Λίνα Ροδοπούλου”Αέναο πάθος είναι η αιώνια αφοσίωση”

Η Λίνα Ροδοπούλου ψάχνει με πάθος όλες εκείνες τις κλειδωμένες πόρτες που κρατούν τα μυστικά τους και θέλουν να τις εξερευνήσουμε, να τις αναζητήσουμε και να ενώσουμε ξανά τα σκορπισμένα μας κομμάτια.

 

Η Λίνα Ροδοπούλου εισέβαλε με αυτοπεποίθηση στο χώρο της μουσικής, να την υπέροχη φωνή της και μας γοήτευσε.Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό maxmag μας μίλησε για το νέο της τραγούδι “Αέναο” και τη μουσική.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευάγγελου-Παπαθανασίου 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια είναι η Λίνα Ροδοπούλου, θα θέλατε να συστηθείτε στο κοινό;

Είμαι τραγουδίστρια και δασκάλα φωνητικής, ασχολούμαι με το Ελληνικό αλλά και το διεθνές ρεπερτόριο και θα με συναντήσετε τόσο σε μουσικές σκηνές όσο και σε φεστιβάλ να ερμηνεύω τα αγαπημένα μου τραγούδια.

 

Ποιο θεωρείτε δομικό στοιχείο της μουσικής προσωπικότητάς σας;

 

Θεωρώ ότι είναι η αισθαντικότητα η οποία προκύπτει τόσο από την αισθητική μου όσον αφορά στη μουσική όσο και από την ρομαντική διάθεση που με διακατέχει και ως άτομο γενικότερα. Η μουσική μου προσωπικότητα με ωθεί να ανακαλύπτω την ονειρική διάσταση που κρύβει κάθε τραγούδι.

 

Λίνα Ροδοπούλου
Λίνα Ροδοπούλου

Αέναο το νέο σας τραγούδι. Υπάρχει αέναο πάθος;

Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση! Εάν θεωρήσουμε ότι το πάθος είναι συνυφασμένο με τον έρωτα τότε θα έλεγα πως δεν είναι αιώνιο, και αυτό γιατί ο έρωτας όπως τον αντιλαμβανόμαστε υπάρχει για να μας φέρει κοντά με κάποιον που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν αδύνατο, και έπειτα μεταλλάσσεται σε κάτι ανώτερο, έτσι και το πάθος. Αέναο πάθος υπάρχει ίσως με τη μορφή της αιώνιας αφοσίωσης σε κάτι που αγαπάμε.

“Κόκκινη βροχή” .Ένα τραγούδι αγάπης; Πού βρίσκει η Λίνα την ευτυχία; 

Βρίσκω την ευτυχία κατ’ αρχάς μέσω της επαφής με τους ανθρώπους που αγαπώ και αυτό γιατί οι άνθρωποι φτιάχνουν τη ζωή μας. Η ευτυχία είναι στιγμές συναισθηματικής πληρότητας, την οποία νιώθω ότι συναντώ και όταν ασχολούμαι με πράγματα που με γεμίζουν και με κάνουν να αισθάνομαι ότι η καθημερινότητα μου δεν είναι μονάχα υποχρεώσεις.

Αγαπάτε τη γαλλική μουσική; Πώς προέκυψε η αγάπη για το γαλλικό τραγούδι; 

Αγαπώ πολύ τη Γαλλική μουσική γιατί έχει μια ρομαντικότητα αλλά και αισθητική που νομίζω ότι μου ταιριάζουν πολύ. Παρ΄ όλο που τα Γαλλικά δεν είναι η μητρική μου γλώσσα, νιώθω ότι εκφράζομαι πολύ εύκολα, ίσως γιατί μου είναι οικεία. Η αγάπη μου ως προς αυτό το είδος προέκυψε από τα χρόνια που σπούδαζα τραγούδι και προσπαθώντας να διευρύνω τους μουσικούς μου ορίζοντες άρχισα να το μελετώ. Από τότε δεν το εγκατέλειψα ποτέ και έχω και έναν Γαλλόφωνο δίσκο που αποτελεί τον δικό μου φόρο τιμής στο Γαλλικό τραγούδι.

