Λητώ Τσακίρη: “Η Ραλλού των αστεριών εξυμνεί τον εθελοντισμό”

Η Λητώ Τσακίρη με τη “Ραλλού των αστεριών” μας χαρίζει άλλη μια τρυφερή, ευφάνταστη και καλογραμμένη ιστορία. Με αμεσότητα, αγάπη για το παιδί  αλλά και χιούμορ, προσεγγίσει το θέμα του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς.

Η Λητώ Τσακίρη είναι η σημερινή καλεσμένη στη στήλη των συνεντεύξεων.Ας δούμε τι μας είπε.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου -Παπαθανασίου

Η Ραλλού των αστεριών» Μιλήστε μας για το νέο σας παραμύθι κυρία Λητώ Τσακίρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ραλλού των αστεριών είναι ένα παραμύθι το οποίο έγραψα θέλοντας να στείλω στους μικρούς μου αναγνώστες μηνύματα σχετικά με την αξία της αλληλοβοήθειας, της συνεργασίας και της προσφοράς. Πιο επίκαιρο από ποτέ στις μέρες μας το παραμύθι αυτό, προάγει αξίες ζωής απομυθοποιεί το τρελό κυνήγι του χρήματος το οποίο μπορεί να αλλοτριώσει συναισθηματικά τον άνθρωπο, και να αφήσει γυμνή την ψυχή του. Η ιστορία αυτή θέλει να δείξει πόσο σημαντικό είναι να μάθουμε ο ένας να δίνει το χέρι στον άλλον και να προχωράμε μπροστά.

Η Ραλλού μυεί το παιδί στον κόσμο του εθελοντισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Με ποιον τρόπο το πετυχαίνει;

Όντως το παραμύθι μου αυτό εξυμνεί τον εθελοντισμό και είναι αφιερωμένο στην UNESCO Πειραιώς και Νήσων της οποίας είμαι μέλος του Τμήματος Παιδιού τα τελευταία χρόνια. Η κυρά Ραλλού θέλοντας να στηρίξει τους συμπολίτες της, αρνείται να φτιάξει υφαντό για τον άκαρδο Βασιλιά που βασανίζει τον τόπο με αβάσταχτους φόρους. Θέλει να του δείξει ότι η σκληρή συμπεριφορά του, δεν της δίνει την ευκαιρία να εμπνευστεί κάτι όμορφο ούτε τη διάθεση να του προσφέρει τις δημιουργίες της.

Λητώ Τσακίρη
Λητώ Τσακίρη, νηπιαγωγείο

Είναι στόχος σας, κυρία Λητώ Τσακίρη ,να ενεργοποιήσετε τη συνείδηση των παιδιών;

Τα παιδιά από μικρά διαμορφώνουν το χαρακτήρα τους μέσα από τα πρότυπα τα οποία τους προσφέρουμε είτε με από την καθημερινή συμπεριφορά μας, είτε μέσα από τα βιβλία τα οποία φτάνουν στα χέρια τους, τις ταινίες που παρακολουθούν τα μικρά και μεγάλα καθημερινά που βιώνουν Θέλω να πιστεύω ότι μέσα από τις ιστορίες μου ευαισθητοποιώ τις αγνές παιδικές ψυχές και τους δείχνω το δρόμο για να φτιάξουν έναν κόσμο καλύτερο .

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού παιδικού βιβλίου;

Ένα καλό παιδικό βιβλίο ανοίγει δρόμους στη φαντασία του παιδιού, προάγει αξίες ζωής, συντελεί στο να επιτευχθεί στην νέα προσωπικότητα υψηλό αισθητικό κριτήριο. Ανοίγει δρόμους για προβληματισμό και διάλογο. Ένα καλό παιδικό βιβλίο είναι άξιο να το διαβάσει και ένας ενήλικας, για αυτό το λόγο θεωρώ ότι πρώτα από όλα εμείς οι μεγάλοι πρέπει να μπούμε στη διαδικασία να επιλέξουμε με αυστηρό κριτήριο ότι φτάνει στα χέρια των μικρών μας παιδιών.

