Μαρία Πατσιά: “Η Miss tasty και η αγάπη της για τη μαγειρική”

Η Μαρία Πατσιά είναι η ξακουστή Miss tasty που μαγειρεύει και δίνει στους αναγνώστες του ομώνυμου σάιτ συνταγές με αγάπη και μεράκι.Η Miss tasty μας λέει ότι το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού, που σπούδασε δεν το αγάπησε ποτέ,ενώ τη μαγειρική τη λάτρεψε.Με μια γρήγορη ματιά καταλαβαίνει κάποιος ότι η Μαρία Πατσιά αγαπά πολύ αυτό που κάνει,να ανακατεύει υλικά και να φτιάχνει νόστιμα πιάτα στο Miss tasty.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου -Παπαθανασίου

Το όνομα του σάιτ πως γεννήθηκε;

Πριν φτιάξω το δικό μου site το www.misstasty.gr έδινα για κάποια χρόνια τις συνταγές μου σε ένα site που δημιουργοί του ήταν οι δημοσιογράφοι του πολιτικού ρεπορτάζ Ελένη Καλογεροπούλου και Έλλη Τριανταφύλλου.
Η καλή μου φίλη Λίνα Μουσιώνη, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, μια μέρα με φώναξε Miss tasty, χρησιμοποιώντας ένα τμήμα του ονόματος από το προηγούμενο site.
Έτσι, ένα ζεστό χειμωνιάτικο πρωινό δημιουργήθηκε στο μυαλό μου η Miss tasty!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

,Miss tastyΜέσα από το σάιτ τι μαθαίνουν οι αναγνώστες σας κυρία Μαρία Πατσιά;

Μαθαίνουν εύκολες καθημερινές συνταγές που μπορούν να εντάξουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα μαγειρέματος.
Το βασικότερο που θέλω να περάσω σαν μήνυμα είναι η πολύ καλή ποιότητα των υλικών που πρέπει να χρησιμοποιούμε στο σπίτι.

Πόση ώρα αφιερώνετε κυρία Μαρία Πατσιά καθημερινά στο σάιτ;

Ίσως και όλη την ημέρα κάποιες φορές. Γενικά δεν δουλεύω βάση προγράμματος αλλά βάσει αναγκών που υπάρχουν την κάθε φορά.

Οι γνώσεις σας για την μαγειρική προήλθαν από ποιον;

Είμαι αυτοδίδακτη στη μαγειρική. Δεν έχω τελειώσει κάποια σχολή μαγειρικής. Έχω σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός. Οι γνώσεις μου προέρχονται από τη μητέρα μου και από την αγάπη μου για τη μαγειρική. Διαβάζω πολύ και βλέπω κάθε εκπομπή μαγειρικής σαν μάθημα.

Δεν μπορείτε να αντισταθείτε γευστικα…

Στη σοκολάτα, μόνο. Θα μπορούσα να ζω μόνο με σοκολάτα και τίποτα άλλο…

Το αγαπημένο σας φαγητό κυρία Μαρία Πατσιά;

Δυστυχώς τα ζυμαρικά και λέω δυστυχώς γιατί παχαίνουν… Αλλά αγαπώ πολύ το ψάρι και τα θαλασσινά. Ειδικά αν δίπλα μου είναι η θάλασσα…

Το αγαπημένο σας γλυκό;

Οτιδήποτε με σοκολάτα. Ακόμα περισσότερο η μπίτερ! Παγωτό σοκολάτα, μπράουνι, σοκολατόπιτες…

Οι γεύσεις που αγαπάτε περισσότερο κυρία Μαρία Πατσιά;

 

Οι παραδοσιακές και μόνο. Οτιδήποτε έχει πίσω του μια ιστορία, από μία οικογένεια… ένα φαγητό που ετοιμάστηκες σε μια γιορτή ή ένα γλυκό που το απολαύσαμε σε χαρές… Αυτά μονάχα έχουν αξία για μένα… Μια πίτα που έφτιαχνε το Σάββατο η μαμά…

