Η Λίζα Βλαχοπούλου: “Το MyLingoTrip είναι ένα διαδικτυακό σχολείο ξένων γλωσσών”

SHARE

Mylingotrip

Η Λίζα Βλαχοπούλου βρίσκεται πίσω από το MyLingoTrip, μία online πλατφόρμα που προσφέρει εξ αποστάσεως μαθήματα ξένων γλωσσών. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται μέσω Skype με καταρτισμένους καθηγητές σε αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, σουηδικά, ολλανδικά. Λαμβάνοντας υπόψιν τις πολλαπλές δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο, τη στενή σχέση του καθενός από εμάς με τον υπολογιστή, καθώς και τους έντονους και γρήγορους ρυθμούς ζωής, το MyLingoTrip είναι η αποτελεσματικότερη επιλογή για κάποιον που θέλει να μάθει μία ξένη γλώσσα, αλλά αποκρίνεται πως δεν προλαβαίνει. Μπορεί κανείς να προγραμματίζει το μάθημά του, όπως τον εξυπηρετεί, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη και αν βρίσκεται.

Μιλήσαμε μαζί με τη Λίζα Βλαχοπούλου σχετικά με τη δημιουργία της πλατφόρμας MyLingoTrip και τον τρόπο λειτουργίας της. Επίσης, αναφερθήκαμε στη σημαντικότητα των ξένων γλωσσών ως εφόδιο και μέσο επαφής με πολιτισμούς, το επάγγελμα του καθηγητή, τις startup εταιρίες γενικότερα, ενώ μας αποκάλυψε τις δύο νέες καινοτομίες που θα εντάξει το MyLingoTrip στο άμεσο μέλλον!

Επιμέλεια συνέντευξης: Ελίνα Ιωάννου

Ξεκινώντας, πείτε μας με λίγα λόγια τι είναι το mylingotrip;

Το MyLingoTrip είναι διαδικτυακό σχολείο ξένων γλωσσών (live μαθήματα μέσω Skype) με ιδιαίτερα μαθήματα αυστηρώς ενός προς έναν, εξατομικευμένα ως προς τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του μαθητή. Παρέχεται η δυνατότητα εκμάθησης 8 ξένων γλωσσών, οι καθηγητές μας είναι φιλόλογοι –οι περισσότεροι με μητρική γλώσσα τη γλώσσα που διδάσκουν– και εκπαιδευμένοι από εμάς όσον αφορά στη διαδικτυακή παρουσία τους. Επιπρόσθετα, αξιολογούνται πολύ αυστηρά όσον αφορά στην απόδοσή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεργασίας μας από εμάς αλλά και από τους μαθητές τους, συνθήκη που διασφαλίζει τη βέλτιστη ποιότητα σε συνδυασμό με πολύ ανταγωνιστική τιμή.

 Πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία του;

Η βασική σκέψη ήταν το πώς θα μπορούσε το μάθημα μίας ξένης γλώσσας να είναι ευχάριστο, άνετο αλλά και ταυτόχρονα ποιοτικό και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων που ζουν μια πολυάσχολη ζωή ή βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές. Συνδυάζοντας όλους αυτούς τους προβληματισμούς δημιουργήθηκε το MyLingoTrip!
Θέλαμε να εισάγουμε τη νέα εποχή στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, διατηρώντας όμως τον προσωπικό και ανθρώπινο χαρακτήρα, ως βασική προϋπόθεση. Ας μην ξεχνάμε πως στη φιλοσοφία μας είμαστε πρώτα εκπαιδευτικοί και έπειτα επιχειρηματίες και αυτή είναι η γενική στάση μας.

Advertisement

 Εξηγήστε μας τη διαδικασία με την οποία λειτουργεί η πλατφόρμα. Ποια είναι τα βήματα που ακολουθεί ένας νέος μαθητής;

Ο μαθητής μπορεί να ξεκινήσει με ένα δωρεάν δοκιμαστικό μάθημα στη γλώσσα που επιθυμεί. Εκεί γνωρίζεται με τον καθηγητή/ια, γίνεται μια αξιολόγηση του επιπέδου και των στόχων του και βγαίνει ένα πλάνο μαθημάτων.
Τα μαθήματα είναι ιδιαίτερα μαθήματα, εξατομικευμένα ως προς τις ανάγκες και αδυναμίες του εκάστοτε μαθητή και γι αυτό το λόγο είναι σημαντικό το δοκιμαστικό μάθημα, μιας και εκεί πραγματοποιείται η πρώτη γνωριμία. Έπειτα μπορεί να επιλέξει ένα από τα διαθέσιμα πακέτα ωρών με τιμή από 13,00€/ώρα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της πλατφόρμας συγκριτικά με ένα «παραδοσιακό» μάθημα ξένης γλώσσας;

Ο χρόνος είναι στις μέρες μας ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα να μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση στη γνώση χωρίς άσκοπες μετακινήσεις και ανεξαρτήτως του μέρους όπου βρίσκεται. Το MyLingoTrip λειτουργεί ως γέφυρα ανάμεσα στις απομακρυσμένες περιοχές, όπως είναι, για παράδειγμα, τα νησιά μας, και σε καθηγητές στα αστικά κέντρα όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρου του κόσμου! Επιπρόσθετα δίνει τη δυνατότητα ο μαθητής να έχει πρόσβαση σε εξαιρετικούς καθηγητές χωρίς να περιορίζεται από τις αποστάσεις ή τα κόστη.