Ποιοι ήταν οι αρχικοί στόχοι στο ξεκίνημα και πόσο δικαιωμένη νιώθετε ;

Οι αρχικοί μου στόχοι παραμένουν οι ίδιοι μέχρι σήμερα, και είναι να ταξιδέψει η μουσική μου όσο το δυνατόν περισσότερο και να συμβάλλω κι εγώ όσο μπορώ στο να έρθει ο κόσμος σε επαφή με ορισμένα μουσικά είδη τόσο παλαιότερα όσο και πιο σύγχρονα στα οποία δε δίνεται μεγάλη δυνατότητα προβολής. Το αν θα δικαιωθώ ή όχι θα φανεί στην πορεία γιατί θεωρώ ότι έχω ακόμη να δώσω πολλά, νιώθω όμως ότι είμαι σε καλό δρόμο γιατί πιστεύω ότι έχω καταφέρει να μυήσω έστω κάποιους στο μαγικό κόσμο της μουσικής έτσι όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ.

 

Πώς θα περιγράφατε με δυο λόγια το προσωπικό σας μουσικό στίγμα; Σε ποιον χώρο κατατάσσετε τον εαυτό σας;

Μου είναι δύσκολο να κατατάξω τον εαυτό μου σε έναν συγκεκριμένο χώρο και αυτό γιατί δε μπορώ να περιοριστώ σε ένα είδος μουσικής. Ωστόσο θα έλεγα ότι κινούμαι σε έναν χώρο έντεχνο με πολλά ρετρό στοιχεία τα οποία έχω ταιριάξει στο σήμερα. Χαρακτηριστικό μου θα έλεγα πως είναι ο συνδυασμός Ελληνικών αλλά και ξενόγλωσσων τραγουδιών τα οποία όμως αποδίδω στο κοινό με μία ενιαία αισθητική, αρκετά μεσογειακή θα έλεγα.

Λίνα Ροδοπούλου
Λίνα Ροδοπούλου

Είστε λάτρης της μουσικής του «παρελθόντος» με την ευρεία έννοια; 

Είμαι λάτρης όχι μόνο της μουσικής του παρελθόντος αλλά και της γενικότερης αισθητικής του σε όλα τα επίπεδα! Τόσο που νιώθω ότι δεν ανήκω στο σήμερα αλλά καθόλου δε με πειράζει αυτό. Όσο πιο παλιά ανατρέξουμε θα διαπιστώσουμε ότι η μουσική έχει αντέξει στο χρόνο και χωρίς τα μέσα που μπορεί να έχουμε σήμερα, και αυτό θα έπρεπε να μας προβληματίζει. Σε προσωπικό επίπεδο αγαπώ πολύ να ερμηνεύω παλιά ακούσματα, πάντα υπό το δικό μου πρίσμα.

 

Έχετε πειραματιστεί στη συνέχεια με διασκευές παλιών τραγουδιών, κατά τη σύγχρονη τάση;

Έχω πειραματιστεί με διασκευές παλαιότερων τραγουδιών τόσο μέσω του γαλλόφωνου δίσκου μου που έχει ακούσματα από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα ως και σήμερα, όσο μέσω των ζωντανών μου εμφανίσεων όπου ερμηνεύω αγαπημένους μου Έλληνες ρετρό συνθέτες. Όλα αυτά τα φέρνω στα μέτρα και την αισθητική μου αλλά σε καμία περίπτωση δεν προχωρώ σε ακραίες καινοτομίες που θα αλλοίωναν το χαρακτήρα τους.