Στην μαγειρική σας χρησιμοποιείτε πολύ συχνά…

Τα υλικά της Ελλάδας μας! Το ελαιόλαδο, τη φέτα, τις ντομάτες και το βασιλικό, τα φρούτα που έχει σε αφθονία η πατρίδα μας! Με αυτά και λίγο ουζάκι ή καλό κρασί, από τον ελληνικό αμπελώνα, μπορείς να κάνεις θαύματα…

Ποιο είδος μαγειρικής σας ελκύει περισσότερο κυρία Μαρία Πατσιά; Από πού επηρεάζονται συνήθως τα φαγητά σας;

Έχω επηρεαστεί πρώτα από τη μαμά μου. Η μαμά μαγειρεύει πληθωρικά! Με μπόλικα υλικά και όλα στον υπερθετικό βαθμό. Αλλά έχω διαβάσει και αρκετά και οπωσδήποτε αλλάζω και εγώ συνέχεια…

Έχετε δημιουργήσει κάποιες δικές σας συνταγές; Θέλετε να μοιραστείτε κάποιες μαζί μας;

Αγαπώ πολύ δύο υλικά την μελιτζάνα και τη φάβα. Έτσι ένα από τα πιάτα που έφτιαξα στο www.misstasty.gr είναι η φάβα μαζί με μελιτζανοσαλάτα σε ένα πιάτο. Θα το βρείτε στη στήλη με τα λαχανικά, αλλά και στα όσπρια. Είναι πιστεύω αρκετά πρωτότυπο…

Όσον αφορά την μαγειρική/ζαχαροπλαστική θα ήθελα να μάθω περισσότερα για…

Θα ήθελα να μάθω περισσότερα παντού… Η γνώση για μένα δεν σταματά ποτέ για κανέναν… Πόσο μάλλον για μένα που μην έχοντας τελειώσει κάποια σχολή μαγειρικής δεν σταματάω να ψάχνω συνέχεια τη γνώση παντού… Σε μια εκπομπή, σε ένα βιβλίο, σε μια συζήτηση με έναν σεφ… παντού ψάχνω για τη γνώση σε αυτό που αγαπώ…

Η αγάπη και η ενασχόλησή σας για την μαγειρική ξεκίνησε..

Ξεκίνησε σαν φοιτήτρια αρχικά, μετά τα πρώτα χρόνια του γάμου και φυσικά όταν έγινα μητέρα, ήθελα από την πρώτη στιγμή ο γιος μου να τρώει ότι καλύτερο υπάρχει. Και αυτό το πετυχαίνεις μόνο αν μαγειρεύεις εσύ ο ίδιος…

Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας ένα μυστικό σας για την μαγειρική σας κυρία Μαρία Πατσιά;

Να αγαπάτε πολύ αυτό που κάνετε. Να μαγειρεύετε επειδή το θέλετε, επειδή σας αρέσει… Δεν μπορεί να βγει νόστιμο φαγητό αν μαγειρεύεις με το ζόρι… Την καλύτερη συνταγή να έχεις φαγητό νόστιμο δεν πρόκειται να βγει..

Πέρα από την κουζίνα, με τι άλλο ασχολείστε κυρία Μαρία Πατσιά;

Πέρα από το μαγείρεμα των συνταγών και τον εμπλουτισμού του site με εύκολες και πετυχημένες συνταγές η κύρια απασχόλησή μου αφορά την προβολή προϊόντων Ελλήνων παραγωγών αλλά και επιχειρήσεων εστίασης και γενικότερα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Νομίζω ο κάθε Έλληνας παραγωγός χρειάζεται έναν συνεργάτη για να προβάλει το προϊόν του στο κοινό και να δείξει στους καταναλωτές πως μπορεί το προϊόν να μπει στις καθημερινές του ανάγκες… όπως είναι για παράδειγμα ένα τυρί, ένα κρασί, ένα ζυμαρικό ή ένα μπαχαρικό. Δουλειά μου είναι να δημιουργήσω συνταγές με το προϊόν του παραγωγού και να κάνω την προώθησή τους.
Αλλά και οι επιχειρήσεις εστίασης χρειάζονται ένα συνεργάτη να τις παρουσιάσει με επαγγελματισμό στο κοινό τους.

