Μάνια Παπαδημητρίου: «Η γνώμη των άλλων για έναν καλλιτέχνη και μάλιστα των παραστατικών τεχνών, είναι πάντα σημαντική.»

 

Μάνια Παπαδημητρίου
Μάνια Παπαδημητρίου

 

Η Μάνια Παπαδημητρίου μίλησε στο maxmag.gr με αφορμή τις παραστάσεις που ανεβαίνουν στο Θέατρο Τόπος Αλλού. Η Μάνια Παπαδημητρίου πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Camille Claude Mudness», που ανεβαίνει από 8 Οκτωβρίου έως 23 Οκτωβρίου για 2η χρονιά, αλλά και στην παράσταση «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε», που ανεβαίνει από 16 Οκτωβρίου. Μας μίλησε για τις παραστάσεις στις οποίες πρωταγωνιστεί, για την συνεργασία της με τον Γιάννη Λασπιά, αλλά και για το πόσο σημαντική είναι η γνώμη των θεατών.

Επιμέλεια: Χριστίνα Γεωργιάδη

Φέτος θα βρίσκεστε στο Θέατρο Τόπος Αλλού με τις παραστάσεις “Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε” και “Camille Claudel Mudness”, η οποία ανεβαίνει για 2η χρονιά .Μιλήστε μας για την παράσταση  “Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε”, η οποία ανεβαίνει για 1η φορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με κάλεσε ο Νίκος Καμτσής για να παίξω στο «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε», τον ρόλο της κυρίας Φρόλα. Μου αρέσει πολύ αυτό το έργο και με ενδιέφερε ιδιαίτερα η ιδέα της διασκευής. Ο Νίκος Καμτσής κάνει έναν  παραλληλισμό με τη θεωρία της σχετικότητας και την επιστήμη. Είναι ένα δύσκολο στοίχημα που ελπίζω να κερδηθεί.

Όσον αφορά τη παράσταση «Camille Claudel Mudness», θα υπάρχει κάποια διαφοροποίηση από την προηγούμενη χρονιά;

Η παράσταση “Camille Claudel Mudness” ξανανεβαίνει ακριβώς όπως πέρυσι, αλλά σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νέου χώρου του Τόπος Αλλού, που είναι ένα πολύ ωραίο και ζεστό θέατρο. Από πέρυσι, αγάπησα πολύ αυτήν τη συνεργασία και το διάλογο με τη μουσική που γίνεται επί σκηνής και πάλεψα πολύ για να ξανανέβει για αυτές τις λίγες παραστάσεις. Και είμαι πολύ περήφανη που το καταφέραμε και δείχνει να το αποδέχεται και ο κόσμος.

 Και στις δύο παραστάσεις συνεργάζεστε με τον Γιάννη Λασπιά. Πώς προέκυψε η συνεργασία σας;

Το Γιάννη Λασπιά τον γνώρισα ως συγγραφέα του έργου για την Καμίγ και την Κόνστανς Πασκάλ. Τώρα θα παίξουμε και μαζί στον Πιραντέλλο και ήδη κάνουμε πρόβες, που είναι πολύ δημιουργικές. Υπάρχει ένας πολύ καλός θίασος στο θέατρο Τόπος Αλλού. Ηθοποιοί νεότεροι και παλαιότεροι, πολύ καλοί, που ήδη έχουν συνεργαστεί σε πολλές δουλειές μαζί. Αυτό εμένα μου αρέσει, γιατί αισθάνομαι ότι μπαίνω κι εγώ σε μια ομάδα που έχει κοινό κώδικα.

Μάνια Παπαδημητρίου
Μάνια Παπαδημητρίου

Πιστεύετε ότι η γυναίκα συνεχίζει να έχει « κατώτερη» θέση στη κοινωνία ;Παρόλο που έχει διακριθεί και στις τέχνες,αλλά  και στην επιστήμη; Πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα να διακριθεί μέσα σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον;

Η θέση της γυναίκας έχει αλλάξει από την εποχή των ηρωίδων του έργου μας. Σίγουρα έχει κατακτήσει πολλά. Ωστόσο και σήμερα ακόμα, όταν διεκδικεί θέση εξουσίας και μάλιστα από άντρα, αντιμετωπίζει προβλήματα, συχνά και από γυναίκες ακόμα.

Όμως, το βασικό θέμα του έργου δεν είναι η θέση της γυναίκας γενικά, αλλά εκείνης που τυχαίνει να είναι μεγάλη καλλιτέχνης και να έχει προσωπικό όραμα. Η Καμίγ Κλωντέλ ήταν αυτή η περίπτωση. Και αυτή η περίπτωση είναι πολύ σπάνια. Γυναίκα, δημιουργός και μάλιστα, μεγαλοφυϊα. Η σύγκρουση με τον Ροντέν ήταν αναπόφευκτη. Το τραγικό ήταν ο πλήρης αποκλεισμός και ο χρόνιος εγκλεισμός, πράγμα για το οποίο ευθύνονταν κυρίως η μητέρα και ο αδελφός της, ο μέγας συγγραφέας Πωλ Κλωντέλ.

Τελικά πόσο σημαντική είναι η γνώμη των άλλων; Πόσο σημαντική είναι, ωστόσο, η γνώμη των άλλων για εσάς;

Η γνώμη των άλλων για έναν καλλιτέχνη και μάλιστα των παραστατικών τεχνών, είναι πάντα σημαντική. Όχι όμως όλων των άλλων. Όχι των κακοπροαίρετων δήθεν ειδημόνων. Αλλά η γνώμη εκείνων που αγαπούν τη δουλειά του ηθοποιού και ξέρουν να αναγνωρίζουν πότε καταθέτει κάτι γνήσιο και πότε όχι. Οπωσδήποτε η γνώμη των θεατών μετράει αφού αυτοί πρέπει να μας επιλέξουν και να’ρθούν να μας δουν. Είμαστε πλασμένοι από πολύ παράξενο υλικό, απαλό και διάφανο, αλλά και στιβαρό και ανθεκτικό μαζί. Έχουμε ευαισθησία, αλλά και πείσμα να επιμείνουμε, ό,τι και να λένε καμιά φορά. Και συχνά, στο τέλος αναγνωρίζεται η προσπάθεια. Άλλοτε πάλι πάει στα χαμένα. Ένας συνεχής αγώνας με την τύχη και το παιχνίδι των εντυπώσεων. Αυτή είναι η ζωή του ηθοποιού.

 

Πληροφορίες
ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ
Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων, Κυψέλη
2108656004
2108679535
Θέατρο Τόπος Αλλού-Topos llou Theatre

Μάνια Παπαδημητρίου
Μάνια Παπαδημητρίου

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Γεωργιάδη

Έχω τελειώσει το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αγαπώ το θέατρο, την μουσική και γενικότερα την τέχνη. Έχω καταλήξει στο ότι είναι ωραίο να κάνεις αυτό που σ αρέσει! Μην ξεχνάτε να χαμογελάτε!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;