 

Πιστεύετε ότι υπάρχουν κυκλώματα στο χώρο που κινείστε, ικανά να επηρεάζουν καριέρες;

Παρ΄ όλο που πάντα ήμουν μακριά από τέτοιου είδους φήμες και κυκλώματα με αποτέλεσμα να μη γνωρίζω πολλά, διαπιστώνω μετά λύπης μου ότι όντως πολλές καριέρες έχουν δημιουργηθεί με τη βοήθεια τους. Το γεγονός αυτό βέβαια θεωρώ ότι ισχύει και για πολλούς άλλους χώρους αλλά δε πρέπει να μας αποτρέπει από τον στόχο μας γιατί όποιος αξίζει αργά ή γρήγορα θα βρει το δρόμο του.

 

Λίνα Ροδοπούλου
Λίνα Ροδοπούλου

Όλα αυτά τα χρόνια, έχετε ζήσει απογοητεύσεις σε βαθμό να σκεφτείτε να τα παρατήσετε;

Δε μπορώ να πω ότι έχω βιώσει απογοητεύσεις, νιώθω όμως διαρκώς πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα στον καλλιτεχνικό χώρο και ότι κανείς δε μπορεί να σε βοηθήσει περισσότερο από τον εαυτό σου. Ωστόσο ποτέ δε σκέφτηκα να τα παρατήσω και αυτό γιατί δε μπορώ να βρω κάποια άλλη ενασχόληση για την οποία να θέλω να προσπαθήσω τόσο, και αυτό από αγάπη και μόνο.

Με την κυριαρχία του διαδικτύου σήμερα, θεωρείτε ότι η καριέρα ενός νέου καλλιτέχνη ευκολύνεται ή όχι;

Το διαδίκτυο σίγουρα διευκολύνει τη ζωή ενός καλλιτέχνη και αυτό γιατί του δίνει μια ευκαιρία προβολής που παλαιότερα δεν είχε. Από την άλλη αυτό είναι και ένα δίκοπο μαχαίρι γιατί υπάρχει υπερπροσφορά πλέον στο χώρο αυτό, γεγονός που κάνει ακόμη πιο δύσκολο το να ξεχωρίσει κανείς ανάμεσα στους υπολοίπους.

Βλέπετε γύρω σας ενδείξεις που σας κάνουν αισιόδοξη για το μουσικό μέλλον της χώρας;

Θα έλεγα και ναι και όχι. Από τη μια βλέπω καλλιτέχνες με ταλέντο που πρεσβεύουν ωραία πράγματα καθώς και ανθρώπους με όρεξη να δημιουργήσουν. Από την άλλη το γεγονός ότι προβάλλονται ευρέως ακούσματα μη καλλιτεχνικά, καθώς τα ίδια πρόσωπα συνέχεια , καταντάει εμμονή. Αν λάβουμε υπ΄ όψιν ότι διανύουμε και μια εποχή όπου ο πολιτισμός κατά τη γνώμη μου είναι υπό διωγμό, είναι αβέβαιο το μουσικό μέλλον της χώρας, αλλά θεωρώ ότι μπορούμε να το διαμορφώσουμε σύμφωνα με τις επιλογές μας.

Λίνα Ροδοπούλου
Λίνα Ροδοπούλου

Υπάρχουν αγαπημένα τραγούδια ή συνθέτες που δεν παραλείπετε ποτέ να περιλάβετε σε ένα πρόγραμμα;

Βεβαίως και υπάρχουν. Ο Μάνος Χατζιδάκις δε λείπει ποτέ από τα ζωντανά μου προγράμματα γιατί για εμένα αντιπροσωπεύει την Ελλάδα. Επίσης δε λείπουν ούτε οι συνθέτες του ρετρό τραγουδιού όπως ο Αττίκ, ο Σουγιούλ κ.α. Καθώς τα Γαλλικά τραγούδια είναι η αδυναμία μου, ούτε εκείνα λείπουν από τις εμφανίσεις μου. Ακόμη και όταν επιλέγω να ερμηνεύσω Ελληνικό ρεπερτόριο πάντα υπάρχει χώρος και για αυτά.