Λητώ ΤσακίρηΩς εκπαιδευτικός κυρία Λητώ Τσακίρη τι θα προτείνατε στους γονείς για να φέρουν τα παιδιά τους πιο κοντά στο βιβλίο;

Όσο το Ζυμαράκι της προσωπικότητας ενός παιδιού είναι μαλακό, στην προσχολική και πρωτοσχολική ηλικία εμείς οι μεγάλοι, γονείς, δάσκαλοι και κηδεμόνες οφείλουμε με προσωπική ευθύνη να δίνουμε βιβλία που θα τους χαρίσουν τη μέγιστη δυνατή απόλαυση με υψηλά standards. Κάθε λιθαράκι που μπαίνει μέσα στην ψυχή του παιδιού, είναι ένα κομμάτι του πάζλ, που θα διαμορφώσει τη μοναδικότητα του, τις ευαισθησίες του και τα όνειρά του. Όπως σας είπα και παραπάνω θεωρώ ότι αν ένας γονιός ενδιαφέρεται το παιδί του να αγαπήσει το καλό βιβλίο, πρώτα από όλα ο ίδιος θα πρέπει να μάθει να διαβάζει βιβλία Να είναι το πρότυπο που προάγει τη φιλαναγνωσία στο μικρό του παιδί.

Λητώ ΤσακίρηΌλα σας τα βιβλία κυκλοφορούν υπό την αιγίδα της UNESCO Πειραιώς και Νήσων, και τα σχολιάζει στο οπισθόφυλλο τους ο πρόεδρος κ Ιωάννης Μαρωνίτης,Πόσο τιμητικό είναι αυτό για σας;

Πράγματι τα τελευταία χρόνια όλα μου τα βιβλία κυκλοφορούν υπό την αιγίδα της UNESCO Πειραιώς και Νήσων και έχω την τιμή να σχολιάζει τα θέματά τους ο αξιότιμος πρόεδρός μας κ Ιωάννης Μαρωνίτης, αυτό με επιφορτίζει με μεγάλη ευθύνη, θέλω κάθε φορά οι δρόμοι που ανοίγουν τα γραφόμενά μου να είναι άξιοι να ξεδιπλώσουν αξίες και συναισθήματα

Λητώ ΤσακίρηΕπιμεληθήκατε τα κείμενα βιβλίων ξένων συγγραφέων πού εκδίδει ο εκδοτικός οίκος Τζιαμπίρης Πυραμίδα. Κάποια από αυτά είναι «Το μικρό γιατί» του Johnny Lambert, «Οι πειρατές δεν πηγαίνουν σχολείο» των Alan MacDonald και Magda Brol & και «Το κόκκινο γιλέκο του μικρού Ρόμπιν» του Jan Fearnley.

Νιώθω πολύ τυχερή που συνεργάζομαι με έναν σοβαρό αξιόλογο εκδοτικό οίκο όπως οι εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα πραγματικά εκτός από τα τρία βιβλία μου, την «Κυρά Διατροφή πρώτη στη μαγειρική», τον « Ιντερνετούλη στην παρέα μας» και τη «Ραλλού» που κυκλοφόρησαν τα τελευταία δύο χρόνια από τον εκδοτικό τους οίκο, είχα την τιμή να κάνω την επιμέλεια σε 3 σημαντικά και βραβευμένα ξένα βιβλία. «Το μικρό γιατί» του Johnny Lambert , μιλάει για το σεβασμό στην προσωπικότητα του παιδιού μας. Προετοιμάζοντας το δημιούργησα και ένα τραγούδι για «Το μικρό γιατί» που τόσο με συγκίνησε τη μουσική έγραψε η Ελένη Σαμαρίνα . Ως Εκπαιδευτικός Προσχολικής Αγωγής και ιδιοκτήτρια του Ιδιωτικού Εκπαιδευτηρίου «ΛΗΤΩ» θεωρώ πολύ σημαντικό το πρώτο βήμα των παιδιών στο περιβάλλον της δομημένης εκπαίδευσης, έτσι ήταν μεγάλη χαρά για μένα το να κάνω την επιμέλεια σε ένα βιβλίο σαν αυτό του Alan McDonald και της Μagda Brol με τίτλο «Οι πειρατές δεν πηγαίνουν σχολείο» που καθρεφτίζει όλες τις ανησυχίες και τους δισταγμούς της πρώτης φοράς του παιδιού στη μικρή κοινωνία του νηπιαγωγείου .
Παράλληλα με την προετοιμασία της Ραλλούς των αστεριών έφτασε στα χέρια μου και η υπέροχη δουλειά του Jan Fearnley «Το κόκκινο γιλέκο του μικρού Ρόμπιν» το οποίο προσφέρει στον μικρό αναγνώστη όλα τα συναισθήματα της χαράς του να μοιράζεσαι κάτι που σου ανήκει με άλλους, που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από ότι εσύ.

Είναι δύσκολο ή εύκολο να γίνει διασκευή και μετάφραση ενός ξένου βιβλίου στην γλώσσα μας;

Η διασκευή ενός βιβλίου διαφέρει πολύ από την αυστηρή μετάφραση στη γλώσσα μας, θα πρέπει ο επιμελητής να μπει μέσα στην ιστορία, να αντιληφθεί τα μηνύματα που θέλει να στείλει στο παιδί ο συγγραφέας και να τα αποδώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην ελληνική γλώσσα.

Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με την παιδική λογοτεχνία και όχι με τη λογοτεχνία ενηλίκων;

Όλη μου η ζωή είναι αφιερωμένη στα παιδιά ζω και εργάζομαι μαζί τους είκοσι ολόκληρα χρόνια. Αφουγκράζομαι τις ανάγκες τους, μοιράζομαι τους προβληματισμούς τους και τα όνειρά τους, μέσα από το κέντρο προσχολικής αγωγής το οποίο έχω δημιουργήσει με μεράκι και αγάπη στην πόλη της Λάρισας. Τελειώνοντας το Παιδαγωγικό Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έκανα εξειδίκευση στην Ψυχική υγεία και την Ειδική Αγωγή των παιδιών. Φυσικό επακόλουθο της πορεία αυτής της ζωής μου, ήταν τα βιβλία μου τα οποία γράφονται μέσα από την καθημερινότητά με τους αγαπημένους μου μαθητές. Ίσως στο μέλλον προκύψουν και βιβλία για ενήλικες είναι κάτι το οποίο δεν έχει απασχολήσει ακόμη.

Λητώ ΤσακίρηΣτον καιρό της καραντίνας, ήσασταν ιδιαίτερα δημιουργική καθώς αφηγηθήκατε το νέο σας βιβλίο σε συνεργασία με το Δήμο Λάρισας, γράψατε τραγούδια για τη μητέρα και τον κορωνοΐό…Από που αντλείτε δύναμη;

Ο καιρός της καραντίνας ήταν για μένα μία πολύ δύσκολη περίοδος. Eκεί που έτρεχα με χίλια έχοντας δρομολογημένα πολλά και ενδιαφέροντα με το σχολείο μου και τους μαθητές μου, αλλά και πλήθος εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, χρειάστηκε να αναβάλλω τα πάντα, να αναθεωρήσω πολλά.
Είχα για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό άπειρο χρόνο στον καναπέ μου, ήταν φυσικό επακόλουθο να μου βγουν ιστορίες, τραγούδια και παραμύθια τα οποία έγραφα θέλοντας να τα μοιραστώ με τα μικρά παιδιά που ήταν κι αυτά εγκλωβισμένα στους τέσσερις τοίχους των σπιτιών τους, μακριά από τους φίλους τους και τα ενδιαφέροντά τους. Η έμπνευση μου ήταν τα ίδια τα παιδιά , έτσι άντλησα τη δύναμη δημιουργώντας πράγματα που θα τα έκαναν να ονειρευτούν, να χαρούν, να διώξουν τον φόβο και να ταξιδέψουν στον κόσμο της φαντασίας.

Αυτήν την περίοδο υπάρχουν νέοι ήρωες που σας βασανίζουν γλυκά και περιμένουν υπομονετικά να πάρουν σάρκα και οστά;

Αυτή την περίοδο υπάρχουν μέσα στα κιτάπια μου παλιοί και νέοι πρωταγωνιστές που έχουν πολλά ακόμη να πουν. Περιμένουν υπομονετικά να λήξει το θέμα το κορονοιού για να πάρουν σάρκα και οστά, να ευαισθητοποιήσουν μικρούς και μεγάλους και να προάγουν το σεβασμό στα παιδιά πού είναι η ελπίδα του κόσμου όλου.

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο συγγραφέα που έχει δεχτεί αρκετές απορρίψεις από εκδοτικούς οίκους;

Ευτυχώς στα χρόνια μας υπάρχουν πλήθος διαγωνισμών συγγραφής, που δίνουν την ευκαιρία στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το παιδικό βιβλίο να στείλουν τα γραφόμενά τους, τα οποία αξιολογούνται από πολύ ικανούς τους ανθρώπους τηρώντας τους κανόνες της ανωνυμίας. Συμβουλεύω λοιπόν αυτούς που έχουνε πείσμα και αγάπη στο παιδικό βιβλίο, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και αν η δουλειά τους αξίζει τον κόπο, σίγουρα θα πάρει το δρόμο της δημοσιότητας.

Λητώ Τσακίρη
Λητώ, Ραλλού παραμύθι

Θα μας πείτε δυο λόγια για τους συντελεστές της τελευταίας σας δουλειάς;

Επιστρέφοντας στην αγαπημένη μου Ραλλού των αστεριών οφείλω να πω ότι τα κείμενα μου, τα έντυσε με υπέροχες εικόνες η καταξιωμένη εικονογράφος Ναταλία Καπατσούλια. Την ιστορία την πλαισίωσα με ένα τραγούδι μου που το ερμήνευσαν τα παιδιά της χορωδίας «Νότες με Χρώμα» της Θωμής Μπουμπάρη, συμμετείχαν οι μουσικοί Ειρήνη Τσερώνη στο φλάουτο και Έλενα Γκατζά στην ερμηνεία και για όλα είχα οδηγό μου τον υπεύθυνο του παιδικού τμήματος του Ελληνικού βιβλίου του εκδοτικού οίκου που συνεργάζομαι τον κύριο Χρήστο Βάρφη ο οποίος με υπομονή και επιμονή είναι πάντα στο πλευρό μου.

Υπάρχει μια φράση του τελευταίου σας παραμυθιού που σας συγκινεί ιδιαίτερα;

Ναι θα ήθελα να κλείσω την όμορφη κουβέντα μας με μία φράση του βιβλίου αυτού που με συγκινεί.
«Αν κάτι επιθυμήσετε πολύ, αν επιδιώξετε να βγει μία σκέψη σας αληθινή, να έχετε το νου σας το καλό, χέρι βοηθείας να δίνεται όπου υπάρχει ανάγκη με σεβασμό.Τότε η Ραλλού από τα αστέρια εκεί ψηλά, τα υφαίνει τα όνειρά σας και θα σας τα στέλνει πίσω αληθινά.»

Τι μήνυμα στέλνετε στους αναγνώστες σας;

Μέσα από όλα τα δύσκολα που μπορεί να προκύπτουν στις ζωές μας, οφείλουμε με δύναμη ψυχής να έχουμε στόχους υψηλούς να μην ξεχνάμε τα όνειρά μας και να προχωράμε πάντα μόνο μπροστά.
Θα πω για μία ακόμη φορά, ότι οφείλουμε να μάθουμε στα παιδιά μας να υπερβαίνουν την ατομικότητα τους, συμμετέχοντας σε δράσεις εθελοντισμού. Γιατί είναι υπέροχα τα δώρα που χαρίζει η κοινωνική αλληλεγγύη στις ζωές όλων των ανθρώπων που την βιώνουν.

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Λητώ Τσακίρη για το φωτογραφικό υλικό.

Προηγούμενη συνεντευξη από τη κυρία Λητώ Τσακίρη εδώ

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη. Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;