Μαρία-Χριστίνα Harper: “Από 4 χρονών ήξερα τι θέλω να κάνω στην ζωή μου. Να παίζω άρπα”

Μαρία-Χριστίνα Harper

Τι κοινό μπορεί να έχει το Λονδίνο με την Κρήτη; Πώς μπορούν να δεθούν μεταξύ τους η άρπα και τα παραδοσιακά κρητικά όργανα; Άραγε είναι μεγάλη η απόσταση ανάμεσα στην μελωδία της άρπας και στην παραδοσιακή ελληνική μουσική;
Για όλα αυτά και για πολλά ακόμη θα μας μιλήσει μέσα από αυτή την συνέντευξη η Μαρία-Χριστίνα Harper και πολλά περισσότερα θα μας πούνε μέσα από την μουσική τους, οι «Hairetis Harper» την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στο «Sixd.o.g.s»!

Επιμέλεια συνέντευξης: Αναστασία Μιγδάνη

 

Ασχολείστε με την μουσική μέσα από ένα «δύσκολο», ας μου επιτραπεί η λέξη, όργανο, την άρπα. Ποιο ήταν το κίνητρο για αυτή σας την απόφαση;

Οταν αποφάσισα ότι θέλω να μάθω άρπα, ήμουν 4 και έτσι δεν σκεφτόμουν τις δυσκολίες. Βέβαια και τώρα να άρχιζα δεν θα τις σκεφτόμουν Είχα δει τις Αριστογατες , ένα καρτούν με γάτες που μαθαίνουν μουσική και γαλλικά και κάποια στιγμή χάνονται. Τις βρίσκει ένας γάτος και τις πηγαίνει σε ένα σπίτι που παίζουν cool γάτοι τζαζ μουσική. Κάποια στιγμή ο φακός δείχνει την άσπρη χνουδωτή άρπα να παίζει άρπα. Αυτό ήταν: ήξερα τί ήθελα να κάνω στη ζωή μου: να παίζω άρπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Έχετε σπουδάσει με υποτροφία στην Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου. Τί έχετε κρατήσει μέσα σας, σαν φυλαχτό, από αυτή την εμπειρία σας;

 Ήταν εκπληκτική εμπειρία όσον αφορά την βελτίωση της τεχνικής στο όργανο. Ταυτόχρονα ήταν τόσο έντονη περίοδος που με βοήθησε να στραφώ προς την μουσικοθεραπεία και να καταλήξω να κάνω ένα διετές μεταπτυχιακό στο θέμα αυτό και να εργαστώ σε hospices ,νοσοκομεία και καταστήματα φυλακών. Μέσω των σπουδών μου στη μουσικοθεραπεία μπήκα στη διαδικασία να μαθαίνω να αυτοσχεδιάζω και να πειραματίζομαι στην άρπα.

 Πόσο εύκολο είναι να «παντρέψετε» τον ήχο της άρπας με την παραδοσιακή ελληνική μουσική;

Καταλαβαίνω την αναγκαιότητα της κατηγοριοποίησης στη μουσική, αλλά προσπαθώ να απέχω από αυτό. Ο ρόλος της τέχνης είναι να μας ενθαρρύνει και να μας προκαλεί να εκφράσουμε αυτά που δεν τολμάμε ή δεν ξέρουμε καν ότι έχουμε μέσα μας. Μεγαλωμένη στην Αθήνα μου ήταν πολύ φυσικό να δοκιμάσω ρεμπέτικα και παραδοσιακά ελληνικά κομματια στην άρπα και να πειραματιστω με αυτά. Ζώντας στο Λονδίνο μου ήταν πολύ φυσικό να θέλω να αποδομήσω τα μέχρι τότε ακούσματά μου. Επίσης με ενδιέφερε πάντα να ψάχνω να κάνω πράγματα που δεν έχουν ξαναγίνει.

 Το κοινό πιστεύετε πως είναι εκπαιδευμένο σε «περίεργα» μουσικά παντρέματα και όργανα;

 Η πλειοψηφία του κόσμου αιγουρα όχι, αλλιώς θα είμασταν μέρος της δημοφιλούς μουσικής σκηνής. Πάντα , κατά την γνώμη μου τα πιο ενδιαφέροντα και ψαγμένα πράγματα ήθελαν περισσότερο κόπο και χρόνο για να τα «δεχτούν» οι πολλοί. Παρ όλα τα αυτά με υπομονή κι επιμονή όλα γίνονται.

Μαρία-Χριστίνα Harper
Hairetis-Harper – Μαρία-Χριστίνα Harper

Μαζί με τον Γιάγκο Χαιρέτη δημιουργήσατε τους «Hairetis Harper». Τι σχέση έχει το Λονδίνο με την Κρήτη και η  άρπα με παραδοσιακά κρητικά μουσικά όργανα;

Καμιά !(χαχα) Όχι, σοβαρά τώρα όλα μπορούν να έχουν σχέση καθώς έχει να κάνει με την αισθητική του καθενός και το πάντρεμα της αισθητικής των καλλιτεχνών ασχέτως από το πού έρχεται ο καθένας. Η μουσική επικοινωνία μπορεί να είναι πετυχημένη αν η αισθητική των ανθρώπων που συνεργάζονται ταιριάζει. Δεν ξεραμε τί να περιμένουμε την πρώτη φορά που παίξαμε, αλλά μολις παίξαμε ενθουσιαστήκαμε. Τα ηχοχρώματα των οργάνων ταιριαζουν πολύ, το ήξερα ήδη αυτό από την συνεργασία μου με το τον Ψαραντώνη και τον Παξιμαδακη που παίζει λαούτο. Το μόνο που έμενε ήταν να δούμε αν ταιριάζει η αισθητική μας με τον Γιάγκο. Κι ευτυχώς για εμάς ταίριαξε πολύ!

Hairetis Harper

Αυτή την περίοδο ηχογραφείτε τον πρώτο σας δίσκο. Μιλήστε μας λίγο για αυτό το βήμα.

Πολύ γρήγορα γράψαμε δικά μας κομμάτια κι επειδή για τον δικό μου προσωπικό δίσκο Gluten free (Valentine Records, UK) έκανα σχεδόν τέσσερα χρόνια για να είμαι ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα, ήθελα αυτός ο δίσκος να προχωρήσει γρήγορα. Ηχογραφούμε στο suono studio του Coti K. Και σύντομα θα είναι έτοιμος.

 Στις 8 Δεκεμβρίου εμφανίζεστε στο «Sixd.o.g.s». Τι επιφυλάσσει στον κόσμο που θα έρθει να σας ακούσει, η βραδιά;

 Η μουσική μας έχει αντιθέσεις, με στιγμές έντασης και στιγμές ατμοσφαιρικές. Έχει στοιχεία ροκ, στοιχεία παραδοσιακά και πολύ πειραματισμό.

 Θα πραγματοποιήσετε εμφανίσεις και σε άλλες πόλεις εντός και εκτός Ελλάδας;

Μόλις επιστρέψαμε από ένα τουρ στην Ολλανδία και στο Βέλγιο με ένα καταπληκτικό λάιβ στο Vera Groningen που έχουν παίξει οι Nirvana, U2, Neil Young. Προς το παρόν έχει προτεραιότητα να τελειωσουμε τον δίσκο μας. Έχουμε κανονισμένες συναυλίες και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για το 2020.

 

Ευχαριστούμε πολύ τη Μαρία Χριστίνα Harper για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.

 

Hairetis Harper

 

Περισσότερες πληροφορίες για την Μαρία-Χριστίνα Harper βρείτε στο website: mcandthe7pedals.com

Βρείτε τους Hairetis Harper στο facebook.

 

Hairetis Harper live

Ημερομηνία: 08/12/2019

Χώρος: Six d.o.g.s
Αβραμιώτου 6-8

Ώρα έναρξης: 21:OO

Εισιτήρια: Προπώληση 8 ευρώ / ταμείο 10 ευρώ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Ηλεκτρική άρπα : Μαρία-Χριστίνα Harper
Κρητικό Λαούτο : Γιάγκος Χαιρέτης

 

Hairetis-Harper


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μιγδάνη Αναστασία

Από μικρή ηλικία μου άρεσε να γράφω. Στιχάκια, κειμενάκια, σκέψεις. Στο γυμνάσιο άρχισα να γράφω και άρθρα στην εφημερίδα που είχε ο μπαμπάς μου, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Αυτό το μικρόβιο, λοιπόν, φώλιασε μέσα μου κι έτσι αποφάσισα να σπουδάσω δημοσιογραφία. Τελείωσα, παντρεύτηκα, έκανα δύο υπέροχες κόρες κι όποτε έβρισκα χρόνο, έγραφα. Τι άλλο; Παρακολουθώντας σεμινάρια δημιουργικής γραφής, συνέχισα να κάνω αυτό που αγαπούσα, λίγο καλύτερα. Διαβάζω, ακούω μουσική και το βασικότερο; Ζω την κάθε μου στιγμή, σαν να είναι η τελευταία μου.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;