Παράλληλα, ας μη ξεχνάμε πως η εκμάθηση μιας δεξιότητας θα πρέπει να γίνεται σε ένα περιβάλλον όπου ο μαθητής αισθάνεται άνετα και μπορεί να αποδώσει στο μέγιστο. Τι καλύτερο λοιπόν, από τον προσωπικό του χώρο!
Λόγω της ποιότητας των μαθημάτων προσπαθούμε να εκμηδενίσουμε τα αρνητικά χαρακτηριστικά των διαδικτυακών μαθημάτων, όπως είναι, για παράδειγμα, η ασφάλεια. Είμαστε πάντα στο πλευρό του μαθητή και του καθηγητή για οποιοδήποτε ζήτημα μπορεί να προκύψει.

 Ποια είναι η ανταπόκρισή του κόσμου στην πλατφόρμα;

Advertisement

Η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μάλιστα το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών μας βρίσκεται στο εξωτερικό, έχοντας την τύχη έτσι να ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες, ιδεολογίες και αντιλήψεις, κάνοντας το όλο εγχείρημα ακόμα πιο ενδιαφέρον.
Όσον αφορά την Ελλάδα, ολοένα και περισσότεροι στρέφονται σε αυτό τον τρόπο εκμάθησης μιας γλώσσας και εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους μέχρι να ξεκινήσουν. Μόλις ξεκινήσουν τα μαθήματα και μετά ενθουσιάζονται, οπότε πιστεύω πως η ανταπόκριση είναι μόνο θετική.

 Ποιες ηλικίες ελκύονται περισσότερο και ποιες γλώσσες είναι οι πιο δημοφιλείς;

Έχουμε την τύχη να διδάσκουμε από μικρά παιδιά (πολλοί καθηγητές μας είναι εκπαιδευμένοι στην παιδική διδασκαλία εφαρμόζοντας όλες τις νέες μεθόδους) μέχρι και συνταξιούχους. Μάλιστα ο μεγαλύτερος μαθητής μας αυτή τη στιγμή είναι γερμανός, 83 ετών.
Καθότι συνεργαζόμαστε με έναν μεγάλο αριθμό καθηγητών, εκπαιδευμένους επιπρόσθετα από εμάς, έχουμε τη δυνατότητα να αντιστοιχούμε το σωστό καθηγητή με τον αντίστοιχο μαθητή, αναλόγως τις ανάγκες και τους στόχους (π.χ. Πτυχίο, προφορική εξάσκηση κλπ).
Η πιο δημοφιλής γλώσσα θα έλεγα πως είναι τα γερμανικά, αν και η κάθε γλώσσα από τις 8 που παρέχουμε έχει το δικό της -μεγάλο- κοινό.

 Η πλατφόρμα απευθύνεται εκτός από μαθητές και σε καθηγητές που ψάχνουν μία θέση εργασίας. Πόσο κορεσμένο θεωρείτε ότι είναι στις μέρες μας το επάγγελμα του καθηγητή ξένων γλωσσών;

Είναι κορεσμένο όπως είναι σχεδόν κάθε επάγγελμα στις μέρες μας. Παρά ταύτα πιστεύω πως αν είσαι καλός σε αυτό που κάνεις, ξεχωρίζεις, ανεξάρτητα από το πόσο κορεσμένος είναι ένας χώρος. Η προσωπικότητα παίζει ρόλο στα πάντα.

 Σε ποιο βαθμό η γλώσσα και η εκμάθησή της φέρνει κάποιον πιο κοντά στον πολιτισμό και την κουλτούρα κάθε χώρας;

Advertisement

Μία γλώσσα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μια διαφορετική κουλτούρα και κατ’ επέκτασιν τρόπο σκέψης και αντίληψης. Δεν είναι τυχαίο που έχει αποδειχθεί επανειλημμένα πως αλλάζοντας τη γλώσσα ομιλίας, διαφοροποιεί κανείς και τον τρόπο σκέψης και αντίληψης.
Αν εξετάσουμε το λεξιλόγιο κάθε γλώσσας θα παρατηρήσουμε πως αυτό επηρεάζεται άμεσα από πολλούς παράγοντες όπως είναι το ιστορικοκοινωνικό υπόβαθρο, ακόμα και τις καιρικές συνθήκες ή την έκφραση των συναισθημάτων. Μαθαίνοντας λοιπόν μια γλώσσα-στόχο μαθαίνουμε ταυτόχρονα και τον πολιτισμό και την κουλτούρα που βρίσκεται από πίσω.
Ας μην ξεχνάμε πως οι γλώσσες είναι ζωντανές, εξελίσσονται και μεταλλάσσονται παράλληλα με τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις και ακριβώς έτσι πρέπει να είναι. Μια στατική γλώσσα είναι μια νεκρή γλώσσα.