 

Τί σημαίνει προσωπικά για σάς ο όρος «επιτυχία» και πόσο την έχετε κατακτήσει;

 

Επιτυχία για εμένα σημαίνει να έχω βρει τον εαυτό μου μέσα στο χώρο της μουσικής, δηλαδή να έχω αποκτήσει την ταυτότητα μου. Επίσης επιτυχία σημαίνει να επικοινωνώ την αλήθεια μου μέσα από το τραγούδι με σιγουριά γι΄ αυτό που κάνω και αυτό να βρίσκει αποδέκτες στο κοινό αλλά και υποστηρικτές. Δε μπορώ να γνωρίζω κατά πόσο την έχω κατακτήσει, όμως προσπαθώ να πορεύομαι με βάση τα παραπάνω και πιστεύω ότι βαδίζω προς τα εκεί.

 

Με ποια σειρά θα βάζατε τις έννοιες: «έρωτας – φιλία – οικογένεια» και ποιο κομμάτι κατέχει η κάθε μια στην προσωπική σας ζωή;

 

Δε μπορώ να δώσω προτεραιότητα σε κάποιο από αυτά διότι είναι απαραίτητα και τα τρία για να ζούμε σε αρμονία με τον εαυτό μας. Και τα τρία καταλαμβάνουν διαφορετικά σημαντικά πεδία της ζωής μου, είναι το αλατοπίπερο, η ζεστασιά και το λιμάνι μου αντίστοιχα. Σε οποιαδήποτε σειρά όλων αυτών που έχουν αξία, θα έβαζα πρώτη την υγεία. Χωρίς αυτή δεν είμαστε σε θέση να συζητήσουμε για οτιδήποτε άλλο.

ΛΙΝΑ ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΥ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Λίνα Ροδοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και από τα πρώτα μαθητικά της χρόνια έδειξε ιδιαίτερη κλίση στη μουσική και τις τέχνες. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σπούδασε μουσική (κλασσική κιθάρα και δίπλωμα μονωδίας) καθώς και χορό.

 

Έχει διδάξει τραγούδι στην παιδική και μικτή χορωδία του δήμου Βριλησσίων και Μαρκόπουλου, καθώς και στη χορωδία Ν. Ερυθραίας, όπου διδάσκει έως και σήμερα ως βοηθός του μαέστρου Παναγή Μπαρμπάτη. Έχει εμφανιστεί ως χορωδός και υπεύθυνη διδασκαλίας στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, καθώς και στο μέγαρο μουσικής για την παράσταση «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη» 2017.

 

Ως σολίστ, συμμετείχε στο ΟΑΚΑ σε αφιέρωμα στον Γ. Χατζηνάσιο μαζί με τον ίδιο, ενώ έχει επίσης συμπράξει με χορωδίες σε πολλά φεστιβάλ εντός και εκτός Αθηνών. Έχει εμφανιστεί σε διάφορες μουσικές σκηνές (Σφίγγα, Ιανός, El Convento Del Arte, Caminitto, Piedra, Altamira, Μακάρι, Cabaret Voltaire κ.α.), με ποικίλο διεθνές και Ελληνικό ρεπερτόριο.

 

Το 2019 κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός της δίσκος «Nouvelle Passion» με γαλλικά τραγούδια σε μουσική επιμέλεια και κλασσικές κιθάρες του Παναγιώτη Μάργαρη. Το Φθινόπωρο του 2020 κυκλοφόρησε το τραγούδι «Κόκκινη βροχή» σε μουσική του Αντώνη Καρατζίκη και στίχους της ίδιας ενώ την Άνοιξη του 2021 κυκλοφόρησε το τραγούδι «Αέναο» σε στίχους και μουσική του Θοδωρή Μυστιλόγλου.

 

Ευχαριστούμε πολύ την Λίνα Ροδοπούλου για το φωτογραφικό υλικό.

 

 

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω. Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη. Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;