Η πρώτη σας επαφή με την κουζίνα ήταν όταν…

Μικρή μαζί με τη μαμά πάντα που βιαζόταν δυστυχώς γιατί εργαζόταν πολύ και μετά με τη θεία μου. Μάθαινα από την κάθε κουζίνα και άλλα μυστικά…

miss tasty
Miss tasty Μαρία Πατσιά

Έχετε συμμετάσχει σε διαγωνισμούς, εκδηλώσεις ή φεστιβάλ;

Εκδηλώσεις μαζί με τα παιδιά έχω κάνει με το σχολείο του γιου μου και πρέπει να σας πω ότι το απόλαυσα. Μητέρα και εγώ είναι εύκολα και διασκεδαστικό να μαγειρεύει λίγο πιο ελεύθερα με παιδιά.
Παρουσίασα πρόσφατα και ένα παιδικό βιβλίο μαγειρικής και ήταν μια υπέροχη εμπειρία.

Άμα σας δινόταν η ευκαιρία να εξελιχθείτε παραπάνω σε αυτόν τον γαστρονομικό τομέα, με ποιον τρόπο θα θέλατε να εξελιχθείτε κυρία Μαρία Πατσιά;

Θα ήθελα να αποκτήσω εξειδικευμένες γνώσεις ζαχαροπλαστικής που αγαπώ λίγο περισσότερο. Η ζαχαροπλαστική θέλει πειθαρχία και εγώ αγαπώ την πειθαρχία.

Foodblogs υπάρχουν πολλά… Γιατί κάποιος να επιλέξει το δικό σας κυρία Μαρία Πατσιά; Τι είναι αυτό που κάνει το δικό σας μπλογκ να ξεχωρίζει από τα άλλα και μπορεί να κινήσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών;

Σίγουρα υπάρχουν πολλά και πολύ αξιόλογα. Εγώ μπήκα στο χώρο αυτό πολύ αργά. Οι περισσότεροι food bloggers βρίσκονται στο χώρο αυτό από 5 έως 10 χρόνια οι περισσότεροι εξ αυτών.
Φυσικά υπάρχουν πολλά εστιατόρια σε μια πόλη, πολλά καφέ… Ο καθένας μας επιλέγει αυτό που του ταιριάζει, αισθητικά στην αρχή και μετά με βάση την εμπειρία. Έτσι όσοι επισκεφτούν το site μου κάτι θα τους κερδίσει και θα ξαναέρθουν… Ίσως ο λόγος μου, οι συνταγές μου, οι φωτογραφίες μου, τα υλικά… Κάτι που θα τους κάνει να ξανάρθουν. Βέβαια όλοι μπορούν να κοιτάξουν και το δικό μου site και τα υπόλοιπα…

«Μαγειρεύω» τι περικλείει για εσάς αυτό το ρήμα κυρία Μαρία Πατσιά;

Ετοιμάζω με αγνά υλικά κάτι θρεπτικό που θέλω να φάει η οικογένειά μου, οι άνθρωποι που αγαπώ… Άρα θρεπτικά υλικά και αγάπη…

Το μότο που συνοδεύει την ζωή σας κυρία Πατσιά…

Στο τέλος όλα θα πάνε καλά … και αν δεν πάνε καλά… δεν είναι το τέλος…

Το μότο σας για την μαγειρική

Υλικά… Υλικά… Υλικά…

Βρείτε την Μαρία Πατσιά στο Facebook εδώ.

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Μαρία Πατσιά για το φωτογραφικό υλικό.

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρωτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Απο τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;