 Πόσο σημαντική θεωρείτε την εκμάθηση ξένων γλωσσών γενικότερα και για ποιους λόγους;

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών αποτελεί αναγκαιότητα για τους σύγχρονους ανθρώπους οποιασδήποτε ηλικίας.
Σε έναν κόσμο που οι χώρες του καθίστανται όλο και περισσότερο αλληλεξαρτώμενες, και νέες τεχνολογίες έχουν εξαλείψει τα σύνορα και τις αποστάσεις, δεν μπορούμε πια να παραμένουμε μονόγλωσσοι. Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας έχει γίνει αναγκαία περισσότερο από ποτέ για τη σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο. Η επιτυχία πλέον εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα του ατόμου να λειτουργήσει ως ένα μέλος ενός παγκόσμιου χωριού του οποίου τα μέλη ομιλούν μια ποικιλία γλωσσών. Η εκμάθηση ξένων γλωσσών δεν αποτελεί πλέον μόνο ένα χόμπι, αποτελεί μια αναγκαιότητα για τους σύγχρονους νέους.

Μπορεί να απευθυνθεί κάποιος στο διαδικτυακό σας φροντιστήριο και για πιο εξειδικευμένες περιπτώσεις, όπως για προετοιμασία μιας συνέντευξης για δουλειά, για εκμάθηση ειδικού λεξιλογίου; Ποιες είναι οι διαφορετικές περιπτώσεις που αναλαμβάνετε;

Φυσικά και μπορεί! Μιας και το μάθημα είναι ιδιαίτερο μάθημα 1-1 και απολύτως εξατομικευμένο, αναλαμβάνουμε κάθε είδους περίπτωση, πάντα βρισκόμενοι σε συνεχή επικοινωνία με τον μαθητή και αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες τους.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική άνοδος στη δημιουργία online startup επιχειρήσεων όπως η δική σας, τόσο διεθνώς όσο και στην χώρα μας. Πώς θα το σχολιάζατε;

Ο υγιής ανταγωνισμός είναι ο θεμιτός ανταγωνισμός και είμαι υπέρ αυτού όσο τίποτα. Γενικά, χαίρομαι με κάθε είδους νέα ιδέα, ειδικά αν προέρχεται από την Ελλάδα, γιατί αντιλαμβάνομαι πλήρως τις δυσκολίες που μπορεί να έχει αντιμετωπίσει κανείς. Υπάρχει η ανάγκη να μάθουμε να σκεπτόμαστε πέρα από τα όρια του συνηθισμένου, οπότε δε μπορώ παρά να το επικροτώ.

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι σας για το Mylingotrip;

Σε φάση σχεδιασμού βρίσκεται και η δημιουργία δύο νέων branches της επιχείρησης, τα οποία θα βγουν στο διαδίκτυο τον Σεπτέμβριο του 2019:

-Το MyLingoKids που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την αδελφή μου, την Κατερίνα Βλαχοπούλου, η οποία είναι παιδοψυχολόγος, και θα στοχεύει στην εκμάθηση γλώσσας σε παιδιά αλλά με παιδοψυχολογική προσέγγιση. Θα προσπαθήσουμε δηλαδή να εφαρμόσουμε όλα τα νέα ευρήματα στην εκμάθηση ξένων γλωσσών σε παιδιά. Πρόκειται για μια πολύ καινοτόμα προσέγγιση και προκύπτει έπειτα από πολύ μεγάλη έρευνα και μελέτη σχετική με μεγάλα πανεπιστήμια. Αντίστοιχο e-φροντιστήριο δεν υπάρχει παγκόσμια.
-Το MyLingoBusiness το οποίο θα απευθύνεται σε  επιχειρήσεις, με αντικείμενο την εκμάθηση ορολογίας σε υπαλλήλους εταιριών για την καλύτερη εξοικείωσή τους με το εργασιακό περιβάλλον τους. Επιπλέον, θα αναλαμβάνουμε τη μαζική εκπαίδευση στελεχών εταιριών στην ξένη γλώσσα της επιλογής τους. Θα διατίθεται προετοιμασία για interviews, προφορική εξάσκηση, προετοιμασία, φυσικά, για όλα τα επίπεδα εξετάσεων κ.λπ.

mylingotrip.com

Social media:

Facebook:     /mylingotrip
Instagram:   /mylingotrip

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αρχιτέκτονας της ζωής μου και των ονείρων μου

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG