρα που τα γράφω. Όμως έχω παρακολουθήσει όλες τις ταινίες που έχουν βασιστεί στα έργα του, παρόλο που ξέρω ότι προφανώς και θα απέχουν αρκετά από τα βιβλία, όμως πήρα αυτό ακριβώς που ήθελα για να προχωρήσω. Τον τρόπο σκέψης του, τις ανατροπές του και το πώς να αγγίζεις τον αναγνώστη χωρίς να γίνεσαι υπερβολικός. Καταλήγοντας να παίζεις με τα συναισθήματα του δημιουργώντας την μία ανατροπή μετά την άλλη.

Έχετε «καταπιαστεί» τόσο με τον πεζό λόγο όσο και με την ποίηση. Υπάρχει κάποια προτίμηση σε ένα από τα δυο;

Βαριά και ιερή λέξη ο όρος ποίηση. Δεν θεωρώ ότι έχω γράψει κανένα ποίημα πάρα μόνο πεζογραφήματα. Τα οποία πηγάζουν όλα μέσα από την ψυχή μου μοιράζοντας απλόχερα τις σκέψεις, τις φοβίες αλλά και τα συναισθήματα μου με τους αναγνώστες.

Έχετε αρκετές διακρίσεις στο βιογραφικό σας. Για ποια από αυτές αισθάνεστε περισσότερη υπερηφάνεια;

Η βράβευση μου από την Ουνέσκο. Είναι η μεγαλύτερη μου ανταμοιβή, μετά από την αγάπη του κόσμου εννοείτε, για ότι προσπάθεια έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια.

Μάριος Καρακατσάνης

Ποια συνεργασία αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα στην καριέρα σας;

Η συνεργασία μου με τον συνθέτη και ερμηνευτή Μιχάλη Σούμα. Ο οποίος με το συγκρότημα του ΟΝΥΞ μεσουράνησε την δεκαετία του 90 και μεγάλωσα, όπως και αρκετός κόσμος άλλωστε, με τα τραγούδια τους. Ποιος θα μου το έλεγε πως όχι μόνο αυτός ο άνθρωπος θα μελοποιούσε κάποια πεζογραφήματα μου, αλλά θα φτάναμε και στο σημείο να αποκαλούμε αδελφό ο ένας τον άλλον. Αιτία της γνωριμίας μας αυτή ήταν η Σταυρούλα Βλάχου. Μια εξαιρετική ερμηνεύτρια όπου και την ευγνωμονώ για αυτό.

Η φιλανθρωπική σας δράση είναι έντονη. Τι έχετε αποκομίσει από αυτήν;

Να μπορώ να κοιμάμαι ήρεμος τα βράδια. Όταν ξέρεις ότι χάρισες μερικά χαμόγελα ευτυχίας σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη, ανακαλύπτεις πως σε αυτή την ζωή δεν υπάρχει τίποτα πολυτιμότερο από το να γνωρίζεις ότι είσαι η αιτία για την ευτυχία των συνανθρώπων σου.

Τι θα συμβουλεύατε ένα παιδί που είναι δυσλεκτικό αλλά θέλει πολύ να ασχοληθεί με τη συγγραφή;

Να μην ακούσει ποτέ κανέναν που θα του πει το αντίθετο. Να επιμείνει και να προσπαθεί ξανά και ξανά και ξανά. Στο τέλος η επιτυχία θα είναι η μεγαλύτερη του ανταμοιβή. Μα και η αποστόμωση όλων όσων δεν πίστεψαν ότι θα τα κατάφερνε.

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια;

Αυτή την στιγμή ασχολούμαι με την μεταφορά των έργων μου στην μεγάλη οθόνη. Έχουν γίνει κάποιες προτάσεις από το εξωτερικό από δύο πολύ μεγάλες και γνωστές πλατφόρμες, μα έχουν εμφανιστεί και κάποιες νέες. Μέσα από έναν κυκεώνα διαπραγματεύσεων και αφόρητης υπομονής, είμαι σίγουρος ότι στο τέλος θα έρθει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Μάριο Καρακατσάνη για την παροχή του φωτογραφικού υλικού.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ντιάννα Μαμή-Κούπερ

Ονομάζομαι Ντιάννα Μαμή-Κούπερ και είμαι μια νέα, ονειροπόλα και παθιασμένη δημοσιογράφος. Έχω φοιτήσει στο τμήμα "Επικοινωνίας και ΜΜΕ " του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχω εργαστεί και εξακολουθώ να εργάζομαι για μεγάλες παραγωγές στην τηλεόραση. Μεγάλος μου έρωτας τα βιβλία, το ραδιόφωνο, η ανακάλυψη άγνωστων τόπων και η γνωριμία με οποιονδήποτε άνθρωπο έχει να μου μάθει κάτι καινούριο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;